Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. ભિક્ખુસુત્તવણ્ણના

    5. Bhikkhusuttavaṇṇanā

    ૧૮૬. બોધાયાતિ એત્થ બોધો નામ બુજ્ઝનં, તં પન કિસ્સ કેનાતિ પુચ્છન્તો ‘‘કિં બુજ્ઝનત્થાયા’’તિ વત્વા તં દસ્સેન્તો ‘‘મગ્ગેના’’તિઆદિમાહ. મગ્ગેન નિબ્બાનં બુજ્ઝનત્થાય સંવત્તન્તિ, પચ્ચવેક્ખણાય કતકિચ્ચતં બુજ્ઝનત્થાય સંવત્તન્તિ, પઠમવિકપ્પે સચ્છિકિરિયાભિસમયો એવ દસ્સિતોતિ તેન અતુટ્ઠે ‘‘મગ્ગેન વા’’તિ દુતિયવિકપ્પમાહ. વિવેકનિસ્સિતં વિરાગનિસ્સિતન્તિ પદેહિ સબ્બં મગ્ગકિચ્ચં તસ્સ ફલઞ્ચ દસ્સિતં. નિરોધનિસ્સિતન્તિ ઇમિના નિબ્બાનસચ્છિકિરિયા. કામાસવાપિ ચિત્તં વિમુચ્ચતીતિઆદિના કિલેસપ્પહાનં. વિમુત્તસ્મિં વિમુત્તમિતિ ઞાણં હોતીતિઆદિના પચ્ચવેક્ખણા દસ્સિતા.

    186.Bodhāyāti ettha bodho nāma bujjhanaṃ, taṃ pana kissa kenāti pucchanto ‘‘kiṃ bujjhanatthāyā’’ti vatvā taṃ dassento ‘‘maggenā’’tiādimāha. Maggena nibbānaṃ bujjhanatthāya saṃvattanti, paccavekkhaṇāya katakiccataṃ bujjhanatthāya saṃvattanti, paṭhamavikappe sacchikiriyābhisamayo eva dassitoti tena atuṭṭhe ‘‘maggena vā’’ti dutiyavikappamāha. Vivekanissitaṃ virāganissitanti padehi sabbaṃ maggakiccaṃ tassa phalañca dassitaṃ. Nirodhanissitanti iminā nibbānasacchikiriyā. Kāmāsavāpi cittaṃ vimuccatītiādinā kilesappahānaṃ. Vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hotītiādinā paccavekkhaṇā dassitā.

    ભિક્ખુસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhikkhusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ભિક્ખુસુત્તં • 5. Bhikkhusuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. ભિક્ખુસુત્તવણ્ણના • 5. Bhikkhusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact