Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    510. அயோக⁴ரஜாதகங் (14)

    510. Ayogharajātakaṃ (14)

    363.

    363.

    யமேகரத்திங் பட²மங், க³ப்³பே⁴ வஸதி மாணவோ;

    Yamekarattiṃ paṭhamaṃ, gabbhe vasati māṇavo;

    அப்³பு⁴ட்டி²தோவ ஸோ யாதி 1, ஸக³ச்ச²ங் ந நிவத்ததி.

    Abbhuṭṭhitova so yāti 2, sagacchaṃ na nivattati.

    364.

    364.

    ந யுஜ்ஜ²மானா ந ப³லேனவஸ்ஸிதா, நரா ந ஜீரந்தி ந சாபி மிய்யரே;

    Na yujjhamānā na balenavassitā, narā na jīranti na cāpi miyyare;

    ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் 3 ஜாதிஜராயுபத்³து³தங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Sabbaṃ hidaṃ 4 jātijarāyupaddutaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    365.

    365.

    சதுரங்கி³னிங் ஸேனங் ஸுபி⁴ங்ஸரூபங், ஜயந்தி ரட்டா²தி⁴பதீ பஸய்ஹ;

    Caturaṅginiṃ senaṃ subhiṃsarūpaṃ, jayanti raṭṭhādhipatī pasayha;

    ந மச்சுனோ ஜயிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno jayitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    366.

    366.

    ஹத்தீ²ஹி அஸ்ஸேஹி ரதே²ஹி பத்திபி⁴, பரிவாரிதா முச்சரே ஏகச்செய்யா 5;

    Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, parivāritā muccare ekacceyyā 6;

    ந மச்சுனோ 7 முச்சிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno 8 muccitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    367.

    367.

    ஹத்தீ²ஹி அஸ்ஸேஹி ரதே²ஹி பத்திபி⁴, ஸூரா 9 பப⁴ஞ்ஜந்தி பத⁴ங்ஸயந்தி;

    Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, sūrā 10 pabhañjanti padhaṃsayanti;

    ந மச்சுனோ ப⁴ஞ்ஜிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno bhañjitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    368.

    368.

    மத்தா க³ஜா பி⁴ன்னக³ளா 11 பபி⁴ன்னா, நக³ரானி மத்³த³ந்தி ஜனங் ஹனந்தி;

    Mattā gajā bhinnagaḷā 12 pabhinnā, nagarāni maddanti janaṃ hananti;

    ந மச்சுனோ மத்³தி³துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno madditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    369.

    369.

    இஸ்ஸாஸினோ கதஹத்தா²பி வீரா 13, தூ³ரேபாதீ 14 அக்க²ணவேதி⁴னோபி;

    Issāsino katahatthāpi vīrā 15, dūrepātī 16 akkhaṇavedhinopi;

    ந மச்சுனோ விஜ்ஜி²துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno vijjhitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    370.

    370.

    ஸரானி கீ²யந்தி ஸஸேலகானநா, ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் 17 கீ²யதி தீ³க⁴மந்தரங்;

    Sarāni khīyanti saselakānanā, sabbaṃ hidaṃ 18 khīyati dīghamantaraṃ;

    ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் 19 ப⁴ஞ்ஜரே காலபரியாயங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Sabbaṃ hidaṃ 20 bhañjare kālapariyāyaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    371.

    371.

    ஸப்³பே³ ஸமேவங் ஹி நரானநாரினங் 21, சலாசலங் பாணபு⁴னோத⁴ ஜீவிதங்;

    Sabbe samevaṃ hi narānanārinaṃ 22, calācalaṃ pāṇabhunodha jīvitaṃ;

    படோவ து⁴த்தஸ்ஸ து³மோவ கூலஜோ, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Paṭova dhuttassa dumova kūlajo, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    372.

    372.

    து³மப்ப²லானேவ பதந்தி மாணவா, த³ஹரா ச வுத்³தா⁴ ச ஸரீரபே⁴தா³;

    Dumapphalāneva patanti māṇavā, daharā ca vuddhā ca sarīrabhedā;

    நாரியோ நரா மஜ்ஜி²மபோரிஸா ச, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Nāriyo narā majjhimaporisā ca, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    373.

    373.

    நாயங் வயோ தாரகராஜஸன்னிபோ⁴, யத³ப்³ப⁴தீதங் க³தமேவ தா³னி தங்;

    Nāyaṃ vayo tārakarājasannibho, yadabbhatītaṃ gatameva dāni taṃ;

    ஜிண்ணஸ்ஸ ஹீ நத்தி² ரதீ குதோ ஸுக²ங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Jiṇṇassa hī natthi ratī kuto sukhaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    374.

    374.

    யக்கா² பிஸாசா அத²வாபி பேதா, குபிதாதே 23 அஸ்ஸஸந்தி மனுஸ்ஸே;

    Yakkhā pisācā athavāpi petā, kupitāte 24 assasanti manusse;

    ந மச்சுனோ அஸ்ஸஸிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno assasitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    375.

    375.

    யக்கே² பிஸாசே அத²வாபி பேதே, குபிதேபி தே நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி;

    Yakkhe pisāce athavāpi pete, kupitepi te nijjhapanaṃ karonti;

    ந மச்சுனோ நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    376.

    376.

    அபராத⁴கே தூ³ஸகே ஹேட²கே ச, ராஜானோ த³ண்டெ³ந்தி விதி³த்வான தோ³ஸங்;

    Aparādhake dūsake heṭhake ca, rājāno daṇḍenti viditvāna dosaṃ;

    ந மச்சுனோ த³ண்ட³யிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno daṇḍayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    377.

    377.

    அபராத⁴கா தூ³ஸகா ஹெட்ட²கா ச, லப⁴ந்தி தே ராஜினோ நிஜ்ஜ²பேதுங்;

    Aparādhakā dūsakā heṭṭhakā ca, labhanti te rājino nijjhapetuṃ;

    ந மச்சுனோ நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    378.

    378.

    ந க²த்தியோதி ந ச ப்³ராஹ்மணோதி, ந அட்³ட⁴கா ப³லவா தேஜவாபி;

    Na khattiyoti na ca brāhmaṇoti, na aḍḍhakā balavā tejavāpi;

    ந மச்சுராஜஸ்ஸ அபெக்க²மத்தி², தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccurājassa apekkhamatthi, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    379.

    379.

    ஸீஹா ச ப்³யக்³கா⁴ ச அதோ²பி தீ³பியோ, பஸய்ஹ கா²த³ந்தி விப்ப²ந்த³மானங்;

    Sīhā ca byagghā ca athopi dīpiyo, pasayha khādanti vipphandamānaṃ;

    ந மச்சுனோ கா²தி³துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno khāditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    380.

    380.

    மாயாகாரா ரங்க³மஜ்ஜே² கரொந்தா, மோஹெந்தி சக்கூ²னி ஜனஸ்ஸ தாவதே³;

    Māyākārā raṅgamajjhe karontā, mohenti cakkhūni janassa tāvade;

    ந மச்சுனோ மோஹயிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno mohayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    381.

    381.

    ஆஸீவிஸா குபிதா உக்³க³தேஜா, ட³ங்ஸந்தி மாரெந்திபி தே மனுஸ்ஸே;

    Āsīvisā kupitā uggatejā, ḍaṃsanti mārentipi te manusse;

    ந மச்சுனோ ட³ங்ஸிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno ḍaṃsitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    382.

    382.

    ஆஸீவிஸா குபிதா யங் ட³ங்ஸந்தி, திகிச்ச²கா தேஸ விஸங் ஹனந்தி;

    Āsīvisā kupitā yaṃ ḍaṃsanti, tikicchakā tesa visaṃ hananti;

    ந மச்சுனோ த³ட்ட²விஸங் 25 ஹனந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno daṭṭhavisaṃ 26 hananti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    383.

    383.

    த⁴ம்மந்தரீ வெத்தரணீ 27 ச போ⁴ஜோ, விஸானி ஹந்த்வான பு⁴ஜங்க³மானங்;

    Dhammantarī vettaraṇī 28 ca bhojo, visāni hantvāna bhujaṅgamānaṃ;

    ஸுய்யந்தி தே காலகதா ததே²வ, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Suyyanti te kālakatā tatheva, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    384.

    384.

    விஜ்ஜாத⁴ரா கோ⁴ரமதீ⁴யமானா, அத³ஸ்ஸனங் ஓஸதே⁴ஹி வஜந்தி;

    Vijjādharā ghoramadhīyamānā, adassanaṃ osadhehi vajanti;

    ந மச்சுராஜஸ்ஸ வஜந்தத³ஸ்ஸனங் 29, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccurājassa vajantadassanaṃ 30, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    385.

    385.

    த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸுக²மாவஹாதி;

    Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahāti;

    ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ.

    Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.

    386.

    386.

    ந ஹி த⁴ம்மோ அத⁴ம்மோ ச, உபோ⁴ ஸமவிபாகினோ;

    Na hi dhammo adhammo ca, ubho samavipākino;

    அத⁴ம்மோ நிரயங் நேதி, த⁴ம்மோ பாபேதி ஸுக்³க³திந்தி.

    Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggatinti.

    அயோக⁴ரஜாதகங் சுத்³த³ஸமங்.

    Ayogharajātakaṃ cuddasamaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மாதங்க³ ஸம்பூ⁴த ஸிவி ஸிரிமந்தோ, ரோஹண ஹங்ஸ ஸத்திகு³ம்போ³ ப⁴ல்லாதிய;

    Mātaṅga sambhūta sivi sirimanto, rohaṇa haṃsa sattigumbo bhallātiya;

    ஸோமனஸ்ஸ சம்பெய்ய ப்³ரஹ்ம பஞ்ச-பண்டி³த சிரஸ்ஸங்வத அயோக⁴ராதி.

    Somanassa campeyya brahma pañca-paṇḍita cirassaṃvata ayogharāti.

    வீஸதினிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Vīsatinipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸயதி (ஸீ॰ பீ॰), ஸ யாதி (கத்த²சி)
    2. sayati (sī. pī.), sa yāti (katthaci)
    3. ஹி தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. hi taṃ (sī. pī.)
    5. ஏகசெய்யா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ekaceyyā (sī. pī.)
    7. ந மச்சுதோ (ஸீ॰)
    8. na maccuto (sī.)
    9. புரா (க॰)
    10. purā (ka.)
    11. பபி⁴ன்னக³லா (ஸீ॰)
    12. pabhinnagalā (sī.)
    13. வீரா (ஸீ॰ பீ॰)
    14. பதீ (க॰)
    15. vīrā (sī. pī.)
    16. patī (ka.)
    17. ஹி தங் (ஸீ॰ பீ॰), பிதங் (ஸ்யா॰)
    18. hi taṃ (sī. pī.), pitaṃ (syā.)
    19. ஹி தங் (ஸீ॰ பீ॰), பிதங் (ஸ்யா॰)
    20. hi taṃ (sī. pī.), pitaṃ (syā.)
    21. நரானரீனங் (பீ॰), நாரீ நரானங் (ஸ்யா॰), நரனாரீனங் (க॰)
    22. narānarīnaṃ (pī.), nārī narānaṃ (syā.), naranārīnaṃ (ka.)
    23. குபிதாபி தே (ஸீ॰ பீ॰)
    24. kupitāpi te (sī. pī.)
    25. த³ட்ட²ஸ்ஸ விஸங் (க॰)
    26. daṭṭhassa visaṃ (ka.)
    27. வேதரணீ (ஸீ॰ பீ॰)
    28. vetaraṇī (sī. pī.)
    29. வஜந்தி அத³ஸ்ஸனங் (ஸ்யா॰ க॰)
    30. vajanti adassanaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [510] 14. அயோக⁴ரஜாதகவண்ணனா • [510] 14. Ayogharajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact