Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. ભદ્દકાપિલાનીથેરીઅપદાનં

    7. Bhaddakāpilānītherīapadānaṃ

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ 1;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū 2;

    ઇતો સતસહસ્સમ્હિ, કપ્પે ઉપ્પજ્જિ નાયકો.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘તદાહુ હંસવતિયં, વિદેહો નામ નામતો 3;

    ‘‘Tadāhu haṃsavatiyaṃ, videho nāma nāmato 4;

    સેટ્ઠી પહૂતરતનો, તસ્સ જાયા અહોસહં.

    Seṭṭhī pahūtaratano, tassa jāyā ahosahaṃ.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘કદાચિ સો નરાદિચ્ચં, ઉપેચ્ચ સપરિજ્જનો;

    ‘‘Kadāci so narādiccaṃ, upecca saparijjano;

    ધમ્મમસ્સોસિ બુદ્ધસ્સ, સબ્બદુક્ખભયપ્પહં 5.

    Dhammamassosi buddhassa, sabbadukkhabhayappahaṃ 6.

    ૨૪૭.

    247.

    ‘‘સાવકં ધુતવાદાનં, અગ્ગં કિત્તેસિ નાયકો;

    ‘‘Sāvakaṃ dhutavādānaṃ, aggaṃ kittesi nāyako;

    સુત્વા સત્તાહિકં દાનં, દત્વા બુદ્ધસ્સ તાદિનો.

    Sutvā sattāhikaṃ dānaṃ, datvā buddhassa tādino.

    ૨૪૮.

    248.

    ‘‘નિપચ્ચ સિરસા પાદે, તં ઠાનમભિપત્થયિં;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;

    સ હાસયન્તો પરિસં, તદા હિ નરપુઙ્ગવો.

    Sa hāsayanto parisaṃ, tadā hi narapuṅgavo.

    ૨૪૯.

    249.

    ‘‘સેટ્ઠિનો અનુકમ્પાય, ઇમા ગાથા અભાસથ;

    ‘‘Seṭṭhino anukampāya, imā gāthā abhāsatha;

    ‘લચ્છસે પત્થિતં ઠાનં, નિબ્બુતો હોહિ પુત્તક.

    ‘Lacchase patthitaṃ ṭhānaṃ, nibbuto hohi puttaka.

    ૨૫૦.

    250.

    ‘‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૨૫૧.

    251.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો’.

    Kassapo nāma gottena, hessati satthu sāvako’.

    ૨૫૨.

    252.

    ‘‘તં સુત્વા મુદિતો હુત્વા, યાવજીવં તદા જિનં;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    મેત્તચિત્તો પરિચરિ, પચ્ચયેહિ વિનાયકં.

    Mettacitto paricari, paccayehi vināyakaṃ.

    ૨૫૩.

    253.

    ‘‘સાસનં જોતયિત્વાન, સો મદ્દિત્વા કુતિત્થિયે;

    ‘‘Sāsanaṃ jotayitvāna, so madditvā kutitthiye;

    વેનેય્યં વિનયિત્વા ચ, નિબ્બુતો સો સસાવકો.

    Veneyyaṃ vinayitvā ca, nibbuto so sasāvako.

    ૨૫૪.

    254.

    ‘‘નિબ્બુતે તમ્હિ લોકગ્ગે, પૂજનત્થાય સત્થુનો;

    ‘‘Nibbute tamhi lokagge, pūjanatthāya satthuno;

    ઞાતિમિત્તે સમાનેત્વા, સહ તેહિ અકારયિ.

    Ñātimitte samānetvā, saha tehi akārayi.

    ૨૫૫.

    255.

    ‘‘સત્તયોજનિકં થૂપં, ઉબ્બિદ્ધં રતનામયં;

    ‘‘Sattayojanikaṃ thūpaṃ, ubbiddhaṃ ratanāmayaṃ;

    જલન્તં સતરંસિંવ, સાલરાજંવ ફુલ્લિતં.

    Jalantaṃ sataraṃsiṃva, sālarājaṃva phullitaṃ.

    ૨૫૬.

    256.

    ‘‘સત્તસતસહસ્સાનિ, પાતિયો 7 તત્થ કારયિ;

    ‘‘Sattasatasahassāni, pātiyo 8 tattha kārayi;

    નળગ્ગી વિય જોતન્તી 9, રતનેહેવ સત્તહિ.

    Naḷaggī viya jotantī 10, rataneheva sattahi.

    ૨૫૭.

    257.

    ‘‘ગન્ધતેલેન પૂરેત્વા, દીપાનુજ્જલયી તહિં;

    ‘‘Gandhatelena pūretvā, dīpānujjalayī tahiṃ;

    પૂજનત્થાય 11 મહેસિસ્સ, સબ્બભૂતાનુકમ્પિનો.

    Pūjanatthāya 12 mahesissa, sabbabhūtānukampino.

    ૨૫૮.

    258.

    ‘‘સત્તસતસહસ્સાનિ, પુણ્ણકુમ્ભાનિ કારયિ;

    ‘‘Sattasatasahassāni, puṇṇakumbhāni kārayi;

    રતનેહેવ પુણ્ણાનિ, પૂજનત્થાય મહેસિનો.

    Rataneheva puṇṇāni, pūjanatthāya mahesino.

    ૨૫૯.

    259.

    ‘‘મજ્ઝે અટ્ઠટ્ઠકુમ્ભીનં, ઉસ્સિતા કઞ્ચનગ્ઘિયો;

    ‘‘Majjhe aṭṭhaṭṭhakumbhīnaṃ, ussitā kañcanagghiyo;

    અતિરોચન્તિ વણ્ણેન, સરદેવ દિવાકરો.

    Atirocanti vaṇṇena, saradeva divākaro.

    ૨૬૦.

    260.

    ‘‘ચતુદ્વારેસુ સોભન્તિ, તોરણા રતનામયા;

    ‘‘Catudvāresu sobhanti, toraṇā ratanāmayā;

    ઉસ્સિતા ફલકા રમ્મા, સોભન્તિ રતનામયા.

    Ussitā phalakā rammā, sobhanti ratanāmayā.

    ૨૬૧.

    261.

    ‘‘વિરોચન્તિ પરિક્ખિત્તા 13, અવટંસા સુનિમ્મિતા;

    ‘‘Virocanti parikkhittā 14, avaṭaṃsā sunimmitā;

    ઉસ્સિતાનિ પટાકાનિ, રતનાનિ વિરોચરે.

    Ussitāni paṭākāni, ratanāni virocare.

    ૨૬૨.

    262.

    ‘‘સુરત્તં સુકતં ચિત્તં, ચેતિયં રતનામયં;

    ‘‘Surattaṃ sukataṃ cittaṃ, cetiyaṃ ratanāmayaṃ;

    અતિરોચતિ વણ્ણેન, સસઞ્ઝોવ 15 દિવાકરો.

    Atirocati vaṇṇena, sasañjhova 16 divākaro.

    ૨૬૩.

    263.

    ‘‘થૂપસ્સ વેદિયો તિસ્સો, હરિતાલેન પૂરયિ;

    ‘‘Thūpassa vediyo tisso, haritālena pūrayi;

    એકં મનોસિલાયેકં, અઞ્જનેન ચ એકિકં.

    Ekaṃ manosilāyekaṃ, añjanena ca ekikaṃ.

    ૨૬૪.

    264.

    ‘‘પૂજં એતાદિસં રમ્મં, કારેત્વા વરવાદિનો;

    ‘‘Pūjaṃ etādisaṃ rammaṃ, kāretvā varavādino;

    અદાસિ દાનં સઙ્ઘસ્સ, યાવજીવં યથાબલં.

    Adāsi dānaṃ saṅghassa, yāvajīvaṃ yathābalaṃ.

    ૨૬૫.

    265.

    ‘‘સહાવ સેટ્ઠિના તેન, તાનિ પુઞ્ઞાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Sahāva seṭṭhinā tena, tāni puññāni sabbaso;

    યાવજીવં કરિત્વાન, સહાવ સુગતિં ગતા.

    Yāvajīvaṃ karitvāna, sahāva sugatiṃ gatā.

    ૨૬૬.

    266.

    ‘‘સમ્પત્તિયોનુભોત્વાન, દેવત્તે અથ માનુસે;

    ‘‘Sampattiyonubhotvāna, devatte atha mānuse;

    છાયા વિય સરીરેન, સહ તેનેવ સંસરિં.

    Chāyā viya sarīrena, saha teneva saṃsariṃ.

    ૨૬૭.

    267.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, વિપસ્સી નામ નાયકો;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    ઉપ્પજ્જિ ચારુદસ્સનો, સબ્બધમ્મવિપસ્સકો.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammavipassako.

    ૨૬૮.

    268.

    ‘‘તદાયં બન્ધુમતિયં, બ્રાહ્મણો સાધુસમ્મતો;

    ‘‘Tadāyaṃ bandhumatiyaṃ, brāhmaṇo sādhusammato;

    અડ્ઢો સન્તો ગુણેનાપિ 17, ધનેન ચ સુદુગ્ગતો.

    Aḍḍho santo guṇenāpi 18, dhanena ca suduggato.

    ૨૬૯.

    269.

    ‘‘તદાપિ તસ્સાહં આસિં, બ્રાહ્મણી સમચેતસા;

    ‘‘Tadāpi tassāhaṃ āsiṃ, brāhmaṇī samacetasā;

    કદાચિ સો દિજવરો, સઙ્ગમેસિ મહામુનિં.

    Kadāci so dijavaro, saṅgamesi mahāmuniṃ.

    ૨૭૦.

    270.

    ‘‘નિસિન્નં જનકાયમ્હિ, દેસેન્તં અમતં પદં;

    ‘‘Nisinnaṃ janakāyamhi, desentaṃ amataṃ padaṃ;

    સુત્વા ધમ્મં પમુદિતો, અદાસિ એકસાટકં.

    Sutvā dhammaṃ pamudito, adāsi ekasāṭakaṃ.

    ૨૭૧.

    271.

    ‘‘ઘરમેકેન વત્થેન, ગન્ત્વાનેતં સ મબ્રવિ 19;

    ‘‘Gharamekena vatthena, gantvānetaṃ sa mabravi 20;

    ‘અનુમોદ મહાપુઞ્ઞં 21, દિન્નં બુદ્ધસ્સ સાટકં’.

    ‘Anumoda mahāpuññaṃ 22, dinnaṃ buddhassa sāṭakaṃ’.

    ૨૭૨.

    272.

    ‘‘તદાહં અઞ્જલિં કત્વા, અનુમોદિં સુપીણિતા 23;

    ‘‘Tadāhaṃ añjaliṃ katvā, anumodiṃ supīṇitā 24;

    ‘સુદિન્નો સાટકો સામિ, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ તાદિનો’.

    ‘Sudinno sāṭako sāmi, buddhaseṭṭhassa tādino’.

    ૨૭૩.

    273.

    ‘‘સુખિતો સજ્જિતો હુત્વા, સંસરન્તો ભવાભવે;

    ‘‘Sukhito sajjito hutvā, saṃsaranto bhavābhave;

    બારાણસિપુરે રમ્મે, રાજા આસિ મહીપતિ.

    Bārāṇasipure ramme, rājā āsi mahīpati.

    ૨૭૪.

    274.

    ‘‘તદા તસ્સ મહેસીહં, ઇત્થિગુમ્બસ્સ ઉત્તમા;

    ‘‘Tadā tassa mahesīhaṃ, itthigumbassa uttamā;

    તસ્સાતિ દયિતા 25 આસિં, પુબ્બસ્નેહેન ભત્તુનો 26.

    Tassāti dayitā 27 āsiṃ, pubbasnehena bhattuno 28.

    ૨૭૫.

    275.

    ‘‘પિણ્ડાય વિચરન્તે તે 29, અટ્ઠ પચ્ચેકનાયકે;

    ‘‘Piṇḍāya vicarante te 30, aṭṭha paccekanāyake;

    દિસ્વા પમુદિતો હુત્વા, દત્વા પિણ્ડં મહારહં.

    Disvā pamudito hutvā, datvā piṇḍaṃ mahārahaṃ.

    ૨૭૬.

    276.

    ‘‘પુનો નિમન્તયિત્વાન, કત્વા રતનમણ્ડપં;

    ‘‘Puno nimantayitvāna, katvā ratanamaṇḍapaṃ;

    કમ્મારેહિ કતં પત્તં 31, સોવણ્ણં વત તત્તકં.

    Kammārehi kataṃ pattaṃ 32, sovaṇṇaṃ vata tattakaṃ.

    ૨૭૭.

    277.

    ‘‘સમાનેત્વાન તે સબ્બે, તેસં દાનમદાસિ સો;

    ‘‘Samānetvāna te sabbe, tesaṃ dānamadāsi so;

    સોણ્ણાસને પવિટ્ઠાનં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Soṇṇāsane paviṭṭhānaṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    ૨૭૮.

    278.

    ‘‘તમ્પિ દાનં સહાદાસિં, કાસિરાજેનહં તદા;

    ‘‘Tampi dānaṃ sahādāsiṃ, kāsirājenahaṃ tadā;

    પુનાહં બારાણસિયં, જાતા કાસિકગામકે.

    Punāhaṃ bārāṇasiyaṃ, jātā kāsikagāmake.

    ૨૭૯.

    279.

    ‘‘કુટુમ્બિકકુલે ફીતે, સુખિતો સો સભાતુકો;

    ‘‘Kuṭumbikakule phīte, sukhito so sabhātuko;

    જેટ્ઠસ્સ ભાતુનો જાયા, અહોસિં સુપતિબ્બતા.

    Jeṭṭhassa bhātuno jāyā, ahosiṃ supatibbatā.

    ૨૮૦.

    280.

    ‘‘પચ્ચેકબુદ્ધં દિસ્વાન, કનિયસ્સ મમ ભત્તુનો 33;

    ‘‘Paccekabuddhaṃ disvāna, kaniyassa mama bhattuno 34;

    ભાગન્નં તસ્સ દત્વાન, આગતે તમ્હિ પાવદિં.

    Bhāgannaṃ tassa datvāna, āgate tamhi pāvadiṃ.

    ૨૮૧.

    281.

    ‘‘નાભિનન્દિત્થ સો દાનં, તતો તસ્સ અદાસહં;

    ‘‘Nābhinandittha so dānaṃ, tato tassa adāsahaṃ;

    ઉખા 35 આનિય તં અન્નં, પુનો તસ્સેવ સો અદા.

    Ukhā 36 āniya taṃ annaṃ, puno tasseva so adā.

    ૨૮૨.

    282.

    ‘‘તદન્નં છડ્ડયિત્વાન, દુટ્ઠા બુદ્ધસ્સહં તદા;

    ‘‘Tadannaṃ chaḍḍayitvāna, duṭṭhā buddhassahaṃ tadā;

    પત્તં કલલપુણ્ણં તં, અદાસિં તસ્સ તાદિનો.

    Pattaṃ kalalapuṇṇaṃ taṃ, adāsiṃ tassa tādino.

    ૨૮૩.

    283.

    ‘‘દાને ચ ગહણે ચેવ, અપચે પદુસેપિ ચ;

    ‘‘Dāne ca gahaṇe ceva, apace padusepi ca;

    સમચિત્તમુખં દિસ્વા, તદાહં સંવિજિં ભુસં.

    Samacittamukhaṃ disvā, tadāhaṃ saṃvijiṃ bhusaṃ.

    ૨૮૪.

    284.

    ‘‘પુનો પત્તં ગહેત્વાન, સોધયિત્વા સુગન્ધિના;

    ‘‘Puno pattaṃ gahetvāna, sodhayitvā sugandhinā;

    પસન્નચિત્તા પૂરેત્વા, સઘતં સક્કરં અદં.

    Pasannacittā pūretvā, saghataṃ sakkaraṃ adaṃ.

    ૨૮૫.

    285.

    ‘‘યત્થ યત્થૂપપજ્જામિ, સુરૂપા હોમિ દાનતો;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, surūpā homi dānato;

    બુદ્ધસ્સ અપકારેન, દુગ્ગન્ધા વદનેન ચ.

    Buddhassa apakārena, duggandhā vadanena ca.

    ૨૮૬.

    286.

    ‘‘પુન કસ્સપવીરસ્સ, નિધાયન્તમ્હિ ચેતિયે;

    ‘‘Puna kassapavīrassa, nidhāyantamhi cetiye;

    સોવણ્ણં ઇટ્ઠકં વરં, અદાસિં મુદિતા અહં.

    Sovaṇṇaṃ iṭṭhakaṃ varaṃ, adāsiṃ muditā ahaṃ.

    ૨૮૭.

    287.

    ‘‘ચતુજ્જાતેન ગન્ધેન, નિચયિત્વા તમિટ્ઠકં;

    ‘‘Catujjātena gandhena, nicayitvā tamiṭṭhakaṃ;

    મુત્તા દુગ્ગન્ધદોસમ્હા, સબ્બઙ્ગસુસમાગતા.

    Muttā duggandhadosamhā, sabbaṅgasusamāgatā.

    ૨૮૮.

    288.

    ‘‘સત્તપાતિસહસ્સાનિ, રતનેહેવ સત્તહિ;

    ‘‘Sattapātisahassāni, rataneheva sattahi;

    કારેત્વા ઘતપૂરાનિ, વટ્ટીનિ 37 ચ સહસ્સસો.

    Kāretvā ghatapūrāni, vaṭṭīni 38 ca sahassaso.

    ૨૮૯.

    289.

    ‘‘પક્ખિપિત્વા પદીપેત્વા, ઠપયિં સત્તપન્તિયો;

    ‘‘Pakkhipitvā padīpetvā, ṭhapayiṃ sattapantiyo;

    પૂજનત્થં લોકનાથસ્સ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Pūjanatthaṃ lokanāthassa, vippasannena cetasā.

    ૨૯૦.

    290.

    ‘‘તદાપિ તમ્હિ પુઞ્ઞમ્હિ, ભાગિનીયિ વિસેસતો;

    ‘‘Tadāpi tamhi puññamhi, bhāginīyi visesato;

    પુન કાસીસુ સઞ્જાતો, સુમિત્તા ઇતિ વિસ્સુતો.

    Puna kāsīsu sañjāto, sumittā iti vissuto.

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘તસ્સાહં ભરિયા આસિં, સુખિતા સજ્જિતા પિયા;

    ‘‘Tassāhaṃ bhariyā āsiṃ, sukhitā sajjitā piyā;

    તદા પચ્ચેકમુનિનો, અદાસિં ઘનવેઠનં.

    Tadā paccekamunino, adāsiṃ ghanaveṭhanaṃ.

    ૨૯૨.

    292.

    ‘‘તસ્સાપિ ભાગિની આસિં, મોદિત્વા દાનમુત્તમં;

    ‘‘Tassāpi bhāginī āsiṃ, moditvā dānamuttamaṃ;

    પુનાપિ કાસિરટ્ઠમ્હિ, જાતો કોલિયજાતિયા.

    Punāpi kāsiraṭṭhamhi, jāto koliyajātiyā.

    ૨૯૩.

    293.

    ‘‘તદા કોલિયપુત્તાનં, સતેહિ સહ પઞ્ચહિ;

    ‘‘Tadā koliyaputtānaṃ, satehi saha pañcahi;

    પઞ્ચપચ્ચેકબુદ્ધાનં, સતાનિ સમુપટ્ઠહિ.

    Pañcapaccekabuddhānaṃ, satāni samupaṭṭhahi.

    ૨૯૪.

    294.

    ‘‘તેમાસં તપ્પયિત્વાન 39, અદાસિ ચ તિચીવરે 40;

    ‘‘Temāsaṃ tappayitvāna 41, adāsi ca ticīvare 42;

    જાયા તસ્સ તદા આસિં, પુઞ્ઞકમ્મપથાનુગા.

    Jāyā tassa tadā āsiṃ, puññakammapathānugā.

    ૨૯૫.

    295.

    ‘‘તતો ચુતો અહુ રાજા, નન્દો નામ મહાયસો;

    ‘‘Tato cuto ahu rājā, nando nāma mahāyaso;

    તસ્સાપિ મહેસી આસિં, સબ્બકામસમિદ્ધિની.

    Tassāpi mahesī āsiṃ, sabbakāmasamiddhinī.

    ૨૯૬.

    296.

    ‘‘તદા રાજા ભવિત્વાન, બ્રહ્મદત્તો મહીપતિ;

    ‘‘Tadā rājā bhavitvāna, brahmadatto mahīpati;

    પદુમવતીપુત્તાનં, પચ્ચેકમુનિનં તદા.

    Padumavatīputtānaṃ, paccekamuninaṃ tadā.

    ૨૯૭.

    297.

    ‘‘સતાનિ પઞ્ચનૂનાનિ, યાવજીવં ઉપટ્ઠહિં;

    ‘‘Satāni pañcanūnāni, yāvajīvaṃ upaṭṭhahiṃ;

    રાજુય્યાને નિવાસેત્વા, નિબ્બુતાનિ ચ પૂજયિં.

    Rājuyyāne nivāsetvā, nibbutāni ca pūjayiṃ.

    ૨૯૮.

    298.

    ‘‘ચેતિયાનિ ચ કારેત્વા, પબ્બજિત્વા ઉભો મયં;

    ‘‘Cetiyāni ca kāretvā, pabbajitvā ubho mayaṃ;

    ભાવેત્વા અપ્પમઞ્ઞાયો, બ્રહ્મલોકં અગમ્હસે.

    Bhāvetvā appamaññāyo, brahmalokaṃ agamhase.

    ૨૯૯.

    299.

    ‘‘તતો ચુતો મહાતિત્થે, સુજાતો પિપ્ફલાયનો;

    ‘‘Tato cuto mahātitthe, sujāto pipphalāyano;

    માતા સુમનદેવીતિ, કોસિગોત્તો દિજો પિતા.

    Mātā sumanadevīti, kosigotto dijo pitā.

    ૩૦૦.

    300.

    ‘‘અહં મદ્દે જનપદે, સાકલાય પુરુત્તમે;

    ‘‘Ahaṃ madde janapade, sākalāya puruttame;

    કપ્પિલસ્સ દિજસ્સાસિં, ધીતા માતા સુચીમતિ.

    Kappilassa dijassāsiṃ, dhītā mātā sucīmati.

    ૩૦૧.

    301.

    ‘‘ઘનકઞ્ચનબિમ્બેન, નિમ્મિનિત્વાન મં પિતા;

    ‘‘Ghanakañcanabimbena, nimminitvāna maṃ pitā;

    અદા કસ્સપધીરસ્સ, કામેહિ વજ્જિતસ્સમં.

    Adā kassapadhīrassa, kāmehi vajjitassamaṃ.

    ૩૦૨.

    302.

    ‘‘કદાચિ સો કારુણિકો, ગન્ત્વા કમ્મન્તપેક્ખકો;

    ‘‘Kadāci so kāruṇiko, gantvā kammantapekkhako;

    કાકાદિકેહિ ખજ્જન્તે, પાણે દિસ્વાન સંવિજિ.

    Kākādikehi khajjante, pāṇe disvāna saṃviji.

    ૩૦૩.

    303.

    ‘‘ઘરેવાહં તિલે જાતે, દિસ્વાનાતપતાપને;

    ‘‘Gharevāhaṃ tile jāte, disvānātapatāpane;

    કિમિ કાકેહિ ખજ્જન્તે, સંવેગમલભિં તદા.

    Kimi kākehi khajjante, saṃvegamalabhiṃ tadā.

    ૩૦૪.

    304.

    ‘‘તદા સો પબ્બજી ધીરો, અહં તમનુપબ્બજિં;

    ‘‘Tadā so pabbajī dhīro, ahaṃ tamanupabbajiṃ;

    પઞ્ચવસ્સાનિ નિવસિં, પરિબ્બાજવતે 43 અહં.

    Pañcavassāni nivasiṃ, paribbājavate 44 ahaṃ.

    ૩૦૫.

    305.

    ‘‘યદા પબ્બજિતા આસિ, ગોતમી જિનપોસિકા;

    ‘‘Yadā pabbajitā āsi, gotamī jinaposikā;

    તદાહં તમુપગન્ત્વા, બુદ્ધેન અનુસાસિતા.

    Tadāhaṃ tamupagantvā, buddhena anusāsitā.

    ૩૦૬.

    306.

    ‘‘ન ચિરેનેવ કાલેન, અરહત્તમપાપુણિં;

    ‘‘Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ;

    અહો કલ્યાણમિત્તત્તં, કસ્સપસ્સ સિરીમતો.

    Aho kalyāṇamittattaṃ, kassapassa sirīmato.

    ૩૦૭.

    307.

    ‘‘સુતો બુદ્ધસ્સ દાયાદો, કસ્સપો સુસમાહિતો;

    ‘‘Suto buddhassa dāyādo, kassapo susamāhito;

    પુબ્બેનિવાસં યો વેદિ, સગ્ગાપાયઞ્ચ પસ્સતિ.

    Pubbenivāsaṃ yo vedi, saggāpāyañca passati.

    ૩૦૮.

    308.

    ‘‘અથો જાતિક્ખયં પત્તો, અભિઞ્ઞાવોસિતો મુનિ;

    ‘‘Atho jātikkhayaṃ patto, abhiññāvosito muni;

    એતાહિ તીહિ વિજ્જાહિ, તેવિજ્જો હોતિ બ્રાહ્મણો.

    Etāhi tīhi vijjāhi, tevijjo hoti brāhmaṇo.

    ૩૦૯.

    309.

    ‘‘તથેવ ભદ્દકાપિલાની 45, તેવિજ્જા મચ્ચુહાયિની;

    ‘‘Tatheva bhaddakāpilānī 46, tevijjā maccuhāyinī;

    ધારેતિ અન્તિમં દેહં, જિત્વા મારં સવાહનં.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jitvā māraṃ savāhanaṃ.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘દિસ્વા આદીનવં લોકે, ઉભો પબ્બજિતા મયં;

    ‘‘Disvā ādīnavaṃ loke, ubho pabbajitā mayaṃ;

    ત્યમ્હ ખીણાસવા દન્તા, સીતિભૂતામ્હ નિબ્બુતા.

    Tyamha khīṇāsavā dantā, sītibhūtāmha nibbutā.

    ૩૧૧.

    311.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવા.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં ભદ્દકાપિલાની ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ bhaddakāpilānī bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ભદ્દકાપિલાનીથેરિયાપદાનં સત્તમં.

    Bhaddakāpilānītheriyāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બધમ્મેસુ ચક્ખુમા (સી॰ પી॰)
    2. sabbadhammesu cakkhumā (sī. pī.)
    3. નામકો (સ્યા॰ પી॰)
    4. nāmako (syā. pī.)
    5. દુક્ખક્ખયાવહં (સ્યા॰)
    6. dukkhakkhayāvahaṃ (syā.)
    7. ચાતિયો (સ્યા॰)
    8. cātiyo (syā.)
    9. જોતન્તે (સ્યા॰ પી॰)
    10. jotante (syā. pī.)
    11. પૂજત્થાય (સી॰ ક॰)
    12. pūjatthāya (sī. ka.)
    13. પરિક્ખાયો (સ્યા॰)
    14. parikkhāyo (syā.)
    15. સસજ્ઝાવ (સ્યા॰ ક॰), સસઞ્જાવ (પી॰)
    16. sasajjhāva (syā. ka.), sasañjāva (pī.)
    17. સત્થાગમેનાસિ (સી॰)
    18. satthāgamenāsi (sī.)
    19. મમબ્રવિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. mamabravi (sī. syā. pī.)
    21. મહાપઞ્ઞે (સી॰), મહાપુઞ્ઞે (સ્યા॰ ક॰)
    22. mahāpaññe (sī.), mahāpuññe (syā. ka.)
    23. સુવિદિતા (સ્યા॰), સુપીતિયા (ક॰)
    24. suviditā (syā.), supītiyā (ka.)
    25. તસ્સાવિ દુતિયિકા (સ્યા॰)
    26. ચુત્તરિ (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    27. tassāvi dutiyikā (syā.)
    28. cuttari (syā. pī. ka.)
    29. સો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    30. so (sī. syā. pī.)
    31. કતં છત્તં (સી॰), કતમટ્ઠં (સ્યા॰)
    32. kataṃ chattaṃ (sī.), katamaṭṭhaṃ (syā.)
    33. ભત્તુકનિયસો (સ્યા॰)
    34. bhattukaniyaso (syā.)
    35. બુદ્ધા (સ્યા॰)
    36. buddhā (syā.)
    37. વટ્ટીયો (સી॰)
    38. vaṭṭīyo (sī.)
    39. વાસયિત્વાન (સ્યા॰ પી॰)
    40. તિચીવરં (સ્યા॰)
    41. vāsayitvāna (syā. pī.)
    42. ticīvaraṃ (syā.)
    43. પરિબ્બાજપથે (સ્યા॰ પી॰)
    44. paribbājapathe (syā. pī.)
    45. ભદ્દાકાપિલાની (સી॰ પી॰)
    46. bhaddākāpilānī (sī. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact