Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૩૭] ૭. બબ્બુજાતકવણ્ણના

    [137] 7. Babbujātakavaṇṇanā

    યત્થેકો લભતે બબ્બૂતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કાણમાતુસિક્ખાપદં (પાચિ॰ ૨૩૦ આદયો) આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયઞ્હિ કાણમાતા નામ ધીતુવસેન પાકટનામા ઉપાસિકા અહોસિ સોતાપન્ના અરિયસાવિકા. સા ધીતરં કાણં અઞ્ઞતરસ્મિં ગામકે સમાનજાતિકસ્સ પુરિસસ્સ અદાસિ. કાણા કેનચિદેવ કરણીયેન માતુ ઘરં અગમાસિ. અથસ્સા સામિકો કતિપાહચ્ચયેન દૂતં પાહેસિ ‘‘આગચ્છતુ કાણા, ઇચ્છામિ કાણાય આગમન’’ન્તિ. કાણા દૂતસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘અમ્મ, ગમિસ્સામી’’તિ માતરં આપુચ્છિ. કાણમાતા ‘‘એત્તકં કાલં વસિત્વા કથં તુચ્છહત્થાવ ગમિસ્સસી’’તિ પૂવં પચિ. તસ્મિંયેવ ખણે એકો પિણ્ડચારિકો ભિક્ખુ તસ્સા નિવેસનં અગમાસિ, ઉપાસિકા તં નિસીદાપેત્વા પત્તપૂરં પૂવં દાપેસિ. સો ભિક્ખુ નિક્ખમિત્વા અઞ્ઞસ્સ આચિક્ખિ, તસ્સપિ તથેવ દાપેસિ. સોપિ નિક્ખમિત્વા અઞ્ઞસ્સ આચિક્ખિ, તસ્સપિ તથેવાતિ એવં ચતુન્નં જનાનં દાપેસિ . યથાપટિયત્તં પૂવં પરિક્ખયં અગમાસિ, કાણાય ગમનં ન સમ્પજ્જિ. અથસ્સા સામિકો દુતિયમ્પિ, તતિયમ્પિ દૂતં પાહેસિ. તતિયં પાહેન્તો ચ ‘‘સચે કાણા નાગચ્છિસ્સતિ, અહં અઞ્ઞં પજાપતિં આનેસ્સામી’’તિ પાહેસિ. તયોપિ વારે તેનેવ ઉપાયેન ગમનં ન સમ્પજ્જિ, કાણાય સામિકો અઞ્ઞં પજાપતિં આનેસિ. કાણા તં પવત્તિં સુત્વા રોદમાના અટ્ઠાસિ.

    Yattheko labhate babbūti idaṃ satthā jetavane viharanto kāṇamātusikkhāpadaṃ (pāci. 230 ādayo) ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi kāṇamātā nāma dhītuvasena pākaṭanāmā upāsikā ahosi sotāpannā ariyasāvikā. Sā dhītaraṃ kāṇaṃ aññatarasmiṃ gāmake samānajātikassa purisassa adāsi. Kāṇā kenacideva karaṇīyena mātu gharaṃ agamāsi. Athassā sāmiko katipāhaccayena dūtaṃ pāhesi ‘‘āgacchatu kāṇā, icchāmi kāṇāya āgamana’’nti. Kāṇā dūtassa vacanaṃ sutvā ‘‘amma, gamissāmī’’ti mātaraṃ āpucchi. Kāṇamātā ‘‘ettakaṃ kālaṃ vasitvā kathaṃ tucchahatthāva gamissasī’’ti pūvaṃ paci. Tasmiṃyeva khaṇe eko piṇḍacāriko bhikkhu tassā nivesanaṃ agamāsi, upāsikā taṃ nisīdāpetvā pattapūraṃ pūvaṃ dāpesi. So bhikkhu nikkhamitvā aññassa ācikkhi, tassapi tatheva dāpesi. Sopi nikkhamitvā aññassa ācikkhi, tassapi tathevāti evaṃ catunnaṃ janānaṃ dāpesi . Yathāpaṭiyattaṃ pūvaṃ parikkhayaṃ agamāsi, kāṇāya gamanaṃ na sampajji. Athassā sāmiko dutiyampi, tatiyampi dūtaṃ pāhesi. Tatiyaṃ pāhento ca ‘‘sace kāṇā nāgacchissati, ahaṃ aññaṃ pajāpatiṃ ānessāmī’’ti pāhesi. Tayopi vāre teneva upāyena gamanaṃ na sampajji, kāṇāya sāmiko aññaṃ pajāpatiṃ ānesi. Kāṇā taṃ pavattiṃ sutvā rodamānā aṭṭhāsi.

    સત્થા તં કારણં ઞત્વા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય કાણમાતાય નિવેસનં ગન્ત્વા પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિત્વા કાણમાતરં પુચ્છિ ‘‘કિસ્સાયં કાણા રોદતી’’તિ? ‘‘ઇમિના નામ કારણેના’’તિ ચ સુત્વા કાણમાતરં સમસ્સાસેત્વા ધમ્મિં કથં કથેત્વા ઉટ્ઠાયાસના વિહારં અગમાસિ. અથ તેસં ચતુન્નં ભિક્ખૂનં તયો વારે યથાપટિયત્તપૂવં ગહેત્વા કાણાય ગમનસ્સ ઉપચ્છિન્નભાવો ભિક્ખુસઙ્ઘે પાકટો જાતો. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, ચતૂહિ નામ ભિક્ખૂહિ તયો વારે કાણમાતાય પક્કપૂવં ખાદિત્વા કાણાય ગમનન્તરાયં કત્વા સામિકેન પરિચ્ચત્તં ધીતરં નિસ્સાય મહાઉપાસિકાય દોમનસ્સં ઉપ્પાદિત’’ન્તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ તે ચત્તારો ભિક્ખૂ કાણમાતાય સન્તકં ખાદિત્વા તસ્સા દોમનસ્સં ઉપ્પાદેસું, પુબ્બેપિ ઉપ્પાદેસુંયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Satthā taṃ kāraṇaṃ ñatvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya kāṇamātāya nivesanaṃ gantvā paññattāsane nisīditvā kāṇamātaraṃ pucchi ‘‘kissāyaṃ kāṇā rodatī’’ti? ‘‘Iminā nāma kāraṇenā’’ti ca sutvā kāṇamātaraṃ samassāsetvā dhammiṃ kathaṃ kathetvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ agamāsi. Atha tesaṃ catunnaṃ bhikkhūnaṃ tayo vāre yathāpaṭiyattapūvaṃ gahetvā kāṇāya gamanassa upacchinnabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, catūhi nāma bhikkhūhi tayo vāre kāṇamātāya pakkapūvaṃ khāditvā kāṇāya gamanantarāyaṃ katvā sāmikena pariccattaṃ dhītaraṃ nissāya mahāupāsikāya domanassaṃ uppādita’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva te cattāro bhikkhū kāṇamātāya santakaṃ khāditvā tassā domanassaṃ uppādesuṃ, pubbepi uppādesuṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો પાસાણકોટ્ટકકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો પરિયોદાતસિપ્પો અહોસિ. કાસિરટ્ઠે એકસ્મિં નિગમે એકો મહાવિભવો સેટ્ઠિ અહોસિ, તસ્સ નિધાનગતાયેવ ચત્તાલીસ હિરઞ્ઞકોટિયો અહેસું. અથસ્સ ભરિયા કાલં કત્વા ધનસિનેહેન ગન્ત્વા ધનપિટ્ઠિયં મૂસિકા હુત્વા નિબ્બત્તિ. એવં અનુક્કમેન સબ્બમ્પિ તં કુલં અબ્ભત્થં અગમાસિ, વંસો ઉપચ્છિજ્જિ. સો ગામોપિ છડ્ડિતો અપણ્ણત્તિકભાવં અગમાસિ. તદા બોધિસત્તો તસ્મિં પુરાણગામટ્ઠાને પાસાણે ઉપ્પાટેત્વા કોટ્ટેતિ. અથ સા મૂસિકા ગોચરાય ચરમાના બોધિસત્તં પુનપ્પુનં પસ્સન્તી ઉપ્પન્નસિનેહા હુત્વા ચિન્તેસિ ‘‘મય્હં ધનં બહુ નિક્કારણેન નસ્સિસ્સતિ, ઇમિના સદ્ધિં એકતો હુત્વા ઇદં ધનં દત્વા મંસં વિક્કિણાપેત્વા ખાદિસ્સામી’’તિ. સા એકદિવસં એકં કહાપણં મુખેન ડંસિત્વા બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. સો તં દિસ્વા પિયવાચાય સમાલપન્તો ‘‘કિં નુ ખો, અમ્મ, કહાપણં ગહેત્વા આગતાસી’’તિ આહ. તાત, ઇમં ગહેત્વા અત્તનાપિ પરિભુઞ્જ, મય્હમ્પિ મંસં આહરાતિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા કહાપણં આદાય ઘરં ગન્ત્વા એકેન માસકેન મંસં કિણિત્વા આહરિત્વા તસ્સા અદાસિ. સા તં ગહેત્વા અત્તનો નિવાસટ્ઠાનં ગન્ત્વા યથારુચિયા ખાદિ. તતો પટ્ઠાય ઇમિનાવ નિયામેન દિવસે દિવસે બોધિસત્તસ્સ કહાપણં દેતિ, સોપિસ્સા મંસં આહરતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto pāsāṇakoṭṭakakule nibbattitvā vayappatto pariyodātasippo ahosi. Kāsiraṭṭhe ekasmiṃ nigame eko mahāvibhavo seṭṭhi ahosi, tassa nidhānagatāyeva cattālīsa hiraññakoṭiyo ahesuṃ. Athassa bhariyā kālaṃ katvā dhanasinehena gantvā dhanapiṭṭhiyaṃ mūsikā hutvā nibbatti. Evaṃ anukkamena sabbampi taṃ kulaṃ abbhatthaṃ agamāsi, vaṃso upacchijji. So gāmopi chaḍḍito apaṇṇattikabhāvaṃ agamāsi. Tadā bodhisatto tasmiṃ purāṇagāmaṭṭhāne pāsāṇe uppāṭetvā koṭṭeti. Atha sā mūsikā gocarāya caramānā bodhisattaṃ punappunaṃ passantī uppannasinehā hutvā cintesi ‘‘mayhaṃ dhanaṃ bahu nikkāraṇena nassissati, iminā saddhiṃ ekato hutvā idaṃ dhanaṃ datvā maṃsaṃ vikkiṇāpetvā khādissāmī’’ti. Sā ekadivasaṃ ekaṃ kahāpaṇaṃ mukhena ḍaṃsitvā bodhisattassa santikaṃ agamāsi. So taṃ disvā piyavācāya samālapanto ‘‘kiṃ nu kho, amma, kahāpaṇaṃ gahetvā āgatāsī’’ti āha. Tāta, imaṃ gahetvā attanāpi paribhuñja, mayhampi maṃsaṃ āharāti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā kahāpaṇaṃ ādāya gharaṃ gantvā ekena māsakena maṃsaṃ kiṇitvā āharitvā tassā adāsi. Sā taṃ gahetvā attano nivāsaṭṭhānaṃ gantvā yathāruciyā khādi. Tato paṭṭhāya imināva niyāmena divase divase bodhisattassa kahāpaṇaṃ deti, sopissā maṃsaṃ āharati.

    અથેકદિવસં તં મૂસિકં બિળારો અગ્ગહેસિ. અથ નં સા એવમાહ ‘‘મા, સમ્મ, મં મારેસી’’તિ. કિંકારણા ન મારેસ્સામિ? અહઞ્હિ છાતો મંસં ખાદિતુકામો, ન સક્કા મયા ન મારેતુન્તિ. કિં પન એકદિવસમેવ મંસં ખાદિતુકામોસિ, ઉદાહુ નિચ્ચકાલન્તિ? ‘‘લભમાનો નિચ્ચકાલમ્પિ ખાદિતુકામોમ્હી’’તિ. ‘‘યદિ એવં અહં તે નિચ્ચકાલં મંસં દસ્સામિ, વિસ્સજ્જેહિ મ’’ન્તિ. અથ નં બિળારો ‘‘તેન હિ અપ્પમત્તા હોહી’’તિ વિસ્સજ્જેસિ. તતો પટ્ઠાય સા અત્તનો આભતં મંસં દ્વે કોટ્ઠાસે કત્વા એકં બિળારસ્સ દેતિ, એકં સયં ખાદતિ. અથ નં એકદિવસં અઞ્ઞોપિ બિળારો અગ્ગહેસિ, તમ્પિ તથેવ સઞ્ઞાપેત્વા અત્તાનં વિસ્સજ્જાપેસિ. તતો પટ્ઠાય તયો કોટ્ઠાસે કત્વા ખાદન્તિ. પુન અઞ્ઞો અગ્ગહેસિ, તમ્પિ તથેવ સઞ્ઞાપેત્વા અત્તાનં મોચાપેસિ. તતો પટ્ઠાય ચત્તારો કોટ્ઠાસે કત્વા ખાદન્તિ. પુન અઞ્ઞો અગ્ગહેસિ, તમ્પિ તથેવ સઞ્ઞાપેત્વા અત્તાનં મોચાપેસિ. તતો પટ્ઠાય પઞ્ચ કોટ્ઠાસે કત્વા ખાદન્તિ. સા પઞ્ચમં કોટ્ઠાસં ખાદમાના અપ્પાહારતાય કિલન્તા કિસા અહોસિ અપ્પમંસલોહિતા

    Athekadivasaṃ taṃ mūsikaṃ biḷāro aggahesi. Atha naṃ sā evamāha ‘‘mā, samma, maṃ māresī’’ti. Kiṃkāraṇā na māressāmi? Ahañhi chāto maṃsaṃ khāditukāmo, na sakkā mayā na māretunti. Kiṃ pana ekadivasameva maṃsaṃ khāditukāmosi, udāhu niccakālanti? ‘‘Labhamāno niccakālampi khāditukāmomhī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ ahaṃ te niccakālaṃ maṃsaṃ dassāmi, vissajjehi ma’’nti. Atha naṃ biḷāro ‘‘tena hi appamattā hohī’’ti vissajjesi. Tato paṭṭhāya sā attano ābhataṃ maṃsaṃ dve koṭṭhāse katvā ekaṃ biḷārassa deti, ekaṃ sayaṃ khādati. Atha naṃ ekadivasaṃ aññopi biḷāro aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ vissajjāpesi. Tato paṭṭhāya tayo koṭṭhāse katvā khādanti. Puna añño aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ mocāpesi. Tato paṭṭhāya cattāro koṭṭhāse katvā khādanti. Puna añño aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ mocāpesi. Tato paṭṭhāya pañca koṭṭhāse katvā khādanti. Sā pañcamaṃ koṭṭhāsaṃ khādamānā appāhāratāya kilantā kisā ahosi appamaṃsalohitā

    બોધિસત્તો તં દિસ્વા ‘‘અમ્મ, કસ્મા મિલાતાસી’’તિ વત્વા ‘‘ઇમિના નામ કારણેના’’તિ વુત્તે ‘‘ત્વં એત્તકં કાલં કસ્મા મય્હં નાચિક્ખિ, અહમેત્થ કાતબ્બં જાનિસ્સામી’’તિ તં સમસ્સાસેત્વા સુદ્ધફલિકપાસાણેન ગુહં કત્વા આહરિત્વા ‘‘અમ્મ, ત્વં ઇમં ગુહં પવિસિત્વા નિપજ્જિત્વા આગતાગતાનં ફરુસાહિ વાચાહિ સન્તજ્જેય્યાસી’’તિ આહ. સા ગુહં પવિસિત્વા નિપજ્જિ. અથેકો બિળારો આગન્ત્વા ‘‘દેહિ, અજ્જ મે મંસ’’ન્તિ આહ. અથ નં મૂસિકા ‘‘અરે, દુટ્ઠબિળાર, કિં તે અહં મંસહારિકા, અત્તનો પુત્તાનં મંસં ખાદા’’તિ તજ્જેસિ. બિળારો ફલિકગુહાય નિપન્નભાવં અજાનન્તો કોધવસેન મૂસિકં ગણ્હિસ્સામી’’તિ સહસાવ પક્ખન્દિત્વા હદયેન ફલિકગુહાયં પહરિ. તાવદેવસ્સ હદયં ભિજ્જિ, અક્ખીનિ નિક્ખમનાકારપ્પત્તાનિ જાતાનિ. સો તત્થેવ જીવિતક્ખયં પત્વા એકમન્તં પટિચ્છન્નટ્ઠાને પતિ. એતેનૂપાયેન અપરોપિ અપરોપીતિ ચત્તારોપિ જના જીવિતક્ખયં પાપુણિંસુ. તતો પટ્ઠાય મૂસિકા નિબ્ભયા હુત્વા બોધિસત્તસ્સ દેવસિકં દ્વે તયો કહાપણે દેતિ. એવં અનુક્કમેન સબ્બમ્પિ ધનં બોધિસત્તસ્સેવ અદાસિ. તે ઉભોપિ યાવજીવં મેત્તિં અભિન્દિત્વા યથાકમ્મં ગતા.

    Bodhisatto taṃ disvā ‘‘amma, kasmā milātāsī’’ti vatvā ‘‘iminā nāma kāraṇenā’’ti vutte ‘‘tvaṃ ettakaṃ kālaṃ kasmā mayhaṃ nācikkhi, ahamettha kātabbaṃ jānissāmī’’ti taṃ samassāsetvā suddhaphalikapāsāṇena guhaṃ katvā āharitvā ‘‘amma, tvaṃ imaṃ guhaṃ pavisitvā nipajjitvā āgatāgatānaṃ pharusāhi vācāhi santajjeyyāsī’’ti āha. Sā guhaṃ pavisitvā nipajji. Atheko biḷāro āgantvā ‘‘dehi, ajja me maṃsa’’nti āha. Atha naṃ mūsikā ‘‘are, duṭṭhabiḷāra, kiṃ te ahaṃ maṃsahārikā, attano puttānaṃ maṃsaṃ khādā’’ti tajjesi. Biḷāro phalikaguhāya nipannabhāvaṃ ajānanto kodhavasena mūsikaṃ gaṇhissāmī’’ti sahasāva pakkhanditvā hadayena phalikaguhāyaṃ pahari. Tāvadevassa hadayaṃ bhijji, akkhīni nikkhamanākārappattāni jātāni. So tattheva jīvitakkhayaṃ patvā ekamantaṃ paṭicchannaṭṭhāne pati. Etenūpāyena aparopi aparopīti cattāropi janā jīvitakkhayaṃ pāpuṇiṃsu. Tato paṭṭhāya mūsikā nibbhayā hutvā bodhisattassa devasikaṃ dve tayo kahāpaṇe deti. Evaṃ anukkamena sabbampi dhanaṃ bodhisattasseva adāsi. Te ubhopi yāvajīvaṃ mettiṃ abhinditvā yathākammaṃ gatā.

    સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘યત્થેકો લભતે બબ્બુ, દુતિયો તત્થ જાયતિ;

    ‘‘Yattheko labhate babbu, dutiyo tattha jāyati;

    તતિયો ચ ચતુત્થો ચ, ઇદં તે બબ્બુકા બિલ’’ન્તિ.

    Tatiyo ca catuttho ca, idaṃ te babbukā bila’’nti.

    તત્થ યત્થાતિ યસ્મિં ઠાને. બબ્બૂતિ બિળારો. દુતિયો તત્થ જાયતીતિ યત્થ એકો મૂસિકં વા મંસં વા લભતિ, દુતિયોપિ તત્થ બિળારો જાયતિ ઉપ્પજ્જતિ, તથા તતિયો ચ ચતુત્થો ચ. એવં તે તદા ચત્તારો બિળારા અહેસું. હુત્વા ચ પન દિવસે દિવસે મંસં ખાદન્તા તે બબ્બુકા ઇદં ફલિકમયં બિલં ઉરેન પહરિત્વા સબ્બેપિ જીવિતક્ખયં પત્તાતિ.

    Tattha yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Babbūti biḷāro. Dutiyo tattha jāyatīti yattha eko mūsikaṃ vā maṃsaṃ vā labhati, dutiyopi tattha biḷāro jāyati uppajjati, tathā tatiyo ca catuttho ca. Evaṃ te tadā cattāro biḷārā ahesuṃ. Hutvā ca pana divase divase maṃsaṃ khādantā te babbukā idaṃ phalikamayaṃ bilaṃ urena paharitvā sabbepi jīvitakkhayaṃ pattāti.

    એવં સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ચત્તારો બિળારા ચત્તારો ભિક્ખૂ અહેસું, મૂસિકા કાણમાતા, પાસાણકોટ્ટકમણિકારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā cattāro biḷārā cattāro bhikkhū ahesuṃ, mūsikā kāṇamātā, pāsāṇakoṭṭakamaṇikāro pana ahameva ahosi’’nti.

    બબ્બુજાતકવણ્ણના સત્તમા.

    Babbujātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૩૭. બબ્બુજાતકં • 137. Babbujātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact