Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૬. બન્ધુજીવકવગ્ગો

    16. Bandhujīvakavaggo

    ૧. બન્ધુજીવકત્થેરઅપદાનં

    1. Bandhujīvakattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘ચન્દંવ વિમલં સુદ્ધં, વિપ્પસન્નમનાવિલં;

    ‘‘Candaṃva vimalaṃ suddhaṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    નન્દીભવપરિક્ખીણં, તિણ્ણં લોકે વિસત્તિકં.

    Nandībhavaparikkhīṇaṃ, tiṇṇaṃ loke visattikaṃ.

    .

    2.

    ‘‘નિબ્બાપયન્તં જનતં, તિણ્ણં 1 તારયતં વરં 2;

    ‘‘Nibbāpayantaṃ janataṃ, tiṇṇaṃ 3 tārayataṃ varaṃ 4;

    મુનિં વનમ્હિ ઝાયન્તં 5, એકગ્ગં સુસમાહિતં.

    Muniṃ vanamhi jhāyantaṃ 6, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    .

    3.

    ‘‘બન્ધુજીવકપુપ્ફાનિ, લગેત્વા સુત્તકેનહં;

    ‘‘Bandhujīvakapupphāni, lagetvā suttakenahaṃ;

    બુદ્ધસ્સ અભિરોપયિં, સિખિનો લોકબન્ધુનો.

    Buddhassa abhiropayiṃ, sikhino lokabandhuno.

    .

    4.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    .

    5.

    ‘‘ઇતો સત્તમકે કપ્પે, મનુજિન્દો મહાયસો;

    ‘‘Ito sattamake kappe, manujindo mahāyaso;

    સમન્તચક્ખુ નામાસિ, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Samantacakkhu nāmāsi, cakkavattī mahabbalo.

    .

    6.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બન્ધુજીવકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bandhujīvako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    બન્ધુજીવકત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Bandhujīvakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. દિસ્વા (?)
    2. તારયતં મુનિં (સ્યા॰)
    3. disvā (?)
    4. tārayataṃ muniṃ (syā.)
    5. વનસ્મિં ઝાયમાનં તં (સી॰ સ્યા॰)
    6. vanasmiṃ jhāyamānaṃ taṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. બન્ધુજીવકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Bandhujīvakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact