Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૫. ભૂમિજસુત્તવણ્ણના

    5. Bhūmijasuttavaṇṇanā

    ૨૫. પુરિમસુત્તેતિ અનન્તરે પુરિમે સુત્તે. વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ પદત્થે તતો વિસિટ્ઠં અનિદ્દિસિત્વા ઇતરં અત્થતો વિભાવેતું ‘‘અયં પન વિસેસો’’તિઆદિમાહ. ન કેવલં ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ, અથ ખો ફસ્સસ્સ સહકારીકારણભૂતઅઞ્ઞપચ્ચયા ચ ઉપ્પજ્જતીતિ. કાયેનાતિ ચોપનકાયેન, કાયવિઞ્ઞત્તિયાતિ અત્થો. સા હિ કામં પટ્ઠાને આગતેસુ ચતુવીસતિયા પચ્ચયેસુ કેનચિ પચ્ચયેન ચેતનાય પચ્ચયો ન હોતિ. યસ્મા પન કાયે સતિ એવ કાયકમ્મં નામ હોતિ, નાસતિ, તસ્મા સા તસ્સા સામગ્ગિયભાવેન ઇચ્છિતબ્બાતિ વુત્તં ‘‘કાયેનપિ કરિયમાનં કરીયતી’’તિ. તેનાહ ભગવા ‘‘કાયે વા, હાનન્દ, સતિ કાયસઞ્ચેતનાહેતુ ઉપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખ’’ન્તિ. વાચાયપીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. મનસાતિ પાતુભૂતેન મનસા, ન મનમત્તેનાતિ. અત્તના પરેહિ અનુસ્સાહિતેન. પરેનાતિ પરેન અનુસ્સાહેન. સમ્પજાનેનાતિ ઞાણસમ્પયુત્તચિત્તવસેન પજાનન્તેન. અસમ્પજાનેનાતિ તથા ન સમ્પજાનન્તેન. તસ્સાતિ સુખદુક્ખસ્સ. કાયસઞ્ચેતનાહેતૂતિ કાયકમ્મનિમિત્તં, કાયિકસ્સ કમ્મસ્સ કતત્તા ઉપચિતત્તાતિ અત્થો. એસ નયો સેસસઞ્ચેતનાસુપિ. ઉદ્ધચ્ચસહગતચેતના પવત્તિયં વિપાકં દેતિયેવાતિ ‘‘વીસતિ ચેતના લબ્ભન્તી’’તિ વુત્તં. તથા વચીદ્વારેતિ એત્થ ‘‘કામાવચરકુસલાકુસલવસેન વીસતિ ચેતના લબ્ભન્તી’’તિ ઇદં તથા-સદ્દેન ઉપસંહરતિ. રૂપારૂપચેતનાહીતિ રૂપાવચરારૂપાવચરકુસલચેતનાહિ. તપ્પચ્ચયં યથારહન્તિ અધિપ્પાયો. તાપિ ચેતનાતિ યથાવુત્તા એકૂનવીસતિ ચેતના અવિજ્જાપચ્ચયા હોન્તિ કુસલાનમ્પિ પગેવ ઇતરાધિટ્ઠહિતાવિજ્જસ્સેવ ઉપ્પજ્જનતો, અઞ્ઞથા અનુપ્પજ્જનતો. યથાવુત્તચેતનાભેદન્તિ યથાવુત્તં કાયચેતનાદિવિભાગં. પરેહિ અનુસ્સાહિતો સરસેનેવ પવત્તમાનો. પરેહિ કારિયમાનોતિ પરેહિ ઉસ્સાહિતો હુત્વા કયિરમાનો. જાનન્તોપીતિ અનુસ્સવાદિવસેન જાનન્તોપિ. કમ્મમેવ જાનન્તોતિ તદા અત્તના કરિયમાનકમ્મમેવ જાનન્તો.

    25.Purimasutteti anantare purime sutte. Vuttanayeneva veditabbanti padatthe tato visiṭṭhaṃ aniddisitvā itaraṃ atthato vibhāvetuṃ ‘‘ayaṃ pana viseso’’tiādimāha. Na kevalaṃ phassapaccayā uppajjati, atha kho phassassa sahakārīkāraṇabhūtaaññapaccayā ca uppajjatīti. Kāyenāti copanakāyena, kāyaviññattiyāti attho. Sā hi kāmaṃ paṭṭhāne āgatesu catuvīsatiyā paccayesu kenaci paccayena cetanāya paccayo na hoti. Yasmā pana kāye sati eva kāyakammaṃ nāma hoti, nāsati, tasmā sā tassā sāmaggiyabhāvena icchitabbāti vuttaṃ ‘‘kāyenapi kariyamānaṃ karīyatī’’ti. Tenāha bhagavā ‘‘kāye vā, hānanda, sati kāyasañcetanāhetu uppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkha’’nti. Vācāyapīti etthāpi eseva nayo. Manasāti pātubhūtena manasā, na manamattenāti. Attanā parehi anussāhitena. Parenāti parena anussāhena. Sampajānenāti ñāṇasampayuttacittavasena pajānantena. Asampajānenāti tathā na sampajānantena. Tassāti sukhadukkhassa. Kāyasañcetanāhetūti kāyakammanimittaṃ, kāyikassa kammassa katattā upacitattāti attho. Esa nayo sesasañcetanāsupi. Uddhaccasahagatacetanā pavattiyaṃ vipākaṃ detiyevāti ‘‘vīsati cetanā labbhantī’’ti vuttaṃ. Tathā vacīdvāreti ettha ‘‘kāmāvacarakusalākusalavasena vīsati cetanā labbhantī’’ti idaṃ tathā-saddena upasaṃharati. Rūpārūpacetanāhīti rūpāvacarārūpāvacarakusalacetanāhi. Tappaccayaṃ yathārahanti adhippāyo. Tāpi cetanāti yathāvuttā ekūnavīsati cetanā avijjāpaccayā honti kusalānampi pageva itarādhiṭṭhahitāvijjasseva uppajjanato, aññathā anuppajjanato. Yathāvuttacetanābhedanti yathāvuttaṃ kāyacetanādivibhāgaṃ. Parehi anussāhito saraseneva pavattamāno. Parehi kāriyamānoti parehi ussāhito hutvā kayiramāno. Jānantopīti anussavādivasena jānantopi. Kammameva jānantoti tadā attanā kariyamānakammameva jānanto.

    ચતૂસૂતિ ‘‘સામં વા પરે વા સમ્પજાનો વા અસમ્પજાનો વા’’તિ એવં વુત્તેસુ ચતૂસુ ઠાનેસુ. યથાવુત્તે એકૂનવીસતિચેતનાધમ્મે અસઙ્ખારિકસસઙ્ખારિકભાવેન સમ્પજાનકતાસમ્પજાનકતભાવેન ચતુગુણે કત્વા વુત્તં ‘‘છસત્તતિ દ્વેસતા ચેતનાધમ્મા’’તિ. યેસં સહજાતકોટિ લબ્ભતિ, તેસમ્પિ ઉપનિસ્સયકોટિ લબ્ભતેવાતિ ‘‘ઉપનિસ્સયકોટિયા અનુપતિતા’’તિઇચ્ચેવ વુત્તા. તેતિ યથાવુત્તા સબ્બેપિ ધમ્મા. સો કાયો ન હોતીતિ એત્થ પસાદકાયોપિ ગહેતબ્બો. તેનાહ ‘‘યસ્મિં કાયે સતી’’તિઆદિ. સો કાયો ન હોતીતિ સો કાયો પચ્ચયનિરોધેન ન હોતિ. વાચાતિ સદ્દવાચા. મનોતિ યં કિઞ્ચિ વિઞ્ઞાણં. ઇદાનિ કમ્મવસેનેવ યોજેતું ‘‘અપિચા’’તિઆદિ વુત્તં. એસેવ નયો ‘‘વાચાપિ દ્વારભૂતા મનોપિ દ્વારભૂતો’’તિ. ખીણાસવસ્સ કથં કાયો ન હોતિ, ન તસ્સ કાયકમ્માધિટ્ઠાનન્તિ અધિપ્પાયો. અવિપાકત્તાતિ અવિપાકધમ્મત્તાતિ અત્થો. કાયો ન હોતીતિ વુત્તં અકમ્મકરણભાવતો.

    Catūsūti ‘‘sāmaṃ vā pare vā sampajāno vā asampajāno vā’’ti evaṃ vuttesu catūsu ṭhānesu. Yathāvutte ekūnavīsaticetanādhamme asaṅkhārikasasaṅkhārikabhāvena sampajānakatāsampajānakatabhāvena catuguṇe katvā vuttaṃ ‘‘chasattati dvesatā cetanādhammā’’ti. Yesaṃ sahajātakoṭi labbhati, tesampi upanissayakoṭi labbhatevāti ‘‘upanissayakoṭiyā anupatitā’’tiicceva vuttā. Teti yathāvuttā sabbepi dhammā. So kāyo na hotīti ettha pasādakāyopi gahetabbo. Tenāha ‘‘yasmiṃ kāye satī’’tiādi. So kāyo na hotīti so kāyo paccayanirodhena na hoti. Vācāti saddavācā. Manoti yaṃ kiñci viññāṇaṃ. Idāni kammavaseneva yojetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Eseva nayo ‘‘vācāpi dvārabhūtā manopi dvārabhūto’’ti. Khīṇāsavassa kathaṃ kāyo na hoti, na tassa kāyakammādhiṭṭhānanti adhippāyo. Avipākattāti avipākadhammattāti attho. Kāyo na hotīti vuttaṃ akammakaraṇabhāvato.

    ન્તિ કમ્મં. ખેત્તં ન હોતીતિ તસ્સ દુક્ખસ્સ અવિરુહનટ્ઠાનત્તા. વિરુહનટ્ઠાનાદયો બ્યતિરેકવસેન વુત્તા. તેનાહ ‘‘ન હોતી’’તિ. કારણટ્ઠેનાતિ આધારભૂતકારણભાવેન. સઞ્ચેતનામૂલકન્તિ સઞ્ચેતનાનિમિત્તં. વિરુહનાદીનં અત્થાનન્તિ ‘‘વિરુહનટ્ઠેના’’તિઆદિના વુત્તાનં અત્થાનં. ઇમિના વિરુહનાદિભાવેન વેદના ‘‘સુખદુક્ખવેદના’’તિ કથિતા, નયિધ જેટ્ઠલક્ખણં સુખદુક્ખં નિપ્પયોજકસ્સ સુખસ્સ દુક્ખસ્સ ચ અધિપ્પેતત્તા. ઉપેક્ખાવેદનાપેત્થ સુખસણ્હસભાવવિપાકભૂતા વેદનાવ.

    Tanti kammaṃ. Khettaṃ na hotīti tassa dukkhassa aviruhanaṭṭhānattā. Viruhanaṭṭhānādayo byatirekavasena vuttā. Tenāha ‘‘na hotī’’ti. Kāraṇaṭṭhenāti ādhārabhūtakāraṇabhāvena. Sañcetanāmūlakanti sañcetanānimittaṃ. Viruhanādīnaṃ atthānanti ‘‘viruhanaṭṭhenā’’tiādinā vuttānaṃ atthānaṃ. Iminā viruhanādibhāvena vedanā ‘‘sukhadukkhavedanā’’ti kathitā, nayidha jeṭṭhalakkhaṇaṃ sukhadukkhaṃ nippayojakassa sukhassa dukkhassa ca adhippetattā. Upekkhāvedanāpettha sukhasaṇhasabhāvavipākabhūtā vedanāva.

    ભૂમિજસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhūmijasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ભૂમિજસુત્તં • 5. Bhūmijasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. ભૂમિજસુત્તવણ્ણના • 5. Bhūmijasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact