Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    9. பா³லபண்டி³தஸுத்தவண்ணனா

    9. Bālapaṇḍitasuttavaṇṇanā

    246. ஏவங் மே ஸுதந்தி பா³லபண்டி³தஸுத்தங். தத்த² பா³லலக்க²ணானீதி பா³லோ அயந்தி ஏதேஹி லக்கி²யதி ஞாயதீதி பா³லலக்க²ணானி. தானேவ தஸ்ஸ ஸஞ்ஜானநகாரணானீதி பா³லனிமித்தானி. பா³லஸ்ஸ அபதா³னானீதி பா³லாபதா³னானி . து³ச்சிந்திதசிந்தீதி சிந்தயந்தோ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²த³ஸ்ஸனவஸேன து³ச்சிந்திதமேவ சிந்தேதி. து³ப்³பா⁴ஸிதபா⁴ஸீதி பா⁴ஸமானோபி முஸாவாதா³தி³பே⁴த³ங் து³ப்³பா⁴ஸிதமேவ பா⁴ஸதி. து³க்கடகம்மகாரீதி கரொந்தோபி பாணாதிபாதாதி³வஸேன து³க்கடகம்மமேவ கரோதி. தத்ர சேதி யத்த² நிஸின்னோ, தஸ்ஸங் பரிஸதி. தஜ்ஜங் தஸ்ஸாருப்பந்தி தஜ்ஜாதிகங் தத³னுச்ச²விகங், பஞ்சன்னங் வேரானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மகஸம்பராயிகஆதீ³னவப்படிஸங்யுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. தத்ராதி தாய கதா²ய கச்ச²மானாய. பா³லந்திஆதீ³னி ஸாமிஅத்தே² உபயோக³வசனங்.

    246.Evaṃme sutanti bālapaṇḍitasuttaṃ. Tattha bālalakkhaṇānīti bālo ayanti etehi lakkhiyati ñāyatīti bālalakkhaṇāni. Tāneva tassa sañjānanakāraṇānīti bālanimittāni. Bālassa apadānānīti bālāpadānāni. Duccintitacintīti cintayanto abhijjhābyāpādamicchādassanavasena duccintitameva cinteti. Dubbhāsitabhāsīti bhāsamānopi musāvādādibhedaṃ dubbhāsitameva bhāsati. Dukkaṭakammakārīti karontopi pāṇātipātādivasena dukkaṭakammameva karoti. Tatra ceti yattha nisinno, tassaṃ parisati. Tajjaṃ tassāruppanti tajjātikaṃ tadanucchavikaṃ, pañcannaṃ verānaṃ diṭṭhadhammakasamparāyikaādīnavappaṭisaṃyuttanti adhippāyo. Tatrāti tāya kathāya kacchamānāya. Bālantiādīni sāmiatthe upayogavacanaṃ.

    248. ஓலம்ப³ந்தீதி உபட்ட²ஹந்தி. ஸேஸபத³த்³வயங் தஸ்ஸேவ வேவசனங், ஓலம்ப³னாதி³ஆகாரேன ஹி தானி உபட்ட²ஹந்தி, தஸ்மா ஏவங் வுத்தங். பத²வியா ஓலம்ப³ந்தீதி பத²விதலே பத்த²ரந்தி. ஸேஸபத³த்³வயங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். பத்த²ரணாகாரோயேவ ஹேஸ. தத்ர, பி⁴க்க²வே, பா³லஸ்ஸாதி தஸ்மிங் உபட்டா²னாகாரே ஆபாத²க³தே பா³லஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி.

    248.Olambantīti upaṭṭhahanti. Sesapadadvayaṃ tasseva vevacanaṃ, olambanādiākārena hi tāni upaṭṭhahanti, tasmā evaṃ vuttaṃ. Pathaviyā olambantīti pathavitale pattharanti. Sesapadadvayaṃ tasseva vevacanaṃ. Pattharaṇākāroyeva hesa. Tatra, bhikkhave, bālassāti tasmiṃ upaṭṭhānākāre āpāthagate bālassa evaṃ hoti.

    249. ஏதத³வோசாதி அனுஸந்தி⁴குஸலோ பி⁴க்கு² ‘‘நிரயஸ்ஸ உபமா காதுங் ந ஸக்கா’’தி ந ப⁴க³வா வத³தி, ‘‘ந ஸுகரா’’தி பன வத³தி, ந ஸுகரங் பன ஸக்கா ஹோதி காதுங், ஹந்தா³ஹங் த³ஸப³லங் உபமங் காராபேமீதி சிந்தெத்வா ஏதங் ‘‘ஸக்கா, ப⁴ந்தே’’தி வசனங் அவோச. ஹனெய்யுந்தி வினிவிஜ்ஜி²த்வா க³மனவஸேன யதா² ஏகஸ்மிங் டா²னே த்³வே பஹாரா நிபதந்தி, ஏவங் ஹனெய்யுங். தேனஸ்ஸ த்³வே வணமுக²ஸதானி ஹொந்தி. இதோ உத்தரிபி ஏஸேவ நயோ.

    249.Etadavocāti anusandhikusalo bhikkhu ‘‘nirayassa upamā kātuṃ na sakkā’’ti na bhagavā vadati, ‘‘na sukarā’’ti pana vadati, na sukaraṃ pana sakkā hoti kātuṃ, handāhaṃ dasabalaṃ upamaṃ kārāpemīti cintetvā etaṃ ‘‘sakkā, bhante’’ti vacanaṃ avoca. Haneyyunti vinivijjhitvā gamanavasena yathā ekasmiṃ ṭhāne dve pahārā nipatanti, evaṃ haneyyuṃ. Tenassa dve vaṇamukhasatāni honti. Ito uttaripi eseva nayo.

    250. பாணிமத்தந்தி அந்தோமுட்டி²யங் ட²பனமத்தங். ஸங்க²ம்பி ந உபேதீதி க³ணனமத்தம்பி ந க³ச்ச²தி. கலபா⁴க³ம்பீதி ஸதிமங் கலங் ஸஹஸ்ஸிமங் கலங் ஸதஸஹஸ்ஸிமங் வா கலங் உபக³ச்ச²தீதிபி வத்தப்³ப³தங் ந உபேதி. உபனித⁴ம்பீதி உபனிக்கே²பனமத்தம்பி ந உபேதி, ஓலோகெந்தஸ்ஸ ஓலோகிதமத்தம்பி நத்தி². தத்தங் அயோகி²லந்தி திகா³வுதங் அத்தபா⁴வங் ஸம்பஜ்ஜலிதாய லோஹபத²வியா உத்தானகங் நிபஜ்ஜாபெத்வா தஸ்ஸ த³க்கி²ணஹத்தே² தாலப்பமாணங் அயஸூலங் பவேஸெந்தி, ததா² வாமஹத்தா²தீ³ஸு. யதா² ச உத்தானகங் நிபஜ்ஜாபெத்வா, ஏவங் உரேனபி த³க்கி²ணபஸ்ஸேனபி வாமபஸ்ஸேனபி நிபஜ்ஜாபெத்வா தங் கம்மகாரணங் கரொந்தியேவ. ஸங்வேஸெத்வாதி ஸம்பஜ்ஜலிதாய லோஹபத²வியா திகா³வுதங் அத்தபா⁴வங் நிபஜ்ஜாபெத்வா. குடா²ரீஹீதி மஹதீஹி கே³ஹஸ்ஸ ஏகபக்க²ச²த³னமத்தாஹி குடா²ரீஹி தச்ச²ந்தி. லோஹிதங் நதீ³ ஹுத்வா ஸந்த³தி, லோஹபத²விதோ ஜாலா உட்ட²ஹித்வா தச்சி²தட்டா²னங் க³ண்ஹந்தி. மஹாது³க்க²ங் உப்பஜ்ஜதி, தச்ச²ந்தா பன ஸுத்தாஹதங் கரித்வா தா³ரூ விய அட்ட²ங்ஸம்பி ச²ளங்ஸம்பி கரொந்தி. வாஸீஹீதி மஹாஸுப்பபமாணாஹி வாஸீஹி. தாஹி தச்ச²ந்தா தசதோ யாவ அட்டீ²னி ஸணிகங் தச்ச²ந்தி, தச்சி²தங் தச்சி²தங் படிபாகதிகங் ஹோதி. ரதே² யோஜெத்வாதி ஸத்³தி⁴ங் யுக³யொத்தபஞ்சரசக்ககுப்³ப³ரபாசனேஹி ஸப்³ப³தோ ஸம்பஜ்ஜலிதே ரதே² யோஜெத்வா. மஹந்தந்தி மஹாகூடாகா³ரப்பமாணங். ஆரோபெந்தீதி ஸம்பஜ்ஜலிதேஹி அயமுக்³க³ரேஹி போதெ²ந்தா ஆரோபெந்தி. ஸகிம்பி உத்³த⁴ந்தி ஸுபக்குதி²தாய உக்க²லியா பக்கி²த்ததண்டு³லா விய உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்ச க³ச்ச²தி.

    250.Pāṇimattanti antomuṭṭhiyaṃ ṭhapanamattaṃ. Saṅkhampi na upetīti gaṇanamattampi na gacchati. Kalabhāgampīti satimaṃ kalaṃ sahassimaṃ kalaṃ satasahassimaṃ vā kalaṃ upagacchatītipi vattabbataṃ na upeti. Upanidhampīti upanikkhepanamattampi na upeti, olokentassa olokitamattampi natthi. Tattaṃayokhilanti tigāvutaṃ attabhāvaṃ sampajjalitāya lohapathaviyā uttānakaṃ nipajjāpetvā tassa dakkhiṇahatthe tālappamāṇaṃ ayasūlaṃ pavesenti, tathā vāmahatthādīsu. Yathā ca uttānakaṃ nipajjāpetvā, evaṃ urenapi dakkhiṇapassenapi vāmapassenapi nipajjāpetvā taṃ kammakāraṇaṃ karontiyeva. Saṃvesetvāti sampajjalitāya lohapathaviyā tigāvutaṃ attabhāvaṃ nipajjāpetvā. Kuṭhārīhīti mahatīhi gehassa ekapakkhachadanamattāhi kuṭhārīhi tacchanti. Lohitaṃ nadī hutvā sandati, lohapathavito jālā uṭṭhahitvā tacchitaṭṭhānaṃ gaṇhanti. Mahādukkhaṃ uppajjati, tacchantā pana suttāhataṃ karitvā dārū viya aṭṭhaṃsampi chaḷaṃsampi karonti. Vāsīhīti mahāsuppapamāṇāhi vāsīhi. Tāhi tacchantā tacato yāva aṭṭhīni saṇikaṃ tacchanti, tacchitaṃ tacchitaṃ paṭipākatikaṃ hoti. Rathe yojetvāti saddhiṃ yugayottapañcaracakkakubbarapācanehi sabbato sampajjalite rathe yojetvā. Mahantanti mahākūṭāgārappamāṇaṃ. Āropentīti sampajjalitehi ayamuggarehi pothentā āropenti. Sakimpiuddhanti supakkuthitāya ukkhaliyā pakkhittataṇḍulā viya uddhaṃ adho tiriyañca gacchati.

    பா⁴க³ஸோ மிதோதி பா⁴கே³ ட²பெத்வா ட²பெத்வா விப⁴த்தோ. பரியந்தோதி பரிக்கி²த்தோ. அயஸாதி உபரி அயபட்டேன சா²தி³தோ.

    Bhāgaso mitoti bhāge ṭhapetvā ṭhapetvā vibhatto. Pariyantoti parikkhitto. Ayasāti upari ayapaṭṭena chādito.

    ஸமந்தா யோஜனஸதங் ப²ரித்வா திட்ட²தீதி ஏவங் ப²ரித்வா திட்ட²தி, யதா² ஸமந்தா யோஜனஸதே டா²னே ட²த்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ அக்கீ²னி யமககோ³ளகா விய நிக்க²மந்தி.

    Samantā yojanasataṃ pharitvā tiṭṭhatīti evaṃ pharitvā tiṭṭhati, yathā samantā yojanasate ṭhāne ṭhatvā olokentassa akkhīni yamakagoḷakā viya nikkhamanti.

    ந ஸுகரா அக்கா²னேன பாபுணிதுந்தி நிரயோ நாம ஏவம்பி து³க்கோ² ஏவம்பி து³க்கோ²தி வஸ்ஸஸதங் வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் கதெ²ந்தேனாபி மத்த²கங் பாபெத்வா கதே²துங் ந ஸுகராதி அத்தோ².

    Na sukarā akkhānena pāpuṇitunti nirayo nāma evampi dukkho evampi dukkhoti vassasataṃ vassasahassaṃ kathentenāpi matthakaṃ pāpetvā kathetuṃ na sukarāti attho.

    251. த³ந்துல்லேஹகந்தி த³ந்தேஹி உல்லேஹித்வா, லுஞ்சித்வாதி வுத்தங் ஹோதி. ரஸாதோ³தி ரஸகே³தே⁴ன பரிபு⁴த்தரஸோ.

    251.Dantullehakanti dantehi ullehitvā, luñcitvāti vuttaṃ hoti. Rasādoti rasagedhena paribhuttaraso.

    252. அஞ்ஞமஞ்ஞகா²தி³காதி அஞ்ஞமஞ்ஞகா²த³னங்.

    252.Aññamaññakhādikāti aññamaññakhādanaṃ.

    து³ப்³ப³ண்ணோதி து³ரூபோ. து³த்³த³ஸிகோதி தா³ரகானங் ப⁴யாபனத்த²ங் கதயக்கோ² விய து³த்³த³ஸோ. ஓகோடிமகோதி லகுண்ட³கோ பவிட்ட²கீ³வோ மஹோத³ரோ. காணோதி ஏகக்கி²காணோ வா உப⁴யக்கி²காணோ வா. குணீதி ஏகஹத்த²குணீ வா உப⁴யஹத்த²குணீ வா. பக்க²ஹதோதி பீட²ஸப்பீ. ஸோ காயேனாதி இத³மஸ்ஸ து³க்கா²னுபப³ந்த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆரத்³த⁴ங்.

    Dubbaṇṇoti durūpo. Duddasikoti dārakānaṃ bhayāpanatthaṃ katayakkho viya duddaso. Okoṭimakoti lakuṇḍako paviṭṭhagīvo mahodaro. Kāṇoti ekakkhikāṇo vā ubhayakkhikāṇo vā. Kuṇīti ekahatthakuṇī vā ubhayahatthakuṇī vā. Pakkhahatoti pīṭhasappī. Sokāyenāti idamassa dukkhānupabandhadassanatthaṃ āraddhaṃ.

    கலிக்³க³ஹேனாதி பராஜயேன. அதி⁴ப³ந்த⁴ங் நிக³ச்செ²ய்யாதி யஸ்மா ப³ஹுங் ஜிதோ ஸப்³ப³ஸாபதெய்யம்பிஸ்ஸ நப்பஹோதி, தஸ்மா அத்தனாபி ப³ந்த⁴ங் நிக³ச்செ²ய்ய. கேவலா பரிபூரா பா³லபூ⁴மீதி பா³லோ தீணி து³ச்சரிதானி பூரெத்வா நிரயே நிப்³ப³த்ததி, தத்த² பக்காவஸேஸேன மனுஸ்ஸத்தங் ஆக³தோ பஞ்சஸு நீசகுலேஸு நிப்³ப³த்தித்வா புன தீணி து³ச்சரிதானி பூரெத்வா நிரயே நிப்³ப³த்ததீதி அயங் ஸகலா பரிபுண்ணா பா³லபூ⁴மி.

    Kaliggahenāti parājayena. Adhibandhaṃ nigaccheyyāti yasmā bahuṃ jito sabbasāpateyyampissa nappahoti, tasmā attanāpi bandhaṃ nigaccheyya. Kevalā paripūrā bālabhūmīti bālo tīṇi duccaritāni pūretvā niraye nibbattati, tattha pakkāvasesena manussattaṃ āgato pañcasu nīcakulesu nibbattitvā puna tīṇi duccaritāni pūretvā niraye nibbattatīti ayaṃ sakalā paripuṇṇā bālabhūmi.

    253. பண்டி³தலக்க²ணானீதிஆதி³ வுத்தானுஸாரேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸுசிந்திதசிந்தீதிஆதீ³னி செத்த² மனோஸுசரிதாதீ³னங் வஸேன யோஜேதப்³பா³னி.

    253.Paṇḍitalakkhaṇānītiādi vuttānusāreneva veditabbaṃ. Sucintitacintītiādīni cettha manosucaritādīnaṃ vasena yojetabbāni.

    சக்கரதனவண்ணனா

    Cakkaratanavaṇṇanā

    256. ஸீஸங் ந்ஹாதஸ்ஸாதி ஸீஸேன ஸத்³தி⁴ங் க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாதஸ்ஸ. உபோஸதி²கஸ்ஸாதி ஸமாதி³ன்னஉபோஸத²ங்க³ஸ்ஸ. உபரிபாஸாத³வரக³தஸ்ஸாதி பாஸாத³வரஸ்ஸ உபரி க³தஸ்ஸ ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா பாஸாத³வரஸ்ஸ உபரி மஹாதலே ஸிரீக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஸீலானி ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸ. ததா³ கிர ராஜா பாதோவ ஸதஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் த³த்வா புனபி ஸோளஸஹி க³ந்தோ⁴த³கக⁴டேஹி ஸீஸங் ந்ஹாயித்வா கதபாதராஸோ ஸுத்³த⁴ங் உத்தராஸங்க³ங் ஏகங்ஸங் கத்வா உபரிபாஸாத³ஸ்ஸ ஸிரீஸயனே பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸின்னோ அத்தனோ தா³னமயபுஞ்ஞஸமுத³யங் ஆவஜ்ஜெத்வா நிஸீத³தி, அயங் ஸப்³ப³சக்கவத்தீனங் த⁴ம்மதா .

    256.Sīsaṃ nhātassāti sīsena saddhiṃ gandhodakena nhātassa. Uposathikassāti samādinnauposathaṅgassa. Uparipāsādavaragatassāti pāsādavarassa upari gatassa subhojanaṃ bhuñjitvā pāsādavarassa upari mahātale sirīgabbhaṃ pavisitvā sīlāni āvajjantassa. Tadā kira rājā pātova satasahassaṃ vissajjetvā mahādānaṃ datvā punapi soḷasahi gandhodakaghaṭehi sīsaṃ nhāyitvā katapātarāso suddhaṃ uttarāsaṅgaṃ ekaṃsaṃ katvā uparipāsādassa sirīsayane pallaṅkaṃ ābhujitvā nisinno attano dānamayapuññasamudayaṃ āvajjetvā nisīdati, ayaṃ sabbacakkavattīnaṃ dhammatā .

    தேஸங் தங் ஆவஜ்ஜந்தானங்யேவ வுத்தப்பகாரபுஞ்ஞகம்மபச்சயங் உதுஸமுட்டா²னங் நீலமணிஸங்கா⁴டஸதி³ஸங் பாசீனஸமுத்³த³ஜலதலங் சி²ந்த³மானங் விய ஆகாஸங் அலங்குருமானங் விய தி³ப்³ப³ங் சக்கரதனங் பாதுப⁴வதி. தயித³ங் தி³ப்³பா³னுபா⁴வயுத்தத்தா தி³ப்³ப³ந்தி வுத்தங். ஸஹஸ்ஸங் அஸ்ஸ அரானந்தி ஸஹஸ்ஸாரங். ஸஹ நேமியா ஸஹ நாபி⁴யா சாதி ஸனேமிகங் ஸனாபி⁴கங். ஸப்³பே³ஹி ஆகாரேஹி பரிபூரந்தி ஸப்³பா³காரபரிபூரங்.

    Tesaṃ taṃ āvajjantānaṃyeva vuttappakārapuññakammapaccayaṃ utusamuṭṭhānaṃ nīlamaṇisaṅghāṭasadisaṃ pācīnasamuddajalatalaṃ chindamānaṃ viya ākāsaṃ alaṅkurumānaṃ viya dibbaṃ cakkaratanaṃ pātubhavati. Tayidaṃ dibbānubhāvayuttattā dibbanti vuttaṃ. Sahassaṃ assa arānanti sahassāraṃ. Saha nemiyā saha nābhiyā cāti sanemikaṃ sanābhikaṃ. Sabbehi ākārehi paripūranti sabbākāraparipūraṃ.

    தத்த² சக்கஞ்ச தங் ரதிஜனநட்டே²ன ரதனஞ்சாதி சக்கரதனங். யாய பன தங் நாபி⁴யா ‘‘ஸனாபி⁴க’’ந்தி வுத்தங், ஸா இந்த³னீலமணிமயா ஹோதி. மஜ்ஜே² பனஸ்ஸா ரஜதமயா பனாளி, யாய ஸுத்³த⁴ஸினித்³த⁴த³ந்தபந்தியா ஹஸமானங் விய விரோசதி. மஜ்ஜே² சி²த்³தே³ன விய சந்த³மண்ட³லேன உபோ⁴ஸுபி பா³ஹிரந்தேஸு ரஜதபட்டேன கதபரிக்கே²போ ஹோதி. தேஸு பனஸ்ஸா நாபி⁴பனாளி பரிக்கே²பபட்டேஸு யுத்தட்டா²னே பரிச்சே²த³லேகா² ஸுவிப⁴த்தாவ ஹுத்வா பஞ்ஞாயந்தி. அயங் தாவஸ்ஸ நாபி⁴யா ஸப்³பா³காரபரிபூரதா.

    Tattha cakkañca taṃ ratijananaṭṭhena ratanañcāti cakkaratanaṃ. Yāya pana taṃ nābhiyā ‘‘sanābhika’’nti vuttaṃ, sā indanīlamaṇimayā hoti. Majjhe panassā rajatamayā panāḷi, yāya suddhasiniddhadantapantiyā hasamānaṃ viya virocati. Majjhe chiddena viya candamaṇḍalena ubhosupi bāhirantesu rajatapaṭṭena kataparikkhepo hoti. Tesu panassā nābhipanāḷi parikkhepapaṭṭesu yuttaṭṭhāne paricchedalekhā suvibhattāva hutvā paññāyanti. Ayaṃ tāvassa nābhiyā sabbākāraparipūratā.

    யேஹி பன தங் அரேஹி ‘‘ஸஹஸ்ஸார’’ந்தி வுத்தங், தே ஸத்தரதனமயா ஸூரியரஸ்மியோ விய பபா⁴ஸம்பன்னா ஹொந்தி. தேஸம்பி க⁴டமணிகபரிச்சே²த³லேகா²தீ³னி ஸுவிப⁴த்தானேவ பஞ்ஞாயந்தி. அயமஸ்ஸ அரானங் ஸப்³பா³காரபரிபூரதா.

    Yehi pana taṃ arehi ‘‘sahassāra’’nti vuttaṃ, te sattaratanamayā sūriyarasmiyo viya pabhāsampannā honti. Tesampi ghaṭamaṇikaparicchedalekhādīni suvibhattāneva paññāyanti. Ayamassa arānaṃ sabbākāraparipūratā.

    யாய பன தங் நேமியா ஸஹ ‘‘ஸனேமிக’’ந்தி வுத்தங், ஸா பா³லஸூரியரஸ்மிகலாபஸிரிங் அவஹஸமானா விய ஸுரத்தஸுத்³த⁴ஸினித்³த⁴பவாளமயா ஹோதி. ஸந்தீ⁴ஸு பனஸ்ஸா ஸஞ்ஜா²ராக³ஸஸ்ஸிரிகரத்தஜம்போ³னத³பட்டா வட்டபரிச்சே²த³லேகா² ச ஸுவிப⁴த்தா பஞ்ஞாயந்தி. அயமஸ்ஸ நேமியா ஸப்³பா³காரபரிபூரதா.

    Yāya pana taṃ nemiyā saha ‘‘sanemika’’nti vuttaṃ, sā bālasūriyarasmikalāpasiriṃ avahasamānā viya surattasuddhasiniddhapavāḷamayā hoti. Sandhīsu panassā sañjhārāgasassirikarattajambonadapaṭṭā vaṭṭaparicchedalekhā ca suvibhattā paññāyanti. Ayamassa nemiyā sabbākāraparipūratā.

    நேமிமண்ட³லபிட்டி²யங் பனஸ்ஸ த³ஸன்னங் த³ஸன்னங் அரானமந்தரே த⁴மனவங்ஸோ விய அந்தோஸுஸிரோ சி²த்³த³மண்ட³லசித்தோ வாதகா³ஹீ பவாளத³ண்டோ³ ஹோதி, யஸ்ஸ வாதேன பஹரிதஸ்ஸ ஸுகுஸலஸமன்னாஹதஸ்ஸ பஞ்சங்கி³கதூரியஸ்ஸ விய ஸத்³தோ³ வக்³கு³ ச ரஜனீயோ ச கமனீயோ ச ஹோதி. தஸ்ஸ கோ² பன பவாளத³ண்ட³ஸ்ஸ உபரி ஸேதச்ச²த்தங், உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஸமோஸரிதகுஸுமதா³மபந்தியோதி ஏவங் ஸமோஸரிதகுஸுமதா³மபந்திஸதத்³வயபரிவாரேன ஸேதச்ச²த்தஸததா⁴ரினா பவாளத³ண்ட³ஸதேன ஸமுபஸோபி⁴தனேமிபரிக்கே²பஸ்ஸ த்³வின்னம்பி நாபி⁴பனாளீனங் அந்தோ த்³வே ஸீஹமுகா²னி ஹொந்தி, யேஹி தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணா புண்ணசந்த³கிரணகலாபஸஸ்ஸிரிகா தருணரவிஸமானரத்தகம்ப³லகெ³ண்டு³கபரியந்தா ஆகாஸக³ங்கா³க³திஸோப⁴ங் அபி⁴ப⁴வமானா விய த்³வே முத்தகலாபா ஓலம்ப³ந்தி, யேஹி சக்கரதனேன ஸத்³தி⁴ங் ஆகாஸே ஸம்பரிவத்தமானேஹி தீணி சக்கானி ஏகதோ பரிவத்தந்தானி விய கா²யந்தி. அயமஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸோ ஸப்³பா³காரபரிபூரதா.

    Nemimaṇḍalapiṭṭhiyaṃ panassa dasannaṃ dasannaṃ arānamantare dhamanavaṃso viya antosusiro chiddamaṇḍalacitto vātagāhī pavāḷadaṇḍo hoti, yassa vātena paharitassa sukusalasamannāhatassa pañcaṅgikatūriyassa viya saddo vaggu ca rajanīyo ca kamanīyo ca hoti. Tassa kho pana pavāḷadaṇḍassa upari setacchattaṃ, ubhosu passesu samosaritakusumadāmapantiyoti evaṃ samosaritakusumadāmapantisatadvayaparivārena setacchattasatadhārinā pavāḷadaṇḍasatena samupasobhitanemiparikkhepassa dvinnampi nābhipanāḷīnaṃ anto dve sīhamukhāni honti, yehi tālakkhandhappamāṇā puṇṇacandakiraṇakalāpasassirikā taruṇaravisamānarattakambalageṇḍukapariyantā ākāsagaṅgāgatisobhaṃ abhibhavamānā viya dve muttakalāpā olambanti, yehi cakkaratanena saddhiṃ ākāse samparivattamānehi tīṇi cakkāni ekato parivattantāni viya khāyanti. Ayamassa sabbaso sabbākāraparipūratā.

    தங் பனேதங் ஏவங் ஸப்³பா³காரபரிபூரங் பகதியா ஸாயமாஸப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அத்தனோ அத்தனோ க⁴ரத்³வாரே பஞ்ஞத்தாஸனேஸு நிஸீதி³த்வா பவத்தகதா²ஸல்லாபேஸு மனுஸ்ஸேஸு வீதி²சதுக்காதீ³ஸு கீளமானே தா³ரகஜனே நாதிஉச்சேன நாதினீசேன வனஸண்ட³மத்த²காஸன்னேன ஆகாஸப்பதே³ஸேன உபஸோப⁴யமானங் விய ருக்க²ஸாக²க்³கா³னி, த்³வாத³ஸயோஜனதோ பட்டா²ய ஸுய்யமானேன மது⁴ரஸ்ஸரேன ஸத்தானங் ஸோதானி ஓதா⁴பயமானங் யோஜனதோ பட்டா²ய நானப்பபா⁴ஸமுத³யஸமுஜ்ஜலேன வண்ணேன நயனானி ஸமாகட்³ட⁴ந்தங் ரஞ்ஞோ சக்கவத்திஸ்ஸ புஞ்ஞானுபா⁴வங் உக்³கோ⁴ஸயந்தங் விய ராஜதா⁴னிஅபி⁴முக²ங் ஆக³ச்ச²தி.

    Taṃ panetaṃ evaṃ sabbākāraparipūraṃ pakatiyā sāyamāsabhattaṃ bhuñjitvā attano attano gharadvāre paññattāsanesu nisīditvā pavattakathāsallāpesu manussesu vīthicatukkādīsu kīḷamāne dārakajane nātiuccena nātinīcena vanasaṇḍamatthakāsannena ākāsappadesena upasobhayamānaṃ viya rukkhasākhaggāni, dvādasayojanato paṭṭhāya suyyamānena madhurassarena sattānaṃ sotāni odhāpayamānaṃ yojanato paṭṭhāya nānappabhāsamudayasamujjalena vaṇṇena nayanāni samākaḍḍhantaṃ rañño cakkavattissa puññānubhāvaṃ ugghosayantaṃ viya rājadhāniabhimukhaṃ āgacchati.

    அத² தஸ்ஸ சக்கரதனஸ்ஸ ஸத்³த³ஸ்ஸவனேனேவ ‘‘குதோ நு கோ², கஸ்ஸ நு கோ² அயங் ஸத்³தோ³’’தி ஆவஜ்ஜிதஹத³யானங் புரத்தி²மதி³ஸங் ஓலோகயமானானங் தேஸங் மனுஸ்ஸானங் அஞ்ஞதரோ அஞ்ஞதரங் ஏவமாஹ – ‘‘பஸ்ஸ போ⁴ அச்ச²ரியங், அயங் புண்ணசந்தோ³ புப்³பே³ ஏகோ உக்³க³ச்ச²தி, அஜ்ஜ பன அத்தது³தியோ உக்³க³தோ, ஏதஞ்ஹி ராஜஹங்ஸமிது²னங் விய புண்ணசந்த³மிது²னங் புப்³பா³பரியேன க³க³னதலங் அபி⁴லங்க⁴தீ’’தி. தமஞ்ஞோ ஆஹ – ‘‘கிங் கதே²ஸி ஸம்ம கஹங் நாம தயா த்³வே புண்ணசந்தா³ ஏகதோ உக்³க³ச்ச²ந்தா தி³ட்ட²புப்³பா³, நனு ஏஸ தபனீயரங்ஸிதா⁴ரோ பிஞ்ச²ரகிரணோ தி³வாகரோ உக்³க³தோ’’தி. தமஞ்ஞோ ஸிதங் கத்வா ஏவமாஹ – ‘‘கிங் உம்மத்தோஸி, நனு கோ² இதா³னிமேவ தி³வாகரோ அத்த²ங்க³தோ, ஸோ கத²ங் இமங் புண்ணசந்த³ங் அனுப³ந்த⁴மானோ உக்³க³ச்சி²ஸ்ஸதி, அத்³தா⁴ பனேதங் அனேகரதனப்பபா⁴ஸமுஜ்ஜலங் ஏகஸ்ஸ புஞ்ஞவதோ விமானங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தே ஸப்³பே³பி அபஸாத³யந்தா அஞ்ஞே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘கிங் ப³ஹுங் விப்பலபத², நேவேஸ புண்ணசந்தோ³, ந ஸூரியோ ந தே³வவிமானங். ந ஹேதேஸங் ஏவரூபா ஸிரிஸம்பத்தி அத்தி², சக்கரதனேன பனேதேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி.

    Atha tassa cakkaratanassa saddassavaneneva ‘‘kuto nu kho, kassa nu kho ayaṃ saddo’’ti āvajjitahadayānaṃ puratthimadisaṃ olokayamānānaṃ tesaṃ manussānaṃ aññataro aññataraṃ evamāha – ‘‘passa bho acchariyaṃ, ayaṃ puṇṇacando pubbe eko uggacchati, ajja pana attadutiyo uggato, etañhi rājahaṃsamithunaṃ viya puṇṇacandamithunaṃ pubbāpariyena gaganatalaṃ abhilaṅghatī’’ti. Tamañño āha – ‘‘kiṃ kathesi samma kahaṃ nāma tayā dve puṇṇacandā ekato uggacchantā diṭṭhapubbā, nanu esa tapanīyaraṃsidhāro piñcharakiraṇo divākaro uggato’’ti. Tamañño sitaṃ katvā evamāha – ‘‘kiṃ ummattosi, nanu kho idānimeva divākaro atthaṅgato, so kathaṃ imaṃ puṇṇacandaṃ anubandhamāno uggacchissati, addhā panetaṃ anekaratanappabhāsamujjalaṃ ekassa puññavato vimānaṃ bhavissatī’’ti. Te sabbepi apasādayantā aññe evamāhaṃsu – ‘‘kiṃ bahuṃ vippalapatha, nevesa puṇṇacando, na sūriyo na devavimānaṃ. Na hetesaṃ evarūpā sirisampatti atthi, cakkaratanena panetena bhavitabba’’nti.

    ஏவங் பவத்தஸல்லாபஸ்ஸேவ தஸ்ஸ ஜனஸ்ஸ சந்த³மண்ட³லங் ஓஹாய தங் சக்கரதனங் அபி⁴முக²ங் ஹோதி. ததோ தேஹி ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² இத³ங் நிப்³ப³த்த’’ந்தி வுத்தே ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘‘ந கஸ்ஸசி அஞ்ஞஸ்ஸ, நனு அம்ஹாகங் ராஜா பூரிதசக்கவத்திவத்தோ, தஸ்ஸேதங் நிப்³ப³த்த’’ந்தி. அத² ஸோ ச மஹாஜனோ, யோ ச அஞ்ஞோ பஸ்ஸதி, ஸப்³போ³ சக்கரதனமேவ அனுக³ச்ச²தி. தம்பி சக்கரதனங் ரஞ்ஞோயேவ அத்தா²ய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஞாபேதுகாமங் விய ஸத்தக்க²த்துங் பாகாரமத்த²கேனேவ நக³ரங் அனுஸங்யாயித்வா ரஞ்ஞோ அந்தேபுரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா அந்தேபுரஸ்ஸ உத்தரஸீஹபஞ்ஜரஆஸன்னே டா²னே யதா² க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி ஸுகே²ன ஸக்கா ஹோதி பூஜேதுங், ஏவங் அக்கா²ஹதங் விய திட்ட²தி.

    Evaṃ pavattasallāpasseva tassa janassa candamaṇḍalaṃ ohāya taṃ cakkaratanaṃ abhimukhaṃ hoti. Tato tehi ‘‘kassa nu kho idaṃ nibbatta’’nti vutte bhavanti vattāro – ‘‘na kassaci aññassa, nanu amhākaṃ rājā pūritacakkavattivatto, tassetaṃ nibbatta’’nti. Atha so ca mahājano, yo ca añño passati, sabbo cakkaratanameva anugacchati. Tampi cakkaratanaṃ raññoyeva atthāya attano āgatabhāvaṃ ñāpetukāmaṃ viya sattakkhattuṃ pākāramatthakeneva nagaraṃ anusaṃyāyitvā rañño antepuraṃ padakkhiṇaṃ katvā antepurassa uttarasīhapañjaraāsanne ṭhāne yathā gandhapupphādīhi sukhena sakkā hoti pūjetuṃ, evaṃ akkhāhataṃ viya tiṭṭhati.

    ஏவங் டி²தஸ்ஸ பனஸ்ஸ வாதபானச்சி²த்³தா³தீ³ஹி பவிஸித்வா நானாவிராக³ரதனப்பபா⁴ஸமுஜ்ஜலங் அந்தோ பாஸாத³ங் அலங்குருமானங் பபா⁴ஸமூஹங் தி³ஸ்வா த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஸஞ்ஜாதாபி⁴லாஸோ ராஜா ஹோதி. பரிஜனோபிஸ்ஸ பியவசனபாப⁴தேன ஆக³ந்த்வா தமத்த²ங் நிவேதே³தி. அத² ராஜா ப³லவபீதிபாமோஜ்ஜபு²டஸரீரோ பல்லங்கங் மோசெத்வா உட்டா²யாஸனா ஸீஹபஞ்ஜரஸமீபங் க³ந்த்வா தங் சக்கரதனங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸுதங் கோ² பன மேத’’ந்திஆதி³கங் சிந்தனங் சிந்தேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘தி³ஸ்வான ரஞ்ஞோ க²த்தியஸ்ஸ…பே॰… அஸ்ஸங் நு கோ² அஹங் ராஜா சக்கவத்தீ’’தி. தத்த² ஸோ ஹோதி ராஜா சக்கவத்தீதி கித்தாவதா சக்கவத்தீ ஹோதி? ஏகங்கு³லத்³வங்கு³லமத்தம்பி சக்கரதனே ஆகாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பவத்தே.

    Evaṃ ṭhitassa panassa vātapānacchiddādīhi pavisitvā nānāvirāgaratanappabhāsamujjalaṃ anto pāsādaṃ alaṅkurumānaṃ pabhāsamūhaṃ disvā dassanatthāya sañjātābhilāso rājā hoti. Parijanopissa piyavacanapābhatena āgantvā tamatthaṃ nivedeti. Atha rājā balavapītipāmojjaphuṭasarīro pallaṅkaṃ mocetvā uṭṭhāyāsanā sīhapañjarasamīpaṃ gantvā taṃ cakkaratanaṃ disvā ‘‘sutaṃ kho pana meta’’ntiādikaṃ cintanaṃ cintesi. Tena vuttaṃ – ‘‘disvāna rañño khattiyassa…pe… assaṃ nu kho ahaṃ rājā cakkavattī’’ti. Tattha so hoti rājā cakkavattīti kittāvatā cakkavattī hoti? Ekaṅguladvaṅgulamattampi cakkaratane ākāsaṃ abbhuggantvā pavatte.

    இதா³னி தஸ்ஸ பவத்தாபனத்த²ங் யங் காதப்³ப³ங் தங் த³ஸ்ஸெந்தோ அத² கோ², பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² உட்டா²யாஸனாதி நிஸின்னாஸனதோ உட்ட²ஹித்வா சக்கரதனஸமீபங் ஆக³ந்த்வா. பி⁴ங்காரங் க³ஹெத்வாதி ஹத்தி²ஸொண்ட³ஸதி³ஸபனாளிங் ஸுவண்ணபி⁴ங்காரங் உக்கி²பித்வா வாமஹத்தே²ன உத³கங் க³ஹெத்வா. பவத்தது ப⁴வங் சக்கரதனங், அபி⁴விஜினாது ப⁴வங் சக்கரதனந்தி. அன்வதே³வ ராஜா சக்கவத்தீ ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாயாதி ஸப்³ப³சக்கவத்தீனஞ்ஹி உத³கேன அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ‘‘அபி⁴விஜானாது ப⁴வங் சக்கரதன’’ந்தி வசனஸமனந்தரமேவ வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா சக்கரதனங் பவத்ததி, யஸ்ஸ பவத்திஸமகாலமேவ ஸோ ராஜா சக்கவத்தீ நாம ஹோதி.

    Idāni tassa pavattāpanatthaṃ yaṃ kātabbaṃ taṃ dassento atha kho, bhikkhavetiādimāha. Tattha uṭṭhāyāsanāti nisinnāsanato uṭṭhahitvā cakkaratanasamīpaṃ āgantvā. Bhiṅkāraṃ gahetvāti hatthisoṇḍasadisapanāḷiṃ suvaṇṇabhiṅkāraṃ ukkhipitvā vāmahatthena udakaṃ gahetvā. Pavattatu bhavaṃ cakkaratanaṃ, abhivijinātu bhavaṃ cakkaratananti. Anvadeva rājā cakkavattī saddhiṃ caturaṅginiyā senāyāti sabbacakkavattīnañhi udakena abhisiñcitvā ‘‘abhivijānātu bhavaṃ cakkaratana’’nti vacanasamanantarameva vehāsaṃ abbhuggantvā cakkaratanaṃ pavattati, yassa pavattisamakālameva so rājā cakkavattī nāma hoti.

    பவத்தே பன சக்கரதனே தங் அனுப³ந்த⁴மானோவ ராஜா சக்கவத்தீ யானவரங் ஆருய்ஹ வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி, அத²ஸ்ஸ ச²த்தசாமராதி³ஹத்தோ² பரிஜனோ சேவ அந்தேபுரஜனோ ச. ததோ நானப்பகாரகஞ்சுககவசாதி³ஸன்னாஹவிபூ⁴ஸிதேன விவிதா⁴ஹரணப்பபா⁴ஸமுஜ்ஜலிதேன ஸமுஸ்ஸிதத்³த⁴ஜபடாகபடிமண்டி³தேன அத்தனோ அத்தனோ ப³லகாயேன ஸத்³தி⁴ங் உபராஜஸேனாபதி பபூ⁴தயோபி வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ராஜானமேவ பரிவாரெந்தி. ராஜயுத்தா பன ஜனஸங்க³ஹத்த²ங் நக³ரவீதீ²ஸு பே⁴ரியோ சராபெந்தி ‘‘தாதா அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ சக்கரதனங் நிப்³ப³த்தங், அத்தனோ அத்தனோ விப⁴வானுரூபேன மண்டி³தப்பஸாதி⁴தா ஸன்னிபததா²’’தி. மஹாஜனோ பன பகதியா சக்கரதனஸத்³தே³னேவ ஸப்³ப³கிச்சானி பஹாய க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆதா³ய ஸன்னிபதிதோவ, ஸோபி ஸப்³போ³ வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ராஜானமேவ பரிவாரேதி. யஸ்ஸ யஸ்ஸ ஹி ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துகாமதா உப்பஜ்ஜதி, ஸோ ஸோ ஆகாஸக³தோவ ஹோதி. ஏவங் த்³வாத³ஸயோஜனாயாமவித்தா²ரா பரிஸா ஹோதி. தத்த² ஏகபுரிஸோபி சி²ன்னபி⁴ன்னஸரீரோ வா கிலிட்ட²வத்தோ² வா நத்தி². ஸுசிபரிவாரோ ஹி ராஜா சக்கவத்தீ. சக்கவத்திபரிஸா நாம விஜ்ஜாத⁴ரபரிஸா விய ஆகாஸே க³ச்ச²மானா இந்த³னீலமணிதலே விப்பகிண்ணரதனஸதி³ஸா ஹோதி. தேன வுத்தங் ‘‘அன்வதே³வ ராஜா சக்கவத்தீ ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாயா’’தி.

    Pavatte pana cakkaratane taṃ anubandhamānova rājā cakkavattī yānavaraṃ āruyha vehāsaṃ abbhuggacchati, athassa chattacāmarādihattho parijano ceva antepurajano ca. Tato nānappakārakañcukakavacādisannāhavibhūsitena vividhāharaṇappabhāsamujjalitena samussitaddhajapaṭākapaṭimaṇḍitena attano attano balakāyena saddhiṃ uparājasenāpati pabhūtayopi vehāsaṃ abbhuggantvā rājānameva parivārenti. Rājayuttā pana janasaṅgahatthaṃ nagaravīthīsu bheriyo carāpenti ‘‘tātā amhākaṃ rañño cakkaratanaṃ nibbattaṃ, attano attano vibhavānurūpena maṇḍitappasādhitā sannipatathā’’ti. Mahājano pana pakatiyā cakkaratanasaddeneva sabbakiccāni pahāya gandhapupphādīni ādāya sannipatitova, sopi sabbo vehāsaṃ abbhuggantvā rājānameva parivāreti. Yassa yassa hi raññā saddhiṃ gantukāmatā uppajjati, so so ākāsagatova hoti. Evaṃ dvādasayojanāyāmavitthārā parisā hoti. Tattha ekapurisopi chinnabhinnasarīro vā kiliṭṭhavattho vā natthi. Suciparivāro hi rājā cakkavattī. Cakkavattiparisā nāma vijjādharaparisā viya ākāse gacchamānā indanīlamaṇitale vippakiṇṇaratanasadisā hoti. Tena vuttaṃ ‘‘anvadeva rājā cakkavattī saddhiṃ caturaṅginiyā senāyā’’ti.

    தம்பி சக்கரதனங் ருக்க²க்³கா³னங் உபரூபரி நாதிஉச்சேன க³க³னபதே³ஸேன பவத்ததி, யதா² ருக்கா²னங் புப்ப²ப²லபல்லவேஹி அத்தி²கா தானி ஸுகே²ன க³ஹேதுங் ஸக்கொந்தி, பூ⁴மியங் டி²தா ‘‘ஏஸ ராஜா, ஏஸ உபராஜா, ஏஸ ஸேனாபதீ’’தி ஸல்லக்கே²துங் ஸக்கொந்தி. டா²னாதீ³ஸுபி இரியாபதே²ஸு யோ யேன இச்ச²தி, ஸோ தேனேவ க³ச்ச²தி. சித்தகம்மாதி³ஸிப்பபஸுதா செத்த² அத்தனோ அத்தனோ கிச்சங் கரொந்தாயேவ க³ச்ச²ந்தி. யதே²வ ஹி பூ⁴மியங், ததா² நேஸங் ஸப்³ப³கிச்சானி ஆகாஸே இஜ்ஜ²ந்தி. ஏவங் சக்கவத்திபரிஸங் க³ஹெத்வா தங் சக்கரதனங் வாமபஸ்ஸேன ஸினேருங் பஹாய ஸமுத்³த³ஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ன அட்ட²யோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணங் புப்³ப³விதே³ஹங் க³ச்ச²தி.

    Tampi cakkaratanaṃ rukkhaggānaṃ uparūpari nātiuccena gaganapadesena pavattati, yathā rukkhānaṃ pupphaphalapallavehi atthikā tāni sukhena gahetuṃ sakkonti, bhūmiyaṃ ṭhitā ‘‘esa rājā, esa uparājā, esa senāpatī’’ti sallakkhetuṃ sakkonti. Ṭhānādīsupi iriyāpathesu yo yena icchati, so teneva gacchati. Cittakammādisippapasutā cettha attano attano kiccaṃ karontāyeva gacchanti. Yatheva hi bhūmiyaṃ, tathā nesaṃ sabbakiccāni ākāse ijjhanti. Evaṃ cakkavattiparisaṃ gahetvā taṃ cakkaratanaṃ vāmapassena sineruṃ pahāya samuddassa uparibhāgena aṭṭhayojanasahassappamāṇaṃ pubbavidehaṃ gacchati.

    தத்த² யோ வினிப்³பே³தே⁴ன த்³வாத³ஸயோஜனாய பரிக்கே²பதோ ச²த்திங்ஸயோஜனபரிஸாய ஸன்னிவேஸக்க²மோ ஸுலபா⁴ஹாரூபகரணோ சா²யூத³கஸம்பன்னோ ஸுசிஸமதலோ ரமணீயோ பூ⁴மிபா⁴கோ³, தஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ தங் சக்கரதனங் ஆகாஸே அக்கா²ஹதங் விய திட்ட²தி. அத² தேன ஸஞ்ஞாணேன ஸோ மஹாஜனோ ஓதரித்வா யதா²ருசி ந்ஹானபோ⁴ஜனாதீ³னி ஸப்³ப³கிச்சானி கரொந்தோ வாஸங் கப்பேதி, தேன வுத்தங் ‘‘யஸ்மிங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, பதே³ஸே தங் சக்கரதனங் பதிட்டா²தி, தத்த² ராஜா சக்கவத்தீ வாஸங் உபேதி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாயா’’தி.

    Tattha yo vinibbedhena dvādasayojanāya parikkhepato chattiṃsayojanaparisāya sannivesakkhamo sulabhāhārūpakaraṇo chāyūdakasampanno sucisamatalo ramaṇīyo bhūmibhāgo, tassa uparibhāge taṃ cakkaratanaṃ ākāse akkhāhataṃ viya tiṭṭhati. Atha tena saññāṇena so mahājano otaritvā yathāruci nhānabhojanādīni sabbakiccāni karonto vāsaṃ kappeti, tena vuttaṃ ‘‘yasmiṃ kho pana, bhikkhave, padese taṃ cakkaratanaṃ patiṭṭhāti, tattha rājā cakkavattī vāsaṃ upeti saddhiṃ caturaṅginiyā senāyā’’ti.

    ஏவங் வாஸங் உபக³தே சக்கவத்திம்ஹி யே தத்த² ராஜானோ, தே ‘‘பரசக்கங் ஆக³த’’ந்தி ஸுத்வாபி ந ப³லகாயங் ஸன்னிபாதெத்வா யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா ஹொந்தி. சக்கரதனஸ்ஸ உப்பத்திஸமனந்தரமேவ நத்தி² ஸோ ஸத்தோ நாம, யோ பச்சத்தி²கஸஞ்ஞாய ராஜானங் ஆரப்³ப⁴ ஆவுத⁴ங் உக்கி²பிதுங் விஸஹெய்ய. அயமனுபா⁴வோ சக்கரதனஸ்ஸ.

    Evaṃ vāsaṃ upagate cakkavattimhi ye tattha rājāno, te ‘‘paracakkaṃ āgata’’nti sutvāpi na balakāyaṃ sannipātetvā yuddhasajjā honti. Cakkaratanassa uppattisamanantarameva natthi so satto nāma, yo paccatthikasaññāya rājānaṃ ārabbha āvudhaṃ ukkhipituṃ visaheyya. Ayamanubhāvo cakkaratanassa.

    சக்கானுபா⁴வேன ஹி தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ,

    Cakkānubhāvena hi tassa rañño,

    அரீ அஸேஸா த³மத²ங் உபெந்தி;

    Arī asesā damathaṃ upenti;

    அரிந்த³மங் நாம நராதி⁴பஸ்ஸ,

    Arindamaṃ nāma narādhipassa,

    தேனேவ தங் வுச்சதி தஸ்ஸ சக்கங்.

    Teneva taṃ vuccati tassa cakkaṃ.

    தஸ்மா ஸப்³பே³பி தே ராஜானோ அத்தனோ அத்தனோ ரஜ்ஜஸிரிவிப⁴வானுரூபங் பாப⁴தங் க³ஹெத்வா தங் ராஜானங் உபக³ம்ம ஓனதஸிரா அத்தனோ மோளியமணிப்பபா⁴பி⁴ஸேகேனஸ்ஸ பாத³பூஜங் கரொந்தோ ‘‘ஏஹி கோ² மஹாராஜா’’திஆதீ³ஹி வசனேஹி தஸ்ஸ கிங்காரப்படிஸ்ஸாவிதங் ஆபஜ்ஜந்தி. தேன வுத்தங் யே கோ² பன, பி⁴க்க²வே, புரத்தி²மாய…பே॰… அனுஸாஸ மஹாராஜாதி.

    Tasmā sabbepi te rājāno attano attano rajjasirivibhavānurūpaṃ pābhataṃ gahetvā taṃ rājānaṃ upagamma onatasirā attano moḷiyamaṇippabhābhisekenassa pādapūjaṃ karonto ‘‘ehi kho mahārājā’’tiādīhi vacanehi tassa kiṅkārappaṭissāvitaṃ āpajjanti. Tena vuttaṃ ye kho pana, bhikkhave, puratthimāya…pe… anusāsa mahārājāti.

    தத்த² ஸ்வாக³தந்தி ஸுஆக³மனங். ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஆக³தே ஸோசந்தி, க³தே நந்த³ந்தி. ஏகஸ்மிங் ஆக³தே நந்த³ந்தி, க³தே ஸோசந்தி. தாதி³ஸோ த்வங் ஆக³தனந்த³னோ க³மனஸோசனோ, தஸ்மா தவ ஆக³மனங் ஸுஆக³மனந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவங் வுத்தே பன சக்கவத்தீ நாபி ‘‘எத்தகங் நாம மே அனுவஸ்ஸங் ப³லிங் உபகப்பேதா²’’தி வத³தி, நாபி அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴க³ங் அச்சி²ந்தி³த்வா அஞ்ஞஸ்ஸ தே³தி. அத்தனோ பன த⁴ம்மராஜபா⁴வஸ்ஸ அனுரூபாய பஞ்ஞாய பாணாதிபாதாதீ³னி உபபரிக்கி²த்வா பேமனீயேன மஞ்ஜுனா ஸரேன ‘‘பஸ்ஸத² தாதா, பாணாதிபாதோ நாமேஸ ஆஸேவிதோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ நிரயஸங்வத்தனிகோ ஹோதீ’’திஆதி³னா நயேன த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘பாணோ ந ஹந்தப்³போ³’’திஆதி³கங் ஓவாத³ங் தே³தி. தேன வுத்தங் ராஜா சக்கவத்தீ ஏவமாஹ பாணோ ந ஹந்தப்³போ³…பே॰… யதா²பு⁴த்தஞ்ச பு⁴ஞ்ஜதா²தி.

    Tattha svāgatanti suāgamanaṃ. Ekasmiñhi āgate socanti, gate nandanti. Ekasmiṃ āgate nandanti, gate socanti. Tādiso tvaṃ āgatanandano gamanasocano, tasmā tava āgamanaṃ suāgamananti vuttaṃ hoti. Evaṃ vutte pana cakkavattī nāpi ‘‘ettakaṃ nāma me anuvassaṃ baliṃ upakappethā’’ti vadati, nāpi aññassa bhogaṃ acchinditvā aññassa deti. Attano pana dhammarājabhāvassa anurūpāya paññāya pāṇātipātādīni upaparikkhitvā pemanīyena mañjunā sarena ‘‘passatha tātā, pāṇātipāto nāmesa āsevito bhāvito bahulīkato nirayasaṃvattaniko hotī’’tiādinā nayena dhammaṃ desetvā ‘‘pāṇo na hantabbo’’tiādikaṃ ovādaṃ deti. Tena vuttaṃ rājā cakkavattī evamāha pāṇo na hantabbo…pe… yathābhuttañca bhuñjathāti.

    கிங் பன ஸப்³பே³பி ரஞ்ஞோ இமங் ஓவாத³ங் க³ண்ஹந்தீதி. பு³த்³த⁴ஸ்ஸபி தாவ ஸப்³பே³ ந க³ண்ஹந்தி, ரஞ்ஞோ கிங் க³ண்ஹிஸ்ஸந்தி. தஸ்மா யே பண்டி³தா விபா⁴வினோ, தே க³ண்ஹந்தி. ஸப்³பே³ பன அனுயந்தா ப⁴வந்தி. தஸ்மா ‘‘யே கோ² பன, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ.

    Kiṃ pana sabbepi rañño imaṃ ovādaṃ gaṇhantīti. Buddhassapi tāva sabbe na gaṇhanti, rañño kiṃ gaṇhissanti. Tasmā ye paṇḍitā vibhāvino, te gaṇhanti. Sabbe pana anuyantā bhavanti. Tasmā ‘‘ye kho pana, bhikkhave’’tiādimāha.

    அத² தங் சக்கரதனங் ஏவங் புப்³ப³விதே³ஹவாஸீனங் ஓவாதே³ தி³ன்னே கதபாதராஸே சக்கவத்தீப³லேன வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா புரத்தி²மங் ஸமுத்³த³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹதி. யதா² யதா² ச தங் அஜ்ஜோ²கா³ஹதி, ததா² ததா² அக³த³க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ஸங்கி²த்தப²ணோ நாக³ராஜா விய ஸங்கி²த்தஊமிவிப்பா²ரங் ஹுத்வா ஓக³ச்ச²மானங் மஹாஸமுத்³த³ஸலிலங் யோஜனமத்தங் ஓக³ந்த்வா அந்தோஸமுத்³தே³ வேளுரியபி⁴த்தி விய திட்ட²தி. தங்க²ணஞ்ஞேவ ச தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ புஞ்ஞஸிரிங் த³ட்டு²காமானி விய மஹாஸமுத்³த³தலே விப்பகிண்ணானி நானாரதனானி ததோ ததோ ஆக³ந்த்வா தங் பதே³ஸங் பூரயந்தி. அத² ஸா ராஜபரிஸா தங் நானாரதனபரிபூரங் மஹாஸமுத்³த³தலங் தி³ஸ்வா யதா²ருசி உச்ச²ங்கா³தீ³ஹி ஆதி³யதி, யதா²ருசி ஆதி³ன்னரதனாய பன பரிஸாய தங் சக்கரதனங் படினிவத்ததி. படினிவத்தமானே ச தஸ்மிங் பரிஸா அக்³க³தோ ஹோதி, மஜ்ஜே² ராஜா, அந்தே சக்கரதனங். தம்பி ஜலனிதி⁴ஜலங் பலோபி⁴யமானமிவ சக்கரதனஸிரியா, அஸஹமானமிவ ச தேன வியோக³ங், நேமிமண்ட³லபரியந்தங் அபி⁴ஹனந்தங் நிரந்தரமேவ உபக³ச்ச²தி.

    Atha taṃ cakkaratanaṃ evaṃ pubbavidehavāsīnaṃ ovāde dinne katapātarāse cakkavattībalena vehāsaṃ abbhuggantvā puratthimaṃ samuddaṃ ajjhogāhati. Yathā yathā ca taṃ ajjhogāhati, tathā tathā agadagandhaṃ ghāyitvā saṃkhittaphaṇo nāgarājā viya saṃkhittaūmivipphāraṃ hutvā ogacchamānaṃ mahāsamuddasalilaṃ yojanamattaṃ ogantvā antosamudde veḷuriyabhitti viya tiṭṭhati. Taṅkhaṇaññeva ca tassa rañño puññasiriṃ daṭṭhukāmāni viya mahāsamuddatale vippakiṇṇāni nānāratanāni tato tato āgantvā taṃ padesaṃ pūrayanti. Atha sā rājaparisā taṃ nānāratanaparipūraṃ mahāsamuddatalaṃ disvā yathāruci ucchaṅgādīhi ādiyati, yathāruci ādinnaratanāya pana parisāya taṃ cakkaratanaṃ paṭinivattati. Paṭinivattamāne ca tasmiṃ parisā aggato hoti, majjhe rājā, ante cakkaratanaṃ. Tampi jalanidhijalaṃ palobhiyamānamiva cakkaratanasiriyā, asahamānamiva ca tena viyogaṃ, nemimaṇḍalapariyantaṃ abhihanantaṃ nirantarameva upagacchati.

    257. ஏவங் ராஜா சக்கவத்தீ புரத்தி²மஸமுத்³த³பரியந்தங் புப்³ப³விதே³ஹங் அபி⁴விஜினித்வா த³க்கி²ணஸமுத்³த³பரியந்தங் ஜம்பு³தீ³பங் விஜேதுகாமோ சக்கரதனதே³ஸிதேன மக்³கே³ன த³க்கி²ணஸமுத்³தா³பி⁴முகோ² க³ச்ச²தி. தேன வுத்தங் அத² கோ² தங், பி⁴க்க²வே, சக்கரதனங் புரத்தி²மஸமுத்³த³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா பச்சுத்தரித்வா த³க்கி²ணங் தி³ஸங் பவத்ததீதி. ஏவங் பவத்தமானஸ்ஸ பன தஸ்ஸ பவத்தனவிதா⁴னங் ஸேனாஸன்னிவேஸோ படிராஜக³மனங் தேஸங் அனுஸாஸனிப்பதா³னங் த³க்கி²ணஸமுத்³த³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹனங் ஸமுத்³த³ஸலிலஸ்ஸ ஓக³ச்ச²னங் ரதனாதா³னந்தி ஸப்³ப³ங் புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
