Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૭. ભલ્લિયત્થેરગાથાવણ્ણના

    7. Bhalliyattheragāthāvaṇṇanā

    યોપાનુદીતિ આયસ્મતો ભલ્લિયત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયં કિર ઇતો એકતિંસે કપ્પે અનુપ્પન્ને બુદ્ધે સુમનસ્સ નામ પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ પસન્નચિત્તો ફલાફલં દત્વા સુગતીસુ એવ સંસરન્તો સિખિસ્સ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ કાલે અરુણવતીનગરે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો ‘‘સિખિસ્સ ભગવતો પઠમાભિસમ્બુદ્ધસ્સ ઉજિત, ઓજિતા નામ દ્વે સત્થવાહપુત્તા પઠમાહારં અદંસૂ’’તિ સુત્વા અત્તનો સહાયકેન સદ્ધિં ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા સ્વાતનાય નિમન્તેત્વા મહાદાનં પવત્તેત્વા પત્થનં અકંસુ – ‘‘ઉભોપિ મયં, ભન્તે, અનાગતે તુમ્હાદિસસ્સ બુદ્ધસ્સ પઠમાહારદાયકા ભવેય્યામા’’તિ. તે તત્થ તત્થ ભવે પુઞ્ઞકમ્મં કત્વા દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તા કસ્સપસ્સ ભગવતો કાલે ગોપાલકસેટ્ઠિસ્સ પુત્તા ભાતરો હુત્વા નિબ્બત્તા. બહૂનિ વસ્સાનિ ભિક્ખુસઙ્ઘં ખીરભોજનેન ઉપટ્ઠહિંસુ. અમ્હાકં પન ભગવતો કાલે પોક્ખરવતીનગરે સત્થવાહસ્સ પુત્તા ભાતરો હુત્વા નિબ્બત્તા. તેસુ જેટ્ઠો તફુસ્સો નામ, કનિટ્ઠો ભલ્લિયો નામ, તે પઞ્ચમત્તાનિ સકટસતાનિ ભણ્ડસ્સ પૂરેત્વા વાણિજ્જાય ગચ્છન્તા ભગવતિ પઠમાભિસમ્બુદ્ધે સત્તસત્તાહં વિમુત્તિસુખધમ્મપચ્ચવેક્ખણાહિ વીતિનામેત્વા અટ્ઠમે સત્તાહે રાજાયતનમૂલે વિહરન્તે રાજાયતનસ્સ અવિદૂરે મહામગ્ગેન અતિક્કમન્તિ, તેસં તસ્મિં સમયે સમેપિ ભૂમિભાગે અકદ્દમોદકે સકટાનિ નપ્પવત્તિંસુ, ‘‘કિં નુ, ખો, કારણ’’ન્તિ ચ ચિન્તેન્તાનં પોરાણસાલોહિતા દેવતા રુક્ખવિટપન્તરે અત્તાનં દસ્સેન્તી આહ – ‘‘માદિસા, અયં ભગવા અચિરાભિસમ્બુદ્ધો સત્તસત્તાહં અનાહારો વિમુત્તિસુખાપટિસંવેદી ઇદાનિ રાજાયતનમૂલે નિસિન્નો, તં આહારેન પટિમાનેથ, યદસ્સ તુમ્હાકં દીઘરત્તં હિતાય સુખાયા’’તિ. તં સુત્વા તે ઉળારં પીતિસોમનસ્સં પટિસંવેદેન્તા, ‘‘આહારસમ્પાદનં પપઞ્ચ’’ન્તિ મઞ્ઞમાના મન્થઞ્ચ મધુપિણ્ડિકઞ્ચ ભગવતો દત્વા દ્વેવાચિકસરણં ગન્ત્વા કેસધાતુયો લભિત્વા અગમંસુ. તે હિ પઠમં ઉપાસકા અહેસું. અથ ભગવતિ બારાણસિં ગન્ત્વા ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા અનુપુબ્બેન રાજગહે વિહરન્તે તફુસ્સભલ્લિયા રાજગહં ઉપગતા ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. તેસં ભગવા ધમ્મં દેસેસિ. તેસુ તફુસ્સો સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠાય ઉપાસકોવ અહોસિ. ભલ્લિયો પન પબ્બજિત્વા છળભિઞ્ઞો અહોસિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેર ૨.૪૮.૬૬-૭૦) –

    Yopānudīti āyasmato bhalliyattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira ito ekatiṃse kappe anuppanne buddhe sumanassa nāma paccekabuddhassa pasannacitto phalāphalaṃ datvā sugatīsu eva saṃsaranto sikhissa sammāsambuddhassa kāle aruṇavatīnagare brāhmaṇakule nibbatto ‘‘sikhissa bhagavato paṭhamābhisambuddhassa ujita, ojitā nāma dve satthavāhaputtā paṭhamāhāraṃ adaṃsū’’ti sutvā attano sahāyakena saddhiṃ bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā svātanāya nimantetvā mahādānaṃ pavattetvā patthanaṃ akaṃsu – ‘‘ubhopi mayaṃ, bhante, anāgate tumhādisassa buddhassa paṭhamāhāradāyakā bhaveyyāmā’’ti. Te tattha tattha bhave puññakammaṃ katvā devamanussesu saṃsarantā kassapassa bhagavato kāle gopālakaseṭṭhissa puttā bhātaro hutvā nibbattā. Bahūni vassāni bhikkhusaṅghaṃ khīrabhojanena upaṭṭhahiṃsu. Amhākaṃ pana bhagavato kāle pokkharavatīnagare satthavāhassa puttā bhātaro hutvā nibbattā. Tesu jeṭṭho taphusso nāma, kaniṭṭho bhalliyo nāma, te pañcamattāni sakaṭasatāni bhaṇḍassa pūretvā vāṇijjāya gacchantā bhagavati paṭhamābhisambuddhe sattasattāhaṃ vimuttisukhadhammapaccavekkhaṇāhi vītināmetvā aṭṭhame sattāhe rājāyatanamūle viharante rājāyatanassa avidūre mahāmaggena atikkamanti, tesaṃ tasmiṃ samaye samepi bhūmibhāge akaddamodake sakaṭāni nappavattiṃsu, ‘‘kiṃ nu, kho, kāraṇa’’nti ca cintentānaṃ porāṇasālohitā devatā rukkhaviṭapantare attānaṃ dassentī āha – ‘‘mādisā, ayaṃ bhagavā acirābhisambuddho sattasattāhaṃ anāhāro vimuttisukhāpaṭisaṃvedī idāni rājāyatanamūle nisinno, taṃ āhārena paṭimānetha, yadassa tumhākaṃ dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti. Taṃ sutvā te uḷāraṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedentā, ‘‘āhārasampādanaṃ papañca’’nti maññamānā manthañca madhupiṇḍikañca bhagavato datvā dvevācikasaraṇaṃ gantvā kesadhātuyo labhitvā agamaṃsu. Te hi paṭhamaṃ upāsakā ahesuṃ. Atha bhagavati bārāṇasiṃ gantvā dhammacakkaṃ pavattetvā anupubbena rājagahe viharante taphussabhalliyā rājagahaṃ upagatā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Tesaṃ bhagavā dhammaṃ desesi. Tesu taphusso sotāpattiphale patiṭṭhāya upāsakova ahosi. Bhalliyo pana pabbajitvā chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.48.66-70) –

    ‘‘સુમનો નામ સમ્બુદ્ધો, તક્કરાયં વસી તદા;

    ‘‘Sumano nāma sambuddho, takkarāyaṃ vasī tadā;

    વલ્લિકારફલં ગય્હ, સયમ્ભુસ્સ અદાસહં.

    Vallikāraphalaṃ gayha, sayambhussa adāsahaṃ.

    ‘‘એકતિંસે ઇતો કપ્પે, યં ફલં અદદિં તદા;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    અથેકદિવસં મારો ભલ્લિયત્થેરસ્સ ભિંસાપનત્થં ભયાનકં રૂપં દસ્સેસિ. સો અત્તનો સબ્બભયાતિક્કમં પકાસેન્તો ‘‘યોપાનુદી’’તિ ગાથમભાસિ.

    Athekadivasaṃ māro bhalliyattherassa bhiṃsāpanatthaṃ bhayānakaṃ rūpaṃ dassesi. So attano sabbabhayātikkamaṃ pakāsento ‘‘yopānudī’’ti gāthamabhāsi.

    . તત્થ યોપાનુદીતિ યો અપાનુદિ ખિપિ પજહિ વિદ્ધંસેસિ. મચ્ચુરાજસ્સાતિ મચ્ચુ નામ મરણં ખન્ધાનં ભેદો, સો એવ ચ સત્તાનં અત્તનો વસે અનુવત્તાપનતો ઇસ્સરટ્ઠેન રાજાતિ મચ્ચુરાજા, તસ્સ. સેનન્તિ જરારોગાદિં, સા હિસ્સ વસવત્તને અઙ્ગભાવતો સેના નામ, તેન હેસ મહતા નાનાવિધેન વિપુલેન ‘‘મહાસેનો’’તિ વુચ્ચતિ. યથાહ – ‘‘ન હિ નો સઙ્ગરં તેન, મહાસેનેન મચ્ચુના’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૭૨; જા॰ ૨.૨૨.૧૨૧; નેત્તિ॰ ૧૦૩). અથ વા ગુણમારણટ્ઠેન ‘‘મચ્ચૂ’’તિ ઇધ દેવપુત્તમારો અધિપ્પેતો, તસ્સ ચ સહાયભાવૂપગમનતો કામાદયો સેના. તથા ચાહ –

    7. Tattha yopānudīti yo apānudi khipi pajahi viddhaṃsesi. Maccurājassāti maccu nāma maraṇaṃ khandhānaṃ bhedo, so eva ca sattānaṃ attano vase anuvattāpanato issaraṭṭhena rājāti maccurājā, tassa. Senanti jarārogādiṃ, sā hissa vasavattane aṅgabhāvato senā nāma, tena hesa mahatā nānāvidhena vipulena ‘‘mahāseno’’ti vuccati. Yathāha – ‘‘na hi no saṅgaraṃ tena, mahāsenena maccunā’’ti (ma. ni. 1.272; jā. 2.22.121; netti. 103). Atha vā guṇamāraṇaṭṭhena ‘‘maccū’’ti idha devaputtamāro adhippeto, tassa ca sahāyabhāvūpagamanato kāmādayo senā. Tathā cāha –

    ‘‘કામા તે પઠમા સેના, દુતિયા અરતિ વુચ્ચતિ;

    ‘‘Kāmā te paṭhamā senā, dutiyā arati vuccati;

    તતિયા ખુપ્પિપાસા તે, ચતુત્થી તણ્હા પવુચ્ચતિ.

    Tatiyā khuppipāsā te, catutthī taṇhā pavuccati.

    ‘‘પઞ્ચમી થિનમિદ્ધં તે, છટ્ઠા ભીરૂ પવુચ્ચતિ;

    ‘‘Pañcamī thinamiddhaṃ te, chaṭṭhā bhīrū pavuccati;

    સત્તમી વિચિકિચ્છા તે, માનો મક્ખો ચ અટ્ઠમી’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૪૩૮-૪૩૯; મહાનિ॰ ૨૮;ચૂળનિ॰ નન્દમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૪૭);

    Sattamī vicikicchā te, māno makkho ca aṭṭhamī’’ti. (su. ni. 438-439; mahāni. 28;cūḷani. nandamāṇavapucchāniddesa 47);

    નળસેતુંવ સુદુબ્બલં મહોઘોતિ સારવિરહિતતો નળસેતુસદિસં અતિવિય અબલભાવતો સુટ્ઠુ દુબ્બલં સંકિલેસસેનં નવલોકુત્તરધમ્માનં મહાબલવભાવતો મહોઘસદિસેન અગ્ગમગ્ગેન યો અપાનુદિ વિજિતાવી અપેતભેરવો દન્તો, સો પરિનિબ્બુતો ઠિતત્તોતિ યોજના. તં સુત્વા મારો ‘‘જાનાતિ મં સમણો’’તિ તત્થેવન્તરધાયીતિ.

    Naḷasetuṃvasudubbalaṃ mahoghoti sāravirahitato naḷasetusadisaṃ ativiya abalabhāvato suṭṭhu dubbalaṃ saṃkilesasenaṃ navalokuttaradhammānaṃ mahābalavabhāvato mahoghasadisena aggamaggena yo apānudi vijitāvī apetabheravo danto, so parinibbuto ṭhitattoti yojanā. Taṃ sutvā māro ‘‘jānāti maṃ samaṇo’’ti tatthevantaradhāyīti.

    ભલ્લિયત્થેરગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhalliyattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi / ૭. ભલ્લિયત્થેરગાથા • 7. Bhalliyattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact