Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૩૩૯] ૯. બાવેરુજાતકવણ્ણના
[339] 9. Bāverujātakavaṇṇanā
અદસ્સનેન મોરસ્સાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો હતલાભસક્કારે તિત્થિયે આરબ્ભ કથેસિ. તિત્થિયા હિ અનુપ્પન્ને બુદ્ધે લાભિનો અહેસું, ઉપ્પન્ને પન બુદ્ધે હતલાભસક્કારા સૂરિયુગ્ગમને ખજ્જોપનકા વિય જાતા. તેસં તં પવત્તિં આરબ્ભ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ યાવ ગુણવન્તા ન ઉપ્પજ્જન્તિ, તાવ નિગ્ગુણા લાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તા અહેસું, ગુણવન્તેસુ પન ઉપ્પન્નેસુ નિગ્ગુણા હતલાભસક્કારા જાતા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Adassanena morassāti idaṃ satthā jetavane viharanto hatalābhasakkāre titthiye ārabbha kathesi. Titthiyā hi anuppanne buddhe lābhino ahesuṃ, uppanne pana buddhe hatalābhasakkārā sūriyuggamane khajjopanakā viya jātā. Tesaṃ taṃ pavattiṃ ārabbha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi yāva guṇavantā na uppajjanti, tāva nigguṇā lābhaggayasaggappattā ahesuṃ, guṇavantesu pana uppannesu nigguṇā hatalābhasakkārā jātā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો મોરયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વુડ્ઢિમન્વાય સોભગ્ગપ્પત્તો અરઞ્ઞે વિચરિ. તદા એકચ્ચે વાણિજા દિસાકાકં ગહેત્વા નાવાય બાવેરુરટ્ઠં અગમંસુ. તસ્મિં કિર કાલે બાવેરુરટ્ઠે સકુણા નામ નત્થિ. આગતાગતા રટ્ઠવાસિનો તં પઞ્જરે નિસિન્નં દિસ્વા ‘‘પસ્સથિમસ્સ છવિવણ્ણં ગલપરિયોસાનં મુખતુણ્ડકં મણિગુળસદિસાનિ અક્ખીની’’તિ કાકમેવ પસંસિત્વા તે વાણિજકે આહંસુ ‘‘ઇમં, અય્યા, સકુણં અમ્હાકં દેથ, અમ્હાકં ઇમિના અત્થો, તુમ્હે અત્તનો રટ્ઠે અઞ્ઞં લભિસ્સથા’’તિ. ‘‘તેન હિ મૂલેન ગણ્હથા’’તિ. ‘‘કહાપણેન નો દેથા’’તિ. ‘‘ન દેમા’’તિ . અનુપુબ્બેન વડ્ઢિત્વા ‘‘સતેન દેથા’’તિ વુત્તે ‘‘અમ્હાકં એસ બહૂપકારો, તુમ્હેહિ સદ્ધિં મેત્તિ હોતૂ’’તિ કહાપણસતં ગહેત્વા અદંસુ. તે તં નેત્વા સુવણ્ણપઞ્જરે પક્ખિપિત્વા નાનપ્પકારેન મચ્છમંસેન ચેવ ફલાફલેન ચ પટિજગ્ગિંસુ. અઞ્ઞેસં સકુણાનં અવિજ્જમાનટ્ઠાને દસહિ અસદ્ધમ્મેહિ સમન્નાગતો કાકો લાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તો અહોસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto morayoniyaṃ nibbattitvā vuḍḍhimanvāya sobhaggappatto araññe vicari. Tadā ekacce vāṇijā disākākaṃ gahetvā nāvāya bāveruraṭṭhaṃ agamaṃsu. Tasmiṃ kira kāle bāveruraṭṭhe sakuṇā nāma natthi. Āgatāgatā raṭṭhavāsino taṃ pañjare nisinnaṃ disvā ‘‘passathimassa chavivaṇṇaṃ galapariyosānaṃ mukhatuṇḍakaṃ maṇiguḷasadisāni akkhīnī’’ti kākameva pasaṃsitvā te vāṇijake āhaṃsu ‘‘imaṃ, ayyā, sakuṇaṃ amhākaṃ detha, amhākaṃ iminā attho, tumhe attano raṭṭhe aññaṃ labhissathā’’ti. ‘‘Tena hi mūlena gaṇhathā’’ti. ‘‘Kahāpaṇena no dethā’’ti. ‘‘Na demā’’ti . Anupubbena vaḍḍhitvā ‘‘satena dethā’’ti vutte ‘‘amhākaṃ esa bahūpakāro, tumhehi saddhiṃ metti hotū’’ti kahāpaṇasataṃ gahetvā adaṃsu. Te taṃ netvā suvaṇṇapañjare pakkhipitvā nānappakārena macchamaṃsena ceva phalāphalena ca paṭijaggiṃsu. Aññesaṃ sakuṇānaṃ avijjamānaṭṭhāne dasahi asaddhammehi samannāgato kāko lābhaggayasaggappatto ahosi.
પુનવારે તે વાણિજા એકં મોરરાજાનં ગહેત્વા યથા અચ્છરસદ્દેન વસ્સતિ, પાણિપ્પહરણસદ્દેન નચ્ચતિ, એવં સિક્ખાપેત્વા બાવેરુરટ્ઠં અગમંસુ. સો મહાજને સન્નિપતિતે નાવાય ધુરે ઠત્વા પક્ખે વિધુનિત્વા મધુરસ્સરં નિચ્છારેત્વા નચ્ચિ. મનુસ્સા તં દિસ્વા સોમનસ્સજાતા ‘‘એતં, અય્યા, સોભગ્ગપ્પત્તં સુસિક્ખિતં સકુણરાજાનં અમ્હાકં દેથા’’તિ આહંસુ. અમ્હેહિ પઠમં કાકો આનીતો, તં ગણ્હિત્થ, ઇદાનિ એકં મોરરાજાનં આનયિમ્હા, એતમ્પિ યાચથ, તુમ્હાકં રટ્ઠે સકુણં નામ ગહેત્વા આગન્તું ન સક્કાતિ. ‘‘હોતુ, અય્યા, અત્તનો રટ્ઠે અઞ્ઞં લભિસ્સથ, ઇમં નો દેથા’’તિ મૂલં વડ્ઢેત્વા સહસ્સેન ગણ્હિંસુ. અથ નં સત્તરતનવિચિત્તે પઞ્જરે ઠપેત્વા મચ્છમંસફલાફલેહિ ચેવ મધુલાજસક્કરપાનકાદીહિ ચ પટિજગ્ગિંસુ, મયૂરરાજા લાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તો જાતો, તસ્સાગતકાલતો પટ્ઠાય કાકસ્સ લાભસક્કારો પરિહાયિ, કોચિ નં ઓલોકેતુમ્પિ ન ઇચ્છિ. કાકો ખાદનીયભોજનીયં અલભમાનો ‘‘કાકા’’તિ વસ્સન્તો ગન્ત્વા ઉક્કારભૂમિયં ઓતરિત્વા ગોચરં ગણ્હિ.
Punavāre te vāṇijā ekaṃ morarājānaṃ gahetvā yathā accharasaddena vassati, pāṇippaharaṇasaddena naccati, evaṃ sikkhāpetvā bāveruraṭṭhaṃ agamaṃsu. So mahājane sannipatite nāvāya dhure ṭhatvā pakkhe vidhunitvā madhurassaraṃ nicchāretvā nacci. Manussā taṃ disvā somanassajātā ‘‘etaṃ, ayyā, sobhaggappattaṃ susikkhitaṃ sakuṇarājānaṃ amhākaṃ dethā’’ti āhaṃsu. Amhehi paṭhamaṃ kāko ānīto, taṃ gaṇhittha, idāni ekaṃ morarājānaṃ ānayimhā, etampi yācatha, tumhākaṃ raṭṭhe sakuṇaṃ nāma gahetvā āgantuṃ na sakkāti. ‘‘Hotu, ayyā, attano raṭṭhe aññaṃ labhissatha, imaṃ no dethā’’ti mūlaṃ vaḍḍhetvā sahassena gaṇhiṃsu. Atha naṃ sattaratanavicitte pañjare ṭhapetvā macchamaṃsaphalāphalehi ceva madhulājasakkarapānakādīhi ca paṭijaggiṃsu, mayūrarājā lābhaggayasaggappatto jāto, tassāgatakālato paṭṭhāya kākassa lābhasakkāro parihāyi, koci naṃ oloketumpi na icchi. Kāko khādanīyabhojanīyaṃ alabhamāno ‘‘kākā’’ti vassanto gantvā ukkārabhūmiyaṃ otaritvā gocaraṃ gaṇhi.
સત્થા દ્વે વત્થૂનિ ઘટેત્વા સમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અભાસિ –
Satthā dve vatthūni ghaṭetvā sambuddho hutvā imā gāthā abhāsi –
૧૫૩.
153.
‘‘અદસ્સનેન મોરસ્સ, સિખિનો મઞ્જુભાણિનો;
‘‘Adassanena morassa, sikhino mañjubhāṇino;
કાકં તત્થ અપૂજેસું, મંસેન ચ ફલેન ચ.
Kākaṃ tattha apūjesuṃ, maṃsena ca phalena ca.
૧૫૪.
154.
‘‘યદા ચ સરસમ્પન્નો, મોરો બાવેરુમાગમા;
‘‘Yadā ca sarasampanno, moro bāverumāgamā;
અથ લાભો ચ સક્કારો, વાયસસ્સ અહાયથ.
Atha lābho ca sakkāro, vāyasassa ahāyatha.
૧૫૫.
155.
‘‘યાવ નુપ્પજ્જતી બુદ્ધો, ધમ્મરાજા પભઙ્કરો;
‘‘Yāva nuppajjatī buddho, dhammarājā pabhaṅkaro;
તાવ અઞ્ઞે અપૂજેસું, પુથૂ સમણબ્રાહ્મણે.
Tāva aññe apūjesuṃ, puthū samaṇabrāhmaṇe.
૧૫૬.
156.
‘‘યદા ચ સરસમ્પન્નો, બુદ્ધો ધમ્મં અદેસયિ;
‘‘Yadā ca sarasampanno, buddho dhammaṃ adesayi;
અથ લાભો ચ સક્કારો, તિત્થિયાનં અહાયથા’’તિ.
Atha lābho ca sakkāro, titthiyānaṃ ahāyathā’’ti.
તત્થ સિખિનોતિ સિખાય સમન્નાગતસ્સ. મઞ્જુભાણિનોતિ મધુરસ્સરસ્સ. અપૂજેસુન્તિ અપૂજયિંસુ. મંસેન ચ ફલેન ચાતિ નાનપ્પકારેન મંસેન ફલાફલેન ચ. બાવેરુમાગમાતિ બાવેરુરટ્ઠં આગતો. ‘‘ભાવેરૂ’’તિપિ પાઠો. અહાયથાતિ પરિહીનો. ધમ્મરાજાતિ નવહિ લોકુત્તરધમ્મેહિ પરિસં રઞ્જેતીતિ ધમ્મરાજા. પભઙ્કરોતિ સત્તલોકઓકાસલોકસઙ્ખારલોકેસુ આલોકસ્સ કતત્તા પભઙ્કરો. સરસમ્પન્નોતિ બ્રહ્મસ્સરેન સમન્નાગતો. ધમ્મં અદેસયીતિ ચતુસચ્ચધમ્મં પકાસેસીતિ.
Tattha sikhinoti sikhāya samannāgatassa. Mañjubhāṇinoti madhurassarassa. Apūjesunti apūjayiṃsu. Maṃsena ca phalena cāti nānappakārena maṃsena phalāphalena ca. Bāverumāgamāti bāveruraṭṭhaṃ āgato. ‘‘Bhāverū’’tipi pāṭho. Ahāyathāti parihīno. Dhammarājāti navahi lokuttaradhammehi parisaṃ rañjetīti dhammarājā. Pabhaṅkaroti sattalokaokāsalokasaṅkhāralokesu ālokassa katattā pabhaṅkaro. Sarasampannoti brahmassarena samannāgato. Dhammaṃ adesayīti catusaccadhammaṃ pakāsesīti.
ઇતિ ઇમા ચતસ્સો ગાથા ભાસિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કાકો નિગણ્ઠો નાટપુત્તો અહોસિ, મોરરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Iti imā catasso gāthā bhāsitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kāko nigaṇṭho nāṭaputto ahosi, morarājā pana ahameva ahosi’’nti.
બાવેરુજાતકવણ્ણના નવમા.
Bāverujātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૩૯. બાવેરુજાતકં • 339. Bāverujātakaṃ