Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ભેસજ્જક્ખન્ધકકથા

    Bhesajjakkhandhakakathā

    ૨૬૬૫.

    2665.

    વુત્તા ગહપતિસ્સાપિ, સમ્મુતુસ્સાવનન્તિકા;

    Vuttā gahapatissāpi, sammutussāvanantikā;

    ગોનિસાદીતિ કપ્પિયા, ચતસ્સો હોન્તિ ભૂમિયો.

    Gonisādīti kappiyā, catasso honti bhūmiyo.

    ૨૬૬૬.

    2666.

    સઙ્ઘસ્સ સન્તકં ગેહં, સન્તકં ભિક્ખુનોપિ વા;

    Saṅghassa santakaṃ gehaṃ, santakaṃ bhikkhunopi vā;

    કપ્પિયં પન કત્તબ્બં, સહસેય્યપ્પહોનકં.

    Kappiyaṃ pana kattabbaṃ, sahaseyyappahonakaṃ.

    ૨૬૬૭.

    2667.

    ઠપેત્વા ભિક્ખુમઞ્ઞેહિ, દિન્નં કપ્પિયભૂમિયા;

    Ṭhapetvā bhikkhumaññehi, dinnaṃ kappiyabhūmiyā;

    અત્થાય સન્તકં તેસં, ગેહં ગહપતેવિદં.

    Atthāya santakaṃ tesaṃ, gehaṃ gahapatevidaṃ.

    ૨૬૬૮.

    2668.

    સા હિ સમ્મુતિકા નામ, યા હિ સઙ્ઘેન સમ્મતા;

    Sā hi sammutikā nāma, yā hi saṅghena sammatā;

    કમ્મવાચમવત્વા વા, વટ્ટતેવાપલોકનં.

    Kammavācamavatvā vā, vaṭṭatevāpalokanaṃ.

    ૨૬૬૯.

    2669.

    પઠમિટ્ઠકપાસાણ-થમ્ભાદિટ્ઠપને પન;

    Paṭhamiṭṭhakapāsāṇa-thambhādiṭṭhapane pana;

    ‘‘કપ્પિયકુટિં કરોમા’’તિ, વદન્તેહિ સમન્તતો.

    ‘‘Kappiyakuṭiṃ karomā’’ti, vadantehi samantato.

    ૨૬૭૦.

    2670.

    ઉક્ખિપિત્વા ઠપેન્તેસુ, આમસિત્વા પરેસુ વા;

    Ukkhipitvā ṭhapentesu, āmasitvā paresu vā;

    સયમેવુક્ખિપિત્વા વા, ઠપેય્યુસ્સાવનન્તિકા.

    Sayamevukkhipitvā vā, ṭhapeyyussāvanantikā.

    ૨૬૭૧.

    2671.

    ઇટ્ઠકાદિપતિટ્ઠાનં , ભિક્ખૂનં વદતં પન;

    Iṭṭhakādipatiṭṭhānaṃ , bhikkhūnaṃ vadataṃ pana;

    વાચાય પરિયોસાનં, સમકાલં તુ વટ્ટતિ.

    Vācāya pariyosānaṃ, samakālaṃ tu vaṭṭati.

    ૨૬૭૨.

    2672.

    આરામો અપરિક્ખિત્તો, સકલો ભુય્યતોપિ વા;

    Ārāmo aparikkhitto, sakalo bhuyyatopi vā;

    દુવિધોપિ ચ વિઞ્ઞૂહિ, ગોનિસાદીતિ વુચ્ચતિ.

    Duvidhopi ca viññūhi, gonisādīti vuccati.

    ૨૬૭૩.

    2673.

    એતા પન ચતસ્સોપિ, હોન્તિ કપ્પિયભૂમિયો;

    Etā pana catassopi, honti kappiyabhūmiyo;

    એત્થ પક્કઞ્ચ વુત્થઞ્ચ, સબ્બં વટ્ટતિ આમિસં.

    Ettha pakkañca vutthañca, sabbaṃ vaṭṭati āmisaṃ.

    ૨૬૭૪.

    2674.

    ઉસ્સાવનન્તિકા યા સા, થમ્ભાદીસુ અધિટ્ઠિતા;

    Ussāvanantikā yā sā, thambhādīsu adhiṭṭhitā;

    થમ્ભાદીસ્વપનીતેસુ, તદઞ્ઞેસુપિ તિટ્ઠતિ.

    Thambhādīsvapanītesu, tadaññesupi tiṭṭhati.

    ૨૬૭૫.

    2675.

    અપનીતેસુ સબ્બેસુ, સિયા જહિતવત્થુકા;

    Apanītesu sabbesu, siyā jahitavatthukā;

    ગોનિસાદી પરિક્ખિત્તા, સેસા છદનનાસતો.

    Gonisādī parikkhittā, sesā chadananāsato.

    ૨૬૭૬.

    2676.

    ભિક્ખું ઠપેત્વા અઞ્ઞેસં, હત્થતો ચ પટિગ્ગહો;

    Bhikkhuṃ ṭhapetvā aññesaṃ, hatthato ca paṭiggaho;

    તેસઞ્ચ સન્નિધિ અન્તો- વુત્તં ભિક્ખુસ્સ વટ્ટતિ.

    Tesañca sannidhi anto- vuttaṃ bhikkhussa vaṭṭati.

    ૨૬૭૭.

    2677.

    ભિક્ખુસ્સ ભિક્ખુનિયા વા, સન્તકં સઙ્ઘિકમ્પિ વા;

    Bhikkhussa bhikkhuniyā vā, santakaṃ saṅghikampi vā;

    અન્તોવુત્થઞ્ચ પક્કઞ્ચ, ઉભિન્નં ન ચ વટ્ટતિ.

    Antovutthañca pakkañca, ubhinnaṃ na ca vaṭṭati.

    ૨૬૭૮.

    2678.

    અકપ્પકુટિયા વુત્થં, સપ્પિઆદિવિમિસ્સિતં;

    Akappakuṭiyā vutthaṃ, sappiādivimissitaṃ;

    ‘‘અન્તોવુત્થ’’ન્તિ નિદ્દિટ્ઠં, પઠમં કાલિકદ્વયં.

    ‘‘Antovuttha’’nti niddiṭṭhaṃ, paṭhamaṃ kālikadvayaṃ.

    ૨૬૭૯.

    2679.

    તેહેવ સપ્પિઆદીહિ, ભિક્ખુના યાવજીવિકં;

    Teheva sappiādīhi, bhikkhunā yāvajīvikaṃ;

    પક્કં તં પન સત્તાહં, વટ્ટતેવ નિરામિસં.

    Pakkaṃ taṃ pana sattāhaṃ, vaṭṭateva nirāmisaṃ.

    ૨૬૮૦.

    2680.

    સચે આમિસસંસટ્ઠં, પક્કં તં પરિભુઞ્જતિ;

    Sace āmisasaṃsaṭṭhaṃ, pakkaṃ taṃ paribhuñjati;

    અન્તોવુત્થઞ્ચ ભિય્યોપિ, સામપક્કઞ્ચ ભુઞ્જતિ.

    Antovutthañca bhiyyopi, sāmapakkañca bhuñjati.

    ૨૬૮૧.

    2681.

    યાવકાલિકમાહારો, પાનકં યામકાલિકં;

    Yāvakālikamāhāro, pānakaṃ yāmakālikaṃ;

    સત્તાહકાલિકં નામ, સપ્પિઆદિકપઞ્ચકં.

    Sattāhakālikaṃ nāma, sappiādikapañcakaṃ.

    ૨૬૮૨.

    2682.

    સેસં પન હલિદ્દાદિ, ભેસજ્જં યાવજીવિકં;

    Sesaṃ pana haliddādi, bhesajjaṃ yāvajīvikaṃ;

    ચતુધા કાલિકા વુત્તા, ઉદકં હોત્યકાલિકં.

    Catudhā kālikā vuttā, udakaṃ hotyakālikaṃ.

    ૨૬૮૩.

    2683.

    પટિગ્ગહવસેનેવ, કાલાતીતા તિકાલિકા;

    Paṭiggahavaseneva, kālātītā tikālikā;

    હોન્તિ દોસકરા ભુત્તા, અભુત્તં તતિયમ્પિ ચ.

    Honti dosakarā bhuttā, abhuttaṃ tatiyampi ca.

    ૨૬૮૪.

    2684.

    અમ્બં જમ્બુ ચ ચોચઞ્ચ, મોચઞ્ચ મધુ મુદ્દિકા;

    Ambaṃ jambu ca cocañca, mocañca madhu muddikā;

    સાલુ ફારુસકઞ્ચાતિ, પાનકં અટ્ઠધા મતં.

    Sālu phārusakañcāti, pānakaṃ aṭṭhadhā mataṃ.

    ૨૬૮૫.

    2685.

    પાનકત્થમનુઞ્ઞાતં, ફલં પક્કઞ્ચ આમકં;

    Pānakatthamanuññātaṃ, phalaṃ pakkañca āmakaṃ;

    પાનહેતુ પટિક્ખિત્તો, સવત્થુકપટિગ્ગહો.

    Pānahetu paṭikkhitto, savatthukapaṭiggaho.

    ૨૬૮૬.

    2686.

    અમ્બપક્કં સુકોટ્ટેત્વા, મદ્દિત્વા ઉદકે પન;

    Ambapakkaṃ sukoṭṭetvā, madditvā udake pana;

    પચ્છા પરિસ્સવં કત્વા, પાતું વટ્ટતિ પાનકં.

    Pacchā parissavaṃ katvā, pātuṃ vaṭṭati pānakaṃ.

    ૨૬૮૭.

    2687.

    વટ્ટતાદિચ્ચપાકં તુ, અગ્ગિપક્કં ન વટ્ટતિ;

    Vaṭṭatādiccapākaṃ tu, aggipakkaṃ na vaṭṭati;

    એસેવ ચ નયો સેસ-પાનકેસુપિ દીપિતો.

    Eseva ca nayo sesa-pānakesupi dīpito.

    ૨૬૮૮.

    2688.

    પુપ્ફપત્તફલુચ્છૂનં, ચત્તારો પનિમે રસા;

    Pupphapattaphalucchūnaṃ, cattāro panime rasā;

    અનુઞ્ઞાતા ઇમાનટ્ઠ, પાનાનિ અનુજાનતા.

    Anuññātā imānaṭṭha, pānāni anujānatā.

    ૨૬૮૯.

    2689.

    સબ્બો પુપ્ફરસો વુત્તો, મધુકસ્સ રસં વિના;

    Sabbo puppharaso vutto, madhukassa rasaṃ vinā;

    સબ્બો પત્તરસો વુત્તો, પક્કડાકરસં વિના.

    Sabbo pattaraso vutto, pakkaḍākarasaṃ vinā.

    ૨૬૯૦.

    2690.

    સત્તન્નં સાનુલોમાનં, ધઞ્ઞાનં ફલજં રસં;

    Sattannaṃ sānulomānaṃ, dhaññānaṃ phalajaṃ rasaṃ;

    ઠપેત્વાનુમતો સબ્બો, વિકાલે ફલજો રસો.

    Ṭhapetvānumato sabbo, vikāle phalajo raso.

    ૨૬૯૧.

    2691.

    યાવકાલિકપત્તાન-મપિ સીતુદકે કતો;

    Yāvakālikapattāna-mapi sītudake kato;

    મદ્દિત્વાદિચ્ચપાકોપિ, વિકાલે પન વટ્ટતિ.

    Madditvādiccapākopi, vikāle pana vaṭṭati.

    ૨૬૯૨.

    2692.

    તાલઞ્ચ નાળિકેરઞ્ચ, પનસં લબુજમ્પિ ચ;

    Tālañca nāḷikerañca, panasaṃ labujampi ca;

    તિપુસાલાબુકુમ્ભણ્ડં, તથા પુસ્સફલમ્પિ ચ.

    Tipusālābukumbhaṇḍaṃ, tathā pussaphalampi ca.

    ૨૬૯૩.

    2693.

    એવમેળાલુકઞ્ચાતિ, નવેતાનિ ફલાનિ હિ;

    Evameḷālukañcāti, navetāni phalāni hi;

    અપરણ્ણઞ્ચ સબ્બમ્પિ, સત્તધઞ્ઞાનુલોમિકં.

    Aparaṇṇañca sabbampi, sattadhaññānulomikaṃ.

    ૨૬૯૪.

    2694.

    બદરં તિમ્બરૂ સેલુ, કોસમ્બં કરમદ્દકં;

    Badaraṃ timbarū selu, kosambaṃ karamaddakaṃ;

    માતુલુઙ્ગકપિત્થઞ્ચ, વેત્તં ચિઞ્ચફલમ્પિ ચ.

    Mātuluṅgakapitthañca, vettaṃ ciñcaphalampi ca.

    ૨૬૯૫.

    2695.

    ફલાનં એવમાદીનં, ખુદ્દકાનં રસો પન;

    Phalānaṃ evamādīnaṃ, khuddakānaṃ raso pana;

    અટ્ઠપાનાનુલોમત્તા, નિદ્દિટ્ઠો અનુલોમિકે.

    Aṭṭhapānānulomattā, niddiṭṭho anulomike.

    ૨૬૯૬.

    2696.

    સાનુલોમસ્સ ધઞ્ઞસ્સ, ઠપેત્વા ફલજં રસં;

    Sānulomassa dhaññassa, ṭhapetvā phalajaṃ rasaṃ;

    અઞ્ઞો ફલરસો નત્થિ, અયામકાલિકો ઇધ.

    Añño phalaraso natthi, ayāmakāliko idha.

    ભેસજ્જક્ખન્ધકકથા.

    Bhesajjakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact