Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. અય્યિકાસુત્તવણ્ણના

    2. Ayyikāsuttavaṇṇanā

    ૧૩૩. દુતિયે જિણ્ણાતિ જરાજિણ્ણા. વુડ્ઢાતિ વયોવુડ્ઢા. મહલ્લિકાતિ જાતિમહલ્લિકા. અદ્ધગતાતિ અદ્ધં ચિરકાલં અતિક્કન્તા. વયોઅનુપ્પત્તાતિ પચ્છિમવયં સમ્પત્તા. પિયા મનાપાતિ રઞ્ઞો કિર માતરિ મતાય અય્યિકા માતુટ્ઠાને ઠત્વા પટિજગ્ગિ, તેનસ્સ અય્યિકાય બલવપેમં ઉપ્પજ્જિ. તસ્મા એવમાહ. હત્થિરતનેનાતિ સતસહસ્સગ્ઘનકો હત્થી સતસહસ્સગ્ઘનકેન અલઙ્કારેન અલઙ્કતો હત્થિરતનં નામ. અસ્સરતનેપિ એસેવ નયો. ગામવરોપિ સતસહસ્સુટ્ઠાનકગામોવ. સબ્બાનિ તાનિ ભેદનધમ્માનીતિ તેસુ હિ કિઞ્ચિ કરિયમાનમેવ ભિજ્જતિ, કિઞ્ચિ કતપરિયોસિતં ચક્કતો અનપનીતમેવ, કિઞ્ચિ અપનેત્વા ભૂમિયં ઠપિતમત્તં, કિઞ્ચિ તતો પરં, એવમેવ સત્તેસુપિ કોચિ પટિસન્ધિં ગહેત્વા મરતિ, કોચિ મૂળ્હગબ્ભાય માતરિ માતુકુચ્છિતો અનિક્ખન્તોવ, કોચિ નિક્ખન્તમત્તો, કોચિ તતો પરન્તિ. તસ્મા એવમાહ. દુતિયં.

    133. Dutiye jiṇṇāti jarājiṇṇā. Vuḍḍhāti vayovuḍḍhā. Mahallikāti jātimahallikā. Addhagatāti addhaṃ cirakālaṃ atikkantā. Vayoanuppattāti pacchimavayaṃ sampattā. Piyā manāpāti rañño kira mātari matāya ayyikā mātuṭṭhāne ṭhatvā paṭijaggi, tenassa ayyikāya balavapemaṃ uppajji. Tasmā evamāha. Hatthiratanenāti satasahassagghanako hatthī satasahassagghanakena alaṅkārena alaṅkato hatthiratanaṃ nāma. Assaratanepi eseva nayo. Gāmavaropi satasahassuṭṭhānakagāmova. Sabbāni tāni bhedanadhammānīti tesu hi kiñci kariyamānameva bhijjati, kiñci katapariyositaṃ cakkato anapanītameva, kiñci apanetvā bhūmiyaṃ ṭhapitamattaṃ, kiñci tato paraṃ, evameva sattesupi koci paṭisandhiṃ gahetvā marati, koci mūḷhagabbhāya mātari mātukucchito anikkhantova, koci nikkhantamatto, koci tato paranti. Tasmā evamāha. Dutiyaṃ.

    ૧૩૪. તતિયે સબ્બં ઉત્તાનમેવ. તતિયં.

    134. Tatiye sabbaṃ uttānameva. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૨. અય્યિકાસુત્તં • 2. Ayyikāsuttaṃ
    ૩. લોકસુત્તં • 3. Lokasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. અય્યિકાસુત્તવણ્ણના • 2. Ayyikāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact