Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫-૯. બન્ધનસુત્તાદિવણ્ણના
5-9. Bandhanasuttādivaṇṇanā
૧૧૭-૧૨૧. તીરં વુચ્ચતિ વટ્ટં ઓરિમતીરન્તિ કત્વા. તેનાહ ‘‘અથાયં ઇતરા પજા, તીરમેવાનુધાવતી’’તિ (ધ॰ પ॰ ૮૫). પારં વુચ્ચતિ નિબ્બાનં સંસારસ્સ પારિમન્તિ કત્વા. બદ્ધોતિ અનુસયપ્પહાનસ્સ અકતત્તા કિલેસબન્ધનેન બદ્ધો, સુક્કપક્ખેપિ દિટ્ઠિસમનુપસ્સનાય રૂપાદિબન્ધનસ્સ પટિક્ખેપમત્તમેવ વુત્તં, ન વિમોક્ખન્તિ અધિપ્પાયો. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટદુક્ખં કથિતન્તિ ‘‘તીરદસ્સી પારદસ્સી, પરિમુત્તો સો દુક્ખસ્માતિ વદામી’’તિ આગતત્તા વટ્ટવિવટ્ટં કથિકન્તિ વત્તું સક્કા.
117-121.Tīraṃ vuccati vaṭṭaṃ orimatīranti katvā. Tenāha ‘‘athāyaṃ itarā pajā, tīramevānudhāvatī’’ti (dha. pa. 85). Pāraṃ vuccati nibbānaṃ saṃsārassa pārimanti katvā. Baddhoti anusayappahānassa akatattā kilesabandhanena baddho, sukkapakkhepi diṭṭhisamanupassanāya rūpādibandhanassa paṭikkhepamattameva vuttaṃ, na vimokkhanti adhippāyo. Imasmiṃ sutte vaṭṭadukkhaṃ kathitanti ‘‘tīradassī pāradassī, parimutto so dukkhasmāti vadāmī’’ti āgatattā vaṭṭavivaṭṭaṃ kathikanti vattuṃ sakkā.
છટ્ઠાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા.
Chaṭṭhādīni uttānatthāneva heṭṭhā vuttanayattā.
બન્ધનસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bandhanasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૫. બન્ધનસુત્તં • 5. Bandhanasuttaṃ
૬. પરિપુચ્છિતસુત્તં • 6. Paripucchitasuttaṃ
૭. દુતિયપરિપુચ્છિતસુત્તં • 7. Dutiyaparipucchitasuttaṃ
૮. સંયોજનિયસુત્તં • 8. Saṃyojaniyasuttaṃ
૯. ઉપાદાનિયસુત્તં • 9. Upādāniyasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫-૯. બન્ધનસુત્તાદિવણ્ણના • 5-9. Bandhanasuttādivaṇṇanā