Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. ભીતાસુત્તવણ્ણના

    5. Bhītāsuttavaṇṇanā

    ૭૫. કિં સૂધ ભીતાતિ એત્થ સુ-ઇધાતિ નિપાતમત્તન્તિ આહ ‘‘કિં ભીતા’’તિ? મગ્ગો ચ નેકાયતનપ્પવુત્તોતિ અનેકકારણં નાનાવિધાધિગમોકાસં કત્વા પવુત્તો કથિતો. તેનાહ ‘‘અટ્ઠતિંસારમ્મણવસેના’’તિઆદિ. એવં સન્તેતિ એવં સબ્બસાધારણાનેકાયતનેહિ નિબ્બાનગામિમગ્ગસ્સ તુમ્હેહિ પવેદિતત્તા લબ્ભમાને ખેમે મગ્ગે કિં ભીતાયં જનતા ઉપ્પથભૂતા વિપરીતદિટ્ઠિતો ગણ્હીતિ અત્થો? એવં દેવતા યથિચ્છાય પુરિમદ્ધેન અત્તના યથાચિન્તિતમત્થં સત્થુ પવેદિતા, પચ્છિમદ્ધેન અત્તનો સંસયં પુચ્છતિ. બહુપઞ્ઞાતિ પુથુપઞ્ઞ. ઉસ્સન્નપઞ્ઞાતિ અધિકપઞ્ઞા. ઠપેત્વાતિ સંયમેત્વા. સંવિભાગીતિ આહારપરિભોગે સમ્મદેવ વિભજનસીલો. તેનાહ ‘‘અચ્છરાયા’’તિઆદિ. વુત્તત્થમેવ હેટ્ઠા.

    75.Kiṃ sūdha bhītāti ettha su-idhāti nipātamattanti āha ‘‘kiṃ bhītā’’ti? Maggo ca nekāyatanappavuttoti anekakāraṇaṃ nānāvidhādhigamokāsaṃ katvā pavutto kathito. Tenāha ‘‘aṭṭhatiṃsārammaṇavasenā’’tiādi. Evaṃ santeti evaṃ sabbasādhāraṇānekāyatanehi nibbānagāmimaggassa tumhehi paveditattā labbhamāne kheme magge kiṃ bhītāyaṃ janatā uppathabhūtā viparītadiṭṭhito gaṇhīti attho? Evaṃ devatā yathicchāya purimaddhena attanā yathācintitamatthaṃ satthu paveditā, pacchimaddhena attano saṃsayaṃ pucchati. Bahupaññāti puthupañña. Ussannapaññāti adhikapaññā. Ṭhapetvāti saṃyametvā. Saṃvibhāgīti āhāraparibhoge sammadeva vibhajanasīlo. Tenāha ‘‘accharāyā’’tiādi. Vuttatthameva heṭṭhā.

    મનેનાતિ મનોગહણેન. પુબ્બસુદ્ધિઅઙ્ગન્તિ પુબ્બભાગસુદ્ધિભૂતં અઙ્ગં. ચતૂસૂતિ વુત્તઅઙ્ગપરિયાપન્નં. યઞ્ઞઉપક્ખરોતિ દાનસ્સ સાધનં. એતેસુ ધમ્મેસૂતિ એતેસુ સદ્ધાદિગુણેસુ. યથા હિ સદ્ધો પચ્ચયં પચ્ચુપટ્ઠપેત્વા વત્થુપરિચ્ચાગસ્સ વિસેસપચ્ચયો કમ્મફલસ્સ પરલોકસ્સ ચ પચ્ચક્ખતો વિય પત્તિયાયનતો, એવં મુદુહદયો. મુદુહદયો હિ અનુદયં પત્વા યં કિઞ્ચિ અત્તનો સન્તકં પરેસં દેતિ. યો ચ સંવિભાગસીલો, સો અપ્પકસ્મિમ્પિ અત્તનો સન્તકે પરેહિ સાધારણભોગી હોતિ. વદઞ્ઞૂ વદાનિયતાય યાગિનોવ યુત્તં યુત્તકાલં ઞત્વા અત્થિકાનં મનોરથં પૂરેતીતિ વુત્તં ‘‘ઇતિ…પે॰… ચતૂસૂતિ આહા’’તિ.

    Manenāti manogahaṇena. Pubbasuddhiaṅganti pubbabhāgasuddhibhūtaṃ aṅgaṃ. Catūsūti vuttaaṅgapariyāpannaṃ. Yaññaupakkharoti dānassa sādhanaṃ. Etesu dhammesūti etesu saddhādiguṇesu. Yathā hi saddho paccayaṃ paccupaṭṭhapetvā vatthupariccāgassa visesapaccayo kammaphalassa paralokassa ca paccakkhato viya pattiyāyanato, evaṃ muduhadayo. Muduhadayo hi anudayaṃ patvā yaṃ kiñci attano santakaṃ paresaṃ deti. Yo ca saṃvibhāgasīlo, so appakasmimpi attano santake parehi sādhāraṇabhogī hoti. Vadaññū vadāniyatāya yāginova yuttaṃ yuttakālaṃ ñatvā atthikānaṃ manorathaṃ pūretīti vuttaṃ ‘‘iti…pe… catūsūti āhā’’ti.

    વાચન્તિઆદીનિ તીણિ અઙ્ગાનિ તિવિધસીલસમ્પત્તિદીપનતો. સમ્પન્નસીલો હિ પરલોકં ન ભાસેય્ય. સદ્ધો એકં અઙ્ગં પયોગાસયસુદ્ધિદીપનતો. સુદ્ધાસયસ્સ સમ્માપયોગે ઠિતસ્સ કથં પરલોકતો ભયન્તિ. દુકવસેન ચતુરઙ્ગયોજના દુકનયો. એતેસુ ચતૂસુ ધમ્મેસુ ઠિતોતિ એતેસુ યથાવુત્તદુકસઙ્ગહેસુ ચતૂસુ ગુણેસુ પતિટ્ઠિતો.

    Vācantiādīni tīṇi aṅgāni tividhasīlasampattidīpanato. Sampannasīlo hi paralokaṃ na bhāseyya. Saddho ekaṃ aṅgaṃ payogāsayasuddhidīpanato. Suddhāsayassa sammāpayoge ṭhitassa kathaṃ paralokato bhayanti. Dukavasena caturaṅgayojanā dukanayo. Etesu catūsu dhammesu ṭhitoti etesu yathāvuttadukasaṅgahesu catūsu guṇesu patiṭṭhito.

    ભીતાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhītāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ભીતાસુત્તં • 5. Bhītāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. ભીતાસુત્તવણ્ણના • 5. Bhītāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact