Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. બન્ધનસુત્તં

    10. Bandhanasuttaṃ

    ૧૨૧. તેન ખો પન સમયેન રઞ્ઞા પસેનદિના કોસલેન મહાજનકાયો બન્ધાપિતો હોતિ, અપ્પેકચ્ચે રજ્જૂહિ અપ્પેકચ્ચે અન્દૂહિ અપ્પેકચ્ચે સઙ્ખલિકાહિ.

    121. Tena kho pana samayena raññā pasenadinā kosalena mahājanakāyo bandhāpito hoti, appekacce rajjūhi appekacce andūhi appekacce saṅkhalikāhi.

    અથ ખો સમ્બહુલા ભિક્ખૂ પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિંસુ. સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. એકમન્તં નિસિન્ના ખો તે ભિક્ખૂ ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘ઇધ, ભન્તે, રઞ્ઞા પસેનદિના કોસલેન મહાજનકાયો બન્ધાપિતો, અપ્પેકચ્ચે રજ્જૂહિ અપ્પેકચ્ચે અન્દૂહિ અપ્પેકચ્ચે સઙ્ખલિકાહી’’તિ.

    Atha kho sambahulā bhikkhū pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, raññā pasenadinā kosalena mahājanakāyo bandhāpito, appekacce rajjūhi appekacce andūhi appekacce saṅkhalikāhī’’ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘ન તં દળ્હં બન્ધનમાહુ ધીરા,

    ‘‘Na taṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā,

    યદાયસં દારુજં પબ્બજઞ્ચ;

    Yadāyasaṃ dārujaṃ pabbajañca;

    સારત્તરત્તા મણિકુણ્ડલેસુ,

    Sārattarattā maṇikuṇḍalesu,

    પુત્તેસુ દારેસુ ચ યા અપેક્ખા.

    Puttesu dāresu ca yā apekkhā.

    ‘‘એતં દળ્હં બન્ધનમાહુ ધીરા,

    ‘‘Etaṃ daḷhaṃ bandhanamāhu dhīrā,

    ઓહારિનં સિથિલં દુપ્પમુઞ્ચં;

    Ohārinaṃ sithilaṃ duppamuñcaṃ;

    એતમ્પિ છેત્વાન પરિબ્બજન્તિ,

    Etampi chetvāna paribbajanti,

    અનપેક્ખિનો કામસુખં પહાયા’’તિ.

    Anapekkhino kāmasukhaṃ pahāyā’’ti.

    પઠમો વગ્ગો.

    Paṭhamo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દહરો પુરિસો જરા, પિયં અત્તાનરક્ખિતો;

    Daharo puriso jarā, piyaṃ attānarakkhito;

    અપ્પકા અડ્ડકરણં, મલ્લિકા યઞ્ઞબન્ધનન્તિ.

    Appakā aḍḍakaraṇaṃ, mallikā yaññabandhananti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. બન્ધનસુત્તવણ્ણના • 10. Bandhanasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. બન્ધનસુત્તવણ્ણના • 10. Bandhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact