Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. બીજસુત્તવણ્ણના
2. Bījasuttavaṇṇanā
૫૪. દુતિયે બીજજાતાનીતિ બીજાનિ. મૂલબીજન્તિ વચં વચત્તં હલિદ્દં સિઙ્ગિવેરન્તિ એવમાદિ. ખન્ધબીજન્તિ અસ્સત્થો નિગ્રોધોતિ એવમાદિ. ફલુબીજન્તિ ઉચ્છુ વેળુ નળોતિ એવમાદિ. અગ્ગબીજન્તિ અજ્જુકં ફણિજ્જકન્તિ એવમાદિ. બીજબીજન્તિ સાલિવીહિઆદિ પુબ્બણ્ણઞ્ચેવ મુગ્ગમાસાદિ અપરણ્ણઞ્ચ. અખણ્ડાનીતિ અભિન્નાનિ. ભિન્નકાલતો પટ્ઠાય બીજં બીજત્થાય ન ઉપકપ્પતિ. અપૂતિકાનીતિ ઉદકતેમનેન અપૂતિકાનિ. પૂતિબીજઞ્હિ બીજત્થાય ન ઉપકપ્પતિ. અવાતાતપહતાનીતિ વાતેન ચ આતપેન ચ ન હતાનિ, નિરોજતં ન પાપિતાનિ. નિરોજઞ્હિ કસટં બીજં બીજત્થાય ન ઉપકપ્પતિ. સારાદાનીતિ ગહિતસારાનિ પતિટ્ઠિતસારાનિ. નિસ્સારઞ્હિ બીજં બીજત્થાય ન ઉપકપ્પતિ. સુખસયિતાનીતિ ચત્તારો માસે કોટ્ઠે પક્ખિત્તનિયામેનેવ સુખં સયિતાનિ. પથવીતિ હેટ્ઠા પતિટ્ઠાનપથવી. આપોતિ ઉપરિસ્નેહનઆપો. ચતસ્સો વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયોતિ કમ્મવિઞ્ઞાણસ્સ આરમ્મણભૂતા રૂપાદયો ચત્તારો ખન્ધા. તે હિ આરમ્મણવસેન પતિટ્ઠાભૂતત્તા પથવીધાતુસદિસા. નન્દિરાગો સિનેહનટ્ઠેન આપોધાતુસદિસો. વિઞ્ઞાણં સાહારન્તિ સપ્પચ્ચયં કમ્મવિઞ્ઞાણં. તઞ્હિ બીજં વિય પથવિયં આરમ્મણપથવિયં વિરુહતિ. દુતિયં.
54. Dutiye bījajātānīti bījāni. Mūlabījanti vacaṃ vacattaṃ haliddaṃ siṅgiveranti evamādi. Khandhabījanti assattho nigrodhoti evamādi. Phalubījanti ucchu veḷu naḷoti evamādi. Aggabījanti ajjukaṃ phaṇijjakanti evamādi. Bījabījanti sālivīhiādi pubbaṇṇañceva muggamāsādi aparaṇṇañca. Akhaṇḍānīti abhinnāni. Bhinnakālato paṭṭhāya bījaṃ bījatthāya na upakappati. Apūtikānīti udakatemanena apūtikāni. Pūtibījañhi bījatthāya na upakappati. Avātātapahatānīti vātena ca ātapena ca na hatāni, nirojataṃ na pāpitāni. Nirojañhi kasaṭaṃ bījaṃ bījatthāya na upakappati. Sārādānīti gahitasārāni patiṭṭhitasārāni. Nissārañhi bījaṃ bījatthāya na upakappati. Sukhasayitānīti cattāro māse koṭṭhe pakkhittaniyāmeneva sukhaṃ sayitāni. Pathavīti heṭṭhā patiṭṭhānapathavī. Āpoti uparisnehanaāpo. Catasso viññāṇaṭṭhitiyoti kammaviññāṇassa ārammaṇabhūtā rūpādayo cattāro khandhā. Te hi ārammaṇavasena patiṭṭhābhūtattā pathavīdhātusadisā. Nandirāgo sinehanaṭṭhena āpodhātusadiso. Viññāṇaṃ sāhāranti sappaccayaṃ kammaviññāṇaṃ. Tañhi bījaṃ viya pathaviyaṃ ārammaṇapathaviyaṃ viruhati. Dutiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. બીજસુત્તં • 2. Bījasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. બીજસુત્તવણ્ણના • 2. Bījasuttavaṇṇanā