Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    ૧. બલકથાવણ્ણના

    1. Balakathāvaṇṇanā

    ૩૫૪. નિદ્દેસતોતિ ‘‘અટ્ઠાનમેતં અનવકાસો’’તિઆદિના નિદ્દિટ્ઠપ્પકારતો. સો પન યસ્મા વિત્થારો હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘વિત્થારતો’’તિ. સબ્બં કિલેસાવરણાદિં, તમેવ પચ્ચેકં પવત્તિઆકારભેદતો સબ્બાકારં. ‘‘સબ્બ’’ન્તિ હિ ઇદં સરૂપતો ગહણં, ‘‘સબ્બાકારતો’’તિ પવત્તિઆકારભેદતો. ભગવા હિ ધમ્મે જાનન્તો તેસં આકારભેદે અનવસેસેત્વાવ જાનાતિ. યથાહ ‘‘સબ્બે ધમ્મા સબ્બાકારતો બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઞાણમુખે આપાથં આગચ્છન્તી’’તિ (મહાનિ॰ ૧૫૬; ચૂળનિ॰ મોઘરાજમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૮૫; પટિ॰ મ॰ ૩.૫). ઉદ્દેસતોતિ એકદેસતો. એકદેસો ચ વિત્થારો ન હોતીતિ આહ ‘‘સઙ્ખેપતો’’તિ. યથા જાનન્તીતિ સમ્બન્ધો. ઉદ્દેસમત્તેનપીતિ દિટ્ઠિગતયથાભૂતઞાણાદિપ્પભેદાનં આસયાદીનં ઉદ્દેસમત્તેનપિ. તેનાહ ‘‘ઇન્દ્રિયાનં તિક્ખમુદુભાવજાનનમત્તં સન્ધાયા’’તિ. થેરેનાતિ અનુરુદ્ધત્થેરેન. એવમેવાતિ ઉદ્દેસતો ઠાનાદિમત્તજાનનાકારેનેવ. સ્વાયમત્થો સકવાદિનાપિ ઇચ્છિતોયેવાતિ આહ ‘‘કથમયં ચોદેતબ્બો સિયા’’તિ.

    354. Niddesatoti ‘‘aṭṭhānametaṃ anavakāso’’tiādinā niddiṭṭhappakārato. So pana yasmā vitthāro hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘vitthārato’’ti. Sabbaṃ kilesāvaraṇādiṃ, tameva paccekaṃ pavattiākārabhedato sabbākāraṃ. ‘‘Sabba’’nti hi idaṃ sarūpato gahaṇaṃ, ‘‘sabbākārato’’ti pavattiākārabhedato. Bhagavā hi dhamme jānanto tesaṃ ākārabhede anavasesetvāva jānāti. Yathāha ‘‘sabbe dhammā sabbākārato buddhassa bhagavato ñāṇamukhe āpāthaṃ āgacchantī’’ti (mahāni. 156; cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddesa 85; paṭi. ma. 3.5). Uddesatoti ekadesato. Ekadeso ca vitthāro na hotīti āha ‘‘saṅkhepato’’ti. Yathā jānantīti sambandho. Uddesamattenapīti diṭṭhigatayathābhūtañāṇādippabhedānaṃ āsayādīnaṃ uddesamattenapi. Tenāha ‘‘indriyānaṃ tikkhamudubhāvajānanamattaṃ sandhāyā’’ti. Therenāti anuruddhattherena. Evamevāti uddesato ṭhānādimattajānanākāreneva. Svāyamattho sakavādināpi icchitoyevāti āha ‘‘kathamayaṃ codetabbo siyā’’ti.

    ૩૫૬. સેસેસૂતિ ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તઞાણતો સેસેસુ. પટિક્ખેપોતિ અસાધારણતાપટિક્ખેપો. નનુ ચ સેસાનં અસાધારણતાપિ અત્થીતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘ઠાના…પે॰… અધિપ્પાયો’’તિ.

    356. Sesesūti indriyaparopariyattañāṇato sesesu. Paṭikkhepoti asādhāraṇatāpaṭikkhepo. Nanu ca sesānaṃ asādhāraṇatāpi atthīti codanaṃ sandhāyāha ‘‘ṭhānā…pe… adhippāyo’’ti.

    બલકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Balakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૧) ૧. બલકથા • (21) 1. Balakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. બલકથાવણ્ણના • 1. Balakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. બલકથાવણ્ણના • 1. Balakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact