Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૪. ચતુત્થવગ્ગો
4. Catutthavaggo
૧-૪. ભિન્દિસુત્તાદિવણ્ણના
1-4. Bhindisuttādivaṇṇanā
૧૮૦-૧૮૩. દેવદત્તો સગ્ગે વા નિબ્બત્તેય્યાતિઆદિ પરિકપ્પવચનં. ન હિ પચ્ચેકબોધિયં નિયતગતિકો અન્તરા મગ્ગફલાનિ અધિગન્તું ભબ્બોતિ. સોતિ અનવજ્જધમ્મો. અસ્સાતિ દેવદત્તસ્સ. સમુચ્છેદમગમા કતૂપચિતસ્સ મહતો પાપધમ્મસ્સ બલેન તસ્મિં અત્તભાવે સમુચ્છેદભાવતો, ન અચ્ચન્તાય. અકુસલં નામેતં અબલં, કુસલં વિય ન મહાબલં, તસ્મા તસ્મિંયેવ અત્તભાવે તાદિસાનં પુગ્ગલાનં અતેકિચ્છતા, અઞ્ઞથા સમ્મત્તનિયામો વિય મિચ્છત્તનિયામો અચ્ચન્તિકો સિયા. યદિ એવં વટ્ટખાણુકજોતના કથન્તિ? આસેવનાવસેન, તસ્મા યથા ‘‘સકિં નિમુગ્ગો નિમુગ્ગો એવ બાલો’’તિ વુત્તં, એવં વટ્ટખાણુકજોતના. યાદિસે હિ પચ્ચયે પટિચ્ચ પુગ્ગલો તં દસ્સનં ગણ્હિ, તથા ચ પટિપન્નો, પુન અચિન્તપ્પતિવત્તે પચ્ચયે પતિતતો સીસુક્ખિપનમસ્સ ન હોતીતિ ન વત્તબ્બં.
180-183.Devadatto sagge vā nibbatteyyātiādi parikappavacanaṃ. Na hi paccekabodhiyaṃ niyatagatiko antarā maggaphalāni adhigantuṃ bhabboti. Soti anavajjadhammo. Assāti devadattassa. Samucchedamagamā katūpacitassa mahato pāpadhammassa balena tasmiṃ attabhāve samucchedabhāvato, na accantāya. Akusalaṃ nāmetaṃ abalaṃ, kusalaṃ viya na mahābalaṃ, tasmā tasmiṃyeva attabhāve tādisānaṃ puggalānaṃ atekicchatā, aññathā sammattaniyāmo viya micchattaniyāmo accantiko siyā. Yadi evaṃ vaṭṭakhāṇukajotanā kathanti? Āsevanāvasena, tasmā yathā ‘‘sakiṃ nimuggo nimuggo eva bālo’’ti vuttaṃ, evaṃ vaṭṭakhāṇukajotanā. Yādise hi paccaye paṭicca puggalo taṃ dassanaṃ gaṇhi, tathā ca paṭipanno, puna acintappativatte paccaye patitato sīsukkhipanamassa na hotīti na vattabbaṃ.
ભિન્દિસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhindisuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. ભિન્દિસુત્તં • 1. Bhindisuttaṃ
૨. કુસલમૂલસુત્તં • 2. Kusalamūlasuttaṃ
૩. કુસલધમ્મસુત્તં • 3. Kusaladhammasuttaṃ
૪. સુક્કધમ્મસુત્તં • 4. Sukkadhammasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૪. ભિન્દિસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Bhindisuttādivaṇṇanā