Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    10. ப³ந்த⁴னஸுத்தவண்ணனா

    10. Bandhanasuttavaṇṇanā

    121. இத³ந்தி ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே’’திஆதி³கங் வசனங். தே பி⁴க்கூ² ஆரோசேஸுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஸூதி தேஸு ரஞ்ஞா ப³ந்தா⁴பிதமனுஸ்ஸேஸு. ஸுகதகாரணந்தி ஸுகாரணகிரியங் ஆரோசேஸுங், ந கேவலங் தேஸங் மனுஸ்ஸானங் ப³ந்தா⁴பிதபா⁴வங் . இதா³னி தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ரஞ்ஞோ கிரா’’திஆதி³ வுத்தங். அட்ட²வங்கோதி அட்ட²ங்ஸோ. அந்தோக⁴ரசாரினோதி அந்தேபுரவாஸினோ.

    121.Idanti ‘‘idha, bhante’’tiādikaṃ vacanaṃ. Te bhikkhū ārocesunti sambandho. Tesūti tesu raññā bandhāpitamanussesu. Sukatakāraṇanti sukāraṇakiriyaṃ ārocesuṃ, na kevalaṃ tesaṃ manussānaṃ bandhāpitabhāvaṃ . Idāni tamatthaṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘rañño kirā’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭhavaṅkoti aṭṭhaṃso. Antogharacārinoti antepuravāsino.

    உக்கட்டே²தி யுத்³தே⁴. மந்தீஸூதி கு³த்தமந்தீஸு. அகுதூஹலந்தி ஸஞ்ஞதங். பியந்தி பியாயிதப்³ப³ங். அன்னபானம்ஹி மது⁴ரே அபு⁴த்தே உப்பன்னே. அத்தே²தி அத்தே² கிச்சே ஜாதே தி²ரந்தி ந கதெ²ந்தி காயப³லமத்தேன அபனேதுங் ஸக்குணெய்யத்தா. ஸுட்டு² ரத்தரத்தாதி அதிவிய ரத்தா ஏவ ஹுத்வா ரத்தா. ஸாரத்தேனாதி ஸாரபா⁴வேன ஸாரபா⁴வஸஞ்ஞாய. ஓஹாரினந்தி ஹெட்டா² ஹரணஸீலந்தி ஆஹ ‘‘சதூஸு அபாயேஸு ஆகட்³ட⁴னக’’ந்தி. ஸிதி²லந்தி ஸிதி²லாகாரங், ந பன ஸிதி²லங். தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘து³ப்பமுஞ்ச’’ந்தி.

    Ukkaṭṭheti yuddhe. Mantīsūti guttamantīsu. Akutūhalanti saññataṃ. Piyanti piyāyitabbaṃ. Annapānamhi madhure abhutte uppanne. Attheti atthe kicce jāte thiranti na kathenti kāyabalamattena apanetuṃ sakkuṇeyyattā. Suṭṭhu rattarattāti ativiya rattā eva hutvā rattā. Sārattenāti sārabhāvena sārabhāvasaññāya. Ohārinanti heṭṭhā haraṇasīlanti āha ‘‘catūsu apāyesu ākaḍḍhanaka’’nti. Sithilanti sithilākāraṃ, na pana sithilaṃ. Tenāha bhagavā ‘‘duppamuñca’’nti.

    ப³ந்த⁴னஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bandhanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    பட²மவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. ப³ந்த⁴னஸுத்தங் • 10. Bandhanasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ப³ந்த⁴னஸுத்தவண்ணனா • 10. Bandhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact