Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૪. ભિસાલુવદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
4. Bhisāluvadāyakattheraapadānavaṇṇanā
કાનનં વનમોગ્ગય્હાતિઆદિકં આયસ્મતો ભિસાલુવદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે હિમવન્તસ્સ સમીપે અરઞ્ઞાવાસે વસન્તો વનમૂલફલાહારો વિવેકવસેનાગતં વિપસ્સિં ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો પઞ્ચભિસાલુવે અદાસિ. ભગવા તસ્સ ચિત્તં પસાદેતું પસ્સન્તસ્સેવ પરિભુઞ્જિ. સો તેન ચિત્તપ્પસાદેન કાલં કત્વા તુસિતાદીસુ સમ્પત્તિમનુભવિત્વા પચ્છા મનુસ્સસમ્પત્તિઞ્ચ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિભવસમ્પત્તિં પત્તો તં પહાય સાસને પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ.
Kānanaṃvanamoggayhātiādikaṃ āyasmato bhisāluvadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle himavantassa samīpe araññāvāse vasanto vanamūlaphalāhāro vivekavasenāgataṃ vipassiṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso pañcabhisāluve adāsi. Bhagavā tassa cittaṃ pasādetuṃ passantasseva paribhuñji. So tena cittappasādena kālaṃ katvā tusitādīsu sampattimanubhavitvā pacchā manussasampattiñca anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto vibhavasampattiṃ patto taṃ pahāya sāsane pabbajito nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi.
૧૩. સો તતો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો કાનનં વનમોગ્ગય્હાતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. વસામિ વિપિને અહન્તિ વિવેકવાસો અહં વસામીતિ સમ્બન્ધો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
13. So tato attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento kānanaṃ vanamoggayhātiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva. Vasāmi vipine ahanti vivekavāso ahaṃ vasāmīti sambandho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
ભિસાલુવદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Bhisāluvadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
છટ્ઠભાણવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Chaṭṭhabhāṇavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. ભિસાલુવદાયકત્થેરઅપદાનં • 4. Bhisāluvadāyakattheraapadānaṃ