Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ભલ્લાતદાયકત્થેરઅપદાનં

    4. Bhallātadāyakattheraapadānaṃ

    ૨૨.

    22.

    ‘‘સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધં, દ્વત્તિંસવરલક્ખણં;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhaṃ, dvattiṃsavaralakkhaṇaṃ;

    વિપિનગ્ગેન 1 ગચ્છન્તં, સાલરાજંવ ફુલ્લિતં.

    Vipinaggena 2 gacchantaṃ, sālarājaṃva phullitaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘તિણત્થરં પઞ્ઞાપેત્વા, બુદ્ધસેટ્ઠં અયાચહં;

    ‘‘Tiṇattharaṃ paññāpetvā, buddhaseṭṭhaṃ ayācahaṃ;

    ‘અનુકમ્પતુ મં બુદ્ધો, ભિક્ખં ઇચ્છામિ દાતવે’.

    ‘Anukampatu maṃ buddho, bhikkhaṃ icchāmi dātave’.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, અત્થદસ્સી મહાયસો;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, atthadassī mahāyaso;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ઓરૂહિ મમ અસ્સમે.

    Mama saṅkappamaññāya, orūhi mama assame.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘ઓરોહિત્વાન સમ્બુદ્ધો, નિસીદિ પણ્ણસન્થરે;

    ‘‘Orohitvāna sambuddho, nisīdi paṇṇasanthare;

    ભલ્લાતકં ગહેત્વાન, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સદાસહં.

    Bhallātakaṃ gahetvāna, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘મમ નિજ્ઝાયમાનસ્સ, પરિભુઞ્જિ તદા જિનો;

    ‘‘Mama nijjhāyamānassa, paribhuñji tadā jino;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, અભિવન્દિં તદા જિનં.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, abhivandiṃ tadā jinaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં ફલમદદિં તદા;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ phalamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ભલ્લાતદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bhallātadāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    ભલ્લાતદાયકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Bhallātadāyakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. પવનગ્ગેન (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. pavanaggena (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact