Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    405. ப³கஜாதகங் (7-1-10)

    405. Bakajātakaṃ (7-1-10)

    68.

    68.

    த்³வாஸத்ததி கோ³தம 1 புஞ்ஞகம்மா, வஸவத்தினோ ஜாதிஜரங் அதீதா;

    Dvāsattati gotama 2 puññakammā, vasavattino jātijaraṃ atītā;

    அயமந்திமா வேத³கூ³ ப்³ரஹ்மபத்தி 3, அஸ்மாபி⁴ஜப்பந்தி ஜனா 4 அனேகா.

    Ayamantimā vedagū brahmapatti 5, asmābhijappanti janā 6 anekā.

    69.

    69.

    அப்பஞ்ஹி ஏதங் 7 ந ஹி தீ³க⁴மாயு, யங் த்வங் ப³க மஞ்ஞஸி தீ³க⁴மாயுங்;

    Appañhi etaṃ 8 na hi dīghamāyu, yaṃ tvaṃ baka maññasi dīghamāyuṃ;

    ஸதங் ஸஹஸ்ஸானி 9 நிரப்³பு³தா³னங், ஆயுங் பஜானாமி தவாஹ ப்³ரஹ்மே.

    Sataṃ sahassāni 10 nirabbudānaṃ, āyuṃ pajānāmi tavāha brahme.

    70.

    70.

    அனந்தத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வாஹமஸ்மி, ஜாதிஜ்ஜரங் ஸோகமுபாதிவத்தோ;

    Anantadassī bhagavāhamasmi, jātijjaraṃ sokamupātivatto;

    கிங் மே புராணங் வதஸீலவத்தங் 11, ஆசிக்க² மே தங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்.

    Kiṃ me purāṇaṃ vatasīlavattaṃ 12, ācikkha me taṃ yamahaṃ vijaññaṃ.

    71.

    71.

    யங் த்வங் அபாயேஸி ப³ஹூ மனுஸ்ஸே, பிபாஸிதே க⁴ம்மனி ஸம்பரேதே;

    Yaṃ tvaṃ apāyesi bahū manusse, pipāsite ghammani samparete;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங், ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    72.

    72.

    யங் ஏணிகூலஸ்மி ஜனங் க³ஹீதங், அமோசயீ க³ய்ஹக நிய்யமானங்;

    Yaṃ eṇikūlasmi janaṃ gahītaṃ, amocayī gayhaka niyyamānaṃ;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங், ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    73.

    73.

    க³ங்கா³ய ஸோதஸ்மிங் க³ஹீதனாவங், லுத்³தே³ன நாகே³ன மனுஸ்ஸகப்பா;

    Gaṅgāya sotasmiṃ gahītanāvaṃ, luddena nāgena manussakappā;

    அமோசயி த்வங் ப³லஸா பஸய்ஹ, தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்;

    Amocayi tvaṃ balasā pasayha, taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ;

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Suttappabuddhova anussarāmi.

    74.

    74.

    கப்போ ச தே ப³த்³த⁴சரோ 13 அஹோஸி, ஸம்பு³த்³தி⁴மந்தங் 14 வதினங் 15 அமஞ்ஞங்;

    Kappo ca te baddhacaro 16 ahosi, sambuddhimantaṃ 17 vatinaṃ 18 amaññaṃ;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங், ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமி.

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ, suttappabuddhova anussarāmi.

    75.

    75.

    அத்³தா⁴ பஜானாஸி மமேதமாயுங், அஞ்ஞம்பி ஜானாஸி ததா² ஹி பு³த்³தோ⁴;

    Addhā pajānāsi mametamāyuṃ, aññampi jānāsi tathā hi buddho;

    ததா² ஹி தாயங் 19 ஜலிதானுபா⁴வோ, ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி ப்³ரஹ்மலோகந்தி.

    Tathā hi tāyaṃ 20 jalitānubhāvo, obhāsayaṃ tiṭṭhati brahmalokanti.

    ப³கஜாதகங் த³ஸமங்.

    Bakajātakaṃ dasamaṃ.

    குக்குவக்³கோ³ பட²மோ.

    Kukkuvaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    வரகண்ணிக சாபவரோ ஸுதனோ, அத² கி³ஜ்ஜ² ஸரோஹிதமச்ச²வரோ;

    Varakaṇṇika cāpavaro sutano, atha gijjha sarohitamacchavaro;

    புன பண்ணக 21 ஸேனக யாசனகோ, அத² வேரி ஸப்³ரஹ்மப³கேன த³ஸாதி.

    Puna paṇṇaka 22 senaka yācanako, atha veri sabrahmabakena dasāti.







    Footnotes:
    1. போ⁴ கோ³தம (க॰)
    2. bho gotama (ka.)
    3. ப்³ரஹ்முபபத்தி (ஸ்யா॰ க॰)
    4. பஜா (க॰)
    5. brahmupapatti (syā. ka.)
    6. pajā (ka.)
    7. அப்பஞ்ச ஹேதங் (ஸ்யா॰), அப்பங்ஸி ஏதங் (க॰)
    8. appañca hetaṃ (syā.), appaṃsi etaṃ (ka.)
    9. ஸஹஸ்ஸானங் (ஸீ॰ பீ॰ ஸங்॰ நி॰ 1.175), ஸஹஸ்ஸான (ஸ்யா॰ கங்॰)
    10. sahassānaṃ (sī. pī. saṃ. ni. 1.175), sahassāna (syā. kaṃ.)
    11. ஸீலவந்தங் (பீ॰ க॰)
    12. sīlavantaṃ (pī. ka.)
    13. பத்த²சரோ (ஸ்யா॰), பட்ட²சரோ (க॰)
    14. ஸம்பு³த்³தி⁴வந்தங் (ஸ்யா॰ பீ॰), ஸம்பு³த்³த⁴வந்தங் (க॰)
    15. வதிதங் (ஸ்யா॰), வதித³ங் (க॰)
    16. patthacaro (syā.), paṭṭhacaro (ka.)
    17. sambuddhivantaṃ (syā. pī.), sambuddhavantaṃ (ka.)
    18. vatitaṃ (syā.), vatidaṃ (ka.)
    19. த்யாயங் (ஸங்॰ நி॰ 1.175)
    20. tyāyaṃ (saṃ. ni. 1.175)
    21. த³ஸண்ணக (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. dasaṇṇaka (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [405] 10. ப³கஜாதகவண்ணனா • [405] 10. Bakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact