Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. બળિસસુત્તવણ્ણના

    2. Baḷisasuttavaṇṇanā

    ૧૫૮. બળિસેન ચરતિ, તેન વા જીવતીતિ બાળિસિકો. તેનાહ ‘‘બળિસં ગહેત્વા ચરમાનો’’તિ. આમિસગતન્તિ આમિસૂપગતં આમિસપતિતં. તેનાહ ‘‘આમિસમક્ખિત’’ન્તિ. ભિન્નાધિકરણાનમ્પિ બાહિરત્થસમાસો હોતેવાતિ આહ ‘‘આમિસે ચક્ખુદસ્સન’’ન્તિ. અયો વુચ્ચતિ સુખં, તબ્બિધુરતાય અનયો, દુક્ખન્તિ આહ ‘‘દુક્ખં પત્તો’’તિ. અસ્સાતિ એતેન. કત્તુઅત્થે હિ એતં સામિવચનં. યથા કિલેસા વત્તન્તિ, એવં પવત્તમાનો પુગ્ગલો કિલેસવિપ્પયોગો ન હોતીતિ વુત્તં ‘‘યથા કિલેસમારસ્સ કામો, એવં કત્તબ્બો’’તિ.

    158. Baḷisena carati, tena vā jīvatīti bāḷisiko. Tenāha ‘‘baḷisaṃ gahetvā caramāno’’ti. Āmisagatanti āmisūpagataṃ āmisapatitaṃ. Tenāha ‘‘āmisamakkhita’’nti. Bhinnādhikaraṇānampi bāhiratthasamāso hotevāti āha ‘‘āmise cakkhudassana’’nti. Ayo vuccati sukhaṃ, tabbidhuratāya anayo, dukkhanti āha ‘‘dukkhaṃ patto’’ti. Assāti etena. Kattuatthe hi etaṃ sāmivacanaṃ. Yathā kilesā vattanti, evaṃ pavattamāno puggalo kilesavippayogo na hotīti vuttaṃ ‘‘yathā kilesamārassa kāmo, evaṃ kattabbo’’ti.

    બળિસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Baḷisasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. બળિસસુત્તં • 2. Baḷisasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. બળિસસુત્તવણ્ણના • 2. Baḷisasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact