Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ભિક્ખુનીવિભઙ્ગો

    Bhikkhunīvibhaṅgo

    ૧૭૦.

    170.

    ભિક્ખૂનં પાટવત્થાય, વિનયસ્સ વિનિચ્છયે;

    Bhikkhūnaṃ pāṭavatthāya, vinayassa vinicchaye;

    ભિક્ખુનીનં વિભઙ્ગોપિ, કિઞ્ચિમત્તં ભણામહં.

    Bhikkhunīnaṃ vibhaṅgopi, kiñcimattaṃ bhaṇāmahaṃ.

    ૧૭૧.

    171.

    અવસ્સુતસ્સ પોસસ્સ, ભિક્ખુનીપિ અવસ્સુતા;

    Avassutassa posassa, bhikkhunīpi avassutā;

    નન્દન્તી કાયસંસગ્ગં, કતિ આપત્તિયો ફુસે;

    Nandantī kāyasaṃsaggaṃ, kati āpattiyo phuse;

    ૧૭૨.

    172.

    તિસ્સો આપત્તિયો ઉબ્ભ-જાણુસ્સાધક્ખકસ્સ ચ;

    Tisso āpattiyo ubbha-jāṇussādhakkhakassa ca;

    હોતિ પારાજિકં તસ્સા, ગહણં સાદિયન્તિયા.

    Hoti pārājikaṃ tassā, gahaṇaṃ sādiyantiyā.

    ૧૭૩.

    173.

    ઉબ્ભક્ખકં અધોજાણુ-ગહણં સાદિયન્તિયા;

    Ubbhakkhakaṃ adhojāṇu-gahaṇaṃ sādiyantiyā;

    થુલ્લચ્ચયં સિયા, કાય-પટિબદ્ધે તુ દુક્કટં.

    Thullaccayaṃ siyā, kāya-paṭibaddhe tu dukkaṭaṃ.

    ૧૭૪.

    174.

    છાદેન્તી ભિક્ખુની વજ્જં, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે;

    Chādentī bhikkhunī vajjaṃ, tisso āpattiyo phuse;

    જાનં પારાજિકં ધમ્મં, છાદેન્તી સા પરાજિકા.

    Jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ, chādentī sā parājikā.

    ૧૭૫.

    175.

    થુલ્લચ્ચયં વેમતિકા, પટિચ્છાદેતિ ચે પન;

    Thullaccayaṃ vematikā, paṭicchādeti ce pana;

    અથાચારવિપત્તિં ચે, પટિચ્છાદેતિ દુક્કટં.

    Athācāravipattiṃ ce, paṭicchādeti dukkaṭaṃ.

    ૧૭૬.

    176.

    નિસ્સજ્જન્તી ન તં લદ્ધિં, ઉક્ખિત્તસ્સાનુવત્તિકા;

    Nissajjantī na taṃ laddhiṃ, ukkhittassānuvattikā;

    સમનુભાસનાયેવ, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Samanubhāsanāyeva, tisso āpattiyo phuse.

    ૧૭૭.

    177.

    ઞત્તિયા દુક્કટં, દ્વીહિ, કમ્મવાચાહિ થુલ્લતા;

    Ñattiyā dukkaṭaṃ, dvīhi, kammavācāhi thullatā;

    કમ્મવાચાય ઓસાને, પારાજિકમુદીરિતં.

    Kammavācāya osāne, pārājikamudīritaṃ.

    ૧૭૮.

    178.

    પૂરેન્તી અટ્ઠમં વત્થું, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે;

    Pūrentī aṭṭhamaṃ vatthuṃ, tisso āpattiyo phuse;

    પુરિસેનિધાગચ્છાતિ, વુત્તાગચ્છતિ દુક્કટં.

    Purisenidhāgacchāti, vuttāgacchati dukkaṭaṃ.

    ૧૭૯.

    179.

    થુલ્લચ્ચયં તુ પોસસ્સ, હત્થપાસપ્પવેસને;

    Thullaccayaṃ tu posassa, hatthapāsappavesane;

    પૂરેન્તી અટ્ઠમં વત્થું, સમણી સા પરાજિતા.

    Pūrentī aṭṭhamaṃ vatthuṃ, samaṇī sā parājitā.

    પારાજિકકથા.

    Pārājikakathā.

    ૧૮૦.

    180.

    ઉસ્સયવાદિકા અટ્ટં, કરોન્તી તિવિધં ફુસે;

    Ussayavādikā aṭṭaṃ, karontī tividhaṃ phuse;

    એકસ્સારોચને તસ્સા, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Ekassārocane tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૮૧.

    181.

    દુતિયારોચને તસ્સા, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Dutiyārocane tassā, thullaccayamudīritaṃ;

    અટ્ટસ્સ પરિયોસાને, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા.

    Aṭṭassa pariyosāne, hoti saṅghādisesatā.

    ૧૮૨.

    182.

    ચોરિવુટ્ઠાપિકા વાપિ, ઞત્તિયા દુક્કટં ફુસે;

    Corivuṭṭhāpikā vāpi, ñattiyā dukkaṭaṃ phuse;

    દ્વીહિ થુલ્લચ્ચયં કમ્મ-વાચોસાને ગરું સિયા.

    Dvīhi thullaccayaṃ kamma-vācosāne garuṃ siyā.

    ૧૮૩.

    183.

    એકા ગામન્તરં ગચ્છે, ગમને દુક્કટં સિયા;

    Ekā gāmantaraṃ gacche, gamane dukkaṭaṃ siyā;

    પરિક્ખેપે અતિક્કન્તે, પાદેન પઠમેન તુ.

    Parikkhepe atikkante, pādena paṭhamena tu.

    ૧૮૪.

    184.

    હોતિ થુલ્લચ્ચયાપત્તિ, તસ્સા સમણિયા પન;

    Hoti thullaccayāpatti, tassā samaṇiyā pana;

    દુતિયેન અતિક્કન્તે, ગરુકે પન તિટ્ઠતિ.

    Dutiyena atikkante, garuke pana tiṭṭhati.

    ૧૮૫.

    185.

    ચતુત્થે દુતિયે વુત્ત-સદિસોવ વિનિચ્છયો;

    Catutthe dutiye vutta-sadisova vinicchayo;

    આપત્તીનં પભેદે તુ, કાચિ નત્થિ વિસેસતા.

    Āpattīnaṃ pabhede tu, kāci natthi visesatā.

    ૧૮૬.

    186.

    અવસ્સુતા સયં હુત્વા, તાદિસસ્સેવ હત્થતો;

    Avassutā sayaṃ hutvā, tādisasseva hatthato;

    ગહેત્વા પન ભુઞ્જન્તી, ભોજનાદીસુ કિઞ્ચિપિ.

    Gahetvā pana bhuñjantī, bhojanādīsu kiñcipi.

    ૧૮૭.

    187.

    ફુસે આપત્તિયો તિસ્સો, ભોજનાદીસુ કિઞ્ચિપિ;

    Phuse āpattiyo tisso, bhojanādīsu kiñcipi;

    પટિગ્ગણ્હન્તિયા તસ્સા, હોતિ થુલ્લચ્ચયં પન.

    Paṭiggaṇhantiyā tassā, hoti thullaccayaṃ pana.

    ૧૮૮.

    188.

    અજ્ઝોહારેસુ સબ્બેસુ, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા;

    Ajjhohāresu sabbesu, hoti saṅghādisesatā;

    ઉદકં દન્તપોનં વા, પટિગ્ગણ્હાતિ દુક્કટં.

    Udakaṃ dantaponaṃ vā, paṭiggaṇhāti dukkaṭaṃ.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘સહત્થેન ગહેત્વા ત્વં, ખાદ વા ભુઞ્જ વા’’તિપિ;

    ‘‘Sahatthena gahetvā tvaṃ, khāda vā bhuñja vā’’tipi;

    ઉય્યોજેન્તી પનેવં તુ, તિસ્સો આપત્તિયો ફુસે.

    Uyyojentī panevaṃ tu, tisso āpattiyo phuse.

    ૧૯૦.

    190.

    દુક્કટં વચને તસ્સા, ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ગણ્હતિ;

    Dukkaṭaṃ vacane tassā, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati;

    અજ્ઝોહારેસુ સબ્બેસુ, તસ્સા થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Ajjhohāresu sabbesu, tassā thullaccayaṃ siyā.

    ૧૯૧.

    191.

    ભોજનસ્સ પનોસાને, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા;

    Bhojanassa panosāne, hoti saṅghādisesatā;

    ઉય્યોજેતિ ચ યા તસ્સા, ઇમા તિસ્સોતિ દીપયે.

    Uyyojeti ca yā tassā, imā tissoti dīpaye.

    ૧૯૨.

    192.

    સત્તમે અટ્ઠમે ચાપિ, નવમે દસમેપિ ચ;

    Sattame aṭṭhame cāpi, navame dasamepi ca;

    ચોરિવુટ્ઠાપનેનેવ, સમાનોવ વિનિચ્છયો.

    Corivuṭṭhāpaneneva, samānova vinicchayo.

    સઙ્ઘાદિસેસકથા.

    Saṅghādisesakathā.

    ૧૯૩.

    193.

    પત્તસન્નિચયં યિહ, કરોન્તી ભિક્ખુની પન;

    Pattasannicayaṃ yiha, karontī bhikkhunī pana;

    એકં નિસ્સગ્ગિયંયેવ, ફુસે પાચિત્તિયં તુ સા.

    Ekaṃ nissaggiyaṃyeva, phuse pācittiyaṃ tu sā.

    ૧૯૪.

    194.

    અકાલચીવરં કાલ-ચીવરં ભાજાપેન્તિયા;

    Akālacīvaraṃ kāla-cīvaraṃ bhājāpentiyā;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, લાભે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, lābhe nissaggiyaṃ siyā.

    ૧૯૫.

    195.

    ચીવરં પરિવત્તેત્વા, અચ્છિન્દતિ સચે પન;

    Cīvaraṃ parivattetvā, acchindati sace pana;

    પયોગે દુક્કટં, છિન્ને, તસ્સા નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, chinne, tassā nissaggiyaṃ siyā.

    ૧૯૬.

    196.

    વિઞ્ઞાપેત્વાવ અઞ્ઞં ચે, વિઞ્ઞાપેતિ તતો પરં;

    Viññāpetvāva aññaṃ ce, viññāpeti tato paraṃ;

    પયોગે દુક્કટં, વિઞ્ઞા-પિતે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, viññā-pite nissaggiyaṃ siyā.

    ૧૯૭.

    197.

    ચેતાપેત્વા હિ અઞ્ઞં ચે, ચેતાપેતિ તતો પરં;

    Cetāpetvā hi aññaṃ ce, cetāpeti tato paraṃ;

    પયોગે દુક્કટં, ચેતા-પિતે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, cetā-pite nissaggiyaṃ siyā.

    ૧૯૮.

    198.

    એવમેવ ચ સેસેસુ, છટ્ઠાદીસુ ચ સત્તસુ;

    Evameva ca sesesu, chaṭṭhādīsu ca sattasu;

    અનન્તરસમાનોવ, આપત્તીનં વિનિચ્છયો.

    Anantarasamānova, āpattīnaṃ vinicchayo.

    નિસ્સગ્ગિયકથા.

    Nissaggiyakathā.

    ૧૯૯.

    199.

    લસુણં ખાદતિ દ્વે ચે, દુક્કટં ગહણે સિયા;

    Lasuṇaṃ khādati dve ce, dukkaṭaṃ gahaṇe siyā;

    અજ્ઝોહારપયોગેસુ, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Ajjhohārapayogesu, pācitti pariyāputā.

    ૨૦૦.

    200.

    સંહરાપેન્તિયા લોમં, સમ્બાધે દ્વેવ હોન્તિ હિ;

    Saṃharāpentiyā lomaṃ, sambādhe dveva honti hi;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, હોતિ પાચિત્તિ સંહટે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti saṃhaṭe.

    ૨૦૧.

    201.

    કરોન્તી તલઘાતં તુ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Karontī talaghātaṃ tu, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, કતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    ૨૦૨.

    202.

    જતુના મટ્ઠકં કિઞ્ચિ, સાદિયન્તી દુવે ફુસે;

    Jatunā maṭṭhakaṃ kiñci, sādiyantī duve phuse;

    પયોગે દુક્કટાદિન્ને, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭādinne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૦૩.

    203.

    પઞ્ચમં તુ ચતુત્થેન, સમાનમિતિ દીપયે;

    Pañcamaṃ tu catutthena, samānamiti dīpaye;

    આપત્તીનં વિભાગસ્મિં, વિસેસો નત્થિ કોચિપિ.

    Āpattīnaṃ vibhāgasmiṃ, viseso natthi kocipi.

    ૨૦૪.

    204.

    ભિક્ખુસ્સ ભુઞ્જમાનસ્સ, પાનીયેનુપતિટ્ઠતિ;

    Bhikkhussa bhuñjamānassa, pānīyenupatiṭṭhati;

    હત્થપાસે તુ પાચિત્તિ, હિત્વા તિટ્ઠતિ દુક્કટં.

    Hatthapāse tu pācitti, hitvā tiṭṭhati dukkaṭaṃ.

    ૨૦૫.

    205.

    વિઞ્ઞાપેત્વામકં ધઞ્ઞં, ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ગણ્હતિ;

    Viññāpetvāmakaṃ dhaññaṃ, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati;

    દુક્કટં હોતિ પાચિત્તિ, અજ્ઝોહારેસુ દીપયે.

    Dukkaṭaṃ hoti pācitti, ajjhohāresu dīpaye.

    ૨૦૬.

    206.

    ઉચ્ચારાદિં તિરોકુટ્ટે, છડ્ડેન્તી દ્વે ફુસે હવે;

    Uccārādiṃ tirokuṭṭe, chaḍḍentī dve phuse have;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ છડ્ડિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti chaḍḍite siyā.

    ૨૦૭.

    207.

    ઉચ્ચારાદિચતુક્કં તુ, છડ્ડેતિ હરિતે સચે;

    Uccārādicatukkaṃ tu, chaḍḍeti harite sace;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, પાચિત્તિ છડ્ડિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti chaḍḍite siyā.

    ૨૦૮.

    208.

    નચ્ચાદિં દસ્સનત્થાય, સચે ગચ્છતિ દુક્કટં;

    Naccādiṃ dassanatthāya, sace gacchati dukkaṭaṃ;

    પસ્સન્તિયાપિ પાચિત્તિ, તથેવ ચ સુણન્તિયા.

    Passantiyāpi pācitti, tatheva ca suṇantiyā.

    લસુણવગ્ગો પઠમો.

    Lasuṇavaggo paṭhamo.

    ૨૦૯.

    209.

    પઠમે દુતિયે ચેવ, તતિયે ચ ચતુત્થકે;

    Paṭhame dutiye ceva, tatiye ca catutthake;

    તુલ્યો લસુણવગ્ગસ્સ, છટ્ઠેનિધ વિનિચ્છયો.

    Tulyo lasuṇavaggassa, chaṭṭhenidha vinicchayo.

    ૨૧૦.

    210.

    કુલાનિ ઉપસઙ્કમ્મ, નિસીદિત્વા પનાસને;

    Kulāni upasaṅkamma, nisīditvā panāsane;

    સામિકે તુ અનાપુચ્છા, પક્કમન્તી દુવે ફુસે.

    Sāmike tu anāpucchā, pakkamantī duve phuse.

    ૨૧૧.

    211.

    પઠમેન ચ પાદેન, અનોવસ્સમતિક્કમે;

    Paṭhamena ca pādena, anovassamatikkame;

    દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ, દુતિયાતિક્કમે સિયા.

    Dukkaṭaṃ hoti, pācitti, dutiyātikkame siyā.

    ૨૧૨.

    212.

    સામિકે તુ અનાપુચ્છા, આસને ચે નિસીદતિ;

    Sāmike tu anāpucchā, āsane ce nisīdati;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ ચ નિસીદિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti ca nisīdite.

    ૨૧૩.

    213.

    છટ્ઠેન સત્તમં સબ્બં, સમાનં અટ્ઠમે પન;

    Chaṭṭhena sattamaṃ sabbaṃ, samānaṃ aṭṭhame pana;

    પયોગે દુક્કટં, ઉજ્ઝા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, ujjhā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૪.

    214.

    અત્તાનં ચાભિસપ્પેન્તી, દ્વે ફુસે નિરયાદિના;

    Attānaṃ cābhisappentī, dve phuse nirayādinā;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ અભિસપ્પિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti abhisappite.

    ૨૧૫.

    215.

    વધિત્વા પન અત્તાનં, રોદન્તી તુ દુવે ફુસે;

    Vadhitvā pana attānaṃ, rodantī tu duve phuse;

    વધતિ રોદતિ પાચિત્તિ, કરોતેકં તુ દુક્કટં.

    Vadhati rodati pācitti, karotekaṃ tu dukkaṭaṃ.

    રત્તન્ધકારવગ્ગો દુતિયો.

    Rattandhakāravaggo dutiyo.

    ૨૧૬.

    216.

    નગ્ગા ન્હાયતિ દ્વે ચેવ, પયોગે દુક્કટં સિયા;

    Naggā nhāyati dve ceva, payoge dukkaṭaṃ siyā;

    ન્હાનસ્સ પરિયોસાને, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Nhānassa pariyosāne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૭.

    217.

    કારાપેતિ પમાણાતિ-ક્કન્તં ઉદકસાટિકં;

    Kārāpeti pamāṇāti-kkantaṃ udakasāṭikaṃ;

    પયોગે દુક્કટં, કારા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, kārā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૨૧૮.

    218.

    ચીવરં તુ વિસિબ્બેત્વા, વિસિબ્બાપેત્વ વા પન;

    Cīvaraṃ tu visibbetvā, visibbāpetva vā pana;

    નેવ સિબ્બન્તિયા વુત્ત-મેકં પાચિત્તિયં પન.

    Neva sibbantiyā vutta-mekaṃ pācittiyaṃ pana.

    ૨૧૯.

    219.

    પઞ્ચાહિકં તુ સઙ્ઘાટિ-ચારં પન અતિક્કમે;

    Pañcāhikaṃ tu saṅghāṭi-cāraṃ pana atikkame;

    એકાવસ્સા પનાપત્તિ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Ekāvassā panāpatti, pācitti paridīpitā.

    ૨૨૦.

    220.

    સચે સઙ્કમનીયં તુ, ધારેતિ પન ચીવરં;

    Sace saṅkamanīyaṃ tu, dhāreti pana cīvaraṃ;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ પન ધારિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti pana dhārite.

    ૨૨૧.

    221.

    ગણચીવરલાભસ્સ, અન્તરાયં કરોતિ ચે;

    Gaṇacīvaralābhassa, antarāyaṃ karoti ce;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, કતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૨.

    222.

    વિભઙ્ગં પટિબાહન્તી, ચીવરાનં તુ ધમ્મિકં;

    Vibhaṅgaṃ paṭibāhantī, cīvarānaṃ tu dhammikaṃ;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ પટિબાહિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti paṭibāhite.

    ૨૨૩.

    223.

    અગારિકાદિનો દેતિ, સચે સમણચીવરં;

    Agārikādino deti, sace samaṇacīvaraṃ;

    પયોગે દુક્કટં, દિન્ને, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Payoge dukkaṭaṃ, dinne, pācitti pariyāputā.

    ૨૨૪.

    224.

    ચીવરે દુબ્બલાસાય, કાલં ચે સમતિક્કમે;

    Cīvare dubbalāsāya, kālaṃ ce samatikkame;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તિ સમતિક્કમે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācitti samatikkame.

    ૨૨૫.

    225.

    ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારં, પટિબાહન્તિયા દુવે;

    Dhammikaṃ kathinuddhāraṃ, paṭibāhantiyā duve;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ પટિબાહિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti paṭibāhite.

    ન્હાનવગ્ગો તતિયો.

    Nhānavaggo tatiyo.

    ૨૨૬.

    226.

    દુવે ભિક્ખુનિયો એક-મઞ્ચસ્મિં ચે તુવટ્ટેય્યું;

    Duve bhikkhuniyo eka-mañcasmiṃ ce tuvaṭṭeyyuṃ;

    પયોગે દુક્કટં તાસં, નિપન્ને ઇતરં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tāsaṃ, nipanne itaraṃ siyā.

    ૨૨૭.

    227.

    દુતિયં પઠમેનેવ, સદિસં તતિયે પન;

    Dutiyaṃ paṭhameneva, sadisaṃ tatiye pana;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, કતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, kate pācittiyaṃ siyā.

    ૨૨૮.

    228.

    નુપટ્ઠાપેન્તિયા વાપિ, દુક્ખિતં સહજીવિનિં;

    Nupaṭṭhāpentiyā vāpi, dukkhitaṃ sahajīviniṃ;

    એકાયેવ પનાપત્તિ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Ekāyeva panāpatti, pācitti paridīpitā.

    ૨૨૯.

    229.

    સચે ઉપસ્સયં દત્વા, નિક્કડ્ઢતિ ચ ભિક્ખુનિં;

    Sace upassayaṃ datvā, nikkaḍḍhati ca bhikkhuniṃ;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, હોતિ પાચિત્તિ કડ્ઢિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, hoti pācitti kaḍḍhite.

    ૨૩૦.

    230.

    છટ્ઠે પન ચ સંસટ્ઠા, ઞત્તિયા દુક્કટં ફુસે;

    Chaṭṭhe pana ca saṃsaṭṭhā, ñattiyā dukkaṭaṃ phuse;

    કમ્મવાચાય ઓસાને, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Kammavācāya osāne, pācitti paridīpitā.

    ૨૩૧.

    231.

    અન્તોરટ્ઠે તુ સાસઙ્કે, ચારિકં તુ ચરન્તિયા;

    Antoraṭṭhe tu sāsaṅke, cārikaṃ tu carantiyā;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પટિપન્નાય સેસકં.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, paṭipannāya sesakaṃ.

    ૨૩૨.

    232.

    અટ્ઠમં નવમઞ્ચેવ, સત્તમેન સમં મતં;

    Aṭṭhamaṃ navamañceva, sattamena samaṃ mataṃ;

    દસમે પન એકાવ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા.

    Dasame pana ekāva, pācitti paridīpitā.

    તુવટ્ટવગ્ગો ચતુત્થો.

    Tuvaṭṭavaggo catuttho.

    ૨૩૩.

    233.

    રાજાગારાદિકં સબ્બં, દસ્સનત્થાય ગચ્છતિ;

    Rājāgārādikaṃ sabbaṃ, dassanatthāya gacchati;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, પાચિત્તિ યદિ પસ્સતિ.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti yadi passati.

    ૨૩૪.

    234.

    આસન્દિં વાપિ પલ્લઙ્કં, પરિભુઞ્જન્તિયા દુવે;

    Āsandiṃ vāpi pallaṅkaṃ, paribhuñjantiyā duve;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, ભુત્તે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, bhutte pācittiyaṃ siyā.

    ૨૩૫.

    235.

    સુત્તં કન્તન્તિયા દ્વેવ, પયોગે દુક્કટં મતં;

    Suttaṃ kantantiyā dveva, payoge dukkaṭaṃ mataṃ;

    ઉજ્જવુજ્જવને તસ્સા, પાચિત્તિ સમુદાહરે.

    Ujjavujjavane tassā, pācitti samudāhare.

    ૨૩૬.

    236.

    વેય્યાવચ્ચં ગિહીનં તુ, દ્વેવ હોન્તિ કરોન્તિયા;

    Veyyāvaccaṃ gihīnaṃ tu, dveva honti karontiyā;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, કતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, kate pācittiyaṃ siyā.

    ૨૩૭.

    237.

    પઞ્ચમે પન એકાવ, પાચિત્તિ પરિદીપિતા;

    Pañcame pana ekāva, pācitti paridīpitā;

    પયોગે દુક્કટં છટ્ઠે, દિન્ને પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ chaṭṭhe, dinne pācittiyaṃ siyā.

    ૨૩૮.

    238.

    સત્તમં દુતિયેનેવ, સમાપત્તિપભેદતો;

    Sattamaṃ dutiyeneva, samāpattipabhedato;

    અટ્ઠમં દુતિયે વગ્ગે, પઞ્ચમેન સમં મતં.

    Aṭṭhamaṃ dutiye vagge, pañcamena samaṃ mataṃ.

    ૨૩૯.

    239.

    તિરચ્છાનગતં વિજ્જં, દ્વેવ હોન્તિ પઠન્તિયા;

    Tiracchānagataṃ vijjaṃ, dveva honti paṭhantiyā;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ હિ પદે પદે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti hi pade pade.

    ૨૪૦.

    240.

    દસમં નવમેનેવ, સમાનં સબ્બથા પન;

    Dasamaṃ navameneva, samānaṃ sabbathā pana;

    ‘‘પરિયાપુણાતિ, વાચેતિ’’, પદમત્તં વિસેસકં.

    ‘‘Pariyāpuṇāti, vāceti’’, padamattaṃ visesakaṃ.

    ચિત્તાગારવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Cittāgāravaggo pañcamo.

    ૨૪૧.

    241.

    સભિક્ખુકં તમારામં, જાનન્તી પન ભિક્ખુની;

    Sabhikkhukaṃ tamārāmaṃ, jānantī pana bhikkhunī;

    પવિસન્તી અનાપુચ્છા, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે.

    Pavisantī anāpucchā, dve panāpattiyo phuse.

    ૨૪૨.

    242.

    પઠમેન ચ પાદેન, પરિક્ખેપસ્સતિક્કમે;

    Paṭhamena ca pādena, parikkhepassatikkame;

    દુક્કટં પિટકે વુત્તં, પાચિત્તિ દુતિયેન તુ.

    Dukkaṭaṃ piṭake vuttaṃ, pācitti dutiyena tu.

    ૨૪૩.

    243.

    અક્કોસતિ ચ યા ભિક્ખું, ભિક્ખુની પરિભાસતિ;

    Akkosati ca yā bhikkhuṃ, bhikkhunī paribhāsati;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, પાચિત્તક્કોસિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācittakkosite siyā.

    ૨૪૪.

    244.

    યા હિ ચણ્ડિકભાવેન, ગણં તુ પરિભાસતિ;

    Yā hi caṇḍikabhāvena, gaṇaṃ tu paribhāsati;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, પરિભટ્ઠે પનેતરં.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, paribhaṭṭhe panetaraṃ.

    ૨૪૫.

    245.

    નિમન્તિતા પવારિતા, ખાદનં ભોજનમ્પિ વા;

    Nimantitā pavāritā, khādanaṃ bhojanampi vā;

    ભુઞ્જન્તી ભિક્ખુની સા હિ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે.

    Bhuñjantī bhikkhunī sā hi, dve panāpattiyo phuse.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ યં કિઞ્ચિ, પટિગ્ગણ્હાતિ દુક્કટં;

    ‘‘Bhuñjissāmī’’ti yaṃ kiñci, paṭiggaṇhāti dukkaṭaṃ;

    અજ્ઝોહારપયોગેસુ, પાચિત્તિ પરિદીપયે.

    Ajjhohārapayogesu, pācitti paridīpaye.

    ૨૪૭.

    247.

    કુલં તુ મચ્છરાયન્તી, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Kulaṃ tu maccharāyantī, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, સેસા મચ્છરિતે સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, sesā maccharite siyā.

    ૨૪૮.

    248.

    અભિક્ખુકે પનાવાસે, ભવે વસ્સં વસન્તિયા;

    Abhikkhuke panāvāse, bhave vassaṃ vasantiyā;

    દુક્કટં પુબ્બકિચ્ચેસુ, પાચિત્તિ અરુણુગ્ગમે.

    Dukkaṭaṃ pubbakiccesu, pācitti aruṇuggame.

    ૨૪૯.

    249.

    ભિક્ખુની ઉભતોસઙ્ઘે, વસ્સંવુટ્ઠા તુ તીહિપિ;

    Bhikkhunī ubhatosaṅghe, vassaṃvuṭṭhā tu tīhipi;

    ઠાનેહિ અપ્પવારેન્તી, એકં પાચિત્તિયં ફુસે.

    Ṭhānehi appavārentī, ekaṃ pācittiyaṃ phuse.

    ૨૫૦.

    250.

    ઓવાદત્થાય વા ભિક્ખું, સંવાસત્થાય વા તથા;

    Ovādatthāya vā bhikkhuṃ, saṃvāsatthāya vā tathā;

    ન ગચ્છતિ સચે તસ્સા, એકં પાચિત્તિયં સિયા.

    Na gacchati sace tassā, ekaṃ pācittiyaṃ siyā.

    ૨૫૧.

    251.

    ઓવાદમ્પિ ન યાચન્તી, ન ગચ્છન્તી ઉપોસથં;

    Ovādampi na yācantī, na gacchantī uposathaṃ;

    એકં પાચિત્તિયાપત્તિ-માપજ્જતિ, ન સંસયો.

    Ekaṃ pācittiyāpatti-māpajjati, na saṃsayo.

    ૨૫૨.

    252.

    અપુચ્છિત્વાવ સઙ્ઘં વા, ભેદાપેતિ પસાખજં;

    Apucchitvāva saṅghaṃ vā, bhedāpeti pasākhajaṃ;

    પયોગે દુક્કટં, ભિન્ને, પાચિત્તિ પરિયાપુતા.

    Payoge dukkaṭaṃ, bhinne, pācitti pariyāputā.

    આરામવગ્ગો છટ્ઠો.

    Ārāmavaggo chaṭṭho.

    ૨૫૩.

    253.

    ગબ્ભિનિં વુટ્ઠપેન્તી હિ, દ્વે પનાપત્તિયો ફુસે;

    Gabbhiniṃ vuṭṭhapentī hi, dve panāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં, વુટ્ઠા-પિતે પાચિત્તિયં સિયા.

    Payoge dukkaṭaṃ, vuṭṭhā-pite pācittiyaṃ siyā.

    ૨૫૪.

    254.

    દુતિયં તતિયઞ્ચેવ, ચતુત્થં પઞ્ચમમ્પિ ચ;

    Dutiyaṃ tatiyañceva, catutthaṃ pañcamampi ca;

    છટ્ઠઞ્ચ સત્તમઞ્ચેવ, પઠમેન સમં મતં.

    Chaṭṭhañca sattamañceva, paṭhamena samaṃ mataṃ.

    ૨૫૫.

    255.

    ભિક્ખુની વુટ્ઠપેત્વાન, ભિક્ખુનિં સહજીવિનિં;

    Bhikkhunī vuṭṭhapetvāna, bhikkhuniṃ sahajīviniṃ;

    દ્વેવસ્સં નાનુગ્ગણ્હન્તી, એકં પાચિત્તિયં ફુસે.

    Dvevassaṃ nānuggaṇhantī, ekaṃ pācittiyaṃ phuse.

    ૨૫૬.

    256.

    નવમં દસમઞ્ચેવ, અટ્ઠમેન સમં મતં;

    Navamaṃ dasamañceva, aṭṭhamena samaṃ mataṃ;

    દ્વીસુ આપત્તિભેદસ્મિં, નાનત્તં નત્થિ કિઞ્ચિપિ.

    Dvīsu āpattibhedasmiṃ, nānattaṃ natthi kiñcipi.

    ગબ્ભિનીવગ્ગો સત્તમો.

    Gabbhinīvaggo sattamo.

    ૨૫૭.

    257.

    કુમારીભૂતવગ્ગસ્સ, આદિતો પન પઞ્ચપિ;

    Kumārībhūtavaggassa, ādito pana pañcapi;

    સમાના ગબ્ભિનીવગ્ગે, પઠમેનેવ સબ્બસો.

    Samānā gabbhinīvagge, paṭhameneva sabbaso.

    ૨૫૮.

    258.

    ‘‘અલં વુટ્ઠાપિતેના’’તિ, વુચ્ચમાના હિ ખીયતિ;

    ‘‘Alaṃ vuṭṭhāpitenā’’ti, vuccamānā hi khīyati;

    પયોગે દુક્કટં, પચ્છા, હોતિ પાચિત્તિ ખીયિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ, pacchā, hoti pācitti khīyite.

    ૨૫૯.

    259.

    સત્તમે અટ્ઠમે ચેવ, એકં પાચિત્તિયં મતં;

    Sattame aṭṭhame ceva, ekaṃ pācittiyaṃ mataṃ;

    આદિનાવ સમાનાનિ, નવમાદીનિ પઞ્ચપિ.

    Ādināva samānāni, navamādīni pañcapi.

    કુમારીભૂતવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Kumārībhūtavaggo aṭṭhamo.

    ૨૬૦.

    260.

    આપત્તિયો ફુસે દ્વેપિ, ધારેન્તી છત્તુપાહનં;

    Āpattiyo phuse dvepi, dhārentī chattupāhanaṃ;

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, હોતિ પાચિત્તિ ધારિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, hoti pācitti dhārite.

    ૨૬૧.

    261.

    યાનેન પન યાયન્તી, દ્વે કિરાપત્તિયો ફુસે;

    Yānena pana yāyantī, dve kirāpattiyo phuse;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, પાચિત્તિ યદિ યાયિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, pācitti yadi yāyite.

    ૨૬૨.

    262.

    ધારેન્તિયા તુ સઙ્ઘાણિં, પયોગે દુક્કટં સિયા;

    Dhārentiyā tu saṅghāṇiṃ, payoge dukkaṭaṃ siyā;

    ધારિતે પન પાચિત્તિ, ચતુત્થેપિ અયં નયો.

    Dhārite pana pācitti, catutthepi ayaṃ nayo.

    ૨૬૩.

    263.

    ન્હાયન્તી ગન્ધવણ્ણેન, પયોગે દુક્કટં ફુસે;

    Nhāyantī gandhavaṇṇena, payoge dukkaṭaṃ phuse;

    ન્હાનસ્સ પરિયોસાને, તસ્સા પાચિત્તિયં સિયા.

    Nhānassa pariyosāne, tassā pācittiyaṃ siyā.

    ૨૬૪.

    264.

    છટ્ઠમ્પિ પઞ્ચમેનેવ, સમાનં સબ્બથા પન;

    Chaṭṭhampi pañcameneva, samānaṃ sabbathā pana;

    સત્તમે અટ્ઠમે ચેવ, નવમે દસમેપિ ચ.

    Sattame aṭṭhame ceva, navame dasamepi ca.

    ૨૬૫.

    265.

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, પાચિત્તુમ્મદ્દિતે સિયા;

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, pācittummaddite siyā;

    આપત્તીનં વિભાગસ્મિં, નત્થિ કાચિ વિસેસતા.

    Āpattīnaṃ vibhāgasmiṃ, natthi kāci visesatā.

    ૨૬૬.

    266.

    અનાપુચ્છા તુ ભિક્ખુસ્સ, પુરતો યા નિસીદતિ;

    Anāpucchā tu bhikkhussa, purato yā nisīdati;

    પયોગે દુક્કટં તસ્સા, પાચિત્તિ તુ નિસીદિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ tassā, pācitti tu nisīdite.

    ૨૬૭.

    267.

    અનોકાસકતં ભિક્ખું, પઞ્હં પુચ્છન્તિયા પન;

    Anokāsakataṃ bhikkhuṃ, pañhaṃ pucchantiyā pana;

    પયોગે દુક્કટં હોતિ, વુત્તા પાચિત્તિ પુચ્છિતે.

    Payoge dukkaṭaṃ hoti, vuttā pācitti pucchite.

    ૨૬૮.

    268.

    સંકચ્ચિકં વિના ગામં, પદસા પવિસન્તિયા;

    Saṃkaccikaṃ vinā gāmaṃ, padasā pavisantiyā;

    પઠમેનેવ આરામ-વગ્ગસ્સ સદિસં વદે.

    Paṭhameneva ārāma-vaggassa sadisaṃ vade.

    છત્તુપાહનવગ્ગો નવમો.

    Chattupāhanavaggo navamo.

    પાચિત્તિયકથા.

    Pācittiyakathā.

    ૨૬૯.

    269.

    અટ્ઠસુ દુવિધાપત્તિ, પાટિદેસનિયેસુપિ;

    Aṭṭhasu duvidhāpatti, pāṭidesaniyesupi;

    વિઞ્ઞાપેત્વા સચે સપ્પિં, ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ગણ્હતિ.

    Viññāpetvā sace sappiṃ, ‘‘bhuñjissāmī’’ti gaṇhati.

    ૨૭૦.

    270.

    તતો ભિક્ખુનિયા તસ્સા, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં;

    Tato bhikkhuniyā tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ;

    અજ્ઝોહારેસુ સબ્બેસુ, પાટિદેસનિયં સિયા.

    Ajjhohāresu sabbesu, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    પાટિદેસનીયકથા.

    Pāṭidesanīyakathā.

    ૨૭૧.

    271.

    ઇમં વિદિત્વા પરમં પનુત્તરં;

    Imaṃ viditvā paramaṃ panuttaraṃ;

    નિરુત્તરં અત્થવસેન ભિક્ખુ;

    Niruttaraṃ atthavasena bhikkhu;

    સુખેન પઞ્ઞત્તમહાસમુદ્દં;

    Sukhena paññattamahāsamuddaṃ;

    દુરુત્તરં ઉત્તરતેવ ધીરો.

    Duruttaraṃ uttarateva dhīro.

    ૨૭૨.

    272.

    યસ્મા તસ્મા અસ્મિં યોગં;

    Yasmā tasmā asmiṃ yogaṃ;

    ઉસ્માયુત્તો યુત્તો કાતું;

    Usmāyutto yutto kātuṃ;

    સત્તો સત્તો કઙ્ખચ્છેદે;

    Satto satto kaṅkhacchede;

    સત્થે સત્થે નિચ્ચં નિચ્ચં.

    Satthe satthe niccaṃ niccaṃ.

    ભિક્ખુનીવિભઙ્ગો નિટ્ઠિતો.

    Bhikkhunīvibhaṅgo niṭṭhito.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact