Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
4. ப⁴ரண்டு³காலாமஸுத்தங்
4. Bharaṇḍukālāmasuttaṃ
127. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோஸலேஸு சாரிகங் சரமானோ யேன கபிலவத்து² தத³வஸரி. அஸ்ஸோஸி கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ – ‘‘ப⁴க³வா கிர கபிலவத்து²ங் அனுப்பத்தோ’’தி. அத² கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தங் கோ² மஹானாமங் ஸக்கங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
127. Ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu cārikaṃ caramāno yena kapilavatthu tadavasari. Assosi kho mahānāmo sakko – ‘‘bhagavā kira kapilavatthuṃ anuppatto’’ti. Atha kho mahānāmo sakko yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho mahānāmaṃ sakkaṃ bhagavā etadavoca –
‘‘க³ச்ச², மஹானாம, கபிலவத்து²ஸ்மிங், ததா²ரூபங் ஆவஸத²ங் ஜான யத்த²ஜ்ஜ மயங் ஏகரத்திங் விஹரெய்யாமா’’தி. ‘‘ஏவங் , ப⁴ந்தே’’தி கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா கபிலவத்து²ங் பவிஸித்வா கேவலகப்பங் கபிலவத்து²ங் அன்வாஹிண்ட³ந்தோ 1 நாத்³த³ஸ கபிலவத்து²ஸ்மிங் ததா²ரூபங் ஆவஸத²ங் யத்த²ஜ்ஜ ப⁴க³வா ஏகரத்திங் விஹரெய்ய.
‘‘Gaccha, mahānāma, kapilavatthusmiṃ, tathārūpaṃ āvasathaṃ jāna yatthajja mayaṃ ekarattiṃ vihareyyāmā’’ti. ‘‘Evaṃ , bhante’’ti kho mahānāmo sakko bhagavato paṭissutvā kapilavatthuṃ pavisitvā kevalakappaṃ kapilavatthuṃ anvāhiṇḍanto 2 nāddasa kapilavatthusmiṃ tathārūpaṃ āvasathaṃ yatthajja bhagavā ekarattiṃ vihareyya.
அத² கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘நத்தி², ப⁴ந்தே, கபிலவத்து²ஸ்மிங் ததா²ரூபோ ஆவஸதோ² யத்த²ஜ்ஜ ப⁴க³வா ஏகரத்திங் விஹரெய்ய. அயங், ப⁴ந்தே, ப⁴ரண்டு³ காலாமோ ப⁴க³வதோ புராணஸப்³ரஹ்மசாரீ. தஸ்ஸஜ்ஜ ப⁴க³வா அஸ்ஸமே ஏகரத்திங் விஹரதூ’’தி. ‘‘க³ச்ச², மஹானாம, ஸந்த²ரங் பஞ்ஞபேஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா யேன ப⁴ரண்டு³ஸ்ஸ காலாமஸ்ஸ அஸ்ஸமோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஸந்த²ரங் பஞ்ஞாபெத்வா உத³கங் ட²பெத்வா பாதா³னங் தோ⁴வனாய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸந்த²தோ, ப⁴ந்தே, ஸந்தா²ரோ, உத³கங் ட²பிதங் பாதா³னங் தோ⁴வனாய. யஸ்ஸதா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.
Atha kho mahānāmo sakko yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘natthi, bhante, kapilavatthusmiṃ tathārūpo āvasatho yatthajja bhagavā ekarattiṃ vihareyya. Ayaṃ, bhante, bharaṇḍu kālāmo bhagavato purāṇasabrahmacārī. Tassajja bhagavā assame ekarattiṃ viharatū’’ti. ‘‘Gaccha, mahānāma, santharaṃ paññapehī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho mahānāmo sakko bhagavato paṭissutvā yena bharaṇḍussa kālāmassa assamo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā santharaṃ paññāpetvā udakaṃ ṭhapetvā pādānaṃ dhovanāya yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘santhato, bhante, santhāro, udakaṃ ṭhapitaṃ pādānaṃ dhovanāya. Yassadāni, bhante, bhagavā kālaṃ maññatī’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா யேன ப⁴ரண்டு³ஸ்ஸ காலாமஸ்ஸ அஸ்ஸமோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா பாதே³ பக்கா²லேஸி. அத² கோ² மஹானாமஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அகாலோ கோ² அஜ்ஜ ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸிதுங். கிலந்தோ ப⁴க³வா. ஸ்வே தா³னாஹங் ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸிஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி.
Atha kho bhagavā yena bharaṇḍussa kālāmassa assamo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā pāde pakkhālesi. Atha kho mahānāmassa sakkassa etadahosi – ‘‘akālo kho ajja bhagavantaṃ payirupāsituṃ. Kilanto bhagavā. Sve dānāhaṃ bhagavantaṃ payirupāsissāmī’’ti bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.
அத² கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ தஸ்ஸா ரத்தியா அச்சயேன யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² மஹானாமங் ஸக்கங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘தயோ கோ²மே, மஹானாம, ஸத்தா²ரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மிங். கதமே தயோ? இத⁴, மஹானாம, ஏகச்சோ ஸத்தா² காமானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி; ந ரூபானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி, ந வேத³னானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி. இத⁴ பன, மஹானாம, ஏகச்சோ ஸத்தா² காமானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி , ரூபானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி; ந வேத³னானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி. இத⁴ பன, மஹானாம, ஏகச்சோ ஸத்தா² காமானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி, ரூபானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி, வேத³னானங் பரிஞ்ஞங் பஞ்ஞாபேதி. இமே கோ², மஹானாம, தயோ ஸத்தா²ரோ ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மிங். ‘இமேஸங், மஹானாம, திண்ணங் ஸத்தா²ரானங் ஏகா நிட்டா² உதா³ஹு புது² நிட்டா²’’’தி?
Atha kho mahānāmo sakko tassā rattiyā accayena yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho mahānāmaṃ sakkaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘tayo khome, mahānāma, satthāro santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame tayo? Idha, mahānāma, ekacco satthā kāmānaṃ pariññaṃ paññāpeti; na rūpānaṃ pariññaṃ paññāpeti, na vedanānaṃ pariññaṃ paññāpeti. Idha pana, mahānāma, ekacco satthā kāmānaṃ pariññaṃ paññāpeti , rūpānaṃ pariññaṃ paññāpeti; na vedanānaṃ pariññaṃ paññāpeti. Idha pana, mahānāma, ekacco satthā kāmānaṃ pariññaṃ paññāpeti, rūpānaṃ pariññaṃ paññāpeti, vedanānaṃ pariññaṃ paññāpeti. Ime kho, mahānāma, tayo satthāro santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. ‘Imesaṃ, mahānāma, tiṇṇaṃ satthārānaṃ ekā niṭṭhā udāhu puthu niṭṭhā’’’ti?
ஏவங் வுத்தே ப⁴ரண்டு³ காலாமோ மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏகாதி, மஹானாம, வதே³ஹீ’’தி. ஏவங் வுத்தே ப⁴க³வா மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘நானாதி, மஹானாம, வதே³ஹீ’’தி. து³தியம்பி கோ² ப⁴ரண்டு³ காலாமோ மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏகாதி, மஹானாம, வதே³ஹீ’’தி. து³தியம்பி கோ² ப⁴க³வா மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘நானாதி, மஹானாம, வதே³ஹீ’’தி. ததியம்பி கோ² ப⁴ரண்டு³ காலாமோ மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏகாதி, மஹானாம , வதே³ஹீ’’தி. ததியம்பி கோ² ப⁴க³வா மஹானாமங் ஸக்கங் ஏதத³வோச – ‘‘நானாதி, மஹானாம, வதே³ஹீ’’தி.
Evaṃ vutte bharaṇḍu kālāmo mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘ekāti, mahānāma, vadehī’’ti. Evaṃ vutte bhagavā mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘nānāti, mahānāma, vadehī’’ti. Dutiyampi kho bharaṇḍu kālāmo mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘ekāti, mahānāma, vadehī’’ti. Dutiyampi kho bhagavā mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘nānāti, mahānāma, vadehī’’ti. Tatiyampi kho bharaṇḍu kālāmo mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘ekāti, mahānāma , vadehī’’ti. Tatiyampi kho bhagavā mahānāmaṃ sakkaṃ etadavoca – ‘‘nānāti, mahānāma, vadehī’’ti.
அத² கோ² ப⁴ரண்டு³ காலாமஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மஹேஸக்க²ஸ்ஸ வதம்ஹி மஹானாமஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ ஸம்முகா² ஸமணேன கோ³தமேன யாவததியங் அபஸாதி³தோ. யங்னூனாஹங் கபிலவத்து²ம்ஹா பக்கமெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴ரண்டு³ காலாமோ கபிலவத்து²ம்ஹா பக்காமி. யங் கபிலவத்து²ம்ஹா பக்காமி ததா² பக்கந்தோவ அஹோஸி ந புன பச்சாக³ச்சீ²தி. சதுத்த²ங்.
Atha kho bharaṇḍu kālāmassa etadahosi – ‘‘mahesakkhassa vatamhi mahānāmassa sakkassa sammukhā samaṇena gotamena yāvatatiyaṃ apasādito. Yaṃnūnāhaṃ kapilavatthumhā pakkameyya’’nti. Atha kho bharaṇḍu kālāmo kapilavatthumhā pakkāmi. Yaṃ kapilavatthumhā pakkāmi tathā pakkantova ahosi na puna paccāgacchīti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. ப⁴ரண்டு³காலாமஸுத்தவண்ணனா • 4. Bharaṇḍukālāmasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4. ப⁴ரண்டு³காலாமஸுத்தவண்ணனா • 4. Bharaṇḍukālāmasuttavaṇṇanā