Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫. ભીતાસુત્તવણ્ણના
5. Bhītāsuttavaṇṇanā
૭૫. પઞ્ચમે કિંસૂધ ભીતાતિ કિં ભીતા? મગ્ગો ચનેકાયતનપ્પવુત્તોતિ અટ્ઠતિંસારમ્મણવસેન અનેકેહિ કારણેહિ કથિતો. એવં સન્તે કિસ્સ ભીતા હુત્વા અયં જનતા દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો અગ્ગહેસીતિ વદતિ. ભૂરિપઞ્ઞાતિ બહુપઞ્ઞ ઉસ્સન્નપઞ્ઞ. પરલોકં ન ભાયેતિ ઇમસ્મા લોકા પરં લોકં ગચ્છન્તો ન ભાયેય્ય. પણિધાયાતિ ઠપેત્વા. બહ્વન્નપાનં ઘરમાવસન્તોતિ અનાથપિણ્ડિકાદયો વિય બહ્વન્નપાને ઘરે વસન્તો. સંવિભાગીતિ અચ્છરાય ગહિતમ્પિ નખેન ફાલેત્વા પરસ્સ દત્વાવ ભુઞ્જનસીલો. વદઞ્ઞૂતિ વુત્તત્થમેવ.
75. Pañcame kiṃsūdha bhītāti kiṃ bhītā? Maggo canekāyatanappavuttoti aṭṭhatiṃsārammaṇavasena anekehi kāraṇehi kathito. Evaṃ sante kissa bhītā hutvā ayaṃ janatā dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo aggahesīti vadati. Bhūripaññāti bahupañña ussannapañña. Paralokaṃ na bhāyeti imasmā lokā paraṃ lokaṃ gacchanto na bhāyeyya. Paṇidhāyāti ṭhapetvā. Bahvannapānaṃ gharamāvasantoti anāthapiṇḍikādayo viya bahvannapāne ghare vasanto. Saṃvibhāgīti accharāya gahitampi nakhena phāletvā parassa datvāva bhuñjanasīlo. Vadaññūti vuttatthameva.
ઇદાનિ ગાથાય અઙ્ગાનિ ઉદ્ધરિત્વા દસ્સેતબ્બાનિ – ‘‘વાચ’’ન્તિ હિ ઇમિના ચત્તારિ વચીસુચરિતાનિ ગહિતાનિ, ‘‘મનેના’’તિપદેન તીણિ મનોસુચરિતાનિ, ‘‘કાયેના’’તિ પદેન તીણિ કાયસુચરિતાનિ. ઇતિ ઇમે દસ કુસલકમ્મપથા પુબ્બસુદ્ધિઅઙ્ગં નામ. બહ્વન્નપાનં ઘરમાવસન્તોતિ ઇમિના યઞ્ઞઉપક્ખરો ગહિતો. સદ્ધોતિ એકમઙ્ગં, મુદૂતિ એકં, સંવિભાગીતિ એકં, વદઞ્ઞૂતિ એકં. ઇતિ ઇમાનિ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ સન્ધાય ‘‘એતેસુ ધમ્મેસુ ઠિતો ચતૂસૂ’’તિ આહ.
Idāni gāthāya aṅgāni uddharitvā dassetabbāni – ‘‘vāca’’nti hi iminā cattāri vacīsucaritāni gahitāni, ‘‘manenā’’tipadena tīṇi manosucaritāni, ‘‘kāyenā’’ti padena tīṇi kāyasucaritāni. Iti ime dasa kusalakammapathā pubbasuddhiaṅgaṃ nāma. Bahvannapānaṃ gharamāvasantoti iminā yaññaupakkharo gahito. Saddhoti ekamaṅgaṃ, mudūti ekaṃ, saṃvibhāgīti ekaṃ, vadaññūti ekaṃ. Iti imāni cattāri aṅgāni sandhāya ‘‘etesu dhammesu ṭhito catūsū’’ti āha.
અપરોપિ પરિયાયો – વાચન્તિઆદીનિ તીણિ અઙ્ગાનિ, બહ્વન્નપાનન્તિ ઇમિના યઞ્ઞઉપક્ખરોવ ગહિતો, સદ્ધો મુદૂ સંવિભાગી વદઞ્ઞૂતિ એકં અઙ્ગં. અપરો દુકનયો નામ હોતિ. ‘‘વાચં મનઞ્ચા’’તિ ઇદમેકં અઙ્ગં, ‘‘કાયેન પાપાનિ અકુબ્બમાનો, બહ્વન્નપાનં ઘરમાવસન્તો’’તિ એકં, ‘‘સદ્ધો મુદૂ’’તિ એકં, ‘‘સંવિભાગી વદઞ્ઞૂ’’તિ એકં. એતેસુ ચતૂસુ ધમ્મેસુ ઠિતો ધમ્મે ઠિતો નામ હોતિ. સો ઇતો પરલોકં ગચ્છન્તો ન ભાયતિ. પઞ્ચમં.
Aparopi pariyāyo – vācantiādīni tīṇi aṅgāni, bahvannapānanti iminā yaññaupakkharova gahito, saddho mudū saṃvibhāgī vadaññūti ekaṃ aṅgaṃ. Aparo dukanayo nāma hoti. ‘‘Vācaṃ manañcā’’ti idamekaṃ aṅgaṃ, ‘‘kāyena pāpāni akubbamāno, bahvannapānaṃ gharamāvasanto’’ti ekaṃ, ‘‘saddho mudū’’ti ekaṃ, ‘‘saṃvibhāgī vadaññū’’ti ekaṃ. Etesu catūsu dhammesu ṭhito dhamme ṭhito nāma hoti. So ito paralokaṃ gacchanto na bhāyati. Pañcamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ભીતાસુત્તં • 5. Bhītāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. ભીતાસુત્તવણ્ણના • 5. Bhītāsuttavaṇṇanā