Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯. બાહિરફસ્સનાનત્તસુત્તાદિવણ્ણના

    9. Bāhiraphassanānattasuttādivaṇṇanā

    ૯૩. વુત્તપ્પકારે આરમ્મણેતિ ‘‘આપાથે પતિત’’ન્તિઆદિના હેટ્ઠા વુત્તપ્પકારે રૂપારમ્મણે. સઞ્ઞાતિ રૂપસઞ્ઞાવ. અરૂપધમ્મોપિ સમાનો યસ્મિં આરમ્મણે પવત્તતિ, તં ફુસન્તો વિય હોતીતિ વુત્તં ‘‘આરમ્મણં ફુસમાનો’’તિ. તણ્હાય વત્થુભૂતંયેવ રૂપારમ્મણં લબ્ભતીતિ કત્વા ‘‘રૂપલાભો’’તિ અધિપ્પેતન્તિ આહ ‘‘સહ તણ્હાય આરમ્મણં રૂપલાભો’’તિ. સબ્બસઙ્ગાહિકનયોતિ એકસ્મિંયેવ આરમ્મણે સબ્બેસં સઞ્ઞાદીનં ધમ્માનં ઉપ્પત્તિયા સબ્બસઙ્ગણ્હનવસેન દસ્સિતનયો. તેનાહ ‘‘એકસ્મિંયેવા’’તિઆદિ. સબ્બસઙ્ગાહિકનયોતિ વા ધુવપરિભોગવસેન નિબદ્ધારમ્મણન્તિ વા આગન્તુકારમ્મણન્તિ વા વિભાગં અકત્વા સબ્બસઙ્ગાહિકનયો. અપરો નયો. મિસ્સકોતિ આગન્તુકારમ્મણે નિબદ્ધારમ્મણે ચ વિસયતો નિબદ્ધારમ્મણેન મિસ્સકો. નિબદ્ધારમ્મણે સત્તાનં કિલેસો મન્દો હોતિ. તથા હિ સઞ્ઞાસઙ્કપ્પફસ્સવેદનાવ દસ્સિતા. યં કિઞ્ચિ વિયાતિ યં કિઞ્ચિ અઞ્ઞમઞ્ઞં વિય. ખોભેત્વાતિ કુતૂહલુપ્પાદનવસેન ચિત્તં ખોભેત્વા.

    93.Vuttappakāreārammaṇeti ‘‘āpāthe patita’’ntiādinā heṭṭhā vuttappakāre rūpārammaṇe. Saññāti rūpasaññāva. Arūpadhammopi samāno yasmiṃ ārammaṇe pavattati, taṃ phusanto viya hotīti vuttaṃ ‘‘ārammaṇaṃ phusamāno’’ti. Taṇhāya vatthubhūtaṃyeva rūpārammaṇaṃ labbhatīti katvā ‘‘rūpalābho’’ti adhippetanti āha ‘‘saha taṇhāya ārammaṇaṃ rūpalābho’’ti. Sabbasaṅgāhikanayoti ekasmiṃyeva ārammaṇe sabbesaṃ saññādīnaṃ dhammānaṃ uppattiyā sabbasaṅgaṇhanavasena dassitanayo. Tenāha ‘‘ekasmiṃyevā’’tiādi. Sabbasaṅgāhikanayoti vā dhuvaparibhogavasena nibaddhārammaṇanti vā āgantukārammaṇanti vā vibhāgaṃ akatvā sabbasaṅgāhikanayo. Aparo nayo. Missakoti āgantukārammaṇe nibaddhārammaṇe ca visayato nibaddhārammaṇena missako. Nibaddhārammaṇe sattānaṃ kileso mando hoti. Tathā hi saññāsaṅkappaphassavedanāva dassitā. Yaṃ kiñci viyāti yaṃ kiñci aññamaññaṃ viya. Khobhetvāti kutūhaluppādanavasena cittaṃ khobhetvā.

    ઉપાસિકાતિ તસ્સ અમચ્ચપુત્તસ્સ ભરિયં સન્ધાયાહ. તસ્મિન્તિ આગન્તુકારમ્મણે. લાભો નામ ‘‘લબ્ભતી’’તિ કત્વા.

    Upāsikāti tassa amaccaputtassa bhariyaṃ sandhāyāha. Tasminti āgantukārammaṇe. Lābho nāma ‘‘labbhatī’’ti katvā.

    ઉરુવલ્લિયવાસીતિ ઉરુવલ્લિયલેણવાસી, ઉરુવલ્લિયવિહારવાસીતિ વદન્તિ. પાળિયાતિ ‘‘ધાતુનાનત્તં, ભિક્ખવે, પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદિનયપવત્તાય ઇમિસ્સા સુત્તપાળિયા. પરિવટ્ટેત્વાતિ મજ્ઝે ગહિતફસ્સવેદનાપરિયોસાને ઠપનવસેન પાળિં પરિવટ્ટેત્વા. વુત્તપ્પકારેતિઆદિ પરિવત્તેતબ્બાકારદસ્સનં. તત્થ વુત્તપ્પકારેતિ આપાથગતરૂપારમ્મણે. અવિભૂતવારન્તિ અવિભૂતારમ્મણવારં. અયમેવ વા પાઠો. ગણ્હન્તિ કથેન્તિ. એકજવનવારેપિ લબ્ભન્તિ ચિરતરનિવેસાભાવા. નાનાજવનવારેયેવ દળ્હતરનિવેસતાય.

    Uruvalliyavāsīti uruvalliyaleṇavāsī, uruvalliyavihāravāsīti vadanti. Pāḷiyāti ‘‘dhātunānattaṃ, bhikkhave, paṭicca uppajjatī’’tiādinayapavattāya imissā suttapāḷiyā. Parivaṭṭetvāti majjhe gahitaphassavedanāpariyosāne ṭhapanavasena pāḷiṃ parivaṭṭetvā. Vuttappakāretiādi parivattetabbākāradassanaṃ. Tattha vuttappakāreti āpāthagatarūpārammaṇe. Avibhūtavāranti avibhūtārammaṇavāraṃ. Ayameva vā pāṭho. Gaṇhanti kathenti. Ekajavanavārepi labbhanti cirataranivesābhāvā. Nānājavanavāreyeva daḷhataranivesatāya.

    ૯૪. દસમં ઉત્તાનમેવ નવમે વુત્તનયત્તા. પટિસેધમત્તમેવ હેત્થ નાનત્તન્તિ.

    94.Dasamaṃ uttānameva navame vuttanayattā. Paṭisedhamattameva hettha nānattanti.

    બાહિરફસ્સનાનત્તસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bāhiraphassanānattasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    નાનત્તવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nānattavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૯. બાહિરફસ્સનાનત્તસુત્તં • 9. Bāhiraphassanānattasuttaṃ
    ૧૦. દુતિયબાહિરફસ્સનાનત્તસુત્તં • 10. Dutiyabāhiraphassanānattasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. બાહિરફસ્સનાનત્તસુત્તાદિવણ્ણના • 9. Bāhiraphassanānattasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact