Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    488. பி⁴ஸஜாதகங் (5)

    488. Bhisajātakaṃ (5)

    78.

    78.

    அஸ்ஸங் க³வங் ரஜதங் ஜாதரூபங், ப⁴ரியஞ்ச ஸோ இத⁴ லப⁴தங் மனாபங்;

    Assaṃ gavaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, bhariyañca so idha labhataṃ manāpaṃ;

    புத்தேஹி தா³ரேஹி ஸமங்கி³ ஹோது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Puttehi dārehi samaṅgi hotu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    79.

    79.

    மாலஞ்ச ஸோ காஸிகசந்த³னஞ்ச, தா⁴ரேது புத்தஸ்ஸ ப³ஹூ ப⁴வந்து;

    Mālañca so kāsikacandanañca, dhāretu puttassa bahū bhavantu;

    காமேஸு திப்³ப³ங் குருதங் அபெக்க²ங், பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Kāmesu tibbaṃ kurutaṃ apekkhaṃ, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    80.

    80.

    பஹூதத⁴ஞ்ஞோ கஸிமா யஸஸ்ஸீ, புத்தே கி³ஹீ த⁴னிமா ஸப்³ப³காமே;

    Pahūtadhañño kasimā yasassī, putte gihī dhanimā sabbakāme;

    வயங் அபஸ்ஸங் க⁴ரமாவஸாது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Vayaṃ apassaṃ gharamāvasātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    81.

    81.

    ஸோ க²த்தியோ ஹோது பஸய்ஹகாரீ, ராஜாபி⁴ராஜா 1 ப³லவா யஸஸ்ஸீ;

    So khattiyo hotu pasayhakārī, rājābhirājā 2 balavā yasassī;

    ஸ சாதுரந்தங் மஹிமாவஸாது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Sa cāturantaṃ mahimāvasātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    82.

    82.

    ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஹோது அவீதராகோ³, முஹுத்தனக்க²த்தபதே²ஸு யுத்தோ;

    So brāhmaṇo hotu avītarāgo, muhuttanakkhattapathesu yutto;

    பூஜேது நங் ரட்ட²பதீ யஸஸ்ஸீ, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Pūjetu naṃ raṭṭhapatī yasassī, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    83.

    83.

    அஜ்ஜா²யகங் ஸப்³ப³ஸமந்தவேத³ங் 3, தபஸ்ஸீனங் மஞ்ஞது ஸப்³ப³லோகோ;

    Ajjhāyakaṃ sabbasamantavedaṃ 4, tapassīnaṃ maññatu sabbaloko;

    பூஜெந்து நங் ஜானபதா³ ஸமேச்ச, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Pūjentu naṃ jānapadā samecca, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    84.

    84.

    சதுஸ்ஸத³ங் கா³மவரங் ஸமித்³த⁴ங், தி³ன்னஞ்ஹி ஸோ பு⁴ஞ்ஜது வாஸவேன;

    Catussadaṃ gāmavaraṃ samiddhaṃ, dinnañhi so bhuñjatu vāsavena;

    அவீதராகோ³ மரணங் உபேது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Avītarāgo maraṇaṃ upetu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    85.

    85.

    ஸோ கா³மணீ ஹோது ஸஹாயமஜ்ஜே², நச்சேஹி கீ³தேஹி பமோத³மானோ;

    So gāmaṇī hotu sahāyamajjhe, naccehi gītehi pamodamāno;

    ஸோ ராஜதோ ப்³யஸன மாலத்த² 5 கிஞ்சி, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    So rājato byasana mālattha 6 kiñci, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    86.

    86.

    யங் ஏகராஜா பத²விங் விஜெத்வா, இத்தீ²ஸஹஸ்ஸான 7 ட²பேது அக்³க³ங்;

    Yaṃ ekarājā pathaviṃ vijetvā, itthīsahassāna 8 ṭhapetu aggaṃ;

    ஸீமந்தினீனங் பவரா ப⁴வாது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யா அஹாஸி.

    Sīmantinīnaṃ pavarā bhavātu, bhisāni te brāhmaṇa yā ahāsi.

    87.

    87.

    இஸீனஞ்ஹி ஸா ஸப்³ப³ஸமாக³தானங், பு⁴ஞ்ஜெய்ய ஸாது³ங் அவிகம்பமானா;

    Isīnañhi sā sabbasamāgatānaṃ, bhuñjeyya sāduṃ avikampamānā;

    சராது லாபே⁴ன விகத்த²மானா, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யா அஹாஸி.

    Carātu lābhena vikatthamānā, bhisāni te brāhmaṇa yā ahāsi.

    88.

    88.

    ஆவாஸிகோ ஹோது மஹாவிஹாரே, நவகம்மிகோ ஹோது க³ஜங்க³லாயங் 9;

    Āvāsiko hotu mahāvihāre, navakammiko hotu gajaṅgalāyaṃ 10;

    ஆலோகஸந்தி⁴ங் தி³வஸங் 11 கரோது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Ālokasandhiṃ divasaṃ 12 karotu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    89.

    89.

    ஸோ ப³ஜ்ஜ²தூ பாஸஸதேஹி ச²ப்³பி⁴ 13, ரம்மா வனா நிய்யது ராஜதா⁴னிங் 14;

    So bajjhatū pāsasatehi chabbhi 15, rammā vanā niyyatu rājadhāniṃ 16;

    துத்தேஹி ஸோ ஹஞ்ஞது பாசனேஹி, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Tuttehi so haññatu pācanehi, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    90.

    90.

    அலக்கமாலீ திபுகண்ணவித்³தோ⁴, லட்டீ²ஹதோ ஸப்பமுக²ங் உபேது;

    Alakkamālī tipukaṇṇaviddho, laṭṭhīhato sappamukhaṃ upetu;

    ஸகச்ச²ப³ந்தோ⁴ 17 விஸிக²ங் சராது, பி⁴ஸானி தே ப்³ராஹ்மண யோ அஹாஸி.

    Sakacchabandho 18 visikhaṃ carātu, bhisāni te brāhmaṇa yo ahāsi.

    91.

    91.

    யோ வே அனட்ட²ங்வ 19 நட்ட²ந்தி சாஹ, காமேவ ஸோ லப⁴தங் பு⁴ஞ்ஜதஞ்ச 20;

    Yo ve anaṭṭhaṃva 21 naṭṭhanti cāha, kāmeva so labhataṃ bhuñjatañca 22;

    அகா³ரமஜ்ஜே² மரணங் உபேது, யோ வா பொ⁴ந்தோ ஸங்கதி கஞ்சிதே³வ 23.

    Agāramajjhe maraṇaṃ upetu, yo vā bhonto saṅkati kañcideva 24.

    92.

    92.

    யதே³ஸமானா விசரந்தி லோகே, இட்ட²ஞ்ச கந்தஞ்ச ப³ஹூனமேதங்;

    Yadesamānā vicaranti loke, iṭṭhañca kantañca bahūnametaṃ;

    பியங் மனுஞ்ஞங் சித⁴ ஜீவலோகே, கஸ்மா இஸயோ நப்பஸங்ஸந்தி காமே.

    Piyaṃ manuññaṃ cidha jīvaloke, kasmā isayo nappasaṃsanti kāme.

    93.

    93.

    காமேஸு வே ஹஞ்ஞரே ப³ஜ்ஜ²ரே ச, காமேஸு து³க்க²ஞ்ச ப⁴யஞ்ச ஜாதங்;

    Kāmesu ve haññare bajjhare ca, kāmesu dukkhañca bhayañca jātaṃ;

    காமேஸு பூ⁴தாதி⁴பதீ பமத்தா, பாபானி கம்மானி கரொந்தி மோஹா.

    Kāmesu bhūtādhipatī pamattā, pāpāni kammāni karonti mohā.

    94.

    94.

    தே பாபத⁴ம்மா பஸவெத்வ பாபங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயங் வஜந்தி;

    Te pāpadhammā pasavetva pāpaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajanti;

    ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, தஸ்மா இஸயோ நப்பஸங்ஸந்தி காமே.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, tasmā isayo nappasaṃsanti kāme.

    95.

    95.

    வீமங்ஸமானோ இஸினோ பி⁴ஸானி, தீரே க³ஹெத்வான த²லே நிதே⁴ஸிங்;

    Vīmaṃsamāno isino bhisāni, tīre gahetvāna thale nidhesiṃ;

    ஸுத்³தா⁴ அபாபா இஸயோ வஸந்தி, ஏதானி தே ப்³ரஹ்மசாரீ பி⁴ஸானி.

    Suddhā apāpā isayo vasanti, etāni te brahmacārī bhisāni.

    96.

    96.

    ந தே நடா நோ பன கீளனெய்யா, ந ப³ந்த⁴வா நோ பன தே ஸஹாயா;

    Na te naṭā no pana kīḷaneyyā, na bandhavā no pana te sahāyā;

    கிஸ்மிங் வுபத்த²ம்ப⁴ ஸஹஸ்ஸனெத்த, இஸீஹி த்வங் கீளஸி தே³வராஜ.

    Kismiṃ vupatthambha sahassanetta, isīhi tvaṃ kīḷasi devarāja.

    97.

    97.

    ஆசரியோ மேஸி பிதா ச மய்ஹங், ஏஸா பதிட்டா² க²லிதஸ்ஸ ப்³ரஹ்மே;

    Ācariyo mesi pitā ca mayhaṃ, esā patiṭṭhā khalitassa brahme;

    ஏகாபராத⁴ங் க²ம பூ⁴ரிபஞ்ஞ, ந பண்டி³தா கோத⁴ப³லா ப⁴வந்தி.

    Ekāparādhaṃ khama bhūripañña, na paṇḍitā kodhabalā bhavanti.

    98.

    98.

    ஸுவாஸிதங் இஸினங் ஏகரத்தங், யங் வாஸவங் பூ⁴தபதித்³த³ஸாம;

    Suvāsitaṃ isinaṃ ekarattaṃ, yaṃ vāsavaṃ bhūtapatiddasāma;

    ஸப்³பே³வ பொ⁴ந்தோ ஸுமனா ப⁴வந்து, யங் ப்³ராஹ்மணோ பச்சுபாதீ³ பி⁴ஸானி.

    Sabbeva bhonto sumanā bhavantu, yaṃ brāhmaṇo paccupādī bhisāni.

    99.

    99.

    அஹஞ்ச ஸாரிபுத்தோ ச, மொக்³க³ல்லானோ ச கஸ்ஸபோ;

    Ahañca sāriputto ca, moggallāno ca kassapo;

    அனுருத்³தோ⁴ புண்ணோ ஆனந்தோ³, ததா³ஸுங் ஸத்த பா⁴தரோ.

    Anuruddho puṇṇo ānando, tadāsuṃ satta bhātaro.

    100.

    100.

    ப⁴கி³னீ உப்பலவண்ணா ச, தா³ஸீ கு²ஜ்ஜுத்தரா ததா³;

    Bhaginī uppalavaṇṇā ca, dāsī khujjuttarā tadā;

    சித்தோ க³ஹபதி தா³ஸோ, யக்கோ² ஸாதாகி³ரோ ததா³.

    Citto gahapati dāso, yakkho sātāgiro tadā.

    101.

    101.

    பாலிலெய்யோ 25 ததா³ நாகோ³, மது⁴தோ³ 26 ஸெட்ட²வானரோ;

    Pālileyyo 27 tadā nāgo, madhudo 28 seṭṭhavānaro;

    காளுதா³யீ ததா³ ஸக்கோ, ஏவங் தா⁴ரேத² ஜாதகந்தி.

    Kāḷudāyī tadā sakko, evaṃ dhāretha jātakanti.

    பி⁴ஸஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Bhisajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. ராஜாதி⁴ராஜா (ஸ்யா॰ க॰)
    2. rājādhirājā (syā. ka.)
    3. ஸப்³ப³ஸமத்தவேத³ங் (ஸீ॰), ஸப்³ப³ஸமத்தவேத³னங் (பீ॰)
    4. sabbasamattavedaṃ (sī.), sabbasamattavedanaṃ (pī.)
    5. மா ராஜதோ வ்யஸன’மலத்த² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. mā rājato vyasana’malattha (sī. syā. pī.)
    7. இத்தீ²ஸஹஸ்ஸஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. itthīsahassassa (sī. pī.)
    9. கஜங்க³லாயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. kajaṅgalāyaṃ (sī. syā. pī.)
    11. தி³வஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. divasā (sī. syā. pī.)
    13. ச²ம்ஹி (ஸீ॰ பீ॰), ச²ஸ்ஸு (?)
    14. ராஜடா²னிங் (க॰)
    15. chamhi (sī. pī.), chassu (?)
    16. rājaṭhāniṃ (ka.)
    17. ஸக்கச்சப³த்³தோ⁴ (ஸீ॰ பீ॰), ஸங்கச்சப³ந்தோ⁴ (நிய்ய)
    18. sakkaccabaddho (sī. pī.), saṃkaccabandho (niyya)
    19. அனட்ட²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. லப⁴து பு⁴ஞ்ஜது ச (ஸ்யா॰)
    21. anaṭṭhaṃ (sī. syā. pī.)
    22. labhatu bhuñjatu ca (syā.)
    23. கிஞ்சிதே³வ (க॰)
    24. kiñcideva (ka.)
    25. பாரிலெய்யோ (ஸீ॰ பீ॰)
    26. மது⁴வா (ஸீ॰ பீ॰)
    27. pārileyyo (sī. pī.)
    28. madhuvā (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [488] 5. பி⁴ஸஜாதகவண்ணனா • [488] 5. Bhisajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact