Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    543. பூ⁴ரித³த்தஜாதகங் (6)

    543. Bhūridattajātakaṃ (6)

    784.

    784.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ரதனங் அத்தி², த⁴தரட்ட²னிவேஸனே;

    ‘‘Yaṃ kiñci ratanaṃ atthi, dhataraṭṭhanivesane;

    ஸப்³பா³னி தே உபயந்து, தீ⁴தரங் தே³ஹி ராஜினோ’’.

    Sabbāni te upayantu, dhītaraṃ dehi rājino’’.

    785.

    785.

    ‘‘ந நோ விவாஹோ நாகே³ஹி, கதபுப்³போ³ குதா³சனங்;

    ‘‘Na no vivāho nāgehi, katapubbo kudācanaṃ;

    தங் விவாஹங் அஸங்யுத்தங், கத²ங் அம்ஹே கரோமஸே’’.

    Taṃ vivāhaṃ asaṃyuttaṃ, kathaṃ amhe karomase’’.

    786.

    786.

    ‘‘ஜீவிதங் நூன தே சத்தங், ரட்ட²ங் வா மனுஜாதி⁴ப;

    ‘‘Jīvitaṃ nūna te cattaṃ, raṭṭhaṃ vā manujādhipa;

    ந ஹி நாகே³ குபிதம்ஹி, சிரங் ஜீவந்தி தாதி³ஸா.

    Na hi nāge kupitamhi, ciraṃ jīvanti tādisā.

    787.

    787.

    ‘‘யோ த்வங் தே³வ மனுஸ்ஸோஸி, இத்³தி⁴மந்தங் அனித்³தி⁴மா;

    ‘‘Yo tvaṃ deva manussosi, iddhimantaṃ aniddhimā;

    வருணஸ்ஸ நியங் புத்தங், யாமுனங் அதிமஞ்ஞஸி’’.

    Varuṇassa niyaṃ puttaṃ, yāmunaṃ atimaññasi’’.

    788.

    788.

    ‘‘நாதிமஞ்ஞாமி ராஜானங், த⁴தரட்ட²ங் யஸஸ்ஸினங்;

    ‘‘Nātimaññāmi rājānaṃ, dhataraṭṭhaṃ yasassinaṃ;

    த⁴தரட்டோ² ஹி நாகா³னங், ப³ஹூனமபி இஸ்ஸரோ.

    Dhataraṭṭho hi nāgānaṃ, bahūnamapi issaro.

    789.

    789.

    ‘‘அஹி மஹானுபா⁴வோபி, ந மே தீ⁴தரமாரஹோ;

    ‘‘Ahi mahānubhāvopi, na me dhītaramāraho;

    க²த்தியோ ச விதே³ஹானங், அபி⁴ஜாதா ஸமுத்³த³ஜா’’.

    Khattiyo ca videhānaṃ, abhijātā samuddajā’’.

    790.

    790.

    ‘‘கம்ப³லஸ்ஸதரா உட்டெ²ந்து, ஸப்³பே³ நாகே³ நிவேத³ய;

    ‘‘Kambalassatarā uṭṭhentu, sabbe nāge nivedaya;

    பா³ராணஸிங் பவஜ்ஜந்து, மா ச கஞ்சி 1 விஹேட²யுங்’’.

    Bārāṇasiṃ pavajjantu, mā ca kañci 2 viheṭhayuṃ’’.

    791.

    791.

    ‘‘நிவேஸனேஸு ஸொப்³பே⁴ஸு, ரதி²யா சச்சரேஸு ச;

    ‘‘Nivesanesu sobbhesu, rathiyā caccaresu ca;

    ருக்க²க்³கே³ஸு ச லம்ப³ந்து, விததா தோரணேஸு ச.

    Rukkhaggesu ca lambantu, vitatā toraṇesu ca.

    792.

    792.

    ‘‘அஹம்பி ஸப்³ப³ஸேதேன, மஹதா ஸுமஹங் புரங்;

    ‘‘Ahampi sabbasetena, mahatā sumahaṃ puraṃ;

    பரிக்கி²பிஸ்ஸங் போ⁴கே³ஹி, காஸீனங் ஜனயங் ப⁴யங்’’.

    Parikkhipissaṃ bhogehi, kāsīnaṃ janayaṃ bhayaṃ’’.

    793.

    793.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, உரகா³னேகவண்ணினோ;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, uragānekavaṇṇino;

    பா³ராணஸிங் பவஜ்ஜிங்ஸு, ந ச கஞ்சி விஹேட²யுங்.

    Bārāṇasiṃ pavajjiṃsu, na ca kañci viheṭhayuṃ.

    794.

    794.

    நிவேஸனேஸு ஸொப்³பே⁴ஸு, ரதி²யா சச்சரேஸு ச;

    Nivesanesu sobbhesu, rathiyā caccaresu ca;

    ருக்க²க்³கே³ஸு ச லம்பி³ங்ஸு, விததா தோரணேஸு ச.

    Rukkhaggesu ca lambiṃsu, vitatā toraṇesu ca.

    795.

    795.

    தேஸு தி³ஸ்வான லம்ப³ந்தே, புதூ² கந்தி³ங்ஸு நாரியோ;

    Tesu disvāna lambante, puthū kandiṃsu nāriyo;

    நாகே³ ஸொண்டி³கதே தி³ஸ்வா, பஸ்ஸஸந்தே முஹுங் முஹுங்.

    Nāge soṇḍikate disvā, passasante muhuṃ muhuṃ.

    796.

    796.

    பா³ராணஸீ பப்³யதி⁴தா, ஆதுரா ஸமபஜ்ஜத²;

    Bārāṇasī pabyadhitā, āturā samapajjatha;

    பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ பக்கந்து³ங், ‘‘தீ⁴தரங் தே³ஹி ராஜினோ’’.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, ‘‘dhītaraṃ dehi rājino’’.

    797.

    797.

    ‘‘புப்பா²பி⁴ஹாரஸ்ஸ வனஸ்ஸ மஜ்ஜே², கோ லோஹிதக்கோ² விததந்தரங்ஸோ;

    ‘‘Pupphābhihārassa vanassa majjhe, ko lohitakkho vitatantaraṃso;

    கா கம்பு³காயூரத⁴ரா ஸுவத்தா², திட்ட²ந்தி நாரியோ த³ஸ வந்த³மானா.

    Kā kambukāyūradharā suvatthā, tiṭṭhanti nāriyo dasa vandamānā.

    798.

    798.

    ‘‘கோ த்வங் ப்³ரஹாபா³ஹு வனஸ்ஸ மஜ்ஜே², விரோசஸி க⁴தஸித்தோவ அக்³கி³;

    ‘‘Ko tvaṃ brahābāhu vanassa majjhe, virocasi ghatasittova aggi;

    மஹேஸக்கோ² அஞ்ஞதரோஸி யக்கோ², உதா³ஹு நாகோ³ஸி மஹானுபா⁴வோ’’.

    Mahesakkho aññatarosi yakkho, udāhu nāgosi mahānubhāvo’’.

    799.

    799.

    ‘‘நாகோ³ஹமஸ்மி இத்³தி⁴மா, தேஜஸ்ஸீ 3 து³ரதிக்கமோ;

    ‘‘Nāgohamasmi iddhimā, tejassī 4 duratikkamo;

    ட³ங்ஸெய்யங் தேஜஸா குத்³தோ⁴, பீ²தங் ஜனபத³ங் அபி.

    Ḍaṃseyyaṃ tejasā kuddho, phītaṃ janapadaṃ api.

    800.

    800.

    ‘‘ஸமுத்³த³ஜா ஹி மே மாதா, த⁴தரட்டோ² ச மே பிதா;

    ‘‘Samuddajā hi me mātā, dhataraṭṭho ca me pitā;

    ஸுத³ஸ்ஸனகனிட்டொ²ஸ்மி, பூ⁴ரித³த்தோதி மங் விதூ³’’.

    Sudassanakaniṭṭhosmi, bhūridattoti maṃ vidū’’.

    801.

    801.

    ‘‘யங் க³ம்பீ⁴ரங் ஸதா³வட்டங், ரஹத³ங் பி⁴ஸ்மங் பெக்க²ஸி;

    ‘‘Yaṃ gambhīraṃ sadāvaṭṭaṃ, rahadaṃ bhismaṃ pekkhasi;

    ஏஸ தி³ப்³யோ மமாவாஸோ, அனேகஸதபோரிஸோ.

    Esa dibyo mamāvāso, anekasataporiso.

    802.

    802.

    ‘‘மயூரகோஞ்சாபி⁴ருத³ங், நீலோத³ங் வனமஜ்ஜ²தோ;

    ‘‘Mayūrakoñcābhirudaṃ, nīlodaṃ vanamajjhato;

    யமுனங் பவிஸ மா பீ⁴தோ, கே²மங் வத்தவதங் 5 ஸிவங்’’.

    Yamunaṃ pavisa mā bhīto, khemaṃ vattavataṃ 6 sivaṃ’’.

    803.

    803.

    ‘‘தத்த² பத்தோ ஸானுசரோ, ஸஹ புத்தேன ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Tattha patto sānucaro, saha puttena brāhmaṇa;

    பூஜிதோ மய்ஹங் காமேஹி, ஸுக²ங் ப்³ராஹ்மண வச்ச²ஸி’’.

    Pūjito mayhaṃ kāmehi, sukhaṃ brāhmaṇa vacchasi’’.

    804.

    804.

    ‘‘ஸமா ஸமந்தபரிதோ, பஹூததக³ரா 7 மஹீ;

    ‘‘Samā samantaparito, pahūtatagarā 8 mahī;

    இந்த³கோ³பகஸஞ்ச²ன்னா, ஸோப⁴தி ஹரிதுத்தமா.

    Indagopakasañchannā, sobhati harituttamā.

    805.

    805.

    ‘‘ரம்மானி வனசெத்யானி, ரம்மா ஹங்ஸூபகூஜிதா;

    ‘‘Rammāni vanacetyāni, rammā haṃsūpakūjitā;

    ஓபுப்பா²பத்³மா திட்ட²ந்தி, பொக்க²ரஞ்ஞோ 9 ஸுனிம்மிதா.

    Opupphāpadmā tiṭṭhanti, pokkharañño 10 sunimmitā.

    806.

    806.

    ‘‘அட்ட²ங்ஸா ஸுகதா த²ம்பா⁴, ஸப்³பே³ வேளுரியாமயா;

    ‘‘Aṭṭhaṃsā sukatā thambhā, sabbe veḷuriyāmayā;

    ஸஹஸ்ஸத²ம்பா⁴ பாஸாதா³, பூரா கஞ்ஞாஹி ஜோதரே.

    Sahassathambhā pāsādā, pūrā kaññāhi jotare.

    807.

    807.

    ‘‘விமானங் உபபன்னோஸி, தி³ப்³யங் புஞ்ஞேஹி அத்தனோ;

    ‘‘Vimānaṃ upapannosi, dibyaṃ puññehi attano;

    அஸம்பா³த⁴ங் ஸிவங் ரம்மங், அச்சந்தஸுக²ஸங்ஹிதங்.

    Asambādhaṃ sivaṃ rammaṃ, accantasukhasaṃhitaṃ.

    808.

    808.

    ‘‘மஞ்ஞே ஸஹஸ்ஸனெத்தஸ்ஸ, விமானங் நாபி⁴கங்க²ஸி;

    ‘‘Maññe sahassanettassa, vimānaṃ nābhikaṅkhasi;

    இத்³தீ⁴ ஹி த்யாயங் விபுலா, ஸக்கஸ்ஸேவ ஜுதீமதோ’’.

    Iddhī hi tyāyaṃ vipulā, sakkasseva jutīmato’’.

    809.

    809.

    ‘‘மனஸாபி ந பத்தப்³போ³, ஆனுபா⁴வோ ஜுதீமதோ;

    ‘‘Manasāpi na pattabbo, ānubhāvo jutīmato;

    பரிசாரயமானானங், ஸஇந்தா³னங் 11 வஸவத்தினங்’’.

    Paricārayamānānaṃ, saindānaṃ 12 vasavattinaṃ’’.

    810.

    810.

    ‘‘தங் விமானங் அபி⁴ஜ்ஜா²ய, அமரானங் ஸுகே²ஸினங்;

    ‘‘Taṃ vimānaṃ abhijjhāya, amarānaṃ sukhesinaṃ;

    உபோஸத²ங் உபவஸந்தோ, ஸேமி வம்மிகமுத்³த⁴னி’’.

    Uposathaṃ upavasanto, semi vammikamuddhani’’.

    811.

    811.

    ‘‘அஹஞ்ச மிக³மேஸானோ, ஸபுத்தோ பாவிஸிங் வனங்;

    ‘‘Ahañca migamesāno, saputto pāvisiṃ vanaṃ;

    தங் மங் மதங் வா ஜீவங் வா, நாபி⁴வேதெ³ந்தி ஞாதகா.

    Taṃ maṃ mataṃ vā jīvaṃ vā, nābhivedenti ñātakā.

    812.

    812.

    ‘‘ஆமந்தயே பூ⁴ரித³த்தங், காஸிபுத்தங் யஸஸ்ஸினங்;

    ‘‘Āmantaye bhūridattaṃ, kāsiputtaṃ yasassinaṃ;

    தயா நோ ஸமனுஞ்ஞாதா, அபி பஸ்ஸேமு ஞாதகே’’.

    Tayā no samanuññātā, api passemu ñātake’’.

    813.

    813.

    ‘‘ஏஸோ ஹி வத மே ச²ந்தோ³, யங் வஸேஸி மமந்திகே;

    ‘‘Eso hi vata me chando, yaṃ vasesi mamantike;

    ந ஹி ஏதாதி³ஸா காமா, ஸுலபா⁴ ஹொந்தி மானுஸே.

    Na hi etādisā kāmā, sulabhā honti mānuse.

    814.

    814.

    ‘‘ஸசே த்வங் நிச்ச²ஸே வத்து²ங், மம காமேஹி பூஜிதோ;

    ‘‘Sace tvaṃ nicchase vatthuṃ, mama kāmehi pūjito;

    மயா த்வங் ஸமனுஞ்ஞாதோ, ஸொத்தி²ங் பஸ்ஸாஹி ஞாதகே’’.

    Mayā tvaṃ samanuññāto, sotthiṃ passāhi ñātake’’.

    815.

    815.

    ‘‘தா⁴ரயிமங் மணிங் தி³ப்³யங், பஸுங் புத்தே ச விந்த³தி;

    ‘‘Dhārayimaṃ maṇiṃ dibyaṃ, pasuṃ putte ca vindati;

    அரோகோ³ ஸுகி²தோ ஹோதி 13, க³ச்சே²வாதா³ய ப்³ராஹ்மண’’.

    Arogo sukhito hoti 14, gacchevādāya brāhmaṇa’’.

    816.

    816.

    ‘‘குஸலங் படினந்தா³மி, பூ⁴ரித³த்த வசோ தவ;

    ‘‘Kusalaṃ paṭinandāmi, bhūridatta vaco tava;

    பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி ஜிண்ணொஸ்மி, ந காமே அபி⁴பத்த²யே’’.

    Pabbajissāmi jiṇṇosmi, na kāme abhipatthaye’’.

    817.

    817.

    ‘‘ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சே ப⁴ங்கோ³, ஹோதி போ⁴கே³ஹி காரியங்;

    ‘‘Brahmacariyassa ce bhaṅgo, hoti bhogehi kāriyaṃ;

    அவிகம்பமானோ எய்யாஸி, ப³ஹுங் த³ஸ்ஸாமி தே த⁴னங்’’.

    Avikampamāno eyyāsi, bahuṃ dassāmi te dhanaṃ’’.

    818.

    818.

    ‘‘குஸலங் படினந்தா³மி, பூ⁴ரித³த்த வசோ தவ;

    ‘‘Kusalaṃ paṭinandāmi, bhūridatta vaco tava;

    புனபி ஆக³மிஸ்ஸாமி, ஸசே அத்தோ² ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Punapi āgamissāmi, sace attho bhavissati’’.

    819.

    819.

    ‘‘இத³ங் வத்வா பூ⁴ரித³த்தோ, பேஸேஸி சதுரோ ஜனே;

    ‘‘Idaṃ vatvā bhūridatto, pesesi caturo jane;

    ஏத² க³ச்ச²த² உட்டே²த², கி²ப்பங் பாபேத² ப்³ராஹ்மணங்.

    Etha gacchatha uṭṭhetha, khippaṃ pāpetha brāhmaṇaṃ.

    820.

    820.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, உட்டா²ய சதுரோ ஜனா;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, uṭṭhāya caturo janā;

    பேஸிதா பூ⁴ரித³த்தேன, கி²ப்பங் பாபேஸு ப்³ராஹ்மணங்.

    Pesitā bhūridattena, khippaṃ pāpesu brāhmaṇaṃ.

    821.

    821.

    ‘‘மணிங் பக்³க³ய்ஹ மங்க³ல்யங், ஸாது⁴வித்தங் 15 மனோரமங்;

    ‘‘Maṇiṃ paggayha maṅgalyaṃ, sādhuvittaṃ 16 manoramaṃ;

    ஸேலங் ப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னங், கோ இமங் மணிமஜ்ஜ²கா³’’.

    Selaṃ byañjanasampannaṃ, ko imaṃ maṇimajjhagā’’.

    822.

    822.

    ‘‘லோஹிதக்க²ஸஹஸ்ஸாஹி, ஸமந்தா பரிவாரிதங்;

    ‘‘Lohitakkhasahassāhi, samantā parivāritaṃ;

    அஜ்ஜ காலங் பத²ங் 17 க³ச்ச²ங், அஜ்ஜ²கா³ஹங் மணிங் இமங்’’.

    Ajja kālaṃ pathaṃ 18 gacchaṃ, ajjhagāhaṃ maṇiṃ imaṃ’’.

    823.

    823.

    ‘‘ஸுபசிண்ணோ அயங் ஸேலோ, அச்சிதோ மஹிதோ 19 ஸதா³;

    ‘‘Supaciṇṇo ayaṃ selo, accito mahito 20 sadā;

    ஸுதா⁴ரிதோ ஸுனிக்கி²த்தோ, ஸப்³ப³த்த²மபி⁴ஸாத⁴யே.

    Sudhārito sunikkhitto, sabbatthamabhisādhaye.

    824.

    824.

    ‘‘உபசாரவிபன்னஸ்ஸ, நிக்கே²பே தா⁴ரணாய வா;

    ‘‘Upacāravipannassa, nikkhepe dhāraṇāya vā;

    அயங் ஸேலோ வினாஸாய, பரிசிண்ணோ அயோனிஸோ.

    Ayaṃ selo vināsāya, pariciṇṇo ayoniso.

    825.

    825.

    ‘‘ந இமங் அகுஸலோ 21 தி³ப்³யங், மணிங் தா⁴ரேதுமாரஹோ;

    ‘‘Na imaṃ akusalo 22 dibyaṃ, maṇiṃ dhāretumāraho;

    படிபஜ்ஜ ஸதங் நிக்க²ங், தே³ஹிமங் ரதனங் மம’’.

    Paṭipajja sataṃ nikkhaṃ, dehimaṃ ratanaṃ mama’’.

    826.

    826.

    ‘‘ந ச ம்யாயங் மணீ கெய்யோ, கோ³ஹி 23 வா ரதனேஹி வா;

    ‘‘Na ca myāyaṃ maṇī keyyo, gohi 24 vā ratanehi vā;

    ஸேலோ ப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னோ, நேவ கெய்யோ மணீ மம’’.

    Selo byañjanasampanno, neva keyyo maṇī mama’’.

    827.

    827.

    ‘‘நோ சே தயா மணீ கெய்யோ, கோ³ஹி 25 வா ரதனேஹி வா;

    ‘‘No ce tayā maṇī keyyo, gohi 26 vā ratanehi vā;

    அத² கேன மணீ கெய்யோ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’.

    Atha kena maṇī keyyo, taṃ me akkhāhi pucchito’’.

    828.

    828.

    ‘‘யோ மே ஸங்ஸே மஹானாக³ங், தேஜஸ்ஸிங் து³ரதிக்கமங்;

    ‘‘Yo me saṃse mahānāgaṃ, tejassiṃ duratikkamaṃ;

    தஸ்ஸ த³ஜ்ஜங் இமங் ஸேலங், ஜலந்தமிவ தேஜஸா’’.

    Tassa dajjaṃ imaṃ selaṃ, jalantamiva tejasā’’.

    829.

    829.

    ‘‘கோ நு ப்³ராஹ்மணவண்ணேன, ஸுபண்ணோ பததங் வரோ;

    ‘‘Ko nu brāhmaṇavaṇṇena, supaṇṇo patataṃ varo;

    நாக³ங் ஜிகீ³ஸமன்வேஸி, அன்வேஸங் ப⁴க்க²மத்தனோ.

    Nāgaṃ jigīsamanvesi, anvesaṃ bhakkhamattano.

    830.

    830.

    ‘‘நாஹங் தி³ஜாதி⁴போ ஹோமி, ந தி³ட்டோ² க³ருளோ மயா;

    ‘‘Nāhaṃ dijādhipo homi, na diṭṭho garuḷo mayā;

    ஆஸீவிஸேன வித்தோதி 27, வஜ்ஜோ ப்³ராஹ்மண மங் விதூ³’’.

    Āsīvisena vittoti 28, vajjo brāhmaṇa maṃ vidū’’.

    831.

    831.

    ‘‘கிங் நு துய்ஹங் ப³லங் அத்தி², கிங் ஸிப்பங் விஜ்ஜதே தவ;

    ‘‘Kiṃ nu tuyhaṃ balaṃ atthi, kiṃ sippaṃ vijjate tava;

    கிஸ்மிங் வா த்வங் பரத்த²த்³தோ⁴, உரக³ங் நாபசாயஸி’’.

    Kismiṃ vā tvaṃ paratthaddho, uragaṃ nāpacāyasi’’.

    832.

    832.

    ‘‘ஆரஞ்ஞிகஸ்ஸ இஸினோ, சிரரத்தங் தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Āraññikassa isino, cirarattaṃ tapassino;

    ஸுபண்ணோ கோஸியஸ்ஸக்கா², விஸவிஜ்ஜங் அனுத்தரங்.

    Supaṇṇo kosiyassakkhā, visavijjaṃ anuttaraṃ.

    833.

    833.

    ‘‘தங் பா⁴விதத்தஞ்ஞதரங், ஸம்மந்தங் பப்³ப³தந்தரே;

    ‘‘Taṃ bhāvitattaññataraṃ, sammantaṃ pabbatantare;

    ஸக்கச்சங் தங் உபட்டா²ஸிங், ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ.

    Sakkaccaṃ taṃ upaṭṭhāsiṃ, rattindivamatandito.

    834.

    834.

    ‘‘ஸோ ததா³ பரிசிண்ணோ மே, வத்தவா ப்³ரஹ்மசரியவா;

    ‘‘So tadā pariciṇṇo me, vattavā brahmacariyavā;

    தி³ப்³ப³ங் பாதுகரீ மந்தங், காமஸா ப⁴க³வா மம.

    Dibbaṃ pātukarī mantaṃ, kāmasā bhagavā mama.

    835.

    835.

    ‘‘த்யாஹங் மந்தே பரத்த²த்³தோ⁴, நாஹங் பா⁴யாமி போ⁴கி³னங்;

    ‘‘Tyāhaṃ mante paratthaddho, nāhaṃ bhāyāmi bhoginaṃ;

    ஆசரியோ விஸகா⁴தானங், அலம்பானோதி 29 மங் விதூ³’’.

    Ācariyo visaghātānaṃ, alampānoti 30 maṃ vidū’’.

    836.

    836.

    ‘‘க³ண்ஹாமஸே மணிங் தாத, ஸோமத³த்த விஜானஹி;

    ‘‘Gaṇhāmase maṇiṃ tāta, somadatta vijānahi;

    மா த³ண்டே³ன ஸிரிங் பத்தங், காமஸா பஜஹிம்ஹஸே’’.

    Mā daṇḍena siriṃ pattaṃ, kāmasā pajahimhase’’.

    837.

    837.

    ‘‘ஸகங் நிவேஸனங் பத்தங், யோ தங் ப்³ராஹ்மண பூஜயி;

    ‘‘Sakaṃ nivesanaṃ pattaṃ, yo taṃ brāhmaṇa pūjayi;

    ஏவங் கல்யாணகாரிஸ்ஸ, கிங் மோஹா து³ப்³பி⁴மிச்ச²ஸி’’.

    Evaṃ kalyāṇakārissa, kiṃ mohā dubbhimicchasi’’.

    838.

    838.

    ‘‘ஸசே த்வங் 31 த⁴னகாமோஸி, பூ⁴ரித³த்தோ பத³ஸ்ஸதி 32;

    ‘‘Sace tvaṃ 33 dhanakāmosi, bhūridatto padassati 34;

    தமேவ க³ந்த்வா யாசஸ்ஸு, ப³ஹுங் த³ஸ்ஸதி தே த⁴னங்’’.

    Tameva gantvā yācassu, bahuṃ dassati te dhanaṃ’’.

    839.

    839.

    ‘‘ஹத்த²க³தங் பத்தக³தங், நிகிண்ணங் கா²தி³துங் வரங்;

    ‘‘Hatthagataṃ pattagataṃ, nikiṇṇaṃ khādituṃ varaṃ;

    மா நோ ஸந்தி³ட்டி²கோ அத்தோ², ஸோமத³த்த உபச்சகா³’’.

    Mā no sandiṭṭhiko attho, somadatta upaccagā’’.

    840.

    840.

    ‘‘பச்சதி நிரயே கோ⁴ரே, மஹிஸ்ஸமபி விவரதி 35;

    ‘‘Paccati niraye ghore, mahissamapi vivarati 36;

    மித்தது³ப்³பீ⁴ ஹிதச்சாகீ³, ஜீவரேவாபி ஸுஸ்ஸதி 37.

    Mittadubbhī hitaccāgī, jīvarevāpi sussati 38.

    841.

    841.

    ‘‘ஸசே த்வங் 39 த⁴னகாமோஸி, பூ⁴ரித³த்தோ பத³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Sace tvaṃ 40 dhanakāmosi, bhūridatto padassati;

    மஞ்ஞே அத்தகதங் வேரங், நசிரங் வேத³யிஸ்ஸஸி’’.

    Maññe attakataṃ veraṃ, naciraṃ vedayissasi’’.

    842.

    842.

    ‘‘மஹாயஞ்ஞங் யஜித்வான, ஏவங் ஸுஜ்ஜ²ந்தி ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Mahāyaññaṃ yajitvāna, evaṃ sujjhanti brāhmaṇā;

    மஹாயஞ்ஞங் யஜிஸ்ஸாம, ஏவங் மொக்கா²ம பாபகா’’.

    Mahāyaññaṃ yajissāma, evaṃ mokkhāma pāpakā’’.

    843.

    843.

    ‘‘ஹந்த³ தா³னி அபாயாமி, நாஹங் அஜ்ஜ தயா ஸஹ;

    ‘‘Handa dāni apāyāmi, nāhaṃ ajja tayā saha;

    பத³ம்பேகங் 41 ந க³ச்செ²ய்யங், ஏவங் கிப்³பி³ஸகாரினா’’.

    Padampekaṃ 42 na gaccheyyaṃ, evaṃ kibbisakārinā’’.

    844.

    844.

    ‘‘இத³ங் வத்வான பிதரங், ஸோமத³த்தோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pitaraṃ, somadatto bahussuto;

    உஜ்ஜா²பெத்வான பூ⁴தானி, தம்ஹா டா²னா அபக்கமி.

    Ujjhāpetvāna bhūtāni, tamhā ṭhānā apakkami.

    845.

    845.

    ‘‘க³ண்ஹாஹேதங் மஹானாக³ங், ஆஹரேதங் மணிங் மம;

    ‘‘Gaṇhāhetaṃ mahānāgaṃ, āharetaṃ maṇiṃ mama;

    இந்த³கோ³பகவண்ணாபோ⁴, யஸ்ஸ லோஹிதகோ ஸிரோ.

    Indagopakavaṇṇābho, yassa lohitako siro.

    846.

    846.

    ‘‘கப்பாஸபிசுராஸீவ, ஏஸோ காயோ பதி³ஸ்ஸதி 43;

    ‘‘Kappāsapicurāsīva, eso kāyo padissati 44;

    வம்மிகக்³க³க³தோ ஸேதி, தங் த்வங் க³ண்ஹாஹி ப்³ராஹ்மண’’.

    Vammikaggagato seti, taṃ tvaṃ gaṇhāhi brāhmaṇa’’.

    847.

    847.

    ‘‘அதோ²ஸதே⁴ஹி தி³ப்³பே³ஹி, ஜப்பங் மந்தபதா³னி ச;

    ‘‘Athosadhehi dibbehi, jappaṃ mantapadāni ca;

    ஏவங் தங் அஸக்கி² ஸத்து²ங் 45, கத்வா பரித்தமத்தனோ’’.

    Evaṃ taṃ asakkhi satthuṃ 46, katvā parittamattano’’.

    848.

    848.

    ‘‘மமங் தி³ஸ்வான ஆயந்தங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னங்;

    ‘‘Mamaṃ disvāna āyantaṃ, sabbakāmasamiddhinaṃ;

    இந்த்³ரியானி அஹட்டா²னி, ஸாவங் 47 ஜாதங் முக²ங் தவ.

    Indriyāni ahaṭṭhāni, sāvaṃ 48 jātaṃ mukhaṃ tava.

    849.

    849.

    ‘‘பத்³மங் யதா² ஹத்த²க³தங், பாணினா பரிமத்³தி³தங்;

    ‘‘Padmaṃ yathā hatthagataṃ, pāṇinā parimadditaṃ;

    ஸாவங் ஜாதங் 49 முக²ங் துய்ஹங், மமங் தி³ஸ்வான ஏதி³ஸங்.

    Sāvaṃ jātaṃ 50 mukhaṃ tuyhaṃ, mamaṃ disvāna edisaṃ.

    850.

    850.

    ‘‘கச்சி நு தே நாபி⁴ஸஸி 51, கச்சி தே அத்தி² வேத³னா;

    ‘‘Kacci nu te nābhisasi 52, kacci te atthi vedanā;

    யேன ஸாவங் முக²ங் துய்ஹங், மமங் தி³ஸ்வான ஆக³தங்’’.

    Yena sāvaṃ mukhaṃ tuyhaṃ, mamaṃ disvāna āgataṃ’’.

    851.

    851.

    ‘‘ஸுபினங் தாத அத்³த³க்கி²ங், இதோ மாஸங் அதோ⁴க³தங்;

    ‘‘Supinaṃ tāta addakkhiṃ, ito māsaṃ adhogataṃ;

    த³க்கி²ணங் விய மே பா³ஹுங், செ²த்வா ருஹிரமக்கி²தங்;

    Dakkhiṇaṃ viya me bāhuṃ, chetvā ruhiramakkhitaṃ;

    புரிஸோ ஆதா³ய பக்காமி, மம ரோத³ந்தியா ஸதி.

    Puriso ādāya pakkāmi, mama rodantiyā sati.

    852.

    852.

    ‘‘யதோஹங் 53 ஸுபினமத்³த³க்கி²ங், ஸுத³ஸ்ஸன விஜானஹி;

    ‘‘Yatohaṃ 54 supinamaddakkhiṃ, sudassana vijānahi;

    ததோ தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸுக²ங் மே நோபலப்³ப⁴தி’’.

    Tato divā vā rattiṃ vā, sukhaṃ me nopalabbhati’’.

    853.

    853.

    ‘‘யங் புப்³பே³ பரிவாரிங்ஸு 55, கஞ்ஞா ருசிரவிக்³க³ஹா;

    ‘‘Yaṃ pubbe parivāriṃsu 56, kaññā ruciraviggahā;

    ஹேமஜாலபடிச்ச²ன்னா, பூ⁴ரித³த்தோ ந தி³ஸ்ஸதி.

    Hemajālapaṭicchannā, bhūridatto na dissati.

    854.

    854.

    ‘‘யங் புப்³பே³ பரிவாரிங்ஸு 57, நெத்திங்ஸவரதா⁴ரினோ;

    ‘‘Yaṃ pubbe parivāriṃsu 58, nettiṃsavaradhārino;

    கணிகாராவ ஸம்பு²ல்லா, பூ⁴ரித³த்தோ ந தி³ஸ்ஸதி.

    Kaṇikārāva samphullā, bhūridatto na dissati.

    855.

    855.

    ‘‘ஹந்த³ தா³னி க³மிஸ்ஸாம, பூ⁴ரித³த்தனிவேஸனங்;

    ‘‘Handa dāni gamissāma, bhūridattanivesanaṃ;

    த⁴ம்மட்ட²ங் ஸீலஸம்பன்னங், பஸ்ஸாம தவ பா⁴தரங்’’.

    Dhammaṭṭhaṃ sīlasampannaṃ, passāma tava bhātaraṃ’’.

    856.

    856.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்திங், பூ⁴ரித³த்தஸ்ஸ மாதரங்;

    ‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, bhūridattassa mātaraṃ;

    பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ பக்கந்து³ங், பூ⁴ரித³த்தஸ்ஸ நாரியோ.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, bhūridattassa nāriyo.

    857.

    857.

    ‘‘புத்தங் தெய்யே ந ஜானாம, இதோ மாஸங் அதோ⁴க³தங்;

    ‘‘Puttaṃ teyye na jānāma, ito māsaṃ adhogataṃ;

    மதங் வா யதி³ வா ஜீவங், பூ⁴ரித³த்தங் யஸஸ்ஸினங்’’.

    Mataṃ vā yadi vā jīvaṃ, bhūridattaṃ yasassinaṃ’’.

    858.

    858.

    ‘‘ஸகுணீ ஹதபுத்தாவ, ஸுஞ்ஞங் தி³ஸ்வா குலாவகங்;

    ‘‘Sakuṇī hataputtāva, suññaṃ disvā kulāvakaṃ;

    சிரங் து³க்கே²ன ஜா²யிஸ்ஸங், பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸதீ 59.

    Ciraṃ dukkhena jhāyissaṃ, bhūridattaṃ apassatī 60.

    859.

    859.

    ‘‘குரரீ ஹதசா²பாவ, ஸுஞ்ஞங் தி³ஸ்வா குலாவகங்;

    ‘‘Kurarī hatachāpāva, suññaṃ disvā kulāvakaṃ;

    சிரங் து³க்கே²ன ஜா²யிஸ்ஸங், பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸதீ.

    Ciraṃ dukkhena jhāyissaṃ, bhūridattaṃ apassatī.

    860.

    860.

    ‘‘ஸா நூன சக்கவாகீவ, பல்லலஸ்மிங் அனோத³கே;

    ‘‘Sā nūna cakkavākīva, pallalasmiṃ anodake;

    சிரங் து³க்கே²ன ஜா²யிஸ்ஸங், பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸதீ.

    Ciraṃ dukkhena jhāyissaṃ, bhūridattaṃ apassatī.

    861.

    861.

    ‘‘கம்மாரானங் யதா² உக்கா, அந்தோ ஜா²யதி நோ ப³ஹி;

    ‘‘Kammārānaṃ yathā ukkā, anto jhāyati no bahi;

    ஏவங் ஜா²யாமி ஸோகேன, பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸதீ’’.

    Evaṃ jhāyāmi sokena, bhūridattaṃ apassatī’’.

    862.

    862.

    ‘‘ஸாலாவ ஸம்பமதி²தா 61, மாலுதேன பமத்³தி³தா;

    ‘‘Sālāva sampamathitā 62, mālutena pamadditā;

    ஸெந்தி புத்தா ச தா³ரா ச, பூ⁴ரித³த்தனிவேஸனே’’.

    Senti puttā ca dārā ca, bhūridattanivesane’’.

    863.

    863.

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், பூ⁴ரித³த்தனிவேஸனே;

    ‘‘Idaṃ sutvāna nigghosaṃ, bhūridattanivesane;

    அரிட்டோ² ச ஸுபோ⁴கோ³ 63 ச, பதா⁴விங்ஸு அனந்தரா 64.

    Ariṭṭho ca subhogo 65 ca, padhāviṃsu anantarā 66.

    864.

    864.

    ‘‘அம்ம அஸ்ஸாஸ மா ஸோசி, ஏவங்த⁴ம்மா ஹி பாணினோ;

    ‘‘Amma assāsa mā soci, evaṃdhammā hi pāṇino;

    சவந்தி உபபஜ்ஜந்தி, ஏஸஸ்ஸ பரிணாமிதா’’.

    Cavanti upapajjanti, esassa pariṇāmitā’’.

    865.

    865.

    ‘‘அஹம்பி தாத ஜானாமி, ஏவங்த⁴ம்மா ஹி பாணினோ;

    ‘‘Ahampi tāta jānāmi, evaṃdhammā hi pāṇino;

    ஸோகேன ச பரேதஸ்மி, பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸதீ.

    Sokena ca paretasmi, bhūridattaṃ apassatī.

    866.

    866.

    ‘‘அஜ்ஜ சே மே இமங் ரத்திங், ஸுத³ஸ்ஸன விஜானஹி;

    ‘‘Ajja ce me imaṃ rattiṃ, sudassana vijānahi;

    பூ⁴ரித³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, மஞ்ஞே ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்’’.

    Bhūridattaṃ apassantī, maññe hissāmi jīvitaṃ’’.

    867.

    867.

    ‘‘அம்ம அஸ்ஸாஸ மா ஸோசி, ஆனயிஸ்ஸாம பா⁴தரங்;

    ‘‘Amma assāsa mā soci, ānayissāma bhātaraṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் க³மிஸ்ஸாம, பா⁴துபரியேஸனங் சரங்.

    Disodisaṃ gamissāma, bhātupariyesanaṃ caraṃ.

    868.

    868.

    ‘‘பப்³ப³தே கி³ரிது³க்³கே³ஸு, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச;

    ‘‘Pabbate giriduggesu, gāmesu nigamesu ca;

    ஓரேன ஸத்தரத்தஸ்ஸ 67, பா⁴தரங் பஸ்ஸ ஆக³தங்’’.

    Orena sattarattassa 68, bhātaraṃ passa āgataṃ’’.

    869.

    869.

    ‘‘ஹத்தா² பமுத்தோ உரகோ³, பாதே³ தே நிபதீ பு⁴ஸங்;

    ‘‘Hatthā pamutto urago, pāde te nipatī bhusaṃ;

    கச்சி நு தங் ட³ங்ஸீ தாத 69, மா பா⁴யி ஸுகி²தோ ப⁴வ’’.

    Kacci nu taṃ ḍaṃsī tāta 70, mā bhāyi sukhito bhava’’.

    870.

    870.

    ‘‘நேவ மய்ஹங் அயங் நாகோ³, அலங் து³க்கா²ய காயசி;

    ‘‘Neva mayhaṃ ayaṃ nāgo, alaṃ dukkhāya kāyaci;

    யாவதத்தி² அஹிக்³கா³ஹோ, மயா பி⁴ய்யோ ந விஜ்ஜதி’’.

    Yāvatatthi ahiggāho, mayā bhiyyo na vijjati’’.

    871.

    871.

    ‘‘கோ நு ப்³ராஹ்மணவண்ணேன, தி³த்தோ 71 பரிஸமாக³தோ;

    ‘‘Ko nu brāhmaṇavaṇṇena, ditto 72 parisamāgato;

    அவ்ஹாயந்து ஸுயுத்³தே⁴ன, ஸுணந்து பரிஸா மம’’.

    Avhāyantu suyuddhena, suṇantu parisā mama’’.

    872.

    872.

    ‘‘த்வங் மங் நாகே³ன ஆலம்ப, அஹங் மண்டூ³கசா²பியா;

    ‘‘Tvaṃ maṃ nāgena ālampa, ahaṃ maṇḍūkachāpiyā;

    ஹோது நோ அப்³பு⁴தங் தத்த², ஆஸஹஸ்ஸேஹி பஞ்சஹி’’.

    Hotu no abbhutaṃ tattha, āsahassehi pañcahi’’.

    873.

    873.

    ‘‘அஹஞ்ஹி வஸுமா அட்³டோ⁴, த்வங் த³லித்³தோ³ஸி மாணவ;

    ‘‘Ahañhi vasumā aḍḍho, tvaṃ daliddosi māṇava;

    கோ நு தே பாடிபோ⁴க³த்தி², உபஜூதஞ்ச கிங் ஸியா.

    Ko nu te pāṭibhogatthi, upajūtañca kiṃ siyā.

    874.

    874.

    ‘‘உபஜூதஞ்ச மே அஸ்ஸ, பாடிபோ⁴கோ³ ச தாதி³ஸோ;

    ‘‘Upajūtañca me assa, pāṭibhogo ca tādiso;

    ஹோது நோ அப்³பு⁴தங் தத்த², ஆஸஹஸ்ஸேஹி பஞ்சஹி’’.

    Hotu no abbhutaṃ tattha, āsahassehi pañcahi’’.

    875.

    875.

    ‘‘ஸுணோஹி மே மஹாராஜ, வசனங் ப⁴த்³த³மத்து² தே;

    ‘‘Suṇohi me mahārāja, vacanaṃ bhaddamatthu te;

    பஞ்சன்னங் மே ஸஹஸ்ஸானங், பாடிபோ⁴கோ³ ஹி கித்திம’’.

    Pañcannaṃ me sahassānaṃ, pāṭibhogo hi kittima’’.

    876.

    876.

    ‘‘பெத்திகங் வா இணங் ஹோதி, யங் வா ஹோதி ஸயங்கதங்;

    ‘‘Pettikaṃ vā iṇaṃ hoti, yaṃ vā hoti sayaṃkataṃ;

    கிங் த்வங் ஏவங் ப³ஹுங் மய்ஹங், த⁴னங் யாசஸி ப்³ராஹ்மண’’.

    Kiṃ tvaṃ evaṃ bahuṃ mayhaṃ, dhanaṃ yācasi brāhmaṇa’’.

    877.

    877.

    ‘‘அலம்பானோ ஹி நாகே³ன, மமங் அபி⁴ஜிகீ³ஸதி 73;

    ‘‘Alampāno hi nāgena, mamaṃ abhijigīsati 74;

    அஹங் மண்டூ³கசா²பியா, ட³ங்ஸயிஸ்ஸாமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Ahaṃ maṇḍūkachāpiyā, ḍaṃsayissāmi brāhmaṇaṃ.

    878.

    878.

    ‘‘தங் த்வங் த³ட்டு²ங் மஹாராஜ, அஜ்ஜ ரட்டா²பி⁴வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Taṃ tvaṃ daṭṭhuṃ mahārāja, ajja raṭṭhābhivaḍḍhana;

    க²த்தஸங்க⁴பரிப்³யூள்ஹோ, நிய்யாஹி அஹித³ஸ்ஸனங்’’ 75.

    Khattasaṅghaparibyūḷho, niyyāhi ahidassanaṃ’’ 76.

    879.

    879.

    ‘‘நேவ தங் அதிமஞ்ஞாமி, ஸிப்பவாதே³ன மாணவ;

    ‘‘Neva taṃ atimaññāmi, sippavādena māṇava;

    அதிமத்தோஸி ஸிப்பேன, உரக³ங் நாபசாயஸி’’.

    Atimattosi sippena, uragaṃ nāpacāyasi’’.

    880.

    880.

    ‘‘அஹம்பி நாதிமஞ்ஞாமி, ஸிப்பவாதே³ன ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Ahampi nātimaññāmi, sippavādena brāhmaṇa;

    அவிஸேன ச நாகே³ன, பு⁴ஸங் வஞ்சயஸே ஜனங்.

    Avisena ca nāgena, bhusaṃ vañcayase janaṃ.

    881.

    881.

    ‘‘ஏவங் சேதங் ஜனோ ஜஞ்ஞா, யதா² ஜானாமி தங் அஹங்;

    ‘‘Evaṃ cetaṃ jano jaññā, yathā jānāmi taṃ ahaṃ;

    ந த்வங் லப⁴ஸி ஆலம்ப, பு⁴ஸமுட்டி²ங் 77 குதோ த⁴னங்’’.

    Na tvaṃ labhasi ālampa, bhusamuṭṭhiṃ 78 kuto dhanaṃ’’.

    882.

    882.

    ‘‘க²ராஜினோ ஜடீ து³ம்மீ 79, தி³த்தோ பரிஸமாக³தோ;

    ‘‘Kharājino jaṭī dummī 80, ditto parisamāgato;

    யோ த்வங் ஏவங் க³தங் நாக³ங், அவிஸோ அதிமஞ்ஞஸி.

    Yo tvaṃ evaṃ gataṃ nāgaṃ, aviso atimaññasi.

    883.

    883.

    ‘‘ஆஸஜ்ஜ கோ² நங் ஜஞ்ஞாஸி, புண்ணங் உக்³க³ஸ்ஸ தேஜஸோ;

    ‘‘Āsajja kho naṃ jaññāsi, puṇṇaṃ uggassa tejaso;

    மஞ்ஞே தங் ப⁴ஸ்மராஸிங்வ, கி²ப்பமேஸோ கரிஸ்ஸதி’’.

    Maññe taṃ bhasmarāsiṃva, khippameso karissati’’.

    884.

    884.

    ‘‘ஸியா விஸங் ஸிலுத்தஸ்ஸ, தெ³ட்³டு³ப⁴ஸ்ஸ ஸிலாபு⁴னோ;

    ‘‘Siyā visaṃ siluttassa, deḍḍubhassa silābhuno;

    நேவ லோஹிதஸீஸஸ்ஸ, விஸங் நாக³ஸ்ஸ விஜ்ஜதி’’.

    Neva lohitasīsassa, visaṃ nāgassa vijjati’’.

    885.

    885.

    ‘‘ஸுதமேதங் அரஹதங், ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்;

    ‘‘Sutametaṃ arahataṃ, saññatānaṃ tapassinaṃ;

    இத⁴ தா³னானி த³த்வான, ஸக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தி தா³யகா;

    Idha dānāni datvāna, saggaṃ gacchanti dāyakā;

    ஜீவந்தோ தே³ஹி தா³னானி, யதி³ தே அத்தி² தா³தவே.

    Jīvanto dehi dānāni, yadi te atthi dātave.

    886.

    886.

    ‘‘அயங் நாகோ³ மஹித்³தி⁴கோ, தேஜஸ்ஸீ து³ரதிக்கமோ;

    ‘‘Ayaṃ nāgo mahiddhiko, tejassī duratikkamo;

    தேன தங் ட³ங்ஸயிஸ்ஸாமி, ஸோ தங் ப⁴ஸ்மங் கரிஸ்ஸதி’’.

    Tena taṃ ḍaṃsayissāmi, so taṃ bhasmaṃ karissati’’.

    887.

    887.

    ‘‘மயாபேதங் ஸுதங் ஸம்ம, ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்;

    ‘‘Mayāpetaṃ sutaṃ samma, saññatānaṃ tapassinaṃ;

    இத⁴ தா³னானி த³த்வான, ஸக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தி தா³யகா;

    Idha dānāni datvāna, saggaṃ gacchanti dāyakā;

    த்வமேவ தே³ஹி ஜீவந்தோ, யதி³ தே அத்தி² தா³தவே.

    Tvameva dehi jīvanto, yadi te atthi dātave.

    888.

    888.

    ‘‘அயங் அஜமுகீ² 81 நாம, புண்ணா உக்³க³ஸ்ஸ தேஜஸோ;

    ‘‘Ayaṃ ajamukhī 82 nāma, puṇṇā uggassa tejaso;

    தாய தங் ட³ங்ஸயிஸ்ஸாமி, ஸா தங் ப⁴ஸ்மங் கரிஸ்ஸதி’’.

    Tāya taṃ ḍaṃsayissāmi, sā taṃ bhasmaṃ karissati’’.

    889.

    889.

    ‘‘யா தீ⁴தா த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ, வேமாதா ப⁴கி³னீ மம;

    ‘‘Yā dhītā dhataraṭṭhassa, vemātā bhaginī mama;

    ஸா தங் ட³ங்ஸத்வஜமுகீ² 83, புண்ணா உக்³க³ஸ்ஸ தேஜஸோ’’.

    Sā taṃ ḍaṃsatvajamukhī 84, puṇṇā uggassa tejaso’’.

    890.

    890.

    ‘‘ச²மாயங் சே நிஸிஞ்சிஸ்ஸங், ப்³ரஹ்மத³த்த விஜானஹி;

    ‘‘Chamāyaṃ ce nisiñcissaṃ, brahmadatta vijānahi;

    திணலதானி ஓஸத்⁴யோ, உஸ்ஸுஸ்ஸெய்யுங் அஸங்ஸயங்.

    Tiṇalatāni osadhyo, ussusseyyuṃ asaṃsayaṃ.

    891.

    891.

    ‘‘உத்³த⁴ங் சே பாதயிஸ்ஸாமி, ப்³ரஹ்மத³த்த விஜானஹி;

    ‘‘Uddhaṃ ce pātayissāmi, brahmadatta vijānahi;

    ஸத்த வஸ்ஸானியங் தே³வோ, ந வஸ்ஸே ந ஹிமங் பதே.

    Satta vassāniyaṃ devo, na vasse na himaṃ pate.

    892.

    892.

    ‘‘உத³கே சே நிஸிஞ்சிஸ்ஸங், ப்³ரஹ்மத³த்த விஜானஹி;

    ‘‘Udake ce nisiñcissaṃ, brahmadatta vijānahi;

    யாவந்தோத³கஜா 85 பாணா, மரெய்யுங் மச்ச²கச்ச²பா’’.

    Yāvantodakajā 86 pāṇā, mareyyuṃ macchakacchapā’’.

    893.

    893.

    ‘‘லொக்யங் ஸஜந்தங் உத³கங், பயாக³ஸ்மிங் பதிட்டி²தங்;

    ‘‘Lokyaṃ sajantaṃ udakaṃ, payāgasmiṃ patiṭṭhitaṃ;

    கோமங் அஜ்ஜோ²ஹரீ பூ⁴தோ, ஓகா³ள்ஹங் யமுனங் நதி³ங்’’.

    Komaṃ ajjhoharī bhūto, ogāḷhaṃ yamunaṃ nadiṃ’’.

    894.

    894.

    ‘‘யதே³ஸ லோகாதி⁴பதீ யஸஸ்ஸீ, பா³ராணஸிங் பக்ரிய 87 ஸமந்ததோ;

    ‘‘Yadesa lokādhipatī yasassī, bārāṇasiṃ pakriya 88 samantato;

    தஸ்ஸாஹ புத்தோ உரகூ³ஸப⁴ஸ்ஸ, ஸுபோ⁴கோ³தி மங் ப்³ராஹ்மண வேத³யந்தி’’.

    Tassāha putto uragūsabhassa, subhogoti maṃ brāhmaṇa vedayanti’’.

    895.

    895.

    ‘‘ஸசே ஹி புத்தோ உரகூ³ஸப⁴ஸ்ஸ, காஸிஸ்ஸ 89 ரஞ்ஞோ அமராதி⁴பஸ்ஸ;

    ‘‘Sace hi putto uragūsabhassa, kāsissa 90 rañño amarādhipassa;

    மஹேஸக்கோ² அஞ்ஞதரோ பிதா தே, மச்சேஸு மாதா பன தே அதுல்யா;

    Mahesakkho aññataro pitā te, maccesu mātā pana te atulyā;

    ந தாதி³ஸோ அரஹதி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ, தா³ஸம்பி ஓஹாரிதுங் 91 மஹானுபா⁴வோ’’.

    Na tādiso arahati brāhmaṇassa, dāsampi ohārituṃ 92 mahānubhāvo’’.

    896.

    896.

    ‘‘ருக்க²ங் நிஸ்ஸாய விஜ்ஜி²த்தோ², ஏணெய்யங் பாதுமாக³தங்;

    ‘‘Rukkhaṃ nissāya vijjhittho, eṇeyyaṃ pātumāgataṃ;

    ஸோ வித்³தோ⁴ தூ³ரமசரி 93, ஸரவேகே³ன ஸீக⁴வா 94.

    So viddho dūramacari 95, saravegena sīghavā 96.

    897.

    897.

    ‘‘தங் த்வங் பதிதமத்³த³க்கி², அரஞ்ஞஸ்மிங் ப்³ரஹாவனே;

    ‘‘Taṃ tvaṃ patitamaddakkhi, araññasmiṃ brahāvane;

    ஸமங் ஸகாஜமாதா³ய, ஸாயங் நிக்³ரோது⁴பாக³மி.

    Samaṃ sakājamādāya, sāyaṃ nigrodhupāgami.

    898.

    898.

    ‘‘ஸுகஸாளிகஸங்கு⁴ட்ட²ங், பிங்க³லங் 97 ஸந்த²தாயுதங்;

    ‘‘Sukasāḷikasaṅghuṭṭhaṃ, piṅgalaṃ 98 santhatāyutaṃ;

    கோகிலாபி⁴ருத³ங் ரம்மங், து⁴வங் ஹரிதஸத்³த³லங்.

    Kokilābhirudaṃ rammaṃ, dhuvaṃ haritasaddalaṃ.

    899.

    899.

    ‘‘தத்த² தே ஸோ பாதுரஹு, இத்³தி⁴யா யஸஸா ஜலங்;

    ‘‘Tattha te so pāturahu, iddhiyā yasasā jalaṃ;

    மஹானுபா⁴வோ பா⁴தா மே, கஞ்ஞாஹி பரிவாரிதோ.

    Mahānubhāvo bhātā me, kaññāhi parivārito.

    900.

    900.

    ‘‘ஸோ தேன பரிசிண்ணோ த்வங், ஸப்³ப³காமேஹி தப்பிதோ;

    ‘‘So tena pariciṇṇo tvaṃ, sabbakāmehi tappito;

    அது³ட்ட²ஸ்ஸ துவங் து³ப்³பி⁴, தங் தே வேரங் இதா⁴க³தங்.

    Aduṭṭhassa tuvaṃ dubbhi, taṃ te veraṃ idhāgataṃ.

    901.

    901.

    ‘‘கி²ப்பங் கீ³வங் பஸாரேஹி, ந தே த³ஸ்ஸாமி ஜீவிதங்;

    ‘‘Khippaṃ gīvaṃ pasārehi, na te dassāmi jīvitaṃ;

    பா⁴து பரிஸரங் வேரங், சே²த³யிஸ்ஸாமி தே ஸிரங்’’.

    Bhātu parisaraṃ veraṃ, chedayissāmi te siraṃ’’.

    902.

    902.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோ யாசயோகீ³, ஆஹுதக்³கி³ ச ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Ajjhāyako yācayogī, āhutaggi ca brāhmaṇo;

    ஏதேஹி தீஹி டா²னேஹி, அவஜ்ஜோ² ஹோதி 99 ப்³ராஹ்மணோ’’.

    Etehi tīhi ṭhānehi, avajjho hoti 100 brāhmaṇo’’.

    903.

    903.

    ‘‘யங் பூரங் த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ, ஓகா³ள்ஹங் யமுனங் நதி³ங்;

    ‘‘Yaṃ pūraṃ dhataraṭṭhassa, ogāḷhaṃ yamunaṃ nadiṃ;

    ஜோததே ஸப்³ப³ஸோவண்ணங், கி³ரிமாஹச்ச யாமுனங்.

    Jotate sabbasovaṇṇaṃ, girimāhacca yāmunaṃ.

    904.

    904.

    ‘‘தத்த² தே புரிஸப்³யக்³கா⁴, ஸோத³ரியா மம பா⁴தரோ;

    ‘‘Tattha te purisabyagghā, sodariyā mama bhātaro;

    யதா² தே தத்த² வக்க²ந்தி, ததா² ஹெஸ்ஸஸி ப்³ராஹ்மண’’.

    Yathā te tattha vakkhanti, tathā hessasi brāhmaṇa’’.

    905.

    905.

    ‘‘அனித்தரா இத்தரஸம்பயுத்தா, யஞ்ஞா ச வேதா³ ச ஸுபோ⁴க³லோகே;

    ‘‘Anittarā ittarasampayuttā, yaññā ca vedā ca subhogaloke;

    தத³க்³க³ரய்ஹஞ்ஹி வினிந்த³மானோ, ஜஹாதி வித்தஞ்ச ஸதஞ்ச த⁴ம்மங்.

    Tadaggarayhañhi vinindamāno, jahāti vittañca satañca dhammaṃ.

    906.

    906.

    ‘‘அஜ்ஜே²னமரியா பத²விங் ஜனிந்தா³, வெஸ்ஸா கஸிங் பாரிசரியஞ்ச ஸுத்³தா³;

    ‘‘Ajjhenamariyā pathaviṃ janindā, vessā kasiṃ pāricariyañca suddā;

    உபாகு³ பச்சேகங் யதா²பதே³ஸங், கதாஹு ஏதே வஸினாதி ஆஹு’’.

    Upāgu paccekaṃ yathāpadesaṃ, katāhu ete vasināti āhu’’.

    907.

    907.

    ‘‘தா⁴தா விதா⁴தா வருணோ குவேரோ, ஸோமோ யமோ சந்தி³மா வாயு ஸூரியோ;

    ‘‘Dhātā vidhātā varuṇo kuvero, somo yamo candimā vāyu sūriyo;

    ஏதேபி யஞ்ஞங் புது²ஸோ யஜித்வா, அஜ்ஜா²யகானங் அதோ² ஸப்³ப³காமே.

    Etepi yaññaṃ puthuso yajitvā, ajjhāyakānaṃ atho sabbakāme.

    908.

    908.

    ‘‘விகாஸிதா சாபஸதானி பஞ்ச, யோ அஜ்ஜுனோ ப³லவா பீ⁴மஸேனோ;

    ‘‘Vikāsitā cāpasatāni pañca, yo ajjuno balavā bhīmaseno;

    ஸஹஸ்ஸபா³ஹு அஸமோ பத²ப்³யா, ஸோபி ததா³ மாத³ஹி ஜாதவேத³ங்’’.

    Sahassabāhu asamo pathabyā, sopi tadā mādahi jātavedaṃ’’.

    909.

    909.

    ‘‘யோ ப்³ராஹ்மணே போ⁴ஜயி தீ³க⁴ரத்தங், அன்னேன பானேன யதா²னுபா⁴வங்;

    ‘‘Yo brāhmaṇe bhojayi dīgharattaṃ, annena pānena yathānubhāvaṃ;

    பஸன்னசித்தோ அனுமோத³மானோ, ஸுபோ⁴க³ தே³வஞ்ஞதரோ அஹோஸி’’.

    Pasannacitto anumodamāno, subhoga devaññataro ahosi’’.

    910.

    910.

    ‘‘மஹாஸனங் தே³வமனோமவண்ணங், யோ ஸப்பினா அஸக்கி² போ⁴ஜேதுமக்³கி³ங் 101;

    ‘‘Mahāsanaṃ devamanomavaṇṇaṃ, yo sappinā asakkhi bhojetumaggiṃ 102;

    ஸ யஞ்ஞதந்தங் வரதோ யஜித்வா, தி³ப்³ப³ங் க³திங் முசலிந்த³ஜ்ஜ²க³ச்சி²’’.
