Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    11. ப⁴த்³ரகஸுத்தவண்ணனா

    11. Bhadrakasuttavaṇṇanā

    363. ஏவங்னாமகேதி மல்லா நாம ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, நேஸங் நிவாஸதாய ‘‘மல்லா’’இச்சேவ ப³ஹுவசனவஸேன லத்³த⁴னாமத்தா ஏவங்னாமகே ஜனபதே³. நத்தி² ஏதஸ்ஸ பத்தியா காலந்தரஸஞ்ஞிதோ காலோதி அகாலோ, ஸோ ஏவ அகாலிகோ. தேனாஹ – ‘‘காலங் அனதிக்கமித்வா பத்தேனா’’தி. ஸோ பன ‘‘யங்கிஞ்சி து³க்க²ங் உப்பஜ்ஜமானங் உப்பஜ்ஜதி, ஸப்³ப³ங் தங் ச²ந்த³மூலக’’ந்தி ஏவங் வுத்தோ து³க்க²ஸ்ஸ ச²ந்த³மூலபா⁴வோ, ஏவங் ச²ந்த³மூலகஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ கதி²தத்தா ‘‘இமஸ்மிங் ஸுத்தே வட்டது³க்க²ங் கதி²த’’ந்தி வுத்தங்.

    363.Evaṃnāmaketi mallā nāma jānapadino rājakumārā, nesaṃ nivāsatāya ‘‘mallā’’icceva bahuvacanavasena laddhanāmattā evaṃnāmake janapade. Natthi etassa pattiyā kālantarasaññito kāloti akālo, so eva akāliko. Tenāha – ‘‘kālaṃ anatikkamitvā pattenā’’ti. So pana ‘‘yaṃkiñci dukkhaṃ uppajjamānaṃ uppajjati, sabbaṃ taṃ chandamūlaka’’nti evaṃ vutto dukkhassa chandamūlabhāvo, evaṃ chandamūlakassa dukkhassa kathitattā ‘‘imasmiṃ sutte vaṭṭadukkhaṃ kathita’’nti vuttaṃ.

    ப⁴த்³ரகஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhadrakasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 11. ப⁴த்³ரகஸுத்தங் • 11. Bhadrakasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 11. ப⁴த்³ரகஸுத்தவண்ணனா • 11. Bhadrakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact