Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૨. ભૂરિદત્તચરિયા

    2. Bhūridattacariyā

    ૧૧.

    11.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, ભૂરિદત્તો મહિદ્ધિકો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, bhūridatto mahiddhiko;

    વિરૂપક્ખેન મહારઞ્ઞા, દેવલોકમગઞ્છહં.

    Virūpakkhena mahāraññā, devalokamagañchahaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘તત્થ પસ્સિત્વાહં દેવે, એકન્તં સુખસમપ્પિતે;

    ‘‘Tattha passitvāhaṃ deve, ekantaṃ sukhasamappite;

    તં સગ્ગગમનત્થાય, સીલબ્બતં સમાદિયિં.

    Taṃ saggagamanatthāya, sīlabbataṃ samādiyiṃ.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘સરીરકિચ્ચં કત્વાન, ભુત્વા યાપનમત્તકં;

    ‘‘Sarīrakiccaṃ katvāna, bhutvā yāpanamattakaṃ;

    ચતુરો અઙ્ગે અધિટ્ઠાય, સેમિ વમ્મિકમુદ્ધનિ.

    Caturo aṅge adhiṭṭhāya, semi vammikamuddhani.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘છવિયા ચમ્મેન મંસેન, નહારુઅટ્ઠિકેહિ વા;

    ‘‘Chaviyā cammena maṃsena, nahāruaṭṭhikehi vā;

    યસ્સ એતેન કરણીયં, દિન્નંયેવ હરાતુ સો.

    Yassa etena karaṇīyaṃ, dinnaṃyeva harātu so.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘સંસિતો અકતઞ્ઞુના, આલમ્પાયનો 1 મમગ્ગહિ;

    ‘‘Saṃsito akataññunā, ālampāyano 2 mamaggahi;

    પેળાય પક્ખિપિત્વાન, કીળેતિ મં તહિં તહિં.

    Peḷāya pakkhipitvāna, kīḷeti maṃ tahiṃ tahiṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘પેળાય પક્ખિપન્તેપિ, સમ્મદ્દન્તેપિ પાણિના;

    ‘‘Peḷāya pakkhipantepi, sammaddantepi pāṇinā;

    આલમ્પાયને 3 ન કુપ્પામિ, સીલખણ્ડભયા મમ.

    Ālampāyane 4 na kuppāmi, sīlakhaṇḍabhayā mama.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘સકજીવિતપરિચ્ચાગો , તિણતો લહુકો મમ;

    ‘‘Sakajīvitapariccāgo , tiṇato lahuko mama;

    સીલવીતિક્કમો મય્હં, પથવીઉપ્પતનં વિય.

    Sīlavītikkamo mayhaṃ, pathavīuppatanaṃ viya.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘નિરન્તરં જાતિસતં, ચજેય્યં મમ જીવિતં;

    ‘‘Nirantaraṃ jātisataṃ, cajeyyaṃ mama jīvitaṃ;

    નેવ સીલં પભિન્દેય્યં, ચતુદ્દીપાન હેતુપિ.

    Neva sīlaṃ pabhindeyyaṃ, catuddīpāna hetupi.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘અપિ ચાહં સીલરક્ખાય, સીલપારમિપૂરિયા;

    ‘‘Api cāhaṃ sīlarakkhāya, sīlapāramipūriyā;

    ન કરોમિ ચિત્તે અઞ્ઞથત્તં, પક્ખિપન્તમ્પિ પેળકે’’તિ.

    Na karomi citte aññathattaṃ, pakkhipantampi peḷake’’ti.

    ભૂરિદત્તચરિયં દુતિયં.

    Bhūridattacariyaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. આલમ્બણો (સી॰)
    2. ālambaṇo (sī.)
    3. આલમ્બણે (સી॰)
    4. ālambaṇe (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૨. ભૂરિદત્તચરિયાવણ્ણના • 2. Bhūridattacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact