Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. બાહિયસુત્તવણ્ણના

    10. Bāhiyasuttavaṇṇanā

    ૧૦. દસમે બાહિયોતિ તસ્સ નામં. દારુચીરિયોતિ દારુમયચીરો. સુપ્પારકેતિ એવંનામકે પટ્ટને વસતિ. કો પનાયં બાહિયો, કથઞ્ચ દારુચીરિયો અહોસિ, કથં સુપ્પારકે પટ્ટને પટિવસતીતિ?

    10. Dasame bāhiyoti tassa nāmaṃ. Dārucīriyoti dārumayacīro. Suppāraketi evaṃnāmake paṭṭane vasati. Ko panāyaṃ bāhiyo, kathañca dārucīriyo ahosi, kathaṃ suppārake paṭṭane paṭivasatīti?

    તત્રાયં અનુપુબ્બીકથા – ઇતો કિર કપ્પસતસહસ્સમત્થકે પદુમુત્તરસમ્માસમ્બુદ્ધકાલે એકો કુલપુત્તો હંસવતીનગરે દસબલસ્સ ધમ્મદેસનં સુણન્તો સત્થારં એકં ભિક્ખું ખિપ્પાભિઞ્ઞાનં એતદગ્ગે ઠપેન્તં દિસ્વા ‘‘મહા વતાયં ભિક્ખુ, યો સત્થારા એવં એતદગ્ગે ઠપીયતિ, અહો વતાહમ્પિ અનાગતે એવરૂપસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ સાસને પબ્બજિત્વા સત્થારા એદિસે ઠાને એતદગ્ગે ઠપેતબ્બો ભવેય્યં યથાયં ભિક્ખૂ’’તિ તં ઠાનન્તરં પત્થેત્વા તદનુરૂપં અધિકારકમ્મં કત્વા યાવજીવં પુઞ્ઞં કત્વા સગ્ગપરાયણો હુત્વા દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો કસ્સપદસબલસ્સ સાસને પબ્બજિત્વા પરિપુણ્ણસીલો સમણધમ્મં કરોન્તોવ જીવિતક્ખયં પત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તિ. સો એકં બુદ્ધન્તરં દેવલોકે વસિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે બાહિયરટ્ઠે કુલગેહે પટિસન્ધિં ગણ્હિ, તં બાહિયરટ્ઠે જાતત્તા બાહિયોતિ સઞ્જાનિંસુ. સો વયપ્પત્તો ઘરાવાસં વસન્તો વણિજ્જત્થાય બહૂનં ભણ્ડાનં નાવં પૂરેત્વા સમુદ્દં પવિસિત્વા અપરાપરં સઞ્ચરન્તો સત્ત વારે સદ્ધિંયેવ પરિસાય અત્તનો નગરં ઉપગઞ્છિ.

    Tatrāyaṃ anupubbīkathā – ito kira kappasatasahassamatthake padumuttarasammāsambuddhakāle eko kulaputto haṃsavatīnagare dasabalassa dhammadesanaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ khippābhiññānaṃ etadagge ṭhapentaṃ disvā ‘‘mahā vatāyaṃ bhikkhu, yo satthārā evaṃ etadagge ṭhapīyati, aho vatāhampi anāgate evarūpassa sammāsambuddhassa sāsane pabbajitvā satthārā edise ṭhāne etadagge ṭhapetabbo bhaveyyaṃ yathāyaṃ bhikkhū’’ti taṃ ṭhānantaraṃ patthetvā tadanurūpaṃ adhikārakammaṃ katvā yāvajīvaṃ puññaṃ katvā saggaparāyaṇo hutvā devamanussesu saṃsaranto kassapadasabalassa sāsane pabbajitvā paripuṇṇasīlo samaṇadhammaṃ karontova jīvitakkhayaṃ patvā devaloke nibbatti. So ekaṃ buddhantaraṃ devaloke vasitvā imasmiṃ buddhuppāde bāhiyaraṭṭhe kulagehe paṭisandhiṃ gaṇhi, taṃ bāhiyaraṭṭhe jātattā bāhiyoti sañjāniṃsu. So vayappatto gharāvāsaṃ vasanto vaṇijjatthāya bahūnaṃ bhaṇḍānaṃ nāvaṃ pūretvā samuddaṃ pavisitvā aparāparaṃ sañcaranto satta vāre saddhiṃyeva parisāya attano nagaraṃ upagañchi.

    અટ્ઠમે વારે પન ‘‘સુવણ્ણભૂમિં ગમિસ્સામી’’તિ આરોપિતભણ્ડો નાવં અભિરુહિ. નાવા મહાસમુદ્દં અજ્ઝોગાહેત્વા ઇચ્છિતદેસં અપત્વાવ સમુદ્દમજ્ઝે વિપન્ના. મહાજનો મચ્છકચ્છપભક્ખો અહોસિ. બાહિયો પન એકં નાવાફલકં ગહેત્વા તરન્તો ઊમિવેગેન મન્દમન્દં ખિપમાનો ભસ્સિત્વા સમુદ્દે પતિતત્તા જાતરૂપેનેવ સમુદ્દતીરે નિપન્નો. પરિસ્સમં વિનોદેત્વા અસ્સાસમત્તં લભિત્વા ઉટ્ઠાય લજ્જાય ગુમ્બન્તરં પવિસિત્વા અચ્છાદનં અઞ્ઞં કિઞ્ચિ અપસ્સન્તો અક્કનાળાનિ છિન્દિત્વા વાકેહિ પલિવેઠેત્વા નિવાસનપાવુરણાનિ કત્વા અચ્છાદેસિ. કેચિ પન ‘‘દારુફલકાનિ વિજ્ઝિત્વા વાકેન આવુણિત્વા નિવાસનપાવુરણં કત્વા અચ્છાદેસી’’તિ વદન્તિ. એવં સબ્બથાપિ દારુમયચીરધારિતાય ‘‘દારુચીરિયો’’તિ પુરિમવોહારેન ‘‘બાહિયો’’તિ ચ પઞ્ઞાયિત્થ.

    Aṭṭhame vāre pana ‘‘suvaṇṇabhūmiṃ gamissāmī’’ti āropitabhaṇḍo nāvaṃ abhiruhi. Nāvā mahāsamuddaṃ ajjhogāhetvā icchitadesaṃ apatvāva samuddamajjhe vipannā. Mahājano macchakacchapabhakkho ahosi. Bāhiyo pana ekaṃ nāvāphalakaṃ gahetvā taranto ūmivegena mandamandaṃ khipamāno bhassitvā samudde patitattā jātarūpeneva samuddatīre nipanno. Parissamaṃ vinodetvā assāsamattaṃ labhitvā uṭṭhāya lajjāya gumbantaraṃ pavisitvā acchādanaṃ aññaṃ kiñci apassanto akkanāḷāni chinditvā vākehi paliveṭhetvā nivāsanapāvuraṇāni katvā acchādesi. Keci pana ‘‘dāruphalakāni vijjhitvā vākena āvuṇitvā nivāsanapāvuraṇaṃ katvā acchādesī’’ti vadanti. Evaṃ sabbathāpi dārumayacīradhāritāya ‘‘dārucīriyo’’ti purimavohārena ‘‘bāhiyo’’ti ca paññāyittha.

    તં એકં કપાલં ગહેત્વા વુત્તનિયામેન સુપ્પારકપટ્ટને પિણ્ડાય ચરન્તં દિસ્વા મનુસ્સા ચિન્તેસું ‘‘સચે લોકે અરહન્તો નામ હોન્તિ, એવંવિધેહિ ભવિતબ્બં, કિન્નુ ખો અયં અય્યો વત્થં દિય્યમાનં ગણ્હેય્ય, ઉદાહુ અપ્પિચ્છતાય ન ગણ્હેય્યા’’તિ વીમંસન્તા નાનાદિસાહિ વત્થાનિ ઉપનેસું. સો ચિન્તેસિ – ‘‘સચાહં ઇમિના નિયામેન નાગમિસ્સં, નયિમે એવં મયિ પસીદેય્યું, યંનૂનાહં ઇમાનિ પટિક્ખિપિત્વા ઇમિનાવ નીહારેન વિહરેય્યં, એવં મે લાભસક્કારો ઉપ્પજ્જિસ્સતી’’તિ. સો એવં ચિન્તેત્વા કોહઞ્ઞે ઠત્વા વત્થાનિ ન પટિગ્ગણ્હિ. મનુસ્સા ‘‘અહો અપ્પિચ્છો વતાયં અય્યો’’તિ ભિય્યોસોમત્તાય પસન્નમાનસા મહન્તં સક્કારસમ્માનં કરિંસુ.

    Taṃ ekaṃ kapālaṃ gahetvā vuttaniyāmena suppārakapaṭṭane piṇḍāya carantaṃ disvā manussā cintesuṃ ‘‘sace loke arahanto nāma honti, evaṃvidhehi bhavitabbaṃ, kinnu kho ayaṃ ayyo vatthaṃ diyyamānaṃ gaṇheyya, udāhu appicchatāya na gaṇheyyā’’ti vīmaṃsantā nānādisāhi vatthāni upanesuṃ. So cintesi – ‘‘sacāhaṃ iminā niyāmena nāgamissaṃ, nayime evaṃ mayi pasīdeyyuṃ, yaṃnūnāhaṃ imāni paṭikkhipitvā imināva nīhārena vihareyyaṃ, evaṃ me lābhasakkāro uppajjissatī’’ti. So evaṃ cintetvā kohaññe ṭhatvā vatthāni na paṭiggaṇhi. Manussā ‘‘aho appiccho vatāyaṃ ayyo’’ti bhiyyosomattāya pasannamānasā mahantaṃ sakkārasammānaṃ kariṃsu.

    સોપિ ભત્તકિચ્ચં કત્વા અવિદૂરટ્ઠાને એકં દેવાયતનં અગમાસિ. મહાજનો તેન સદ્ધિં એવ ગન્ત્વા તં દેવાયતનં પટિજગ્ગિત્વા અદાસિ. સો ‘‘ઇમે મય્હં ચીરધારણમત્તે પસીદિત્વા એવંવિધં સક્કારસમ્માનં કરોન્તિ, એતેસં મયા ઉક્કટ્ઠવુત્તિના ભવિતું વટ્ટતી’’તિ સલ્લહુકપરિક્ખારો અપ્પિચ્છોવ હુત્વા વિહાસિ. ‘‘અરહા’’તિ પન તેહિ સમ્ભાવીયમાનો ‘‘અરહા’’તિ અત્તાનં અમઞ્ઞિ, ઉપરૂપરિ ચસ્સ સક્કારગરુકારો અભિવડ્ઢિ, લાભી ચ અહોસિ ઉળારાનં પચ્ચયાનં. તેન વુત્તં – ‘‘તેન ખો પન સમયેન બાહિયો દારુચીરિયો સુપ્પારકે પટિવસતિ સમુદ્દતીરે સક્કતો ગરુકતો’’તિઆદિ.

    Sopi bhattakiccaṃ katvā avidūraṭṭhāne ekaṃ devāyatanaṃ agamāsi. Mahājano tena saddhiṃ eva gantvā taṃ devāyatanaṃ paṭijaggitvā adāsi. So ‘‘ime mayhaṃ cīradhāraṇamatte pasīditvā evaṃvidhaṃ sakkārasammānaṃ karonti, etesaṃ mayā ukkaṭṭhavuttinā bhavituṃ vaṭṭatī’’ti sallahukaparikkhāro appicchova hutvā vihāsi. ‘‘Arahā’’ti pana tehi sambhāvīyamāno ‘‘arahā’’ti attānaṃ amaññi, uparūpari cassa sakkāragarukāro abhivaḍḍhi, lābhī ca ahosi uḷārānaṃ paccayānaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bāhiyo dārucīriyo suppārake paṭivasati samuddatīre sakkato garukato’’tiādi.

    તત્થ સક્કતોતિ સક્કચ્ચં આદરેન ઉપટ્ઠાનવસેન સક્કતો. ગરુકતોતિ ગુણવિસેસેન યુત્તોતિ અધિપ્પાયેન પાસાણચ્છત્તં વિય ગરુકરણવસેન ગરુકતો. માનિતોતિ મનસા સમ્ભાવનવસેન માનિતો. પૂજિતોતિ પુપ્ફગન્ધાદીહિ પૂજાવસેન પૂજિતો. અપચિતોતિ અભિપ્પસન્નચિત્તેહિ મગ્ગદાનઆસનાભિહરણાદિવસેન અપચિતો. લાભી ચીવર…પે॰… પરિક્ખારાનન્તિ પણીતપણીતાનં ઉપરૂપરિ ઉપનીયમાનાનં ચીવરાદીનં ચતુન્નં પચ્ચયાનં લભનવસેન લાભી.

    Tattha sakkatoti sakkaccaṃ ādarena upaṭṭhānavasena sakkato. Garukatoti guṇavisesena yuttoti adhippāyena pāsāṇacchattaṃ viya garukaraṇavasena garukato. Mānitoti manasā sambhāvanavasena mānito. Pūjitoti pupphagandhādīhi pūjāvasena pūjito. Apacitoti abhippasannacittehi maggadānaāsanābhiharaṇādivasena apacito. Lābhī cīvara…pe… parikkhārānanti paṇītapaṇītānaṃ uparūpari upanīyamānānaṃ cīvarādīnaṃ catunnaṃ paccayānaṃ labhanavasena lābhī.

    અપરો નયો – સક્કતોતિ સક્કારપ્પત્તો. ગરુકતોતિ ગરુકારપ્પત્તો. માનિતોતિ બહુમાનિતો મનસા પિયાયિતો ચ. પૂજિતોતિ ચતુપચ્ચયાભિપૂજાય પૂજિતો. અપચિતોતિ અપચાયનપ્પત્તો. યસ્સ હિ ચત્તારો પચ્ચયે સક્કત્વા સુઅભિસઙ્ખતે પણીતપણીતે દેન્તિ, સો સક્કતો. યસ્મિં ગરુભાવં પચ્ચુપટ્ઠપેત્વા દેન્તિ, સો ગરુકતો. યં મનસા પિયાયન્તિ બહુમઞ્ઞન્તિ ચ, સો માનિતો. યસ્સ સબ્બમ્પેતં પૂજનવસેન કરોન્તિ, સો પૂજિતો. યસ્સ અભિવાદનપચ્ચુટ્ઠાનઞ્જલિકમ્માદિવસેન પરમનિપચ્ચકારં કરોન્તિ, સો અપચિતો. બાહિયસ્સ પન તે સબ્બમેતં અકંસુ. તેન વુત્તં – ‘‘બાહિયો દારુચીરિયો સુપ્પારકે પટિવસતિ સક્કતો’’તિઆદિ. એત્થ ચ ચીવરં સો અગ્ગણ્હન્તોપિ ‘‘એહિ, ભન્તે, ઇમં વત્થં પટિગ્ગણ્હાહી’’તિ ઉપનામનવસેન ચીવરસ્સાપિ ‘‘લાભી’’ત્વેવ વુત્તો.

    Aparo nayo – sakkatoti sakkārappatto. Garukatoti garukārappatto. Mānitoti bahumānito manasā piyāyito ca. Pūjitoti catupaccayābhipūjāya pūjito. Apacitoti apacāyanappatto. Yassa hi cattāro paccaye sakkatvā suabhisaṅkhate paṇītapaṇīte denti, so sakkato. Yasmiṃ garubhāvaṃ paccupaṭṭhapetvā denti, so garukato. Yaṃ manasā piyāyanti bahumaññanti ca, so mānito. Yassa sabbampetaṃ pūjanavasena karonti, so pūjito. Yassa abhivādanapaccuṭṭhānañjalikammādivasena paramanipaccakāraṃ karonti, so apacito. Bāhiyassa pana te sabbametaṃ akaṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘bāhiyo dārucīriyo suppārake paṭivasati sakkato’’tiādi. Ettha ca cīvaraṃ so aggaṇhantopi ‘‘ehi, bhante, imaṃ vatthaṃ paṭiggaṇhāhī’’ti upanāmanavasena cīvarassāpi ‘‘lābhī’’tveva vutto.

    રહોગતસ્સાતિ રહસિ ગતસ્સ. પટિસલ્લીનસ્સાતિ એકીભૂતસ્સ બહૂહિ મનુસ્સેહિ ‘‘અરહા’’તિ વુચ્ચમાનસ્સ તસ્સ ઇદાનિ વુચ્ચમાનાકારેન ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ ચિત્તસ્સ મિચ્છાસઙ્કપ્પો ઉપ્પજ્જિ. કથં? યે ખો કેચિ લોકે અરહન્તો વા અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્ના, અહં તેસં અઞ્ઞતરોતિ. તસ્સત્થો – યે ઇમસ્મિં સત્તલોકે કિલેસારીનં હતત્તા પૂજાસક્કારાદીનઞ્ચ અરહભાવેન અરહન્તો, યે કિલેસારીનં હનનેન અરહત્તમગ્ગં સમાપન્ના, તેસુ અહં એકોતિ.

    Rahogatassāti rahasi gatassa. Paṭisallīnassāti ekībhūtassa bahūhi manussehi ‘‘arahā’’ti vuccamānassa tassa idāni vuccamānākārena cetaso parivitakko udapādi cittassa micchāsaṅkappo uppajji. Kathaṃ? Ye kho keci loke arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā, ahaṃ tesaṃ aññataroti. Tassattho – ye imasmiṃ sattaloke kilesārīnaṃ hatattā pūjāsakkārādīnañca arahabhāvena arahanto, ye kilesārīnaṃ hananena arahattamaggaṃ samāpannā, tesu ahaṃ ekoti.

    પુરાણસાલોહિતાતિ પુરિમસ્મિં ભવેસાલોહિતા બન્ધુસદિસા એકતો કતસમણધમ્મા દેવતા. કેચિ પન ‘‘પુરાણસાલોહિતાતિ પુરાણકાલે ભવન્તરે સાલોહિતા માતુભૂતા એકા દેવતા’’તિ વદન્તિ, તં અટ્ઠકથાયં પટિક્ખિપિત્વા પુરિમોયેવત્થો ગહિતો.

    Purāṇasālohitāti purimasmiṃ bhavesālohitā bandhusadisā ekato katasamaṇadhammā devatā. Keci pana ‘‘purāṇasālohitāti purāṇakāle bhavantare sālohitā mātubhūtā ekā devatā’’ti vadanti, taṃ aṭṭhakathāyaṃ paṭikkhipitvā purimoyevattho gahito.

    પુબ્બે કિર કસ્સપદસબલસ્સ સાસને ઓસક્કમાને સામણેરાદીનં વિપ્પકારં દિસ્વા સત્ત ભિક્ખૂ સંવેગપ્પત્તા ‘‘યાવ સાસનં ન અન્તરધાયતિ, તાવ અત્તનો પતિટ્ઠં કરિસ્સામા’’તિ સુવણ્ણચેતિયં વન્દિત્વા અરઞ્ઞં પવિટ્ઠા એકં પબ્બતં દિસ્વા ‘‘જીવિતે સાલયા નિવત્તન્તુ, નિરાલયા ઇમં પબ્બતં અભિરુહન્તૂ’’તિ વત્વા નિસ્સેણિં બન્ધિત્વા સબ્બે તં પબ્બતં અભિરુય્હ નિસ્સેણિં પાતેત્વા સમણધમ્મં કરિંસુ. તેસુ સઙ્ઘત્થેરો એકરત્તાતિક્કમેનેવ અરહત્તં પાપુણિ. સો ઉત્તરકુરુતો પિણ્ડપાતં આનેત્વા તે ભિક્ખૂ, ‘‘આવુસો, ઇતો પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જથા’’તિ આહ. તે ‘‘તુમ્હે, ભન્તે, અત્તનો આનુભાવેન એવં અકત્થ, મયમ્પિ સચે તુમ્હે વિય વિસેસં નિબ્બત્તેસ્સામ, સયમેવ આહરિત્વા ભુઞ્જિસ્સામા’’તિ ભુઞ્જિતું ન ઇચ્છિંસુ. તતો દુતિયદિવસે દુતિયત્થેરો અનાગામિફલં પાપુણિ, સોપિ તથેવ પિણ્ડપાતં આદાય તત્થ ગન્ત્વા ઇતરે નિમન્તેસિ, તેપિ તથેવ પટિક્ખિપિંસુ. તેસુ અરહત્તપ્પત્તો પરિનિબ્બાયિ, અનાગામી સુદ્ધાવાસભૂમિયં નિબ્બત્તિ. ઇતરે પન પઞ્ચ જના ઘટેન્તા વાયમન્તાપિ વિસેસં નિબ્બત્તેતું નાસક્ખિંસુ. તે અસક્કોન્તા તત્થેવ પરિસુસ્સિત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તા. એકં બુદ્ધન્તરં દેવેસુયેવ સંસરિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે દેવલોકતો ચવિત્વા તત્થ તત્થ કુલઘરે નિબ્બત્તિંસુ. તેસુ હિ એકો પક્કુસાતિ રાજા અહોસિ, એકો કુમારકસ્સપો, એકો દબ્બો મલ્લપુત્તો, એકો સભિયો પરિબ્બાજકો, એકો બાહિયો દારુચીરિયો. તત્થ યો સો અનાગામી બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તો, તં સન્ધાયેતં વુત્તં ‘‘પુરાણસાલોહિતા દેવતા’’તિ. દેવપુત્તોપિ હિ દેવધીતા વિય દેવો એવ દેવતાતિ કત્વા દેવતાતિ વુચ્ચતિ ‘‘અથ ખો અઞ્ઞતરા દેવતા’’તિઆદીસુ વિય. ઇધ પન બ્રહ્મા દેવતાતિ અધિપ્પેતો.

    Pubbe kira kassapadasabalassa sāsane osakkamāne sāmaṇerādīnaṃ vippakāraṃ disvā satta bhikkhū saṃvegappattā ‘‘yāva sāsanaṃ na antaradhāyati, tāva attano patiṭṭhaṃ karissāmā’’ti suvaṇṇacetiyaṃ vanditvā araññaṃ paviṭṭhā ekaṃ pabbataṃ disvā ‘‘jīvite sālayā nivattantu, nirālayā imaṃ pabbataṃ abhiruhantū’’ti vatvā nisseṇiṃ bandhitvā sabbe taṃ pabbataṃ abhiruyha nisseṇiṃ pātetvā samaṇadhammaṃ kariṃsu. Tesu saṅghatthero ekarattātikkameneva arahattaṃ pāpuṇi. So uttarakuruto piṇḍapātaṃ ānetvā te bhikkhū, ‘‘āvuso, ito piṇḍapātaṃ paribhuñjathā’’ti āha. Te ‘‘tumhe, bhante, attano ānubhāvena evaṃ akattha, mayampi sace tumhe viya visesaṃ nibbattessāma, sayameva āharitvā bhuñjissāmā’’ti bhuñjituṃ na icchiṃsu. Tato dutiyadivase dutiyatthero anāgāmiphalaṃ pāpuṇi, sopi tatheva piṇḍapātaṃ ādāya tattha gantvā itare nimantesi, tepi tatheva paṭikkhipiṃsu. Tesu arahattappatto parinibbāyi, anāgāmī suddhāvāsabhūmiyaṃ nibbatti. Itare pana pañca janā ghaṭentā vāyamantāpi visesaṃ nibbattetuṃ nāsakkhiṃsu. Te asakkontā tattheva parisussitvā devaloke nibbattā. Ekaṃ buddhantaraṃ devesuyeva saṃsaritvā imasmiṃ buddhuppāde devalokato cavitvā tattha tattha kulaghare nibbattiṃsu. Tesu hi eko pakkusāti rājā ahosi, eko kumārakassapo, eko dabbo mallaputto, eko sabhiyo paribbājako, eko bāhiyo dārucīriyo. Tattha yo so anāgāmī brahmaloke nibbatto, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ ‘‘purāṇasālohitā devatā’’ti. Devaputtopi hi devadhītā viya devo eva devatāti katvā devatāti vuccati ‘‘atha kho aññatarā devatā’’tiādīsu viya. Idha pana brahmā devatāti adhippeto.

    તસ્સ હિ બ્રહ્મુનો તત્થ નિબ્બત્તસમનન્તરમેવ અત્તનો બ્રહ્મસમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા આગતટ્ઠાનં આવજ્જેન્તસ્સ સત્તન્નં જનાનં પબ્બતં આરુય્હ સમણધમ્મકરણં, તત્થેકસ્સ પરિનિબ્બુતભાવો, અનાગામિફલં પત્વા અત્તનો ચ એત્થ નિબ્બત્તભાવો ઉપટ્ઠાસિ. સો ‘‘કત્થ નુ ખો ઇતરે પઞ્ચ જના’’તિ આવજ્જેન્તો કામાવચરદેવલોકે તેસં નિબ્બત્તભાવં ઞત્વા અપરભાગે કાલાનુકાલં ‘‘કિન્નુ ખો કરોન્તી’’તિ તેસં પવત્તિં ઓલોકેતિયેવ. ઇમસ્મિં પન કાલે ‘‘કહં નુ ખો’’તિ આવજ્જેન્તો બાહિયં સુપ્પારકપટ્ટનં ઉપનિસ્સાય દારુચીરધારિં કોહઞ્ઞેન જીવિકં કપ્પેન્તં દિસ્વા ‘‘અયં મયા સદ્ધિં પુબ્બે નિસ્સેણિં બન્ધિત્વા પબ્બતં અભિરુહિત્વા સમણધમ્મં કરોન્તો અતિસલ્લેખવુત્તિયા જીવિતે અનપેક્ખો અરહતાપિ આભતં પિણ્ડપાતં અપરિભુઞ્જિત્વા ઇદાનિ સમ્ભાવનાધિપ્પાયો અનરહાવ અરહત્તં પટિજાનિત્વા વિચરતિ લાભસક્કારસિલોકં નિકામયમાનો, દસબલસ્સ ચ નિબ્બત્તભાવં ન જાનાતિ, હન્દ નં સંવેજેત્વા બુદ્ધુપ્પાદં જાનાપેસ્સામી’’તિ તાવદેવ બ્રહ્મલોકતો ઓતરિત્વા રત્તિભાગે સુપ્પારકપટ્ટને દારુચીરિયસ્સ સમ્મુખે પાતુરહોસિ. બાહિયો અત્તનો વસનટ્ઠાને ઉળારં ઓભાસં દિસ્વા ‘‘કિં નુ ખો એત’’ન્તિ બહિ નિક્ખમિત્વા ઓલોકેન્તો આકાસે ઠિતં મહાબ્રહ્માનં દિસ્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ ‘‘કે તુમ્હે’’તિ પુચ્છિ. અથસ્સ સો બ્રહ્મા ‘‘અહં તે પોરાણકસહાયો તદા અનાગામિફલં પત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તો, ત્વં પન કિઞ્ચિ વિસેસં નિબ્બત્તેતું અસક્કોન્તો તદા પુથુજ્જનકાલકિરિયં કત્વા સંસરન્તો ઇદાનિ તિત્થિયવેસધારી અનરહાવ સમાનો ‘અરહા અહ’ન્તિ ઇમં લદ્ધિં ગહેત્વા વિચરસીતિ ઞત્વા આગતો, નેવ ખો ત્વં, બાહિય, અરહા, પટિનિસ્સજ્જેતં પાપકં દિટ્ઠિગતં, મા તે અહોસિ દીઘરત્તં અહિતાય દુક્ખાય, સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો. સો હિ ભગવા અરહા, ગચ્છ નં પયિરુપાસસ્સૂ’’તિ આહ. તેન વુત્તં – ‘‘અથ ખો બાહિયસ્સ દારુચીરિયસ્સ પુરાણસાલોહિતા દેવતા’’તિઆદિ.

    Tassa hi brahmuno tattha nibbattasamanantarameva attano brahmasampattiṃ oloketvā āgataṭṭhānaṃ āvajjentassa sattannaṃ janānaṃ pabbataṃ āruyha samaṇadhammakaraṇaṃ, tatthekassa parinibbutabhāvo, anāgāmiphalaṃ patvā attano ca ettha nibbattabhāvo upaṭṭhāsi. So ‘‘kattha nu kho itare pañca janā’’ti āvajjento kāmāvacaradevaloke tesaṃ nibbattabhāvaṃ ñatvā aparabhāge kālānukālaṃ ‘‘kinnu kho karontī’’ti tesaṃ pavattiṃ oloketiyeva. Imasmiṃ pana kāle ‘‘kahaṃ nu kho’’ti āvajjento bāhiyaṃ suppārakapaṭṭanaṃ upanissāya dārucīradhāriṃ kohaññena jīvikaṃ kappentaṃ disvā ‘‘ayaṃ mayā saddhiṃ pubbe nisseṇiṃ bandhitvā pabbataṃ abhiruhitvā samaṇadhammaṃ karonto atisallekhavuttiyā jīvite anapekkho arahatāpi ābhataṃ piṇḍapātaṃ aparibhuñjitvā idāni sambhāvanādhippāyo anarahāva arahattaṃ paṭijānitvā vicarati lābhasakkārasilokaṃ nikāmayamāno, dasabalassa ca nibbattabhāvaṃ na jānāti, handa naṃ saṃvejetvā buddhuppādaṃ jānāpessāmī’’ti tāvadeva brahmalokato otaritvā rattibhāge suppārakapaṭṭane dārucīriyassa sammukhe pāturahosi. Bāhiyo attano vasanaṭṭhāne uḷāraṃ obhāsaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti bahi nikkhamitvā olokento ākāse ṭhitaṃ mahābrahmānaṃ disvā añjaliṃ paggayha ‘‘ke tumhe’’ti pucchi. Athassa so brahmā ‘‘ahaṃ te porāṇakasahāyo tadā anāgāmiphalaṃ patvā brahmaloke nibbatto, tvaṃ pana kiñci visesaṃ nibbattetuṃ asakkonto tadā puthujjanakālakiriyaṃ katvā saṃsaranto idāni titthiyavesadhārī anarahāva samāno ‘arahā aha’nti imaṃ laddhiṃ gahetvā vicarasīti ñatvā āgato, neva kho tvaṃ, bāhiya, arahā, paṭinissajjetaṃ pāpakaṃ diṭṭhigataṃ, mā te ahosi dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya, sammāsambuddho loke uppanno. So hi bhagavā arahā, gaccha naṃ payirupāsassū’’ti āha. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bāhiyassa dārucīriyassa purāṇasālohitā devatā’’tiādi.

    તત્થ અનુકમ્પિકાતિ અનુગ્ગહસીલા કરુણાધિકા. અત્થકામાતિ હિતકામા મેત્તાધિકા. પુરિમપદેન ચેત્થ બાહિયસ્સ દુક્ખાપનયનકામતં તસ્સા દેવતાય દસ્સેતિ, પચ્છિમેન હિતૂપસંહારં. ચેતસાતિ અત્તનો ચિત્તેન, ચેતોસીસેન ચેત્થ ચેતોપરિયઞાણં ગહિતન્તિ વેદિતબ્બં. ચેતોપરિવિતક્કન્તિ તસ્સ ચિત્તપ્પવત્તિં. અઞ્ઞાયાતિ જાનિત્વા. તેનુપસઙ્કમીતિ સેય્યથાપિ નામ બલવા પુરિસો સમિઞ્જિતં વા બાહં પસારેય્ય, પસારિતં વા બાહં સમિઞ્જેય્ય, એવમેવ બ્રહ્મલોકે અન્તરહિતો બાહિયસ્સ પુરતો પાતુભવનવસેન ઉપસઙ્કમિ. એતદવોચાતિ ‘‘યે ખો કેચિ લોકે અરહન્તો વા’’તિઆદિપવત્તમિચ્છાપરિવિતક્કં બાહિયં સહોઢં ચોરં ગણ્હન્તો વિય ‘‘નેવ ખો ત્વં, બાહિય, અરહા’’તિઆદિકં એતં ઇદાનિ વુચ્ચમાનવચનં બ્રહ્મા અવોચ. નેવ ખો ત્વં, બાહિય, અરહાતિ એતેન તદા બાહિયસ્સ અસેક્ખભાવં પટિક્ખિપતિ, નાપિ અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્નોતિ એતેન સેક્ખભાવં, ઉભયેનપિસ્સ અનરિયભાવમેવ દીપેતિ. સાપિ તે પટિપદા નત્થિ, યાય ત્વં અરહા વા અસ્સ અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્નોતિ ઇમિના પનસ્સ કલ્યાણપુથુજ્જનભાવમ્પિ પટિક્ખિપતિ. તત્થ પટિપદાતિ સીલવિસુદ્ધિઆદયો છ વિસુદ્ધિયો. પટિપજ્જતિ એતાય અરિયમગ્ગેતિ પટિપદા. અસ્સાતિ ભવેય્યાસિ.

    Tattha anukampikāti anuggahasīlā karuṇādhikā. Atthakāmāti hitakāmā mettādhikā. Purimapadena cettha bāhiyassa dukkhāpanayanakāmataṃ tassā devatāya dasseti, pacchimena hitūpasaṃhāraṃ. Cetasāti attano cittena, cetosīsena cettha cetopariyañāṇaṃ gahitanti veditabbaṃ. Cetoparivitakkanti tassa cittappavattiṃ. Aññāyāti jānitvā. Tenupasaṅkamīti seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva brahmaloke antarahito bāhiyassa purato pātubhavanavasena upasaṅkami. Etadavocāti ‘‘ye kho keci loke arahanto vā’’tiādipavattamicchāparivitakkaṃ bāhiyaṃ sahoḍhaṃ coraṃ gaṇhanto viya ‘‘neva kho tvaṃ, bāhiya, arahā’’tiādikaṃ etaṃ idāni vuccamānavacanaṃ brahmā avoca. Neva kho tvaṃ, bāhiya, arahāti etena tadā bāhiyassa asekkhabhāvaṃ paṭikkhipati, nāpi arahattamaggaṃ vā samāpannoti etena sekkhabhāvaṃ, ubhayenapissa anariyabhāvameva dīpeti. Sāpi te paṭipadā natthi, yāya tvaṃ arahā vā assa arahattamaggaṃ vā samāpannoti iminā panassa kalyāṇaputhujjanabhāvampi paṭikkhipati. Tattha paṭipadāti sīlavisuddhiādayo cha visuddhiyo. Paṭipajjati etāya ariyamaggeti paṭipadā. Assāti bhaveyyāsi.

    અયઞ્ચસ્સ અરહત્તાધિમાનો કિં નિસ્સાય ઉપ્પન્નોતિ? ‘‘અપ્પિચ્છતાય સન્તુટ્ઠિતાય સલ્લેખતાય દીઘરત્તં કતાધિકારત્તા તદઙ્ગપ્પહાનવસેન કિલેસાનં વિહતત્તા અરહત્તાધિમાનો ઉપ્પન્નો’’તિ કેચિ વદન્તિ. અપરે પનાહુ ‘‘બાહિયો પઠમાદિઝાનચતુક્કલાભી, તસ્માસ્સ વિક્ખમ્ભનપ્પહાનેન કિલેસાનં અસમુદાચારતો અરહત્તાધિમાનો ઉપ્પજ્જતી’’તિ. તદુભયમ્પિ તેસં મતિમત્તમેવ ‘‘સમ્ભાવનાધિપ્પાયો લાભસક્કારસિલોકં નિકામયમાનો’’તિ ચ અટ્ઠકથાયં આગતત્તા. તસ્મા વુત્તનયેનેવેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.

    Ayañcassa arahattādhimāno kiṃ nissāya uppannoti? ‘‘Appicchatāya santuṭṭhitāya sallekhatāya dīgharattaṃ katādhikārattā tadaṅgappahānavasena kilesānaṃ vihatattā arahattādhimāno uppanno’’ti keci vadanti. Apare panāhu ‘‘bāhiyo paṭhamādijhānacatukkalābhī, tasmāssa vikkhambhanappahānena kilesānaṃ asamudācārato arahattādhimāno uppajjatī’’ti. Tadubhayampi tesaṃ matimattameva ‘‘sambhāvanādhippāyo lābhasakkārasilokaṃ nikāmayamāno’’ti ca aṭṭhakathāyaṃ āgatattā. Tasmā vuttanayenevettha attho veditabbo.

    અથ બાહિયો આકાસે ઠત્વા કથેન્તં મહાબ્રહ્માનં ઓલોકેત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘અહો ભારિયં વત કમ્મં, યમહં અરહાતિ ચિન્તેસિં, અયઞ્ચ ‘અરહત્તગામિની પટિપદાપિ તે નત્થી’તિ વદતિ, અત્થિ નુ ખો લોકે કોચિ અરહા’’તિ? અથ નં પુચ્છિ. તેન વુત્તં – ‘‘અથ કે ચરહિ દેવતે લોકે અરહન્તો વા અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્ના’’તિ.

    Atha bāhiyo ākāse ṭhatvā kathentaṃ mahābrahmānaṃ oloketvā cintesi – ‘‘aho bhāriyaṃ vata kammaṃ, yamahaṃ arahāti cintesiṃ, ayañca ‘arahattagāminī paṭipadāpi te natthī’ti vadati, atthi nu kho loke koci arahā’’ti? Atha naṃ pucchi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha ke carahi devate loke arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā’’ti.

    તત્થ અથાતિ પુચ્છારમ્ભે નિપાતો. કે ચરહીતિ કે એતરહિ. લોકેતિ ઓકાસલોકે. અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો – ભાજનલોકભૂતે સકલસ્મિં જમ્બુદીપતલે કસ્મિં ઠાને અરહન્તો વા અરહત્તમગ્ગં વા સમાપન્ના એતરહિ વિહરન્તિ, યત્થ મયં તે ઉપસઙ્કમિત્વા તેસં ઓવાદે ઠત્વા વટ્ટદુક્ખતો મુચ્ચિસ્સામાતિ. ઉત્તરેસૂતિ સુપ્પારકપટ્ટનતો પુબ્બુત્તરદિસાભાગં સન્ધાય વુત્તં.

    Tattha athāti pucchārambhe nipāto. Ke carahīti ke etarahi. Loketi okāsaloke. Ayañhettha adhippāyo – bhājanalokabhūte sakalasmiṃ jambudīpatale kasmiṃ ṭhāne arahanto vā arahattamaggaṃ vā samāpannā etarahi viharanti, yattha mayaṃ te upasaṅkamitvā tesaṃ ovāde ṭhatvā vaṭṭadukkhato muccissāmāti. Uttaresūti suppārakapaṭṭanato pubbuttaradisābhāgaṃ sandhāya vuttaṃ.

    અરહન્તિ આરકત્તા અરહં. આરકા હિ સો સબ્બકિલેસેહિ સુવિદૂરવિદૂરે ઠિતો મગ્ગેન સવાસનાનં કિલેસાનં વિદ્ધંસિતત્તા. અરીનં વા હતત્તા અરહં. ભગવતા હિ કિલેસારયો અનવસેસતો અરિયમગ્ગેન હતા સમુચ્છિન્નાતિ. અરાનં વા હતત્તા અરહં. યઞ્ચ અવિજ્જાભવતણ્હામયનાભિ પુઞ્ઞાદિઅભિસઙ્ખારારં જરામરણનેમિ આસવસમુદયમયેન અક્ખેન વિજ્ઝિત્વા તિભવરથે સમાયોજિતં અનાદિકાલપ્પવત્તં સંસારચક્કં. તસ્સાનેન બોધિમણ્ડે વીરિયપાદેહિ સીલપથવિયં પતિટ્ઠાય સદ્ધાહત્થેન કમ્મક્ખયકરઞાણફરસું ગહેત્વા સબ્બેપિ અરા હતા વિહતા વિદ્ધંસિતાતિ. અરહતીતિ વા અરહં. ભગવા હિ સદેવકે લોકે અગ્ગદક્ખિણેય્યત્તા ઉળારે ચીવરાદિપચ્ચયે પૂજાવિસેસઞ્ચ અરહતિ. રહાભાવતો વા અરહં. તથાગતો હિ સબ્બસો સમુચ્છિન્નરાગાદિકિલેસત્તા પાપકિલેસસ્સાપિ અસમ્ભવતો પાપકરણે રહાભાવતોપિ અરહન્તિ વુચ્ચતિ.

    Arahanti ārakattā arahaṃ. Ārakā hi so sabbakilesehi suvidūravidūre ṭhito maggena savāsanānaṃ kilesānaṃ viddhaṃsitattā. Arīnaṃ vā hatattā arahaṃ. Bhagavatā hi kilesārayo anavasesato ariyamaggena hatā samucchinnāti. Arānaṃ vā hatattā arahaṃ. Yañca avijjābhavataṇhāmayanābhi puññādiabhisaṅkhārāraṃ jarāmaraṇanemi āsavasamudayamayena akkhena vijjhitvā tibhavarathe samāyojitaṃ anādikālappavattaṃ saṃsāracakkaṃ. Tassānena bodhimaṇḍe vīriyapādehi sīlapathaviyaṃ patiṭṭhāya saddhāhatthena kammakkhayakarañāṇapharasuṃ gahetvā sabbepi arā hatā vihatā viddhaṃsitāti. Arahatīti vā arahaṃ. Bhagavā hi sadevake loke aggadakkhiṇeyyattā uḷāre cīvarādipaccaye pūjāvisesañca arahati. Rahābhāvato vā arahaṃ. Tathāgato hi sabbaso samucchinnarāgādikilesattā pāpakilesassāpi asambhavato pāpakaraṇe rahābhāvatopi arahanti vuccati.

    સમ્મા સામઞ્ચ સબ્બધમ્માનં બુદ્ધત્તા સમ્માસમ્બુદ્ધો. ભગવા હિ અભિઞ્ઞેય્યે ધમ્મે અભિઞ્ઞેય્યતો, પરિઞ્ઞેય્યે ધમ્મે પરિઞ્ઞેય્યતો, પહાતબ્બે ધમ્મે પહાતબ્બતો, સચ્છિકાતબ્બે ધમ્મે સચ્છિકાતબ્બતો, ભાવેતબ્બે ધમ્મે ભાવેતબ્બતો અભિસમ્બુજ્ઝિ. વુત્તઞ્હેતં –

    Sammā sāmañca sabbadhammānaṃ buddhattā sammāsambuddho. Bhagavā hi abhiññeyye dhamme abhiññeyyato, pariññeyye dhamme pariññeyyato, pahātabbe dhamme pahātabbato, sacchikātabbe dhamme sacchikātabbato, bhāvetabbe dhamme bhāvetabbato abhisambujjhi. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘અભિઞ્ઞેય્યં અભિઞ્ઞાતં, ભાવેતબ્બઞ્ચ ભાવિતં;

    ‘‘Abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, bhāvetabbañca bhāvitaṃ;

    પહાતબ્બં પહીનં મે, તસ્મા બુદ્ધોસ્મિ બ્રાહ્મણા’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૫૬૩; મ॰ નિ॰ ૨.૩૯૯; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૩૧);

    Pahātabbaṃ pahīnaṃ me, tasmā buddhosmi brāhmaṇā’’ti. (su. ni. 563; ma. ni. 2.399; visuddhi. 1.131);

    અપિચ કુસલે ધમ્મે અનવજ્જસુખવિપાકતો, અકુસલે ધમ્મે સાવજ્જદુક્ખવિપાકતોતિઆદિના સબ્બત્તિકદુકાદિવસેન અયમત્થો નેતબ્બો. ઇતિ અવિપરીતં સયમ્ભુઞાણેન સબ્બાકારતો સબ્બધમ્માનં અભિસમ્બુદ્ધત્તા સમ્માસમ્બુદ્ધોતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપો. વિત્થારો પન વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૨૯-૧૩૧) આગતનયેનેવ વેદિતબ્બો. અરહત્તાયાતિ અગ્ગફલપ્પટિલાભાય. ધમ્મં દેસેતીતિ આદિકલ્યાણાદિગુણવિસેસયુત્તં સીલાદિપટિપદાધમ્મં સમથવિપસ્સનાધમ્મમેવ વા વેનેય્યજ્ઝાસયાનુરૂપં ઉપદિસતિ કથેતિ.

    Apica kusale dhamme anavajjasukhavipākato, akusale dhamme sāvajjadukkhavipākatotiādinā sabbattikadukādivasena ayamattho netabbo. Iti aviparītaṃ sayambhuñāṇena sabbākārato sabbadhammānaṃ abhisambuddhattā sammāsambuddhoti ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana visuddhimagge (visuddhi. 1.129-131) āgatanayeneva veditabbo. Arahattāyāti aggaphalappaṭilābhāya. Dhammaṃ desetīti ādikalyāṇādiguṇavisesayuttaṃ sīlādipaṭipadādhammaṃ samathavipassanādhammameva vā veneyyajjhāsayānurūpaṃ upadisati katheti.

    સંવેજિતોતિ ‘‘ધિરત્થુ વત, ભો, પુથુજ્જનભાવસ્સ, યેનાહં અનરહાવ સમાનો અરહાતિ અમઞ્ઞિં, સમ્માસમ્બુદ્ધઞ્ચ લોકે ઉપ્પજ્જિત્વા ધમ્મં દેસેન્તં ન જાનિં, દુજ્જાનં ખો પનિદં જીવિતં, દુજ્જાનં મરણ’’ન્તિ સંવેગમાપાદિતો, દેવતાવચનેન યથાવુત્તેનાકારેન સંવિગ્ગમાનસોતિ અત્થો. તાવદેવાતિ તસ્મિંયેવ ખણે. સુપ્પારકા પક્કામીતિ બુદ્ધોતિ નામમપિ સવનેન ઉપ્પન્નાય બુદ્ધારમ્મણાય પીતિયા સંવેગેન ચ ચોદિયમાનહદયો સુપ્પારકપટ્ટનતો સાવત્થિં ઉદ્દિસ્સ પક્કન્તો. સબ્બત્થ એકરત્તિપરિવાસેનાતિ સબ્બસ્મિં મગ્ગે એકરત્તિવાસેનેવ અગમાસિ. સુપ્પારકપટ્ટનતો હિ સાવત્થિ વીસયોજનસતે હોતિ, તઞ્ચાયં એત્તકં અદ્ધાનં એકરત્તિવાસેન અગમાસિ. યદા સુપ્પારકતો નિક્ખન્તો, તદહેવ સાવત્થિં સમ્પત્તોતિ.

    Saṃvejitoti ‘‘dhiratthu vata, bho, puthujjanabhāvassa, yenāhaṃ anarahāva samāno arahāti amaññiṃ, sammāsambuddhañca loke uppajjitvā dhammaṃ desentaṃ na jāniṃ, dujjānaṃ kho panidaṃ jīvitaṃ, dujjānaṃ maraṇa’’nti saṃvegamāpādito, devatāvacanena yathāvuttenākārena saṃviggamānasoti attho. Tāvadevāti tasmiṃyeva khaṇe. Suppārakā pakkāmīti buddhoti nāmamapi savanena uppannāya buddhārammaṇāya pītiyā saṃvegena ca codiyamānahadayo suppārakapaṭṭanato sāvatthiṃ uddissa pakkanto. Sabbattha ekarattiparivāsenāti sabbasmiṃ magge ekarattivāseneva agamāsi. Suppārakapaṭṭanato hi sāvatthi vīsayojanasate hoti, tañcāyaṃ ettakaṃ addhānaṃ ekarattivāsena agamāsi. Yadā suppārakato nikkhanto, tadaheva sāvatthiṃ sampattoti.

    કથં પનાયં એવં અગમાસીતિ? દેવતાનુભાવેન, ‘‘બુદ્ધાનુભાવેના’’તિપિ વદન્તિ. ‘‘સબ્બત્થ એકરત્તિપરિવાસેના’’તિ પન વુત્તત્તા મગ્ગસ્સ ચ વીસયોજનસતિકત્તા અન્તરામગ્ગે ગામનિગમરાજધાનીસુ યત્થ યત્થ રત્તિયં વસતિ, તત્થ તત્થ દુતિયં અરુણં અનુટ્ઠાપેત્વા સબ્બત્થ એકરત્તિવાસેનેવ સાવત્થિં ઉપસઙ્કમીતિ અયમત્થો દીપિતો હોતીતિ. નયિદં એવં દટ્ઠબ્બં. સબ્બસ્મિં વીસયોજનસતિકે મગ્ગે એકરત્તિવાસેનાતિ ઇમસ્સ અત્થસ્સ અધિપ્પેતત્તા. એકરત્તિમત્તં સો સકલસ્મિં તસ્મિં મગ્ગે વસિત્વા પચ્છિમદિવસે પુબ્બણ્હસમયે સાવત્થિં અનુપ્પત્તોતિ.

    Kathaṃ panāyaṃ evaṃ agamāsīti? Devatānubhāvena, ‘‘buddhānubhāvenā’’tipi vadanti. ‘‘Sabbattha ekarattiparivāsenā’’ti pana vuttattā maggassa ca vīsayojanasatikattā antarāmagge gāmanigamarājadhānīsu yattha yattha rattiyaṃ vasati, tattha tattha dutiyaṃ aruṇaṃ anuṭṭhāpetvā sabbattha ekarattivāseneva sāvatthiṃ upasaṅkamīti ayamattho dīpito hotīti. Nayidaṃ evaṃ daṭṭhabbaṃ. Sabbasmiṃ vīsayojanasatike magge ekarattivāsenāti imassa atthassa adhippetattā. Ekarattimattaṃ so sakalasmiṃ tasmiṃ magge vasitvā pacchimadivase pubbaṇhasamaye sāvatthiṃ anuppattoti.

    ભગવાપિ બાહિયસ્સ આગમનં ઞત્વા ‘‘ન તાવસ્સ ઇન્દ્રિયાનિ પરિપાકં ગતાનિ, ખણન્તરે પન પરિપાકં ગમિસ્સન્તી’’તિ તસ્સ ઇન્દ્રિયાનં પરિપાકં આગમયમાનો મહાભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો તસ્મિં ખણે સાવત્થિં પિણ્ડાય પાવિસિ. સો ચ જેતવનં પવિસિત્વા ભુત્તપાતરાસે કાયાલસિયવિમોચનત્થં અબ્ભોકાસે ચઙ્કમન્તે સમ્બહુલે ભિક્ખૂ પસ્સિત્વા ‘‘કહં નુ ખો એતરહિ ભગવા’’તિ પુચ્છિ. ભિક્ખૂ ‘‘ભગવા સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિટ્ઠો’’તિ વત્વા પુચ્છિંસુ ‘‘ત્વં પન કુતો આગતો’’તિ? ‘‘સુપ્પારકપટ્ટનતો આગતોમ્હી’’તિ. ‘‘દૂરતો આગતોસિ, નિસીદ, તાવ પાદે ધોવિત્વા મક્ખેત્વા થોકં વિસ્સમાહિ, આગતકાલે સત્થારં દક્ખસી’’તિ. ‘‘અહં, ભન્તે, અત્તનો જીવિતન્તરાયં ન જાનામિ, એકરત્તેનેવમ્હિ કત્થચિપિ ચિરં અટ્ઠત્વા અનિસીદિત્વા વીસયોજનસતિકં મગ્ગં આગતો, સત્થારં પસ્સિત્વાવ વિસ્સમિસ્સામી’’તિ વત્વા તરમાનરૂપો સાવત્થિં પવિસિત્વા અનોપમાય બુદ્ધસિરિયા વિરોચમાનં ભગવન્તં પસ્સિ. તેન વુત્તં ‘‘તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ અબ્ભોકાસે ચઙ્કમન્તિ. અથ ખો બાહિયો દારુચીરિયો યેન તે ભિક્ખૂ તેનુપસઙ્કમી’’તિઆદિ.

    Bhagavāpi bāhiyassa āgamanaṃ ñatvā ‘‘na tāvassa indriyāni paripākaṃ gatāni, khaṇantare pana paripākaṃ gamissantī’’ti tassa indriyānaṃ paripākaṃ āgamayamāno mahābhikkhusaṅghaparivuto tasmiṃ khaṇe sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. So ca jetavanaṃ pavisitvā bhuttapātarāse kāyālasiyavimocanatthaṃ abbhokāse caṅkamante sambahule bhikkhū passitvā ‘‘kahaṃ nu kho etarahi bhagavā’’ti pucchi. Bhikkhū ‘‘bhagavā sāvatthiṃ piṇḍāya paviṭṭho’’ti vatvā pucchiṃsu ‘‘tvaṃ pana kuto āgato’’ti? ‘‘Suppārakapaṭṭanato āgatomhī’’ti. ‘‘Dūrato āgatosi, nisīda, tāva pāde dhovitvā makkhetvā thokaṃ vissamāhi, āgatakāle satthāraṃ dakkhasī’’ti. ‘‘Ahaṃ, bhante, attano jīvitantarāyaṃ na jānāmi, ekarattenevamhi katthacipi ciraṃ aṭṭhatvā anisīditvā vīsayojanasatikaṃ maggaṃ āgato, satthāraṃ passitvāva vissamissāmī’’ti vatvā taramānarūpo sāvatthiṃ pavisitvā anopamāya buddhasiriyā virocamānaṃ bhagavantaṃ passi. Tena vuttaṃ ‘‘tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū abbhokāse caṅkamanti. Atha kho bāhiyo dārucīriyo yena te bhikkhū tenupasaṅkamī’’tiādi.

    તત્થ કહન્તિ કત્થ. નૂતિ સંસયે, ખોતિ પદપૂરણે, કસ્મિં નુ ખો પદેસેતિ અત્થો. દસ્સનકામમ્હાતિ દટ્ઠુકામા અમ્હ. મયઞ્હિ તં ભગવન્તં અન્ધો વિય ચક્ખું, બધિરો વિય સોતં, મૂગો વિય કલ્યાણવાક્કરણં, હત્થપાદવિકલો વિય હત્થપાદે, દલિદ્દો વિય ધનસમ્પદં, કન્તારદ્ધાનપ્પટિપન્નો વિય ખેમન્તભૂમિં, રોગાભિભૂતો વિય આરોગ્યં, મહાસમુદ્દે ભિન્નનાવો વિય મહાકુલ્લં પસ્સિતું ઉપસઙ્કમિતુઞ્ચ ઇચ્છામાતિ દસ્સેતિ. તરમાનરૂપોતિ તરમાનાકારો.

    Tattha kahanti kattha. ti saṃsaye, khoti padapūraṇe, kasmiṃ nu kho padeseti attho. Dassanakāmamhāti daṭṭhukāmā amha. Mayañhi taṃ bhagavantaṃ andho viya cakkhuṃ, badhiro viya sotaṃ, mūgo viya kalyāṇavākkaraṇaṃ, hatthapādavikalo viya hatthapāde, daliddo viya dhanasampadaṃ, kantāraddhānappaṭipanno viya khemantabhūmiṃ, rogābhibhūto viya ārogyaṃ, mahāsamudde bhinnanāvo viya mahākullaṃ passituṃ upasaṅkamituñca icchāmāti dasseti. Taramānarūpoti taramānākāro.

    પાસાદિકન્તિ બાત્તિંસમહાપુરિસલક્ખણઅસીતિઅનુબ્યઞ્જનબ્યામપ્પભાકેતુમાલાલઙ્કતાય સમન્તપાસાદિકાય અત્તનો સરીરસોભાસમ્પત્તિયા રૂપકાયદસ્સનબ્યાવટસ્સ જનસ્સ સબ્બભાગતો પસાદાવહં. પસાદનીયન્તિ દસબલચતુવેસારજ્જછઅસાધારણઞાણઅટ્ઠારસાવેણિક- બુદ્ધધમ્મપ્પભુતિઅપરિમાણગુણગણસમન્નાગતાય ધમ્મકાયસમ્પત્તિયા સરિક્ખકજનસ્સ પસાદનીયં પસીદિતબ્બયુત્તં પસાદારહં વા. સન્તિન્દ્રિયન્તિ ચક્ખાદિપઞ્ચિન્દ્રિયલોલભાવાપગમનેન વૂપસન્તપઞ્ચિન્દ્રિયં. સન્તમાનસન્તિ છટ્ઠસ્સ મનિન્દ્રિયસ્સ નિબ્બિસેવનભાવૂપગમનેન વૂપસન્તમાનસં. ઉત્તમદમથસમથમનુપ્પત્તન્તિ લોકુત્તરપઞ્ઞાવિમુત્તિચેતોવિમુત્તિસઙ્ખાતં ઉત્તમં દમથં સમથઞ્ચ અનુપ્પત્વા અધિગન્ત્વા ઠિતં. દન્તન્તિ સુપરિસુદ્ધકાયસમાચારતાય ચેવ હત્થપાદકુક્કુચ્ચાભાવતો દવાદિઅભાવતો ચ કાયેન દન્તં. ગુત્તન્તિ સુપરિસુદ્ધવચીસમાચારતાય ચેવ નિરત્થકવાચાભાવતો દવાદિઅભાવતો ચ વાચાય ગુત્તં. યતિન્દ્રિયન્તિ સુપરિસુદ્ધમનોસમાચારતાય અરિયિદ્ધિયોગેન અબ્યાવટઅપ્પટિસઙ્ખાનુપેક્ખાભાવતો ચ મનિન્દ્રિયવસેન યતિન્દ્રિયં. નાગન્તિ છન્દાદિવસેન અગમનતો, પહીનાનં રાગાદિકિલેસાનં પુનાનાગમનતો, કસ્સચિપિ આગુસ્સ સબ્બથાપિ અકરણતો, પુનબ્ભવસ્સ ચ અગમનતોતિ ઇમેહિ કારણેહિ નાગં. એત્થ ચ પાસાદિકન્તિ ઇમિના રૂપકાયેન ભગવતો પમાણભૂતતં દીપેતિ, પસાદનીયન્તિ ઇમિના ધમ્મકાયેન, સન્તિન્દ્રિયન્તિઆદિના સેસેહિ પમાણભૂતતં દીપેતિ. તેન ચતુપ્પમાણિકે લોકસન્નિવાસે અનવસેસતો સત્તાનં ભગવતો પમાણભાવો પકાસિતોતિ વેદિતબ્બો.
