Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. ભદ્દજિત્થેરઅપદાનં

    8. Bhaddajittheraapadānaṃ

    ૯૮.

    98.

    ‘‘ઓગય્હ યં પોક્ખરણિં, નાનાકુઞ્જરસેવિતં;

    ‘‘Ogayha yaṃ pokkharaṇiṃ, nānākuñjarasevitaṃ;

    ઉદ્ધરામિ ભિસં તત્થ, ઘાસહેતુ અહં તદા.

    Uddharāmi bhisaṃ tattha, ghāsahetu ahaṃ tadā.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, પદુમુત્તરસવ્હયો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, padumuttarasavhayo;

    રત્તમ્બરધરો બુદ્ધો, ગચ્છતે અનિલઞ્જસે.

    Rattambaradharo buddho, gacchate anilañjase.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘ધુનન્તો પંસુકૂલાનિ, સદ્દં અસ્સોસહં તદા;

    ‘‘Dhunanto paṃsukūlāni, saddaṃ assosahaṃ tadā;

    ઉદ્ધં નિજ્ઝાયમાનોહં, અદ્દસં લોકનાયકં.

    Uddhaṃ nijjhāyamānohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘તત્થેવ ઠિતકો સન્તો, આયાચિં લોકનાયકં;

    ‘‘Tattheva ṭhitako santo, āyāciṃ lokanāyakaṃ;

    મધું ભિસેહિ સહિતં, ખીરં સપ્પિં મુળાલિકં 1.

    Madhuṃ bhisehi sahitaṃ, khīraṃ sappiṃ muḷālikaṃ 2.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘પટિગ્ગણ્હાતુ મે બુદ્ધો, અનુકમ્પાય ચક્ખુમા;

    ‘‘Paṭiggaṇhātu me buddho, anukampāya cakkhumā;

    તતો કારુણિકો સત્થા, ઓરોહિત્વા મહાયસો.

    Tato kāruṇiko satthā, orohitvā mahāyaso.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘પટિગ્ગણ્હિ મમ ભિક્ખં, અનુકમ્પાય ચક્ખુમા;

    ‘‘Paṭiggaṇhi mama bhikkhaṃ, anukampāya cakkhumā;

    પટિગ્ગહેત્વા સમ્બુદ્ધો, અકા મે અનુમોદનં.

    Paṭiggahetvā sambuddho, akā me anumodanaṃ.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘‘સુખી હોતુ મહાપુઞ્ઞ, ગતિ તુય્હં સમિજ્ઝતુ;

    ‘‘‘Sukhī hotu mahāpuñña, gati tuyhaṃ samijjhatu;

    ઇમિના ભિસદાનેન, લભસ્સુ વિપુલં સુખં’.

    Iminā bhisadānena, labhassu vipulaṃ sukhaṃ’.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    ભિક્ખમાદાય સમ્બુદ્ધો, આકાસેનાગમા જિનો.

    Bhikkhamādāya sambuddho, ākāsenāgamā jino.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘તતો ભિસં ગહેત્વાન, અગચ્છિં મમ અસ્સમં;

    ‘‘Tato bhisaṃ gahetvāna, agacchiṃ mama assamaṃ;

    ભિસં રુક્ખે લગ્ગેત્વાન, મમ દાનં અનુસ્સરિં.

    Bhisaṃ rukkhe laggetvāna, mama dānaṃ anussariṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘મહાવાતો ઉટ્ઠહિત્વા, સઞ્ચાલેસિ વનં તદા;

    ‘‘Mahāvāto uṭṭhahitvā, sañcālesi vanaṃ tadā;

    આકાસો અભિનાદિત્થ, અસની ચ ફલી તદા.

    Ākāso abhinādittha, asanī ca phalī tadā.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘તતો મે અસનીપાતો, મત્થકે નિપતી તદા;

    ‘‘Tato me asanīpāto, matthake nipatī tadā;

    સોહં નિસિન્નકો સન્તો, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Sohaṃ nisinnako santo, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘પુઞ્ઞકમ્મેન સઞ્ઞુત્તો, તુસિતં ઉપપજ્જહં;

    ‘‘Puññakammena saññutto, tusitaṃ upapajjahaṃ;

    કળેવરં મે પતિતં, દેવલોકે રમામહં.

    Kaḷevaraṃ me patitaṃ, devaloke ramāmahaṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘છળસીતિસહસ્સાનિ, નારિયો સમલઙ્કતા;

    ‘‘Chaḷasītisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    સાયં પાતં ઉપટ્ઠન્તિ, ભિસદાનસ્સિદં ફલં.

    Sāyaṃ pātaṃ upaṭṭhanti, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘મનુસ્સયોનિમાગન્ત્વા, સુખિતો હોમહં તદા;

    ‘‘Manussayonimāgantvā, sukhito homahaṃ tadā;

    ભોગા મે ઊનતા નત્થિ, ભિસદાનસ્સિદં ફલં.

    Bhogā me ūnatā natthi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘અનુકમ્પિતકો તેન, દેવદેવેન તાદિના;

    ‘‘Anukampitako tena, devadevena tādinā;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં ભિસં અદદિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ bhisaṃ adadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ભિસદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ભદ્દજિત્થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bhaddajitthero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ભદ્દજિત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Bhaddajittherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મધું ભિસેહિ પચતિ, ખીરસપ્પિ મુલાલિભિ (ક॰) ભિસદાયકત્થેરાપદાનેપિ
    2. madhuṃ bhisehi pacati, khīrasappi mulālibhi (ka.) bhisadāyakattherāpadānepi



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. ભદ્દજિત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Bhaddajittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact