Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. ભિસદાયકત્થેરઅપદાનં

    5. Bhisadāyakattheraapadānaṃ

    ૨૯.

    29.

    ‘‘વેસ્સભૂ નામ નામેન, ઇસીનં તતિયો અહુ;

    ‘‘Vessabhū nāma nāmena, isīnaṃ tatiyo ahu;

    કાનનં વનમોગય્હ, વિહાસિ પુરિસુત્તમો.

    Kānanaṃ vanamogayha, vihāsi purisuttamo.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘ભિસમુળાલં ગણ્હિત્વા, અગમં બુદ્ધસન્તિકં;

    ‘‘Bhisamuḷālaṃ gaṇhitvā, agamaṃ buddhasantikaṃ;

    તઞ્ચ બુદ્ધસ્સ પાદાસિં, પસન્નો સેહિ પાણિભિ.

    Tañca buddhassa pādāsiṃ, pasanno sehi pāṇibhi.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘કરેન ચ પરામટ્ઠો, વેસ્સભૂવરબુદ્ધિના;

    ‘‘Karena ca parāmaṭṭho, vessabhūvarabuddhinā;

    સુખાહં નાભિજાનામિ, સમં તેન કુતોત્તરિં.

    Sukhāhaṃ nābhijānāmi, samaṃ tena kutottariṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ચરિમો વત્તતે મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Carimo vattate mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    હત્થિનાગેન સન્તેન, કુસલં રોપિતં મયા 1.

    Hatthināgena santena, kusalaṃ ropitaṃ mayā 2.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ભિસદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bhisadānassidaṃ phalaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘સમોધાના ચ રાજાનો, સોળસ મનુજાધિપા;

    ‘‘Samodhānā ca rājāno, soḷasa manujādhipā;

    કપ્પમ્હિ ચુદ્દસે 3 આસું, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Kappamhi cuddase 4 āsuṃ, cakkavattī mahabbalā.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ભિસદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bhisadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ભિસદાયકત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Bhisadāyakattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો (સ્યા॰)
    2. nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo (syā.)
    3. તેરસે (સી॰ સ્યા॰)
    4. terase (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. ભિસદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Bhisadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact