Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ભિક્ખુનિક્ખન્ધકકથા

    Bhikkhunikkhandhakakathā

    ૨૯૫૨.

    2952.

    કાયં ઊરું થનં વાપિ, વિવરિત્વાન ભિક્ખુની;

    Kāyaṃ ūruṃ thanaṃ vāpi, vivaritvāna bhikkhunī;

    અત્તનો અઙ્ગજાતં વા, ભિક્ખુસ્સ ન ચ દસ્સયે.

    Attano aṅgajātaṃ vā, bhikkhussa na ca dassaye.

    ૨૯૫૩.

    2953.

    ભિક્ખુના સહ યં કિઞ્ચિ, સમ્પયોજેન્તિયાપિ ચ;

    Bhikkhunā saha yaṃ kiñci, sampayojentiyāpi ca;

    તતો ભાસન્તિયા ભિક્ખું, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Tato bhāsantiyā bhikkhuṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૫૪.

    2954.

    ન ચ ભિક્ખુનિયા દીઘં, ધારેય્ય કાયબન્ધનં;

    Na ca bhikkhuniyā dīghaṃ, dhāreyya kāyabandhanaṃ;

    તેનેવ કાયબન્ધેન, થનપટ્ટેન વા પન.

    Teneva kāyabandhena, thanapaṭṭena vā pana.

    ૨૯૫૫.

    2955.

    વિલીવેન ચ પટ્ટેન, ચમ્મપટ્ટેન વા તથા;

    Vilīvena ca paṭṭena, cammapaṭṭena vā tathā;

    દુસ્સપટ્ટેન વા દુસ્સ-વેણિયા દુસ્સવટ્ટિયા.

    Dussapaṭṭena vā dussa-veṇiyā dussavaṭṭiyā.

    ૨૯૫૬.

    2956.

    ન ફાસુકા નમેતબ્બા, દુક્કટં તુ નમેન્તિયા;

    Na phāsukā nametabbā, dukkaṭaṃ tu namentiyā;

    ન ઘંસાપેય્ય સમણી, જઘનં અટ્ઠિકાદિના.

    Na ghaṃsāpeyya samaṇī, jaghanaṃ aṭṭhikādinā.

    ૨૯૫૭.

    2957.

    હત્થં વા હત્થકોચ્છં વા, પાદં વા મુખમૂરુકં;

    Hatthaṃ vā hatthakocchaṃ vā, pādaṃ vā mukhamūrukaṃ;

    કોટ્ટાપેતિ સચે તસ્સા, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Koṭṭāpeti sace tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૫૮.

    2958.

    ન મુખં લિમ્પિતબ્બં તુ, ન ચુણ્ણેતબ્બમેવ ચ;

    Na mukhaṃ limpitabbaṃ tu, na cuṇṇetabbameva ca;

    મનોસિલાય વાપત્તિ, મુખં લઞ્જન્તિયા સિયા.

    Manosilāya vāpatti, mukhaṃ lañjantiyā siyā.

    ૨૯૫૯.

    2959.

    અઙ્ગરાગો ન કાતબ્બો, મુખરાગોપિ વા તથા;

    Aṅgarāgo na kātabbo, mukharāgopi vā tathā;

    અવઙ્ગં ન ચ કાતબ્બં, ન કાતબ્બં વિસેસકં.

    Avaṅgaṃ na ca kātabbaṃ, na kātabbaṃ visesakaṃ.

    ૨૯૬૦.

    2960.

    ઓલોકનકતો રાગા, ઓલોકેતું ન વટ્ટતિ;

    Olokanakato rāgā, oloketuṃ na vaṭṭati;

    ઠાતબ્બં ન ચ સાલોકે, સનચ્ચં ન ચ કારયે.

    Ṭhātabbaṃ na ca sāloke, sanaccaṃ na ca kāraye.

    ૨૯૬૧.

    2961.

    દુક્કટં મુનિના વુત્તં, ગણિકં વુટ્ઠપેન્તિયા;

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, gaṇikaṃ vuṭṭhapentiyā;

    સુરં વા પન મંસં વા, પણ્ણં વા વિક્કિણન્તિયા.

    Suraṃ vā pana maṃsaṃ vā, paṇṇaṃ vā vikkiṇantiyā.

    ૨૯૬૨.

    2962.

    વડ્ઢિં વાપિ વણિજ્જં વા, પયોજેતું ન વટ્ટતિ;

    Vaḍḍhiṃ vāpi vaṇijjaṃ vā, payojetuṃ na vaṭṭati;

    તિરીટં કઞ્ચુકં વાપિ, યદિ ધારેતિ દુક્કટં.

    Tirīṭaṃ kañcukaṃ vāpi, yadi dhāreti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૬૩.

    2963.

    દાસો વા પન દાસી વા, તથા કમ્મકરોપિ વા;

    Dāso vā pana dāsī vā, tathā kammakaropi vā;

    ન ચેવુપટ્ઠપેતબ્બો, તિરચ્છાનગતોપિ વા.

    Na cevupaṭṭhapetabbo, tiracchānagatopi vā.

    ૨૯૬૪.

    2964.

    ન ચ ભિક્ખુનિયા સબ્બ-નીલાદિં પન ચીવરં;

    Na ca bhikkhuniyā sabba-nīlādiṃ pana cīvaraṃ;

    ધારેતબ્બં, ન ધારેય્ય, સબ્બં નમતકમ્પિ ચ.

    Dhāretabbaṃ, na dhāreyya, sabbaṃ namatakampi ca.

    ૨૯૬૫.

    2965.

    પટિચ્છન્નાપટિચ્છન્નં , છિન્નં વાચ્છિન્નમેવ વા;

    Paṭicchannāpaṭicchannaṃ , chinnaṃ vācchinnameva vā;

    પુરિસબ્યઞ્જનં સબ્બં, ઓલોકેતું ન વટ્ટતિ.

    Purisabyañjanaṃ sabbaṃ, oloketuṃ na vaṭṭati.

    ૨૯૬૬.

    2966.

    દૂરતોવ ચ પસ્સિત્વા, ભિક્ખું ભિક્ખુનિયા પન;

    Dūratova ca passitvā, bhikkhuṃ bhikkhuniyā pana;

    મગ્ગો તસ્સ પદાતબ્બો, ઓક્કમિત્વાન દૂરતો.

    Maggo tassa padātabbo, okkamitvāna dūrato.

    ૨૯૬૭.

    2967.

    ભિક્ખું પન ચ પસ્સિત્વા, પત્તં ભિક્ખં ચરન્તિયા;

    Bhikkhuṃ pana ca passitvā, pattaṃ bhikkhaṃ carantiyā;

    નીહરિત્વા તમુક્કુજ્જં, દસ્સેતબ્બં તુ ભિક્ખુનો.

    Nīharitvā tamukkujjaṃ, dassetabbaṃ tu bhikkhuno.

    ૨૯૬૮.

    2968.

    સંવેલ્લિકઞ્ચ કાતું વા, ધારેતું કટિસુત્તકં;

    Saṃvellikañca kātuṃ vā, dhāretuṃ kaṭisuttakaṃ;

    ઉતુકાલે અનુઞ્ઞાતં, ઉતુનીનં મહેસિના.

    Utukāle anuññātaṃ, utunīnaṃ mahesinā.

    ૨૯૬૯.

    2969.

    ઇત્થિપોસયુતં યાનં, હત્થવટ્ટકમેવ વા;

    Itthiposayutaṃ yānaṃ, hatthavaṭṭakameva vā;

    પાટઙ્કી ચ ગિલાનાય, વટ્ટતેવાભિરૂહિતું.

    Pāṭaṅkī ca gilānāya, vaṭṭatevābhirūhituṃ.

    ૨૯૭૦.

    2970.

    ગરુધમ્મે ઠિતાયાપિ, માનત્તં તુ ચરન્તિયા;

    Garudhamme ṭhitāyāpi, mānattaṃ tu carantiyā;

    સમ્મન્નિત્વા પદાતબ્બા, દુતિયા પન ભિક્ખુની.

    Sammannitvā padātabbā, dutiyā pana bhikkhunī.

    ૨૯૭૧.

    2971.

    યસ્સા પબ્બજ્જકાલે તુ, ગબ્ભો વુટ્ઠાતિ ઇત્થિયા;

    Yassā pabbajjakāle tu, gabbho vuṭṭhāti itthiyā;

    પુત્તો યદિ ચ તસ્સાપિ, દાતબ્બા દુતિયા તથા.

    Putto yadi ca tassāpi, dātabbā dutiyā tathā.

    ૨૯૭૨.

    2972.

    માતા લભતિ પાયેતું, ભોજેતું પુત્તમત્તનો;

    Mātā labhati pāyetuṃ, bhojetuṃ puttamattano;

    મણ્ડેતુમ્પિ ઉરે કત્વા, સેતું લભતિ સા પન.

    Maṇḍetumpi ure katvā, setuṃ labhati sā pana.

    ૨૯૭૩.

    2973.

    ઠપેત્વા સહસેય્યં તુ, તસ્મિં દુતિયિકાય હિ;

    Ṭhapetvā sahaseyyaṃ tu, tasmiṃ dutiyikāya hi;

    પુરિસેસુ યથાઞ્ઞેસુ, વત્તિતબ્બં તથેવ ચ.

    Purisesu yathāññesu, vattitabbaṃ tatheva ca.

    ૨૯૭૪.

    2974.

    વિબ્ભમેનેવ સા હોતિ, યસ્મા ઇધ અભિક્ખુની;

    Vibbhameneva sā hoti, yasmā idha abhikkhunī;

    તસ્મા ભિક્ખુનિયા સિક્ખા-પચ્ચક્ખાનં ન વિજ્જતિ.

    Tasmā bhikkhuniyā sikkhā-paccakkhānaṃ na vijjati.

    ૨૯૭૫.

    2975.

    વિબ્ભન્તાય યથા તસ્સા, પુન નત્થૂપસમ્પદા;

    Vibbhantāya yathā tassā, puna natthūpasampadā;

    ગતાય તિત્થાયતનં, તથા નત્થૂપસમ્પદા.

    Gatāya titthāyatanaṃ, tathā natthūpasampadā.

    ૨૯૭૬.

    2976.

    છેદનં નખકેસાનં, પુરિસેહિ ચ વન્દનં;

    Chedanaṃ nakhakesānaṃ, purisehi ca vandanaṃ;

    વણસ્સ પરિકમ્મમ્પિ, સાદિતું પન વટ્ટતિ.

    Vaṇassa parikammampi, sādituṃ pana vaṭṭati.

    ૨૯૭૭.

    2977.

    ન વચ્ચકુટિયા વચ્ચો, કાતબ્બો યાય કાયચિ;

    Na vaccakuṭiyā vacco, kātabbo yāya kāyaci;

    હેટ્ઠાપિ વિવટે ઉદ્ધં, પટિચ્છન્નેપિ વટ્ટતિ.

    Heṭṭhāpi vivaṭe uddhaṃ, paṭicchannepi vaṭṭati.

    ૨૯૭૮.

    2978.

    ન ચ વટ્ટતિ સબ્બત્થ, પલ્લઙ્કેન નિસીદિતું;

    Na ca vaṭṭati sabbattha, pallaṅkena nisīdituṃ;

    ગિલાનાયડ્ઢપલ્લઙ્કં, વટ્ટતીતિ પકાસિતં.

    Gilānāyaḍḍhapallaṅkaṃ, vaṭṭatīti pakāsitaṃ.

    ૨૯૭૯.

    2979.

    ન ચ ભિક્ખુનિયારઞ્ઞે, વત્થબ્બં તુ કથઞ્ચન;

    Na ca bhikkhuniyāraññe, vatthabbaṃ tu kathañcana;

    અતિત્થે નરતિત્થે વા, ન્હાયિતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Atitthe naratitthe vā, nhāyituṃ na ca vaṭṭati.

    ૨૯૮૦.

    2980.

    સમણી ગન્ધચુણ્ણેન, યા ચ વાસિતમત્તિયા;

    Samaṇī gandhacuṇṇena, yā ca vāsitamattiyā;

    ન્હાયેય્ય પટિસોતે વા, તસ્સા આપત્તિ દુક્કટં.

    Nhāyeyya paṭisote vā, tassā āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૯૮૧.

    2981.

    ‘‘ત્વંયેવ પરિભુઞ્જા’’તિ, પરિભોગત્થમત્તનો;

    ‘‘Tvaṃyeva paribhuñjā’’ti, paribhogatthamattano;

    દિન્નં અભુત્વા અઞ્ઞસ્સ, દેન્તિયા પન દુક્કટં.

    Dinnaṃ abhutvā aññassa, dentiyā pana dukkaṭaṃ.

    ૨૯૮૨.

    2982.

    સબ્બં પટિગ્ગહાપેત્વા, ભિક્ખૂહિ પરિભુઞ્જિતું;

    Sabbaṃ paṭiggahāpetvā, bhikkhūhi paribhuñjituṃ;

    અસન્તેનુપસમ્પન્ને, ભિક્ખુનીનં તુ વટ્ટતિ.

    Asantenupasampanne, bhikkhunīnaṃ tu vaṭṭati.

    ભિક્ખુનિક્ખન્ધકકથા.

    Bhikkhunikkhandhakakathā.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે ખન્ધકકથા નિટ્ઠિતા.

    Iti vinayavinicchaye khandhakakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact