Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    2. அய்யிகாஸுத்தவண்ணனா

    2. Ayyikāsuttavaṇṇanā

    133. ஜராஜிண்ணாதி ஜராய ஜிண்ணா. தேன பாகடஜராய மத்த²கப்பத்திமாஹ. வயோவுட்³டா⁴தி வயஸா வுட்³டா⁴. தேன பச்சி²மவயஸ்ஸ ஓஸக்கஸம்பவத்திங் வத³தி. ஜாதிமஹல்லிகாதி ஜாதிமஹத்தக³தா. சிரகாலங் அதிக்கந்தாதி த்³வே தயோ ராஜபரிவட்டே வீதிவத்தா. வயோ-ஸத்³தோ³ ஸாதா⁴ரணவசனோபி ஜிண்ணஸத்³த³ஸன்னிதா⁴னதோ ஓஸானவயங் ஏவ வத³தீதி ஆஹ ‘‘பச்சி²மவயங் ஸம்பத்தா’’தி. அய்யிகாதி மாதாமஹிங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஹத்தீ² ஏவ ரதனபூ⁴தோ ஹத்தி²ரதனந்தி ஆஹ ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகேனா’’திஆதி³. ஸப்³பா³னி தானீதி கும்ப⁴காரபா⁴ஜனானி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தஸந்தானஸ்ஸ பமாணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேஸு ஹீ’’திஆதி³மாஹ, தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    133.Jarājiṇṇāti jarāya jiṇṇā. Tena pākaṭajarāya matthakappattimāha. Vayovuḍḍhāti vayasā vuḍḍhā. Tena pacchimavayassa osakkasampavattiṃ vadati. Jātimahallikāti jātimahattagatā. Cirakālaṃ atikkantāti dve tayo rājaparivaṭṭe vītivattā. Vayo-saddo sādhāraṇavacanopi jiṇṇasaddasannidhānato osānavayaṃ eva vadatīti āha ‘‘pacchimavayaṃ sampattā’’ti. Ayyikāti mātāmahiṃ sandhāya vadati. Hatthī eva ratanabhūto hatthiratananti āha ‘‘satasahassagghanakenā’’tiādi. Sabbāni tānīti kumbhakārabhājanāni, tehi saddhiṃ sattasantānassa pamāṇaṃ dassento ‘‘tesu hī’’tiādimāha, taṃ suviññeyyameva.

    அய்யிகாஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ayyikāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 2. அய்யிகாஸுத்தங் • 2. Ayyikāsuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. அய்யிகாஸுத்தவண்ணனா • 2. Ayyikāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact