Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ભત્તગ્ગવત્તકથાવણ્ણના

    Bhattaggavattakathāvaṇṇanā

    ૩૬૪. મનુસ્સાનં પરિવિસનટ્ઠાનન્તિ યત્થ અન્તોવિહારેપિ મનુસ્સા સપુત્તદારા આવસિત્વા ભિક્ખૂ નેત્વા ભોજેન્તિ. આસનેસુ સતીતિ નિસીદનટ્ઠાનેસુ સન્તેસુ. ઇદં, ભન્તે, આસનં ઉચ્ચન્તિ આસન્ને સમભૂમિભાગે પઞ્ઞત્તં થેરાસનેન સમકં આસનં સન્ધાય વુત્તં, થેરાસનતો પન ઉચ્ચતરે આપુચ્છિત્વાપિ નિસીદિતું ન વટ્ટતિ. યદિ તં આસન્નમ્પિ નીચતરં હોતિ, અનાપુચ્છાપિ નિસીદિતું વટ્ટતિ. મહાથેરસ્સેવ આપત્તીતિ આસનેન પટિબાહનાપત્તિયા આપત્તિ. અવત્થરિત્વાતિ પારુતસઙ્ઘાટિં અવત્થરિત્વા, અનુક્ખિપિત્વાતિ અત્થો.

    364.Manussānaṃparivisanaṭṭhānanti yattha antovihārepi manussā saputtadārā āvasitvā bhikkhū netvā bhojenti. Āsanesu satīti nisīdanaṭṭhānesu santesu. Idaṃ, bhante, āsanaṃ uccanti āsanne samabhūmibhāge paññattaṃ therāsanena samakaṃ āsanaṃ sandhāya vuttaṃ, therāsanato pana uccatare āpucchitvāpi nisīdituṃ na vaṭṭati. Yadi taṃ āsannampi nīcataraṃ hoti, anāpucchāpi nisīdituṃ vaṭṭati. Mahātherasseva āpattīti āsanena paṭibāhanāpattiyā āpatti. Avattharitvāti pārutasaṅghāṭiṃ avattharitvā, anukkhipitvāti attho.

    પાળિયં ‘‘ઉભોહિ હત્થેહિ…પે॰… ઓદનો પટિગ્ગહેતબ્બો’’તિ ઇદં હત્થતલે વા પચ્છિપિટ્ઠિઆદિદુસ્સણ્ઠિતાધારે વા પત્તં ઠપેત્વા ઓદનસ્સ ગહણકાલે પત્તસ્સ અપતનત્થાય વુત્તં, સુસજ્જિતે પન આધારે પત્તં ઠપેત્વા એકેન હત્થેન તં પરામસિત્વાપિ ઓદનં પટિગ્ગહેતું વટ્ટતિ એવ. ઉભોહિ હત્થેહિ…પે॰… ઉદકં પટિગ્ગહેતબ્બન્તિ એત્થાપિ એસેવ નયો.

    Pāḷiyaṃ ‘‘ubhohi hatthehi…pe… odano paṭiggahetabbo’’ti idaṃ hatthatale vā pacchipiṭṭhiādidussaṇṭhitādhāre vā pattaṃ ṭhapetvā odanassa gahaṇakāle pattassa apatanatthāya vuttaṃ, susajjite pana ādhāre pattaṃ ṭhapetvā ekena hatthena taṃ parāmasitvāpi odanaṃ paṭiggahetuṃ vaṭṭati eva. Ubhohi hatthehi…pe… udakaṃ paṭiggahetabbanti etthāpi eseva nayo.

    હત્થધોવનઉદકન્તિ ભોજનાવસાને ઉદકં. તેનાહ ‘‘પાનીયં પિવિત્વા હત્થા ધોવિતબ્બા’’તિ. તેન પરિયોસાને ધોવનમેવ પટિક્ખિત્તં, ભોજનન્તરે પન પાનીયપિવનાદિના નયેન હત્થં ધોવિત્વા પુન ભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. પોત્થકેસુ પન ‘‘પાનીયં પિવિત્વા હત્થા ન ધોવિતબ્બા’’તિ લિખન્તિ, તં પુરિમવચનેન ન સમેતિ પરિયોસાને ઉદકસ્સેવ ‘‘હત્થધોવનઉદક’’ન્તિ વુત્તત્તા. સચે મનુસ્સા ધોવથ, ભન્તેતિઆદિ નિટ્ઠિતભત્તં નિસિન્નં થેરં સન્ધાય વુત્તં. ધુરે દ્વારસમીપે.

    Hatthadhovanaudakanti bhojanāvasāne udakaṃ. Tenāha ‘‘pānīyaṃ pivitvā hatthā dhovitabbā’’ti. Tena pariyosāne dhovanameva paṭikkhittaṃ, bhojanantare pana pānīyapivanādinā nayena hatthaṃ dhovitvā puna bhuñjituṃ vaṭṭatīti dasseti. Potthakesu pana ‘‘pānīyaṃ pivitvā hatthā na dhovitabbā’’ti likhanti, taṃ purimavacanena na sameti pariyosāne udakasseva ‘‘hatthadhovanaudaka’’nti vuttattā. Sace manussā dhovatha, bhantetiādi niṭṭhitabhattaṃ nisinnaṃ theraṃ sandhāya vuttaṃ. Dhure dvārasamīpe.

    ભત્તગ્ગવત્તકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhattaggavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૫. ભત્તગ્ગવત્તકથા • 5. Bhattaggavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ભત્તગ્ગવત્તકથા • Bhattaggavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ભત્તગ્ગવત્તકથાવણ્ણના • Bhattaggavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુમોદનવત્તકથાવણ્ણના • Anumodanavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. ભત્તગ્ગવત્તકથા • 5. Bhattaggavattakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact