Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    4. ப⁴யபே⁴ரவஸுத்தவண்ணனா

    4. Bhayabheravasuttavaṇṇanā

    34. ஏவங் மே ஸுதந்தி ப⁴யபே⁴ரவஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா – அதா²தி அவிச்சே²த³னத்தே² நிபாதோ. கோ²தி அவதா⁴ரணத்தே², ப⁴க³வதோ ஸாவத்தி²யங் விஹாரே அவிச்சி²ன்னேயேவாதி வுத்தங் ஹோதி. ஜாணுஸ்ஸோணீதி நேதங் தஸ்ஸ மாதாபிதூஹி கதனாமங், அபிச கோ² டா²னந்தரபடிலாப⁴லத்³த⁴ங். ஜாணுஸ்ஸோணிட்டா²னங் கிர நாமேதங் புரோஹிதட்டா²னங், தங் தஸ்ஸ ரஞ்ஞா தி³ன்னங், தஸ்மா ‘‘ஜானுஸ்ஸோணீ’’தி வுச்சதி. ப்³ரஹ்மங் அணதீதி ப்³ராஹ்மணோ, மந்தே ஸஜ்ஜா²யதீதி அத்தோ². இத³மேவ ஹி ஜாதிப்³ராஹ்மணானங் நிருத்திவசனங். அரியா பன பா³ஹிதபாபத்தா ப்³ராஹ்மணாதி வுச்சந்தி.

    34.Evaṃme sutanti bhayabheravasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā – athāti avicchedanatthe nipāto. Khoti avadhāraṇatthe, bhagavato sāvatthiyaṃ vihāre avicchinneyevāti vuttaṃ hoti. Jāṇussoṇīti netaṃ tassa mātāpitūhi katanāmaṃ, apica kho ṭhānantarapaṭilābhaladdhaṃ. Jāṇussoṇiṭṭhānaṃ kira nāmetaṃ purohitaṭṭhānaṃ, taṃ tassa raññā dinnaṃ, tasmā ‘‘jānussoṇī’’ti vuccati. Brahmaṃ aṇatīti brāhmaṇo, mante sajjhāyatīti attho. Idameva hi jātibrāhmaṇānaṃ niruttivacanaṃ. Ariyā pana bāhitapāpattā brāhmaṇāti vuccanti.

    யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி யேனாதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனங், தஸ்மா யத்த² ப⁴க³வா, தத்த² உபஸங்கமீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. யேன வா காரணேன ப⁴க³வா தே³வமனுஸ்ஸேஹி உபஸங்கமிதப்³போ³, தேன காரணேன உபஸங்கமீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. கேன ச காரணேன ப⁴க³வா உபஸங்கமிதப்³போ³? நானப்பகாரகு³ணவிஸேஸாதி⁴க³மாதி⁴ப்பாயேன, ஸாது³ப²லூபபோ⁴கா³தி⁴ப்பாயேன தி³ஜக³ணேஹி நிச்சப²லிதமஹாருக்கோ² விய.

    Yenabhagavā tenupasaṅkamīti yenāti bhummatthe karaṇavacanaṃ, tasmā yattha bhagavā, tattha upasaṅkamīti evamettha attho daṭṭhabbo. Yena vā kāraṇena bhagavā devamanussehi upasaṅkamitabbo, tena kāraṇena upasaṅkamīti evamettha attho daṭṭhabbo. Kena ca kāraṇena bhagavā upasaṅkamitabbo? Nānappakāraguṇavisesādhigamādhippāyena, sāduphalūpabhogādhippāyena dijagaṇehi niccaphalitamahārukkho viya.

    உபஸங்கமீதி ச க³தோதி வுத்தங் ஹோதி. உபஸங்கமித்வாதி உபஸங்கமனபரியோஸானதீ³பனங். அத² வா ஏவங் க³தோ ததோ ஆஸன்னதரங் டா²னங் ப⁴க³வதோ ஸமீபஸங்கா²தங் க³ந்த்வாதிபி வுத்தங் ஹோதி. ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதீ³தி யதா² க²மனீயாதீ³னி புச்ச²ந்தோ ப⁴க³வா தேன, ஏவங் ஸோபி ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸமப்பவத்தமோதோ³ அஹோஸி, ஸீதோத³கங் விய உண்ஹோத³கேன ஸம்மோதி³தங் ஏகீபா⁴வங் அக³மாஸி. யாய ச ‘‘கச்சி தே, போ⁴ கோ³தம, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், கச்சி போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ கோ³தமஸாவகானஞ்ச அப்பாபா³த⁴ங் அப்பாதங்கங் லஹுட்டா²னங் ப³லங் பா²ஸுவிஹாரோ’’திஆதி³காய கதா²ய ஸம்மோதி³, தங் பீதிபாமோஜ்ஜஸங்கா²தஸம்மோத³ஜனநதோ ஸம்மோதி³துங் யுத்தபா⁴வதோ ச ஸம்மோத³னீயங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதாய ஸுசிரம்பி காலங் ஸாரேதுங் நிரந்தரங் பவத்தேதுங் அரஹரூபதோ ஸரிதப்³ப³பா⁴வதோ ச ஸாராணீயங். ஸுய்யமானஸுக²தோ ச ஸம்மோத³னீயங், அனுஸ்ஸரியமானஸுக²தோ ச ஸாரணீயங். ததா² ப்³யஞ்ஜனபரிஸுத்³த⁴தாய ஸம்மோத³னீயங், அத்த²பரிஸுத்³த⁴தாய ஸாரணீயந்தி ஏவங் அனேகேஹி பரியாயேஹி ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா பரியோஸாபெத்வா நிட்டா²பெத்வா யேனத்தே²ன ஆக³தோ, தங் புச்சி²துகாமோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Upasaṅkamīti ca gatoti vuttaṃ hoti. Upasaṅkamitvāti upasaṅkamanapariyosānadīpanaṃ. Atha vā evaṃ gato tato āsannataraṃ ṭhānaṃ bhagavato samīpasaṅkhātaṃ gantvātipi vuttaṃ hoti. Bhagavatā saddhiṃ sammodīti yathā khamanīyādīni pucchanto bhagavā tena, evaṃ sopi bhagavatā saddhiṃ samappavattamodo ahosi, sītodakaṃ viya uṇhodakena sammoditaṃ ekībhāvaṃ agamāsi. Yāya ca ‘‘kacci te, bho gotama, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci bhoto gotamassa gotamasāvakānañca appābādhaṃ appātaṅkaṃ lahuṭṭhānaṃ balaṃ phāsuvihāro’’tiādikāya kathāya sammodi, taṃ pītipāmojjasaṅkhātasammodajananato sammodituṃ yuttabhāvato ca sammodanīyaṃ, atthabyañjanamadhuratāya sucirampi kālaṃ sāretuṃ nirantaraṃ pavattetuṃ araharūpato saritabbabhāvato ca sārāṇīyaṃ. Suyyamānasukhato ca sammodanīyaṃ, anussariyamānasukhato ca sāraṇīyaṃ. Tathā byañjanaparisuddhatāya sammodanīyaṃ, atthaparisuddhatāya sāraṇīyanti evaṃ anekehi pariyāyehi sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā pariyosāpetvā niṭṭhāpetvā yenatthena āgato, taṃ pucchitukāmo ekamantaṃ nisīdi.

    ஏகமந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ, ‘‘விஸமங் சந்தி³மஸூரியா பரிவத்தந்தீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.70) விய. தஸ்மா யதா² நிஸின்னோ ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதி, ததா² நிஸீதீ³தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. பு⁴ம்மத்தே² வா ஏதங் உபயோக³வசனங். நிஸீதீ³தி உபாவிஸி. பண்டி³தா ஹி புரிஸா க³ருட்டா²னியங் உபஸங்கமித்வா ஆஸனகுஸலதாய ஏகமந்தங் நிஸீத³ந்தி, அயஞ்ச நேஸங் அஞ்ஞதரோ, தஸ்மா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Ekamantanti bhāvanapuṃsakaniddeso, ‘‘visamaṃ candimasūriyā parivattantī’’tiādīsu (a. ni. 4.70) viya. Tasmā yathā nisinno ekamantaṃ nisinno hoti, tathā nisīdīti evamettha attho daṭṭhabbo. Bhummatthe vā etaṃ upayogavacanaṃ. Nisīdīti upāvisi. Paṇḍitā hi purisā garuṭṭhāniyaṃ upasaṅkamitvā āsanakusalatāya ekamantaṃ nisīdanti, ayañca nesaṃ aññataro, tasmā ekamantaṃ nisīdi.

    கத²ங் நிஸின்னோ பன ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதீதி. ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா. ஸெய்யதி²த³ங், அதிதூ³ரங் அச்சாஸன்னங் உபரிவாதங் உன்னதபதே³ஸங் அதிஸம்முக²ங் அதிபச்சா²தி. அதிதூ³ரே நிஸின்னோ ஹி ஸசே கதே²துகாமோ ஹோதி, உச்சாஸத்³தே³ன கதே²தப்³ப³ங் ஹோதி. அச்சாஸன்னே நிஸின்னோ ஸங்க⁴ட்டனங் கரோதி. உபரிவாதே நிஸின்னோ ஸரீரக³ந்தே⁴ன பா³த⁴தி. உன்னதப்பதே³ஸே நிஸின்னோ அகா³ரவங் பகாஸேதி. அதிஸம்முகா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, சக்கு²னா சக்கு²ங் ஆஹச்ச த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. அதிபச்சா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, கீ³வங் பஸாரெத்வா த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. தஸ்மா அயம்பி ஏதே ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா நிஸீதி³, தேன வுத்தங் ‘‘ஏகமந்தங் நிஸீதீ³’’தி.

    Kathaṃ nisinno pana ekamantaṃ nisinno hotīti. Cha nisajjadose vajjetvā. Seyyathidaṃ, atidūraṃ accāsannaṃ uparivātaṃ unnatapadesaṃ atisammukhaṃ atipacchāti. Atidūre nisinno hi sace kathetukāmo hoti, uccāsaddena kathetabbaṃ hoti. Accāsanne nisinno saṅghaṭṭanaṃ karoti. Uparivāte nisinno sarīragandhena bādhati. Unnatappadese nisinno agāravaṃ pakāseti. Atisammukhā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, cakkhunā cakkhuṃ āhacca daṭṭhabbaṃ hoti. Atipacchā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, gīvaṃ pasāretvā daṭṭhabbaṃ hoti. Tasmā ayampi ete cha nisajjadose vajjetvā nisīdi, tena vuttaṃ ‘‘ekamantaṃ nisīdī’’ti.

    யேமேதி யே இமே. குலபுத்தாதி து³விதா⁴ குலபுத்தா ஜாதிகுலபுத்தா ஆசாரகுலபுத்தா. தத்த² ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ரட்ட²பாலோ நாம குலபுத்தோ தஸ்மிங்யேவ து²ல்லகொட்டி²கே அக்³க³குலஸ்ஸ புத்தோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.294) ஏவங் ஆக³தா உச்சாகுலப்பஸுதா ஜாதிகுலபுத்தா நாம. ‘‘யே தே குலபுத்தா ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதா’’தி (ம॰ நி॰ 3.78) ஏவங் ஆக³தா பன யத்த² கத்த²சி குலே பஸுதாபி ஆசாரஸம்பன்னா ஆசாரகுலபுத்தா நாம. இத⁴ பன த்³வீஹிபி காரணேஹி குலபுத்தாயேவ.

    Yemeti ye ime. Kulaputtāti duvidhā kulaputtā jātikulaputtā ācārakulaputtā. Tattha ‘‘tena kho pana samayena raṭṭhapālo nāma kulaputto tasmiṃyeva thullakoṭṭhike aggakulassa putto’’ti (ma. ni. 2.294) evaṃ āgatā uccākulappasutā jātikulaputtā nāma. ‘‘Ye te kulaputtā saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitā’’ti (ma. ni. 3.78) evaṃ āgatā pana yattha katthaci kule pasutāpi ācārasampannā ācārakulaputtā nāma. Idha pana dvīhipi kāraṇehi kulaputtāyeva.

    ஸத்³தா⁴தி ஸத்³தா⁴ய. அகா³ரஸ்மாதி அகா³ரதோ. அனகா³ரியந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங் பி⁴க்கு²பா⁴வஞ்ச. பப்³ப³ஜ்ஜாபி ஹி நத்தெ²த்த² அகா³ரியந்தி அனகா³ரியா, அகா³ரஸ்ஸ ஹிதங் கஸிகோ³ரக்கா²தி³கம்மமெத்த² நத்தீ²தி அத்தோ². பி⁴க்கு²பி நத்தே²தஸ்ஸ அகா³ரந்தி அனகா³ரோ, அனகா³ரஸ்ஸ பா⁴வோ அனகா³ரியங். பப்³ப³ஜிதாதி உபக³தா, ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி அனகா³ரியஸங்கா²தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் பி⁴க்கு²பா⁴வங் வா உபக³தாதி வுத்தங் ஹோதி. புப்³ப³ங்க³மோதி புரதோ கா³மீ நாயகோ. ப³ஹுகாரோதி ஹிதகிரியாய ப³ஹூபகாரோ. ப⁴வங் தேஸங் கோ³தமோ ஸமாத³பேதாதி தே குலபுத்தே ப⁴வங் கோ³தமோ அதி⁴ஸீலாதீ³னி கா³ஹேதா ஸிக்கா²பேதா. ஸா ஜனதாதி ஸோ ஜனஸமூஹோ. தி³ட்டா²னுக³திங் ஆபஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸனானுக³திங் படிபஜ்ஜதி, யந்தி³ட்டி²கோ ப⁴வங் கோ³தமோ யங்க²ந்திகோ யங்ருசிகோ, தேபி தந்தி³ட்டி²கா ஹொந்தி தங்க²ந்திகா தங்ருசிகாதி அத்தோ².

    Saddhāti saddhāya. Agārasmāti agārato. Anagāriyanti pabbajjaṃ bhikkhubhāvañca. Pabbajjāpi hi natthettha agāriyanti anagāriyā, agārassa hitaṃ kasigorakkhādikammamettha natthīti attho. Bhikkhupi natthetassa agāranti anagāro, anagārassa bhāvo anagāriyaṃ. Pabbajitāti upagatā, evaṃ sabbathāpi anagāriyasaṅkhātaṃ pabbajjaṃ bhikkhubhāvaṃ vā upagatāti vuttaṃ hoti. Pubbaṅgamoti purato gāmī nāyako. Bahukāroti hitakiriyāya bahūpakāro. Bhavaṃ tesaṃ gotamo samādapetāti te kulaputte bhavaṃ gotamo adhisīlādīni gāhetā sikkhāpetā. Sā janatāti so janasamūho. Diṭṭhānugatiṃ āpajjatīti dassanānugatiṃ paṭipajjati, yandiṭṭhiko bhavaṃ gotamo yaṃkhantiko yaṃruciko, tepi tandiṭṭhikā honti taṃkhantikā taṃrucikāti attho.

    கஸ்மா பனாயங் ஏவமாஹாதி? ஏஸ கிர புப்³பே³ அனேகே குலபுத்தே அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தே தே³வபுத்தே விய பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி பரிசாரியமானே அந்தோ ச ப³ஹி ச ஸுஸங்விஹிதாரக்கே² தி³ஸ்வா, தே அபரேன ஸமயேன ப⁴க³வதோ மது⁴ரரஸங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸத்³தா⁴ய க⁴ரா நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜித்வா கா⁴ஸச்சா²த³னபரமதாய ஸந்துட்டே² ஆரஞ்ஞகேஸு ஸேனாஸனேஸு கேனசி அரக்கி²யமானேபி அனுஸ்ஸங்கிதாபரிஸங்கிதே ஹட்ட²பஹட்டே² உத³க்³கு³த³க்³கே³ அத்³த³ஸ, தி³ஸ்வா ச இமேஸங் குலபுத்தானங் ‘‘அயங் பா²ஸுவிஹாரோ கங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னோ’’தி சிந்தெந்தோ ‘‘ஸமணங் கோ³தம’’ந்தி ப⁴க³வதி பஸாத³ங் அலத்த². ஸோ தங் பஸாத³ங் நிவேதே³துங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் ஆக³தோ, தஸ்மா ஏவமாஹ.

    Kasmā panāyaṃ evamāhāti? Esa kira pubbe aneke kulaputte agāramajjhe vasante devaputte viya pañcahi kāmaguṇehi paricāriyamāne anto ca bahi ca susaṃvihitārakkhe disvā, te aparena samayena bhagavato madhurarasaṃ dhammadesanaṃ sutvā saddhāya gharā nikkhamma pabbajitvā ghāsacchādanaparamatāya santuṭṭhe āraññakesu senāsanesu kenaci arakkhiyamānepi anussaṅkitāparisaṅkite haṭṭhapahaṭṭhe udaggudagge addasa, disvā ca imesaṃ kulaputtānaṃ ‘‘ayaṃ phāsuvihāro kaṃ nissāya uppanno’’ti cintento ‘‘samaṇaṃ gotama’’nti bhagavati pasādaṃ alattha. So taṃ pasādaṃ nivedetuṃ bhagavato santikaṃ āgato, tasmā evamāha.

    அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தங் வசனங் ஸம்படிச்ச²ந்தோ அப்³ப⁴னுமோத³ந்தோ ச ஏவமேதங் ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³மாஹ. வசனஸம்படிச்ச²னானுமோத³னத்தோ²யேவ ஹி எத்த² அயங் ஏவந்தி நிபாதோ. மமங் உத்³தி³ஸ்ஸாதி மங் உத்³தி³ஸ்ஸ. ஸத்³தா⁴தி ஸத்³தா⁴யேவ. ந இணட்டா² ந ப⁴யட்டாதிஆதீ³னி ஸந்தா⁴யாஹ. ஈதி³ஸானங்யேவ ஹி ப⁴க³வா புப்³ப³ங்க³மோ, ந இதரேஸங். து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வானி ஹீதி ஸம்ப⁴விதுங் து³க்கா²னி து³ஸ்ஸஹானி, ந ஸக்கா அப்பேஸக்கே²ஹி அஜ்ஜோ²கா³ஹிதுந்தி வுத்தங் ஹோதி. அரஞ்ஞவனபத்தா²னீதி அரஞ்ஞானி ச வனபத்தா²னி ச. தத்த² கிஞ்சாபி அபி⁴த⁴ம்மே நிப்பரியாயேன, ‘‘நிக்க²மித்வா ப³ஹி இந்த³கி²லா ஸப்³ப³மேதங் அரஞ்ஞ’’ந்தி வுத்தங், ததா²பி யந்தங் ‘‘பஞ்சத⁴னுஸதிகங் பச்சி²ம’’ந்தி ஆரஞ்ஞிகங்க³னிப்பா²த³கங் ஸேனாஸனங் வுத்தங், ததே³வ அதி⁴ப்பேதந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Athassa bhagavā taṃ vacanaṃ sampaṭicchanto abbhanumodanto ca evametaṃ brāhmaṇātiādimāha. Vacanasampaṭicchanānumodanatthoyeva hi ettha ayaṃ evanti nipāto. Mamaṃ uddissāti maṃ uddissa. Saddhāti saddhāyeva. Na iṇaṭṭhā na bhayaṭṭātiādīni sandhāyāha. Īdisānaṃyeva hi bhagavā pubbaṅgamo, na itaresaṃ. Durabhisambhavāni hīti sambhavituṃ dukkhāni dussahāni, na sakkā appesakkhehi ajjhogāhitunti vuttaṃ hoti. Araññavanapatthānīti araññāni ca vanapatthāni ca. Tattha kiñcāpi abhidhamme nippariyāyena, ‘‘nikkhamitvā bahi indakhilā sabbametaṃ arañña’’nti vuttaṃ, tathāpi yantaṃ ‘‘pañcadhanusatikaṃ pacchima’’nti āraññikaṅganipphādakaṃ senāsanaṃ vuttaṃ, tadeva adhippetanti veditabbaṃ.

    வனபத்த²ந்தி கா³மந்தங் அதிக்கமித்வா மனுஸ்ஸானங் அனுபசாரட்டா²னங், யத்த² ந கஸீயதி ந வபீயதி. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘வனபத்த²ந்தி தூ³ரானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசனங், வனபத்த²ந்தி வனஸண்டா³னமேதங் ஸேனாஸனானங், வனபத்த²ந்தி பி⁴ங்ஸனகானமேதங், வனபத்த²ந்தி ஸலோமஹங்ஸானமேதங், வனபத்த²ந்தி பரியந்தானமேதங், வனபத்த²ந்தி ந மனுஸ்ஸூபசாரானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசன’’ந்தி. எத்த² ச பரியந்தானந்தி இமமேகங் பரியாயங் ட²பெத்வா ஸேஸபரியாயேஹி வனபத்தா²னி வேதி³தப்³பா³னீ. பந்தானீதி பரியந்தானி அதிதூ³ரானி. து³க்கரங் பவிவேகந்தி காயவிவேகங் து³க்கரங். து³ரபி⁴ரமந்தி அபி⁴ரமிதுங் ந ஸுக²ங். ஏகத்தேதி ஏகீபா⁴வே. கிங் த³ஸ்ஸேதி? காயவிவேகே கதேபி தத்த² சித்தங் அபி⁴ரமாபேதுங் து³க்கரங். த்³வயங்த்³வயாராமோ ஹி அயங் லோகோதி. ஹரந்தி மஞ்ஞேதி ஹரந்தி விய க⁴ஸந்தி விய. மனோதி மனங். ஸமாதி⁴ங் அலப⁴மானஸ்ஸாதி உபசாரஸமாதி⁴ங் வா அப்பனாஸமாதி⁴ங் வா அலப⁴ந்தஸ்ஸ. கிங் த³ஸ்ஸேதி? ஈதி³ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திணபண்ணமிகா³தி³ஸத்³தே³ஹி விவிதே⁴ஹி ச பி⁴ங்ஸனகேஹி வனானி சித்தங் விக்கி²பந்தி மஞ்ஞேதி, ஸப்³ப³ங் ப்³ராஹ்மணோ ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதானங் குலபுத்தானங் அரஞ்ஞவாஸே (விப⁴॰ 529) விம்ஹிதோ ஆஹ.

    Vanapatthanti gāmantaṃ atikkamitvā manussānaṃ anupacāraṭṭhānaṃ, yattha na kasīyati na vapīyati. Vuttampi cetaṃ ‘‘vanapatthanti dūrānametaṃ senāsanānaṃ adhivacanaṃ, vanapatthanti vanasaṇḍānametaṃ senāsanānaṃ, vanapatthanti bhiṃsanakānametaṃ, vanapatthanti salomahaṃsānametaṃ, vanapatthanti pariyantānametaṃ, vanapatthanti na manussūpacārānametaṃ senāsanānaṃ adhivacana’’nti. Ettha ca pariyantānanti imamekaṃ pariyāyaṃ ṭhapetvā sesapariyāyehi vanapatthāni veditabbānī. Pantānīti pariyantāni atidūrāni. Dukkaraṃ pavivekanti kāyavivekaṃ dukkaraṃ. Durabhiramanti abhiramituṃ na sukhaṃ. Ekatteti ekībhāve. Kiṃ dasseti? Kāyaviveke katepi tattha cittaṃ abhiramāpetuṃ dukkaraṃ. Dvayaṃdvayārāmo hi ayaṃ lokoti. Haranti maññeti haranti viya ghasanti viya. Manoti manaṃ. Samādhiṃ alabhamānassāti upacārasamādhiṃ vā appanāsamādhiṃ vā alabhantassa. Kiṃ dasseti? Īdisassa bhikkhuno tiṇapaṇṇamigādisaddehi vividhehi ca bhiṃsanakehi vanāni cittaṃ vikkhipanti maññeti, sabbaṃ brāhmaṇo saddhāpabbajitānaṃ kulaputtānaṃ araññavāse (vibha. 529) vimhito āha.

    காயகம்மந்தவாரகதா²

    Kāyakammantavārakathā

    35. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா புரிமனயேனேவ ‘‘ஏவமேதங் ப்³ராஹ்மணா’’திஆதீ³ஹி தங் தங் வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா அப்³ப⁴னுமோதி³த்வா ச யஸ்மா ஸோளஸஸு டா²னேஸு ஆரம்மணபரிக்³க³ஹரஹிதானங்யேவ தாதி³ஸானி ஸேனாஸனானி து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வானி, ந தேஸு ஆரம்மணபரிக்³கா³ஹயுத்தானங், அத்தனா ச போ³தி⁴ஸத்தோ ஸமானோ தாதி³ஸோ அஹோஸி, தஸ்மா அத்தனோ தாதி³ஸானங் ஸேனாஸனானங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வதங் த³ஸ்ஸேதுங், மய்ஹம்பி கோ²திஆதி³மாஹ.

    35. Athassa bhagavā purimanayeneva ‘‘evametaṃ brāhmaṇā’’tiādīhi taṃ taṃ vacanaṃ sampaṭicchitvā abbhanumoditvā ca yasmā soḷasasu ṭhānesu ārammaṇapariggaharahitānaṃyeva tādisāni senāsanāni durabhisambhavāni, na tesu ārammaṇapariggāhayuttānaṃ, attanā ca bodhisatto samāno tādiso ahosi, tasmā attano tādisānaṃ senāsanānaṃ durabhisambhavataṃ dassetuṃ, mayhampi khotiādimāha.

    தத்த² புப்³பே³வ ஸம்போ³தா⁴தி ஸம்போ³த⁴தோ புப்³பே³வ, அரியமக்³க³ப்பத்திதோ அபரபா⁴கே³யேவாதி வுத்தங் ஹோதி. அனபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி அப்படிவித்³த⁴சதுஸச்சஸ்ஸ. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவ ஸதோதி பு³ஜ்ஜ²னகஸத்தஸ்ஸேவ ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அதி⁴க³ந்துங் அரஹஸத்தஸ்ஸேவ ஸதோ, போ³தி⁴யா வா ஸத்தஸ்ஸேவ லக்³க³ஸ்ஸேவ ஸதோ. தீ³பங்கரஸ்ஸ ஹி ப⁴க³வதோ பாத³மூலே அட்ட²த⁴ம்மஸமோதா⁴னேன அபி⁴னீஹாரஸமித்³தி⁴தோ பபு⁴தி ததா²க³தோ போ³தி⁴யா ஸத்தோ லக்³கோ³ ‘‘பத்தப்³பா³ மயா ஏஸா’’தி தத³தி⁴க³மாய பரக்கமங் அமுஞ்சந்தோயேவ ஆக³தோ, தஸ்மா போ³தி⁴ஸத்தோதி வுச்சதி. தஸ்ஸ மய்ஹந்தி தஸ்ஸ ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவ ஸதோ மய்ஹங். யே கோ² கேசி ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வாதி யே கேசி பப்³ப³ஜ்ஜூபக³தா வா போ⁴வாதி³னோ வா.

    Tattha pubbeva sambodhāti sambodhato pubbeva, ariyamaggappattito aparabhāgeyevāti vuttaṃ hoti. Anabhisambuddhassāti appaṭividdhacatusaccassa. Bodhisattasseva satoti bujjhanakasattasseva sammāsambodhiṃ adhigantuṃ arahasattasseva sato, bodhiyā vā sattasseva laggasseva sato. Dīpaṅkarassa hi bhagavato pādamūle aṭṭhadhammasamodhānena abhinīhārasamiddhito pabhuti tathāgato bodhiyā satto laggo ‘‘pattabbā mayā esā’’ti tadadhigamāya parakkamaṃ amuñcantoyeva āgato, tasmā bodhisattoti vuccati. Tassa mayhanti tassa evaṃ bodhisattasseva sato mayhaṃ. Ye kho keci samaṇā vā brāhmaṇā vāti ye keci pabbajjūpagatā vā bhovādino vā.

    அபரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தாதி அபரிஸுத்³தே⁴ன பாணாதிபாதாதி³னா காயகம்மந்தேன ஸமன்னாக³தா. அபரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தஸந்தோ³ஸஹேதூதி அபரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ காயகம்மந்தஸங்கா²தஸ்ஸ அத்தனோ தோ³ஸஸ்ஸ ஹேது, அபரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தகாரணாதி வுத்தங் ஹோதி. ஹவேதி ஏகங்ஸவசனே நிபாதோ. அகுஸலந்தி ஸாவஜ்ஜங் அக்கே²மஞ்ச. ப⁴யபே⁴ரவந்தி ப⁴யஞ்ச பே⁴ரவஞ்ச. சித்துத்ராஸஸ்ஸ ச ப⁴யானகாரம்மணஸ்ஸ சேதங் அதி⁴வசனங். தத்ர ப⁴யங் ஸாவஜ்ஜட்டே²ன அகுஸலங், பே⁴ரவங் அக்கே²மட்டே²னாதி வேதி³தப்³ப³ங். அவ்ஹாயந்தீதி பக்கோஸந்தி. கத²ங்? தே ஹி பாணாதிபாதாதீ³னி கத்வா ‘‘மயங் அயுத்தமகம்ஹா, ஸசே நோ தே ஜானெய்யுங், யேஸங் அபரஜ்ஜி²ம்ஹா, இதா³னி அனுப³ந்தி⁴த்வா அனயப்³யஸனங் ஆபாதெ³ய்யு’’ந்தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க³ச்ச²ந்தரே வா கு³ம்ப³ந்தரே வா நிஸீத³ந்தி. தே ‘‘அப்பமத்தகம்பி திணஸத்³த³ங் வா பண்ணஸத்³த³ங் வா ஸுத்வா, இதா³னிம்ஹா நட்டா²’’தி தஸந்தி வித்தஸந்தி, ஆக³ந்த்வா பரேஹி பரிவாரிதா விய ப³த்³தா⁴ வதி⁴தா விய ச ஹொந்தி. ஏவங் தங் ப⁴யபே⁴ரவங் அத்தனி ஸமாரோபனட்டே²ன அவ்ஹாயந்தி பக்கோஸந்தி.

    Aparisuddhakāyakammantāti aparisuddhena pāṇātipātādinā kāyakammantena samannāgatā. Aparisuddhakāyakammantasandosahetūti aparisuddhassa kāyakammantasaṅkhātassa attano dosassa hetu, aparisuddhakāyakammantakāraṇāti vuttaṃ hoti. Haveti ekaṃsavacane nipāto. Akusalanti sāvajjaṃ akkhemañca. Bhayabheravanti bhayañca bheravañca. Cittutrāsassa ca bhayānakārammaṇassa cetaṃ adhivacanaṃ. Tatra bhayaṃ sāvajjaṭṭhena akusalaṃ, bheravaṃ akkhemaṭṭhenāti veditabbaṃ. Avhāyantīti pakkosanti. Kathaṃ? Te hi pāṇātipātādīni katvā ‘‘mayaṃ ayuttamakamhā, sace no te jāneyyuṃ, yesaṃ aparajjhimhā, idāni anubandhitvā anayabyasanaṃ āpādeyyu’’nti araññaṃ pavisitvā gacchantare vā gumbantare vā nisīdanti. Te ‘‘appamattakampi tiṇasaddaṃ vā paṇṇasaddaṃ vā sutvā, idānimhā naṭṭhā’’ti tasanti vittasanti, āgantvā parehi parivāritā viya baddhā vadhitā viya ca honti. Evaṃ taṃ bhayabheravaṃ attani samāropanaṭṭhena avhāyanti pakkosanti.

    கோ² பனாஹங்…பே॰… படிஸேவாமீதி அஹங் கோ² பன அபரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தோ ஹுத்வா அரஞ்ஞவனபத்தா²னி பந்தானி ஸேனாஸனானி ந படிஸேவாமி. யே ஹி வோதி எத்த² வோதி நிபாதமத்தங். அரியா வுச்சந்தி பு³த்³தா⁴ ச பு³த்³த⁴ஸாவகா ச. பரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தாதி ஈதி³ஸா ஹுத்வா. தேஸமஹங் அஞ்ஞதரோதி தேஸங் அஹம்பி ஏகோ அஞ்ஞதரோ. போ³தி⁴ஸத்தோ ஹி க³ஹட்டோ²பி பப்³ப³ஜிதோபி பரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்தோவ ஹோதி. பி⁴ய்யோதி அதிரேகத்தே² நிபாதோ. பல்லோமந்தி பன்னலோமதங், கே²மங் ஸொத்தி²பா⁴வந்தி அத்தோ². ஆபாதி³ந்தி ஆபஜ்ஜிங், அதிரேகங் ஸொத்தி²பா⁴வங் அதிரேகேன வா ஸொத்தி²பா⁴வமாபஜ்ஜிந்தி வுத்தங் ஹோதி. அரஞ்ஞே விஹாராயாதி அரஞ்ஞே விஹாரத்தா²ய.

    Nakho panāhaṃ…pe… paṭisevāmīti ahaṃ kho pana aparisuddhakāyakammanto hutvā araññavanapatthāni pantāni senāsanāni na paṭisevāmi. Ye hi voti ettha voti nipātamattaṃ. Ariyā vuccanti buddhā ca buddhasāvakā ca. Parisuddhakāyakammantāti īdisā hutvā. Tesamahaṃ aññataroti tesaṃ ahampi eko aññataro. Bodhisatto hi gahaṭṭhopi pabbajitopi parisuddhakāyakammantova hoti. Bhiyyoti atirekatthe nipāto. Pallomanti pannalomataṃ, khemaṃ sotthibhāvanti attho. Āpādinti āpajjiṃ, atirekaṃ sotthibhāvaṃ atirekena vā sotthibhāvamāpajjinti vuttaṃ hoti. Araññe vihārāyāti araññe vihāratthāya.

    காயகம்மந்தவாரகதா² நிட்டி²தா.

    Kāyakammantavārakathā niṭṭhitā.

    வசீகம்மந்தவாராதி³வண்ணனா

    Vacīkammantavārādivaṇṇanā

    36. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². அயங் பன விஸேஸோ, வசீகம்மந்தவாரே தாவ அபரிஸுத்³த⁴வசீகம்மந்தாதி அபரிஸுத்³தே⁴ன முஸாவாதா³தி³னா வசீகம்மந்தேன ஸமன்னாக³தா. தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? தே முஸாவாதே³ன பரஸ்ஸ அத்த²ங் ப⁴ஞ்ஜித்வா, பிஸுணவாசாய மித்தபே⁴த³ங் கத்வா ப²ருஸவாசாய பரேஸங் பரிஸமஜ்ஜே² மம்மானி துதி³த்வா நிரத்த²கவாசாய பரஸத்தானங் கம்மந்தே நாஸெத்வா ‘‘மயங் அயுத்தமகம்ஹா, ஸசே நோ தே ஜானெய்யுங், யேஸங் அபரஜ்ஜி²ம்ஹா, இதா³னி அனுப³ந்தி⁴த்வா அனயப்³யஸனங் பாபெய்யு’’ந்தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க³ச்ச²ந்தரே வா கு³ம்ப³ந்தரே வா நிஸீத³ந்தி. தே ‘‘அப்பமத்தகம்பி திணஸத்³த³ங் வா பண்ணஸத்³த³ங் வா ஸுத்வா இதா³னிம்ஹா நட்டா²’’தி தஸந்தி வித்தஸந்தி ஆக³ந்த்வா பரேஹி பரிவாரிதா விய ப³த்³தா⁴ வதி⁴தா விய ச ஹொந்தி. ஏவங் தங் ப⁴யபே⁴ரவங் அத்தனி ஸமாரோபனட்டே²ன அவ்ஹாயந்தி, பக்கோஸந்தி.

    36. Esa nayo sabbattha. Ayaṃ pana viseso, vacīkammantavāre tāva aparisuddhavacīkammantāti aparisuddhena musāvādādinā vacīkammantena samannāgatā. Te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Te musāvādena parassa atthaṃ bhañjitvā, pisuṇavācāya mittabhedaṃ katvā pharusavācāya paresaṃ parisamajjhe mammāni tuditvā niratthakavācāya parasattānaṃ kammante nāsetvā ‘‘mayaṃ ayuttamakamhā, sace no te jāneyyuṃ, yesaṃ aparajjhimhā, idāni anubandhitvā anayabyasanaṃ pāpeyyu’’nti araññaṃ pavisitvā gacchantare vā gumbantare vā nisīdanti. Te ‘‘appamattakampi tiṇasaddaṃ vā paṇṇasaddaṃ vā sutvā idānimhā naṭṭhā’’ti tasanti vittasanti āgantvā parehi parivāritā viya baddhā vadhitā viya ca honti. Evaṃ taṃ bhayabheravaṃ attani samāropanaṭṭhena avhāyanti, pakkosanti.

    மனோகம்மந்தவாரே அபரிஸுத்³த⁴மனோகம்மந்தாதி அபரிஸுத்³தே⁴ன அபி⁴ஜ்ஜா²தி³னா மனோகம்மந்தேன ஸமன்னாக³தா. தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? தே பரேஸங் ரக்கி²தகோ³பிதேஸு ப⁴ண்டே³ஸு அபி⁴ஜ்ஜா²விஸமலோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா பரஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா பரஸத்தே மிச்சா²த³ஸ்ஸனங் கா³ஹாபெத்வா மயங் அயுத்தமகம்ஹா…பே॰… அத்தனி ஸமாரோபனட்டே²ன அவ்ஹாயந்தி பக்கோஸந்தி.

    Manokammantavāre aparisuddhamanokammantāti aparisuddhena abhijjhādinā manokammantena samannāgatā. Te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Te paresaṃ rakkhitagopitesu bhaṇḍesu abhijjhāvisamalobhaṃ uppādetvā parassa kujjhitvā parasatte micchādassanaṃ gāhāpetvā mayaṃ ayuttamakamhā…pe… attani samāropanaṭṭhena avhāyanti pakkosanti.

    ஆஜீவவாரே அபரிஸுத்³தா⁴ஜீவாதி அபரிஸுத்³தே⁴ன வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மவட்³டி⁴பயோகா³தி³னா ஏகவீஸதிஅனேஸனபே⁴தே³ன ஆஜீவேன ஸமன்னாக³தா. தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? தே ஏவங் ஜீவிகங் கப்பெத்வா ஸுணந்தி – ‘‘ஸாஸனஸோத⁴கா கிர தேபிடகா பி⁴க்கூ² ஸாஸனங் ஸோதே⁴துங் நிக்க²ந்தா, அஜ்ஜ வா ஸ்வே வா இதா⁴க³மிஸ்ஸந்தீ’’தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க³ச்ச²ந்தரே வா…பே॰… தஸந்தி வித்தஸந்தி. தே ஹி ஆக³ந்த்வா பரிவாரெத்வா க³ஹிதா விய ஓதா³தவத்த²னிவாஸிதா விய ச ஹொந்தீதி. ஸேஸங் தாதி³ஸமேவ.

    Ājīvavāre aparisuddhājīvāti aparisuddhena vejjakammadūtakammavaḍḍhipayogādinā ekavīsatianesanabhedena ājīvena samannāgatā. Te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Te evaṃ jīvikaṃ kappetvā suṇanti – ‘‘sāsanasodhakā kira tepiṭakā bhikkhū sāsanaṃ sodhetuṃ nikkhantā, ajja vā sve vā idhāgamissantī’’ti araññaṃ pavisitvā gacchantare vā…pe… tasanti vittasanti. Te hi āgantvā parivāretvā gahitā viya odātavatthanivāsitā viya ca hontīti. Sesaṃ tādisameva.

    37. இதோ பரங் அபி⁴ஜ்ஜா²லூதிஆதீ³ஸு கிஞ்சாபி அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதா³ மனோகம்மந்தேன ஸங்க³ஹிதா ததா²பி நீவரணவஸேன புன வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. தத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²லூதி பரப⁴ண்டா³தி³அபி⁴ஜ்ஜா²யனஸீலா. காமேஸு திப்³ப³ஸாராகா³தி வத்து²காமேஸு ப³ஹலகிலேஸராகா³, தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? தே அவவத்தி²தாரம்மணா ஹொந்தி, தேஸங் அவவத்தி²தாரம்மணானங் அரஞ்ஞே விஹரந்தானங் தி³வா தி³ட்ட²ங் ரத்திங் ப⁴யபே⁴ரவங் ஹுத்வா உபட்டா²தி – ‘‘தே ஆகுலசித்தா அப்பமத்தகேனபி தஸந்தி வித்தஸந்தி, ரஜ்ஜுங் வா லதங் வா தி³ஸ்வா ஸப்பஸஞ்ஞினோ ஹொந்தி, கா²ணுங் தி³ஸ்வா யக்க²ஸஞ்ஞினோ, த²லங் வா பப்³ப³தங் வா தி³ஸ்வா ஹத்தி²ஸஞ்ஞினோ ஸப்பாதீ³ஹி அனயப்³யஸனங் ஆபாதி³தா விய ஹொந்தீ’’தி. ஸேஸங் தாதி³ஸமேவ.

    37. Ito paraṃ abhijjhālūtiādīsu kiñcāpi abhijjhābyāpādā manokammantena saṅgahitā tathāpi nīvaraṇavasena puna vuttāti veditabbā. Tattha abhijjhālūti parabhaṇḍādiabhijjhāyanasīlā. Kāmesu tibbasārāgāti vatthukāmesu bahalakilesarāgā, te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Te avavatthitārammaṇā honti, tesaṃ avavatthitārammaṇānaṃ araññe viharantānaṃ divā diṭṭhaṃ rattiṃ bhayabheravaṃ hutvā upaṭṭhāti – ‘‘te ākulacittā appamattakenapi tasanti vittasanti, rajjuṃ vā lataṃ vā disvā sappasaññino honti, khāṇuṃ disvā yakkhasaññino, thalaṃ vā pabbataṃ vā disvā hatthisaññino sappādīhi anayabyasanaṃ āpāditā viya hontī’’ti. Sesaṃ tādisameva.

    38. ப்³யாபன்னசித்தாதி பகதிபா⁴வவிஜஹனேன விபன்னசித்தா. கிலேஸானுக³தஞ்ஹி சித்தங் பகதிபா⁴வங் விஜஹதி, புராணப⁴த்தப்³யஞ்ஜனங் விய பூதிகங் ஹோதி. பது³ட்ட²மனஸங்கப்பாதி பது³ட்ட²சித்தஸங்கப்பா, அப⁴த்³ரகேன பரேஸங் அனத்த²ஜனகேன சித்தஸங்கப்பேன ஸமன்னாக³தாதி வுத்தங் ஹோதி. தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? ப⁴யபே⁴ரவாவ்ஹாயனங் இதோ பபு⁴தி அபி⁴ஜ்ஜா²லுவாரே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். யத்த² பன விஸேஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, தத்த² வக்கா²ம. ந கோ² பனாஹங் ப்³யாபன்னசித்தோதி எத்த² பன மெத்தசித்தோ அஹங் ஹிதசித்தோதி த³ஸ்ஸேதி, ஈதி³ஸா ஹி போ³தி⁴ஸத்தா ஹொந்தி. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² வுத்ததோ³ஸபடிபக்க²வஸேன போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணா வண்ணேதப்³பா³.

    38.Byāpannacittāti pakatibhāvavijahanena vipannacittā. Kilesānugatañhi cittaṃ pakatibhāvaṃ vijahati, purāṇabhattabyañjanaṃ viya pūtikaṃ hoti. Paduṭṭhamanasaṅkappāti paduṭṭhacittasaṅkappā, abhadrakena paresaṃ anatthajanakena cittasaṅkappena samannāgatāti vuttaṃ hoti. Te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Bhayabheravāvhāyanaṃ ito pabhuti abhijjhāluvāre vuttanayeneva veditabbaṃ. Yattha pana viseso bhavissati, tattha vakkhāma. Na kho panāhaṃ byāpannacittoti ettha pana mettacitto ahaṃ hitacittoti dasseti, īdisā hi bodhisattā honti. Evaṃ sabbattha vuttadosapaṭipakkhavasena bodhisattassa guṇā vaṇṇetabbā.

    39. தி²னமித்³த⁴பரியுட்டி²தாதி சித்தகே³லஞ்ஞபூ⁴தேன தி²னேன ஸேஸனாமகாயகே³லஞ்ஞபூ⁴தேன மித்³தே⁴ன ச பரியுட்டி²தா, அபி⁴பூ⁴தா க³ஹிதாதி வுத்தங் ஹோதி. தே நித்³தா³ப³ஹுலா ஹொந்தி.

    39.Thinamiddhapariyuṭṭhitāti cittagelaññabhūtena thinena sesanāmakāyagelaññabhūtena middhena ca pariyuṭṭhitā, abhibhūtā gahitāti vuttaṃ hoti. Te niddābahulā honti.

    40. உத்³த⁴தாதி உத்³த⁴ச்சபகதிகா விப்ப²ந்த³மானசித்தா, உத்³த⁴ச்சேன ஹி ஏகாரம்மணே சித்தங் விப்ப²ந்த³தி த⁴ஜயட்டி²யங் வாதேன படாகா விய. அவூபஸந்தசித்தாதி அனிப்³பு³தசித்தா, இத⁴ குக்குச்சங் க³ஹேதுங் வட்டதி.

    40.Uddhatāti uddhaccapakatikā vipphandamānacittā, uddhaccena hi ekārammaṇe cittaṃ vipphandati dhajayaṭṭhiyaṃ vātena paṭākā viya. Avūpasantacittāti anibbutacittā, idha kukkuccaṃ gahetuṃ vaṭṭati.

    41. கங்கீ² விசிகிச்சீ²தி எத்த² ஏகமேவித³ங் பஞ்சமங் நீவரணங். கிங் நு கோ² இத³ந்தி ஆரம்மணங் கங்க²னதோ கங்கா², இத³மேவித³ந்தி நிச்சே²துங் அஸமத்த²பா⁴வதோ விசிகிச்சா²தி வுச்சதி, தேன ஸமன்னாக³தா ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘‘கங்கீ² விசிகிச்சீ²’’தி வுத்தா.

    41.Kaṅkhī vicikicchīti ettha ekamevidaṃ pañcamaṃ nīvaraṇaṃ. Kiṃ nu kho idanti ārammaṇaṃ kaṅkhanato kaṅkhā, idamevidanti nicchetuṃ asamatthabhāvato vicikicchāti vuccati, tena samannāgatā samaṇabrāhmaṇā ‘‘kaṅkhī vicikicchī’’ti vuttā.

    42. அத்துக்கங்ஸனகா பரவம்பீ⁴தி யே அத்தானங் உக்கங்ஸெந்தி உக்கி²பந்தி, உச்சே டா²னே ட²பெந்தி, பரஞ்ச வம்பெ⁴ந்தி க³ரஹந்தி நிந்த³ந்தி, நீசே டா²னே ட²பெந்தி, தேஸமேதங் அதி⁴வசனங். தே கத²ங் ப⁴யபே⁴ரவங் அவ்ஹாயந்தி? தே பரேஹி ‘‘அஸுகோ ச கிர அஸுகோ ச அத்தானங் உக்கங்ஸெந்தி, அம்ஹே க³ரஹந்தி, தா³ஸே விய கரொந்தி, க³ண்ஹத² நே’’தி அனுப³த்³தா⁴ பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க³ச்ச²ந்தரே வா கு³ம்ப³ந்தரே வாதி காயகம்மந்தஸதி³ஸங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.

    42.Attukkaṃsanakā paravambhīti ye attānaṃ ukkaṃsenti ukkhipanti, ucce ṭhāne ṭhapenti, parañca vambhenti garahanti nindanti, nīce ṭhāne ṭhapenti, tesametaṃ adhivacanaṃ. Te kathaṃ bhayabheravaṃ avhāyanti? Te parehi ‘‘asuko ca kira asuko ca attānaṃ ukkaṃsenti, amhe garahanti, dāse viya karonti, gaṇhatha ne’’ti anubaddhā palāyitvā araññaṃ pavisitvā gacchantare vā gumbantare vāti kāyakammantasadisaṃ vitthāretabbaṃ.

    43. ச²ம்பீ⁴தி காயத²ம்ப⁴னலோமஹங்ஸனகரேன த²ம்பே⁴ன ஸமன்னாக³தா. பீ⁴ருகஜாதிகாதி பீ⁴ருகபகதிகா, கா³மதா³ரகா விய ப⁴யப³ஹுலா அஸூரா காதராதி வுத்தங் ஹோதி.

    43.Chambhīti kāyathambhanalomahaṃsanakarena thambhena samannāgatā. Bhīrukajātikāti bhīrukapakatikā, gāmadārakā viya bhayabahulā asūrā kātarāti vuttaṃ hoti.

    44. லாப⁴ஸக்காரஸிலோகந்தி எத்த² லப்³ப⁴தீதி லாபோ⁴, சதுன்னங் பச்சயானமேதங் அதி⁴வசனங். ஸக்காரோதி ஸுந்த³ரகாரோ, பச்சயா ஏவ ஹி பணீதபணீதா ஸுந்த³ரஸுந்த³ரா ச அபி⁴ஸங்க²ரித்வா கதா ஸக்காராதி வுச்சந்தி. யா ச பரேஹி அத்தனோ கா³ரவகிரியா புப்பா²தீ³ஹி வா பூஜா. ஸிலோகோதி வண்ணப⁴ணனங் ஏதங் , லாப⁴ஞ்ச ஸக்காரஞ்ச ஸிலோகஞ்ச லாப⁴ஸக்காரஸிலோகங். நிகாமயமானாதி பத்த²யமானா. ப⁴யபே⁴ரவாவ்ஹாயனங் அபி⁴ஜ்ஜா²லுவாரஸதி³ஸமேவ. தத³த்த²தீ³பகங் பனெத்த² பியகா³மிகவத்து²ங் கதெ²ந்தி –

    44.Lābhasakkārasilokanti ettha labbhatīti lābho, catunnaṃ paccayānametaṃ adhivacanaṃ. Sakkāroti sundarakāro, paccayā eva hi paṇītapaṇītā sundarasundarā ca abhisaṅkharitvā katā sakkārāti vuccanti. Yā ca parehi attano gāravakiriyā pupphādīhi vā pūjā. Silokoti vaṇṇabhaṇanaṃ etaṃ , lābhañca sakkārañca silokañca lābhasakkārasilokaṃ. Nikāmayamānāti patthayamānā. Bhayabheravāvhāyanaṃ abhijjhāluvārasadisameva. Tadatthadīpakaṃ panettha piyagāmikavatthuṃ kathenti –

    ஏகோ கிர பியகா³மிகோ நாம பி⁴க்கு² ஸமாதி³ன்னது⁴தங்கா³னங் பி⁴க்கூ²னங் லாப⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹம்பி து⁴தங்க³ங் ஸமாதி³யித்வா லாப⁴ங் உப்பாதே³மீ’’தி சிந்தெத்வா ஸோஸானிகங்க³ங் ஸமாதா³ய ஸுஸானே வஸதி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ கம்மமுத்தோ ஜரக்³க³வோ தி³வா கோ³சரே சரித்வா ரத்திங் தஸ்மிங் ஸுஸானே புப்ப²கு³ம்பே³ ஸீஸங் கத்வா ரோமந்த²யமானோ அட்டா²ஸி. பியகா³மிகோ ரத்திங் சங்கமனா நிக்க²ந்தோ தஸ்ஸ ஹனுஸத்³த³ங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘அத்³தா⁴ மங் லாப⁴கி³த்³தோ⁴ ஏஸ ஸுஸானே வஸதீதி ஞத்வா தே³வராஜா விஹேடே²துங் ஆக³தோ’’தி, ஸோ ஜரக்³க³வஸ்ஸ புரதோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘ஸப்புரிஸ தே³வராஜ அஜ்ஜ மே ஏகரத்திங் க²ம, ஸ்வே பட்டா²ய ந ஏவங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி நமஸ்ஸமானோ ஸப்³ப³ரத்திங் யாசந்தோ அட்டா²ஸி. ததோ ஸூரியே உட்டி²தே தங் தி³ஸ்வா கத்தரயட்டி²யா பஹரித்வா பலாபேஸி ‘‘ஸப்³ப³ரத்திங் மங் பி⁴ங்ஸாபேஸீ’’தி.

    Eko kira piyagāmiko nāma bhikkhu samādinnadhutaṅgānaṃ bhikkhūnaṃ lābhaṃ disvā ‘‘ahampi dhutaṅgaṃ samādiyitvā lābhaṃ uppādemī’’ti cintetvā sosānikaṅgaṃ samādāya susāne vasati. Athekadivasaṃ eko kammamutto jaraggavo divā gocare caritvā rattiṃ tasmiṃ susāne pupphagumbe sīsaṃ katvā romanthayamāno aṭṭhāsi. Piyagāmiko rattiṃ caṅkamanā nikkhanto tassa hanusaddaṃ sutvā cintesi ‘‘addhā maṃ lābhagiddho esa susāne vasatīti ñatvā devarājā viheṭhetuṃ āgato’’ti, so jaraggavassa purato añjaliṃ paggahetvā ‘‘sappurisa devarāja ajja me ekarattiṃ khama, sve paṭṭhāya na evaṃ karissāmī’’ti namassamāno sabbarattiṃ yācanto aṭṭhāsi. Tato sūriye uṭṭhite taṃ disvā kattarayaṭṭhiyā paharitvā palāpesi ‘‘sabbarattiṃ maṃ bhiṃsāpesī’’ti.

    45. குஸீதாதி கோஸஜ்ஜானுக³தா. ஹீனவீரியாதி ஹீனா வீரியேன விரஹிதா வியுத்தா, நிப்³பீ³ரியாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² குஸீதா காயிகவீரியாரம்ப⁴விரஹிதா ஹொந்தி, ஹீனவீரியா சேதஸிகவீரியாரம்ப⁴விரஹிதா. தே ஆரம்மணவவத்தா²னமத்தம்பி காதுங் ந ஸக்கொந்தி. தேஸங் அவவத்தி²தாரம்மணானந்தி ஸப்³ப³ங் புப்³ப³ஸதி³ஸமேவ.

    45.Kusītāti kosajjānugatā. Hīnavīriyāti hīnā vīriyena virahitā viyuttā, nibbīriyāti vuttaṃ hoti. Tattha kusītā kāyikavīriyārambhavirahitā honti, hīnavīriyā cetasikavīriyārambhavirahitā. Te ārammaṇavavatthānamattampi kātuṃ na sakkonti. Tesaṃ avavatthitārammaṇānanti sabbaṃ pubbasadisameva.

    46. முட்ட²ஸ்ஸதீதி நட்ட²ஸ்ஸதீ. அஸம்பஜானாதி பஞ்ஞாரஹிதா, இமஸ்ஸ ச படிபக்கே² ‘‘உபட்டி²தஸ்ஸதீஹமஸ்மீ’’தி வசனதோ ஸதிபா⁴ஜனியமேவேதங். பஞ்ஞா பனெத்த² ஸதிது³ப்³ப³ல்யதீ³பனத்த²ங் வுத்தா. து³விதா⁴ ஹி ஸதி பஞ்ஞாஸம்பயுத்தா பஞ்ஞாவிப்பயுத்தா ச. தத்த² பஞ்ஞாஸம்பயுத்தா ப³லவதீ, விப்பயுத்தா து³ப்³ப³லா, தஸ்மா யதா³பி தேஸங் ஸதி ஹோதி, ததா³பி அஸம்பஜானந்தா முட்ட²ஸ்ஸதீயேவ தே, து³ப்³ப³லாய ஸதியா ஸதிகிச்சாபா⁴வதோதி ஏதமத்த²ங் தீ³பேதுங் ‘‘அஸம்பஜானா’’தி வுத்தங். தே ஏவங் முட்ட²ஸ்ஸதீ அஸம்பஜானா ஆரம்மணவவத்தா²னமத்தம்பி காதுங் ந ஸக்கொந்தீதி ஸப்³ப³ங் புப்³ப³ஸதி³ஸமேவ.

    46.Muṭṭhassatīti naṭṭhassatī. Asampajānāti paññārahitā, imassa ca paṭipakkhe ‘‘upaṭṭhitassatīhamasmī’’ti vacanato satibhājaniyamevetaṃ. Paññā panettha satidubbalyadīpanatthaṃ vuttā. Duvidhā hi sati paññāsampayuttā paññāvippayuttā ca. Tattha paññāsampayuttā balavatī, vippayuttā dubbalā, tasmā yadāpi tesaṃ sati hoti, tadāpi asampajānantā muṭṭhassatīyeva te, dubbalāya satiyā satikiccābhāvatoti etamatthaṃ dīpetuṃ ‘‘asampajānā’’ti vuttaṃ. Te evaṃ muṭṭhassatī asampajānā ārammaṇavavatthānamattampi kātuṃ na sakkontīti sabbaṃ pubbasadisameva.
