Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૮] ૮. બકજાતકવણ્ણના
[38] 8. Bakajātakavaṇṇanā
નાચ્ચન્તં નિકતિપ્પઞ્ઞોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ચીવરવડ્ઢકં ભિક્ખુ આરબ્ભ કથેસિ. એકો કિર જેતવનવાસિકો ભિક્ખુ યંકિઞ્ચિ ચીવરે કત્તબ્બં છેદનઘટ્ટનવિચારણસિબ્બનાદિકં કમ્મં, તત્થ સુકુસલો. સો તાય કુસલતાય ચીવરં વડ્ઢેતિ, તસ્મા ‘‘ચીવરવડ્ઢકો’’ ત્વેવ પઞ્ઞાયિત્થ. કિં પનેસ કરોતીતિ? જિણ્ણપિલોતિકાસુ હત્થકમ્મં દસ્સેત્વા સુફસ્સિકં મનાપં ચીવરં કત્વા રજનપરિયોસાને પિટ્ઠોદકેન રજિત્વા સઙ્ખેન ઘંસિત્વા ઉજ્જલં મનુઞ્ઞં કત્વા નિક્ખિપતિ. ચીવરકમ્મં કાતું અજાનન્તા ભિક્ખૂ અહતે સાટકે ગહેત્વા તસ્સ સન્તિકં આગન્ત્વા ‘‘મયં ચીવરં કાતું ન જાનામ, ચીવરં નો કત્વા દેથા’’તિ વદન્તિ. સો ‘‘ચીવરં આવુસો કરિયમાનં ચિરેન નિટ્ઠાતિ, મયા કતચીવરમેવ અત્થિ, ઇમે સાટકે ઠપેત્વા તં ગણ્હિત્વા ગચ્છથા’’તિ નીહરિત્વા દસ્સેતિ. તે તસ્સ વણ્ણસમ્પત્તિમેવ દિસ્વા અન્તરં અજાનન્તા ‘‘થિર’’ન્તિ સઞ્ઞાય અહતસાટકે ચીવરવડ્ઢકસ્સ દત્વા તં ગણ્હિત્વા ગચ્છન્તિ. તં તેહિ થોકં કિલિટ્ઠકાલે ઉણ્હોદકેન ધોવિયમાનં અત્તનો પકતિં દસ્સેતિ, તત્થ તત્થ જિણ્ણટ્ઠાનં પઞ્ઞાયતિ, તે વિપ્પટિસારિનો હોન્તિ. એવં આગતાગતે પિલોતિકાહિ વઞ્ચેન્તો સો ભિક્ખુ સબ્બત્થ પાકટો જાતો.
Nāccantaṃnikatippaññoti idaṃ satthā jetavane viharanto cīvaravaḍḍhakaṃ bhikkhu ārabbha kathesi. Eko kira jetavanavāsiko bhikkhu yaṃkiñci cīvare kattabbaṃ chedanaghaṭṭanavicāraṇasibbanādikaṃ kammaṃ, tattha sukusalo. So tāya kusalatāya cīvaraṃ vaḍḍheti, tasmā ‘‘cīvaravaḍḍhako’’ tveva paññāyittha. Kiṃ panesa karotīti? Jiṇṇapilotikāsu hatthakammaṃ dassetvā suphassikaṃ manāpaṃ cīvaraṃ katvā rajanapariyosāne piṭṭhodakena rajitvā saṅkhena ghaṃsitvā ujjalaṃ manuññaṃ katvā nikkhipati. Cīvarakammaṃ kātuṃ ajānantā bhikkhū ahate sāṭake gahetvā tassa santikaṃ āgantvā ‘‘mayaṃ cīvaraṃ kātuṃ na jānāma, cīvaraṃ no katvā dethā’’ti vadanti. So ‘‘cīvaraṃ āvuso kariyamānaṃ cirena niṭṭhāti, mayā katacīvarameva atthi, ime sāṭake ṭhapetvā taṃ gaṇhitvā gacchathā’’ti nīharitvā dasseti. Te tassa vaṇṇasampattimeva disvā antaraṃ ajānantā ‘‘thira’’nti saññāya ahatasāṭake cīvaravaḍḍhakassa datvā taṃ gaṇhitvā gacchanti. Taṃ tehi thokaṃ kiliṭṭhakāle uṇhodakena dhoviyamānaṃ attano pakatiṃ dasseti, tattha tattha jiṇṇaṭṭhānaṃ paññāyati, te vippaṭisārino honti. Evaṃ āgatāgate pilotikāhi vañcento so bhikkhu sabbattha pākaṭo jāto.
યથા ચેસ જેતવને, તથા અઞ્ઞતરસ્મિં ગામકેપિ એકો ચીવરવડ્ઢકો લોકં વઞ્ચેતિ. તસ્સ સમ્ભત્તા ભિક્ખૂ ‘‘ભન્તે, જેતવને કિર એકો ચીવરવડ્ઢકો એવં લોકં વઞ્ચેતી’’તિ આરોચેસું. અથસ્સ એતદહોસિ ‘‘હન્દાહં, તં નગરવાસિકં વઞ્ચેમી’’તિ પિલોતિકચીવરં અતિમનાપં કત્વા સુરત્તં રજિત્વા તં પારુપિત્વા જેતવનં અગમાસિ. ઇતરો તં દિસ્વાવ લોભં ઉપ્પાદેત્વા ‘‘ભન્તે, ઇમં ચીવરં તુમ્હેહિ કત’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘આમાવુસો’’તિ. ‘‘ભન્તે, ઇમં ચીવરં મય્હં દેથ, તુમ્હે અઞ્ઞં લભિસ્સથા’’તિ? ‘‘આવુસો, મયં ગામવાસિકા દુલ્લભપચ્ચયા, ઇમાહં તુય્હં દત્વા અત્તના કિં પારુપિસ્સામી’’તિ? ‘‘ભન્તે, મમ સન્તિકે અહતસાટકા અત્થિ, તે ગહેત્વા તુમ્હાકં ચીવરં કરોથા’’તિ. ‘‘આવુસો, મયા એત્થ હત્થકમ્મં દસ્સિતં, તયિ પન એવં વદન્તે કિં સક્કા કાતું, ગણ્હાહિ ન’’ન્તિ તસ્સ પિલોતિકચીવરં દત્વા અહતસાટકે આદાય તં વઞ્ચેત્વા પક્કામિ. જેતવનવાસિકોપિ તં ચીવરં પારુપિત્વા કતિપાહચ્ચયેન ઉણ્હોદકેન ધોવન્તો જિણ્ણપિલોતિકભાવં દિસ્વા લજ્જિતો ‘‘ગામવાસિચીવરવડ્ઢકેન કિર જેતવનવાસિકો વઞ્ચિતો’’તિ તસ્સ વઞ્ચિતભાવો સઙ્ઘમજ્ઝે પાકટો જાતો.
Yathā cesa jetavane, tathā aññatarasmiṃ gāmakepi eko cīvaravaḍḍhako lokaṃ vañceti. Tassa sambhattā bhikkhū ‘‘bhante, jetavane kira eko cīvaravaḍḍhako evaṃ lokaṃ vañcetī’’ti ārocesuṃ. Athassa etadahosi ‘‘handāhaṃ, taṃ nagaravāsikaṃ vañcemī’’ti pilotikacīvaraṃ atimanāpaṃ katvā surattaṃ rajitvā taṃ pārupitvā jetavanaṃ agamāsi. Itaro taṃ disvāva lobhaṃ uppādetvā ‘‘bhante, imaṃ cīvaraṃ tumhehi kata’’nti pucchi. ‘‘Āmāvuso’’ti. ‘‘Bhante, imaṃ cīvaraṃ mayhaṃ detha, tumhe aññaṃ labhissathā’’ti? ‘‘Āvuso, mayaṃ gāmavāsikā dullabhapaccayā, imāhaṃ tuyhaṃ datvā attanā kiṃ pārupissāmī’’ti? ‘‘Bhante, mama santike ahatasāṭakā atthi, te gahetvā tumhākaṃ cīvaraṃ karothā’’ti. ‘‘Āvuso, mayā ettha hatthakammaṃ dassitaṃ, tayi pana evaṃ vadante kiṃ sakkā kātuṃ, gaṇhāhi na’’nti tassa pilotikacīvaraṃ datvā ahatasāṭake ādāya taṃ vañcetvā pakkāmi. Jetavanavāsikopi taṃ cīvaraṃ pārupitvā katipāhaccayena uṇhodakena dhovanto jiṇṇapilotikabhāvaṃ disvā lajjito ‘‘gāmavāsicīvaravaḍḍhakena kira jetavanavāsiko vañcito’’ti tassa vañcitabhāvo saṅghamajjhe pākaṭo jāto.
અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં તં કથં કથેન્તા નિસીદિંસુ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિ. તે તમત્થં આરોચેસું. સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, જેતવનવાસી ચીવરવડ્ઢકો ઇદાનેવ અઞ્ઞે વઞ્ચેતિ, પુબ્બેપિ વઞ્ચેસિયેવ. ન ગામવાસિકેનાપિ ઇદાનેવ એસ જેતવનવાસી ચીવરવડ્ઢકો વઞ્ચિતો, પુબ્બેપિ વઞ્ચિતોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ taṃ kathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. Te tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘na, bhikkhave, jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako idāneva aññe vañceti, pubbepi vañcesiyeva. Na gāmavāsikenāpi idāneva esa jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako vañcito, pubbepi vañcitoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે એકસ્મિં અરઞ્ઞાયતને બોધિસત્તો અઞ્ઞતરં પદુમસરં નિસ્સાય ઠિતે વરણરુક્ખે રુક્ખદેવતા હુત્વા નિબ્બત્તિ. તદા અઞ્ઞતરસ્મિં નાતિમહન્તે સરે નિદાઘસમયે ઉદકં મન્દં અહોસિ, બહૂ ચેત્થ મચ્છા હોન્તિ. અથેકો બકો તે મચ્છે દિસ્વા ‘‘એકેન ઉપાયેન ઇમે મચ્છે વઞ્ચેત્વા ખાદિસ્સામી’’તિ ગન્ત્વા ઉદકપરિયન્તે ચિન્તેન્તો નિસીદિ. અથ નં મચ્છા દિસ્વા ‘‘કિં, અય્ય, ચિન્તેન્તો નિસિન્નોસી’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘તુમ્હાકં ચિન્તેન્તો નિસિન્નોમ્હી’’તિ. ‘‘કિં અમ્હાકં ચિન્તેસિ, અય્યા’’તિ? ‘‘‘ઇમસ્મિં સરે ઉદકં પરિત્તં, ગોચરો મન્દો, નિદાઘો ચ મહન્તો, ઇદાનિમે મચ્છા કિં નામ કરિસ્સન્તી’તિ તુમ્હાકં ચિન્તેન્તો નિસિન્નોમ્હી’’તિ. ‘‘અથ કિં કરોમ, અય્યા’’તિ? ‘‘તુમ્હે સચે મય્હં વચનં કરેય્યાથ , અહં વો એકેકં મુખતુણ્ડકેન ગહેત્વા એકં પઞ્ચવણ્ણપદુમસઞ્છન્નં મહાસરં નેત્વા વિસ્સજ્જેય્ય’’ન્તિ. ‘‘અય્ય, પઠમકપ્પિકતો પટ્ઠાય મચ્છાનં ચિન્તનકબકો નામ નત્થિ, ત્વં અમ્હેસુ એકેકં ખાદિતુકામોસી’’તિ. ‘‘નાહં તુમ્હે મય્હં સદ્દહન્તે ખાદિસ્સામિ’’. ‘‘સચે પન સરસ્સ અત્થિભાવં મય્હં ન સદ્દહથ, એકં મચ્છં મયા સદ્ધિં સરં પસ્સિતું પેસેથા’’તિ. મચ્છા તસ્સ સદ્દહિત્વા ‘‘અયં જલેપિ થલેપિ સમત્થો’’તિ એકં કાળમહામચ્છં અદંસુ ‘‘ઇમં ગહેત્વા ગચ્છથા’’તિ. સો તં ગહેત્વા નેત્વા સરે વિસ્સજ્જેત્વા સબ્બં સરં દસ્સેત્વા પુન આનેત્વા તેસં મચ્છાનં સન્તિકે વિસ્સજ્જેસિ. સો તેસં મચ્છાનં સરસ્સ સમ્પત્તિં વણ્ણેસિ. તે તસ્સ કથં સુત્વા ગન્તુકામા હુત્વા ‘‘સાધુ, અય્ય, અમ્હે ગણ્હિત્વા ગચ્છાહી’’તિ આહંસુ.
Atīte ekasmiṃ araññāyatane bodhisatto aññataraṃ padumasaraṃ nissāya ṭhite varaṇarukkhe rukkhadevatā hutvā nibbatti. Tadā aññatarasmiṃ nātimahante sare nidāghasamaye udakaṃ mandaṃ ahosi, bahū cettha macchā honti. Atheko bako te macche disvā ‘‘ekena upāyena ime macche vañcetvā khādissāmī’’ti gantvā udakapariyante cintento nisīdi. Atha naṃ macchā disvā ‘‘kiṃ, ayya, cintento nisinnosī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Tumhākaṃ cintento nisinnomhī’’ti. ‘‘Kiṃ amhākaṃ cintesi, ayyā’’ti? ‘‘‘Imasmiṃ sare udakaṃ parittaṃ, gocaro mando, nidāgho ca mahanto, idānime macchā kiṃ nāma karissantī’ti tumhākaṃ cintento nisinnomhī’’ti. ‘‘Atha kiṃ karoma, ayyā’’ti? ‘‘Tumhe sace mayhaṃ vacanaṃ kareyyātha , ahaṃ vo ekekaṃ mukhatuṇḍakena gahetvā ekaṃ pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ mahāsaraṃ netvā vissajjeyya’’nti. ‘‘Ayya, paṭhamakappikato paṭṭhāya macchānaṃ cintanakabako nāma natthi, tvaṃ amhesu ekekaṃ khāditukāmosī’’ti. ‘‘Nāhaṃ tumhe mayhaṃ saddahante khādissāmi’’. ‘‘Sace pana sarassa atthibhāvaṃ mayhaṃ na saddahatha, ekaṃ macchaṃ mayā saddhiṃ saraṃ passituṃ pesethā’’ti. Macchā tassa saddahitvā ‘‘ayaṃ jalepi thalepi samattho’’ti ekaṃ kāḷamahāmacchaṃ adaṃsu ‘‘imaṃ gahetvā gacchathā’’ti. So taṃ gahetvā netvā sare vissajjetvā sabbaṃ saraṃ dassetvā puna ānetvā tesaṃ macchānaṃ santike vissajjesi. So tesaṃ macchānaṃ sarassa sampattiṃ vaṇṇesi. Te tassa kathaṃ sutvā gantukāmā hutvā ‘‘sādhu, ayya, amhe gaṇhitvā gacchāhī’’ti āhaṃsu.
બકો પઠમં તં કાળમહામચ્છમેવ ગહેત્વા સરતીરં નેત્વા સરં દસ્સેત્વા સરતીરે જાતે વરણરુક્ખે નિલીયિત્વા તં વિટપન્તરે પક્ખિપિત્વા તુણ્ડેન વિજ્ઝન્તો જીવિતક્ખયં પાપેત્વા મંસં ખાદિત્વા કણ્ટકે રુક્ખમૂલે પાતેત્વા પુન ગન્ત્વા ‘‘વિસ્સટ્ઠો, મે સો મચ્છો, અઞ્ઞો આગચ્છતૂ’’તિ એતેનુપાયેન એકેકં ગહેત્વા સબ્બે મચ્છે ખાદિત્વા પુન આગતો એકં મચ્છમ્પિ નાદ્દસ. એકો પનેત્થ કક્કટકો અવસિટ્ઠો. બકો તમ્પિ ખાદિતુકામો હુત્વા ‘‘ભો, કક્કટક, મયા સબ્બેતે મચ્છા નેત્વા પદુમસઞ્છન્ને મહાસરે વિસ્સજ્જિતા, એહિ તમ્પિ નેસ્સામી’’તિ. ‘‘મં ગહેત્વા ગચ્છન્તો કથં ગણ્હિસ્સસી’’તિ? ‘‘ડંસિત્વા ગણ્હિસ્સામી’’તિ. ‘‘ત્વં એવં ગહેત્વા ગચ્છન્તો મં પાતેસ્સસિ, નાહં તયા સદ્ધિં ગમિસ્સામી’’તિ. ‘‘મા ભાયિ, અહં તં સુગ્ગહિતં ગહેત્વા ગમિસ્સામી’’તિ. કક્કટકો ચિન્તેસિ ‘‘ઇમસ્સ મચ્છે નેત્વા સરે વિસ્સજ્જનં નામ નત્થિ. સચે પન મં સરે વિસ્સજ્જેસ્સતિ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે વિસ્સજ્જેસ્સતિ, ગીવમસ્સ છિન્દિત્વા જીવિતં હરિસ્સામી’’તિ.
Bako paṭhamaṃ taṃ kāḷamahāmacchameva gahetvā saratīraṃ netvā saraṃ dassetvā saratīre jāte varaṇarukkhe nilīyitvā taṃ viṭapantare pakkhipitvā tuṇḍena vijjhanto jīvitakkhayaṃ pāpetvā maṃsaṃ khāditvā kaṇṭake rukkhamūle pātetvā puna gantvā ‘‘vissaṭṭho, me so maccho, añño āgacchatū’’ti etenupāyena ekekaṃ gahetvā sabbe macche khāditvā puna āgato ekaṃ macchampi nāddasa. Eko panettha kakkaṭako avasiṭṭho. Bako tampi khāditukāmo hutvā ‘‘bho, kakkaṭaka, mayā sabbete macchā netvā padumasañchanne mahāsare vissajjitā, ehi tampi nessāmī’’ti. ‘‘Maṃ gahetvā gacchanto kathaṃ gaṇhissasī’’ti? ‘‘Ḍaṃsitvā gaṇhissāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ evaṃ gahetvā gacchanto maṃ pātessasi, nāhaṃ tayā saddhiṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Mā bhāyi, ahaṃ taṃ suggahitaṃ gahetvā gamissāmī’’ti. Kakkaṭako cintesi ‘‘imassa macche netvā sare vissajjanaṃ nāma natthi. Sace pana maṃ sare vissajjessati, iccetaṃ kusalaṃ. No ce vissajjessati, gīvamassa chinditvā jīvitaṃ harissāmī’’ti.
અથ નં એવમાહ ‘‘સમ્મ બક, ન ખો ત્વં સુગ્ગહિતં ગહેતું સક્ખિસ્સસિ, અમ્હાકં પન ગહણં સુગ્ગહણં , સચાહં અળેહિ તવ ગીવં ગહેતું લભિસ્સામિ, તવ ગીવં સુગ્ગહિતં કત્વા તયા સદ્ધિં ગમિસ્સામી’’તિ. સો તં ‘‘વઞ્ચેતુકામો એસ મ’’ન્તિ અજાનન્તો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. કક્કટકો અત્તનો અળેહિ કમ્મારસણ્ડાસેન વિય તસ્સ ગીવં સુગ્ગહિતં કત્વા ‘‘ઇદાનિ ગચ્છા’’તિ આહ. સો તં નેત્વા સરં દસ્સેત્વા વરણરુક્ખાભિમુખો પાયાસિ. કક્કટકો આહ ‘‘માતુલ, અયં સરો એત્તો, ત્વં પન ઇતો કિં નેસી’’તિ? બકો ‘‘ન તે માતુલો અહં, ન ભગિનિપુત્તોસિ વત મે ત્વ’’ન્તિ વત્વા ‘‘ત્વં ‘એસ મં ઉક્ખિપિત્વા વિચરન્તો મય્હં દાસો’તિ સઞ્ઞં કરોસિ મઞ્ઞે, પસ્સેતં વરણરુક્ખસ્સ મૂલે કણ્ટકરાસિં, યથા મે તે સબ્બે મચ્છા ખાદિતા, તમ્પિ તથેવ ખાદિસ્સામી’’તિ આહ. કક્કટકો ‘‘એતે મચ્છા અત્તનો બાલતાય તયા ખાદિતા, અહં પન તે મં ખાદિતું ન દસ્સામિ, તઞ્ઞેવ પન વિનાસં પાપેસ્સામિ. ત્વઞ્હિ બાલતાય મયા વઞ્ચિતભાવં ન જાનાસિ, મરન્તા ઉભોપિ મરિસ્સામ, અહં તે સીસં છિન્દિત્વા ભૂમિયં ખિપિસ્સામી’’તિ વત્વા કમ્મારસણ્ડાસેન વિય અળેહિ તસ્સ ગીવં નિપ્પીળેસિ. સો વિવટેન મુખેન અક્ખીહિ અસ્સુના પગ્ઘરન્તેન મરણભયતજ્જિતો ‘‘સામિ, અહં તં ન ખાદિસ્સામિ, જીવિતં મે દેહી’’તિ આહ. ‘‘યદિ એવં ઓતરિત્વા મં સરસ્મિં વિસ્સજ્જેહી’’તિ. સો નિવત્તિત્વા સરમેવ ઓતરિત્વા કક્કટકં સરપરિયન્તે પઙ્કપિટ્ઠે ઠપેસિ, કક્કટકો કત્તરિકાય કુમુદનાળં કપ્પેન્તો વિય તસ્સ ગીવં કપ્પેત્વા ઉદકં પાવિસિ.
Atha naṃ evamāha ‘‘samma baka, na kho tvaṃ suggahitaṃ gahetuṃ sakkhissasi, amhākaṃ pana gahaṇaṃ suggahaṇaṃ , sacāhaṃ aḷehi tava gīvaṃ gahetuṃ labhissāmi, tava gīvaṃ suggahitaṃ katvā tayā saddhiṃ gamissāmī’’ti. So taṃ ‘‘vañcetukāmo esa ma’’nti ajānanto ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Kakkaṭako attano aḷehi kammārasaṇḍāsena viya tassa gīvaṃ suggahitaṃ katvā ‘‘idāni gacchā’’ti āha. So taṃ netvā saraṃ dassetvā varaṇarukkhābhimukho pāyāsi. Kakkaṭako āha ‘‘mātula, ayaṃ saro etto, tvaṃ pana ito kiṃ nesī’’ti? Bako ‘‘na te mātulo ahaṃ, na bhaginiputtosi vata me tva’’nti vatvā ‘‘tvaṃ ‘esa maṃ ukkhipitvā vicaranto mayhaṃ dāso’ti saññaṃ karosi maññe, passetaṃ varaṇarukkhassa mūle kaṇṭakarāsiṃ, yathā me te sabbe macchā khāditā, tampi tatheva khādissāmī’’ti āha. Kakkaṭako ‘‘ete macchā attano bālatāya tayā khāditā, ahaṃ pana te maṃ khādituṃ na dassāmi, taññeva pana vināsaṃ pāpessāmi. Tvañhi bālatāya mayā vañcitabhāvaṃ na jānāsi, marantā ubhopi marissāma, ahaṃ te sīsaṃ chinditvā bhūmiyaṃ khipissāmī’’ti vatvā kammārasaṇḍāsena viya aḷehi tassa gīvaṃ nippīḷesi. So vivaṭena mukhena akkhīhi assunā paggharantena maraṇabhayatajjito ‘‘sāmi, ahaṃ taṃ na khādissāmi, jīvitaṃ me dehī’’ti āha. ‘‘Yadi evaṃ otaritvā maṃ sarasmiṃ vissajjehī’’ti. So nivattitvā sarameva otaritvā kakkaṭakaṃ sarapariyante paṅkapiṭṭhe ṭhapesi, kakkaṭako kattarikāya kumudanāḷaṃ kappento viya tassa gīvaṃ kappetvā udakaṃ pāvisi.
તં અચ્છરિયં દિસ્વા વરણરુક્ખે અધિવત્થા દેવતા સાધુકારં દદમાના વનં ઉન્નાદયમાના મધુરસ્સરેન ઇમં ગાથમાહ –
Taṃ acchariyaṃ disvā varaṇarukkhe adhivatthā devatā sādhukāraṃ dadamānā vanaṃ unnādayamānā madhurassarena imaṃ gāthamāha –
૩૮.
38.
‘‘નાચ્ચન્તં નિકતિપ્પઞ્ઞો, નિકત્યા સુખમેધતિ;
‘‘Nāccantaṃ nikatippañño, nikatyā sukhamedhati;
આરાધેતિ નિકતિપ્પઞ્ઞો, બકો કક્કટકામિવા’’તિ.
Ārādheti nikatippañño, bako kakkaṭakāmivā’’ti.
તત્થ નાચ્ચન્તં નિકતિપ્પઞ્ઞો, નિકત્યા સુખમેધતીતિ નિકતિ વુચ્ચતિ વઞ્ચના, નિકતિપ્પઞ્ઞો વઞ્ચનપઞ્ઞો પુગ્ગલો તાય નિકત્યા નિકતિયા વઞ્ચનાય ન અચ્ચન્તં સુખમેધતિ, નિચ્ચકાલે સુખસ્મિંયેવ પતિટ્ઠાતું ન સક્કોતિ, એકંસેન પન વિનાસં પાપુણાતિયેવાતિ અત્થો. આરાધેતીતિ પટિલભતિ. નિકતિપ્પઞ્ઞોતિ કેરાટિકભાવં સિક્ખિતપઞ્ઞો પાપપુગ્ગલો અત્તના કતસ્સ પાપસ્સ ફલં આરાધેતિ પટિલભતિ વિન્દતીતિ અત્થો. કથં? બકો કક્કટકામિવ, યથા બકો કક્કટકા ગીવચ્છેદં પાપુણાતિ, એવં પાપપુગ્ગલો અત્તના કતપાપતો દિટ્ઠધમ્મે વા સમ્પરાયે વા ભયં આરાધેતિ પટિલભતીતિ ઇમમત્થં પકાસેન્તો મહાસત્તો વનં ઉન્નાદેન્તો ધમ્મં દેસેસિ.
Tattha nāccantaṃ nikatippañño, nikatyā sukhamedhatīti nikati vuccati vañcanā, nikatippañño vañcanapañño puggalo tāya nikatyā nikatiyā vañcanāya na accantaṃ sukhamedhati, niccakāle sukhasmiṃyeva patiṭṭhātuṃ na sakkoti, ekaṃsena pana vināsaṃ pāpuṇātiyevāti attho. Ārādhetīti paṭilabhati. Nikatippaññoti kerāṭikabhāvaṃ sikkhitapañño pāpapuggalo attanā katassa pāpassa phalaṃ ārādheti paṭilabhati vindatīti attho. Kathaṃ? Bako kakkaṭakāmiva, yathā bako kakkaṭakā gīvacchedaṃ pāpuṇāti, evaṃ pāpapuggalo attanā katapāpato diṭṭhadhamme vā samparāye vā bhayaṃ ārādheti paṭilabhatīti imamatthaṃ pakāsento mahāsatto vanaṃ unnādento dhammaṃ desesi.
સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ ગામવાસિચીવરવડ્ઢકેનેસ વઞ્ચિતો, અતીતેપિ વઞ્ચિતોયેવા’’તિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સો બકો જેતવનવાસી ચીવરવડ્ઢકો અહોસિ, કક્કટકો ગામવાસી ચીવરવડ્ઢકો, રુક્ખદેવતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva gāmavāsicīvaravaḍḍhakenesa vañcito, atītepi vañcitoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā so bako jetavanavāsī cīvaravaḍḍhako ahosi, kakkaṭako gāmavāsī cīvaravaḍḍhako, rukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
બકજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.
Bakajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮. બકજાતકં • 38. Bakajātakaṃ