Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    465. ப⁴த்³த³ஸாலஜாதகங் (2)

    465. Bhaddasālajātakaṃ (2)

    13.

    13.

    கா த்வங் ஸுத்³தே⁴ஹி வத்தே²ஹி, அகே⁴ வேஹாயஸங் 1 டி²தா;

    Kā tvaṃ suddhehi vatthehi, aghe vehāyasaṃ 2 ṭhitā;

    கேன த்யாஸ்ஸூனி வத்தந்தி, குதோ தங் ப⁴யமாக³தங்.

    Kena tyāssūni vattanti, kuto taṃ bhayamāgataṃ.

    14.

    14.

    தவேவ தே³வ விஜிதே, ப⁴த்³த³ஸாலோதி மங் விதூ³;

    Taveva deva vijite, bhaddasāloti maṃ vidū;

    ஸட்டி² 3 வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, திட்ட²தோ பூஜிதஸ்ஸ மே.

    Saṭṭhi 4 vassasahassāni, tiṭṭhato pūjitassa me.

    15.

    15.

    காரயந்தா நக³ரானி, அகா³ரே ச தி³ஸம்பதி;

    Kārayantā nagarāni, agāre ca disampati;

    விவிதே⁴ சாபி பாஸாதே³, ந மங் தே அச்சமஞ்ஞிஸுங்;

    Vividhe cāpi pāsāde, na maṃ te accamaññisuṃ;

    யதே²வ மங் தே பூஜேஸுங், ததே²வ த்வம்பி பூஜய.

    Yatheva maṃ te pūjesuṃ, tatheva tvampi pūjaya.

    16.

    16.

    தங் இவாஹங் 5 ந பஸ்ஸாமி, தூ²லங் காயேன தே து³மங்;

    Taṃ ivāhaṃ 6 na passāmi, thūlaṃ kāyena te dumaṃ;

    ஆரோஹபரிணாஹேன, அபி⁴ரூபோஸி ஜாதியா.

    Ārohapariṇāhena, abhirūposi jātiyā.

    17.

    17.

    பாஸாத³ங் காரயிஸ்ஸாமி, ஏகத்த²ம்ப⁴ங் மனோரமங்;

    Pāsādaṃ kārayissāmi, ekatthambhaṃ manoramaṃ;

    தத்த² தங் உபனெஸ்ஸாமி, சிரங் தே யக்க² ஜீவிதங்.

    Tattha taṃ upanessāmi, ciraṃ te yakkha jīvitaṃ.

    18.

    18.

    ஏவங் சித்தங் உத³பாதி³, ஸரீரேன வினாபா⁴வோ;

    Evaṃ cittaṃ udapādi, sarīrena vinābhāvo;

    புது²ஸோ மங் விகந்தித்வா, க²ண்ட³ஸோ அவகந்தத².

    Puthuso maṃ vikantitvā, khaṇḍaso avakantatha.

    19.

    19.

    அக்³கே³ ச செ²த்வா மஜ்ஜே² ச, பச்சா² மூலம்ஹி சி²ந்த³த² 7;

    Agge ca chetvā majjhe ca, pacchā mūlamhi chindatha 8;

    ஏவங் மே சி²ஜ்ஜமானஸ்ஸ, ந து³க்க²ங் மரணங் ஸியா.

    Evaṃ me chijjamānassa, na dukkhaṃ maraṇaṃ siyā.

    20.

    20.

    ஹத்த²பாத³ங் 9 யதா² சி²ந்தே³ 10, கண்ணனாஸஞ்ச ஜீவதோ;

    Hatthapādaṃ 11 yathā chinde 12, kaṇṇanāsañca jīvato;

    ததோ பச்சா² ஸிரோ சி²ந்தே³, தங் து³க்க²ங் மரணங் ஸியா.

    Tato pacchā siro chinde, taṃ dukkhaṃ maraṇaṃ siyā.

    21.

    21.

    ஸுக²ங் நு க²ண்ட³ஸோ சி²ன்னங், ப⁴த்³த³ஸாலவனப்பதி;

    Sukhaṃ nu khaṇḍaso chinnaṃ, bhaddasālavanappati;

    கிங் ஹேது கிங் உபாதா³ய, க²ண்ட³ஸோ சி²ன்னமிச்ச²ஸி.

    Kiṃ hetu kiṃ upādāya, khaṇḍaso chinnamicchasi.

    22.

    22.

    யஞ்ச ஹேதுமுபாதா³ய, ஹேதுங் த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங்;

    Yañca hetumupādāya, hetuṃ dhammūpasaṃhitaṃ;

    க²ண்ட³ஸோ சி²ன்னமிச்சா²மி, மஹாராஜ ஸுணோஹி மே.

    Khaṇḍaso chinnamicchāmi, mahārāja suṇohi me.

    23.

    23.

    ஞாதீ மே ஸுக²ஸங்வத்³தா⁴, மம பஸ்ஸே நிவாதஜா;

    Ñātī me sukhasaṃvaddhā, mama passe nivātajā;

    தேபிஹங் உபஹிங்ஸெய்யங், பரேஸங் அஸுகோ²சிதங்.

    Tepihaṃ upahiṃseyyaṃ, paresaṃ asukhocitaṃ.

    24.

    24.

    சேதெய்யரூபங் 13 சேதேஸி, ப⁴த்³த³ஸாலவனப்பதி;

    Ceteyyarūpaṃ 14 cetesi, bhaddasālavanappati;

    ஹிதகாமோஸி ஞாதீனங், அப⁴யங் ஸம்ம த³ம்மி தேதி.

    Hitakāmosi ñātīnaṃ, abhayaṃ samma dammi teti.

    ப⁴த்³த³ஸாலஜாதகங் து³தியங்.

    Bhaddasālajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. வேஹாஸயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. vehāsayaṃ (sī. pī.)
    3. ஸட்டி²ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. saṭṭhiṃ (sī. pī.)
    5. தஞ்ச அஹங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. tañca ahaṃ (sī. syā. pī.)
    7. மூலஞ்ச சி²ந்த³த² (ஸீ॰), மூலங் விசி²ந்த³த² (பீ॰)
    8. mūlañca chindatha (sī.), mūlaṃ vichindatha (pī.)
    9. ஹத்த²பாதே³ (க॰)
    10. சி²ன்னே (க॰)
    11. hatthapāde (ka.)
    12. chinne (ka.)
    13. சேதப்³ப³ரூபங் (ஸீ॰ பீ॰)
    14. cetabbarūpaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [465] 2. ப⁴த்³த³ஸாலஜாதகவண்ணனா • [465] 2. Bhaddasālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact