Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. બિળાલિદાયકત્થેરઅપદાનં

    9. Biḷālidāyakattheraapadānaṃ

    ૫૩.

    53.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , વસામિ પણ્ણસન્થરે;

    ‘‘Himavantassāvidūre , vasāmi paṇṇasanthare;

    ઘાસેસુ ગેધમાપન્નો, સેય્યસીલો ચહં 1 તદા.

    Ghāsesu gedhamāpanno, seyyasīlo cahaṃ 2 tadā.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘ખણન્તાલુ 3 કલમ્બાનિ, બિળાલિતક્કલાનિ ચ;

    ‘‘Khaṇantālu 4 kalambāni, biḷālitakkalāni ca;

    કોલં ભલ્લાતકં બિલ્લં, આહત્વા પટિયાદિતં.

    Kolaṃ bhallātakaṃ billaṃ, āhatvā paṭiyāditaṃ.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, આગચ્છિ મમ સન્તિકં.

    Mama saṅkappamaññāya, āgacchi mama santikaṃ.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘ઉપાગતં મહાનાગં, દેવદેવં નરાસભં;

    ‘‘Upāgataṃ mahānāgaṃ, devadevaṃ narāsabhaṃ;

    બિળાલિં પગ્ગહેત્વાન, પત્તમ્હિ ઓકિરિં અહં.

    Biḷāliṃ paggahetvāna, pattamhi okiriṃ ahaṃ.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘પરિભુઞ્જિ મહાવીરો, તોસયન્તો મમં તદા;

    ‘‘Paribhuñji mahāvīro, tosayanto mamaṃ tadā;

    પરિભુઞ્જિત્વાન સબ્બઞ્ઞૂ, ઇમં ગાથં અભાસથ.

    Paribhuñjitvāna sabbaññū, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘‘સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, બિળાલિં મે અદા તુવં;

    ‘‘‘Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, biḷāliṃ me adā tuvaṃ;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં નુપપજ્જસિ’.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjasi’.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘ચરિમં વત્તતે મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Carimaṃ vattate mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘ચતુપઞ્ઞાસિતો કપ્પે, સુમેખલિયસવ્હયો;

    ‘‘Catupaññāsito kappe, sumekhaliyasavhayo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બિળાલિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā biḷālidāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    બિળાલિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Biḷālidāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. સેયસીલોવહં (સ્યા॰ ક॰)
    2. seyasīlovahaṃ (syā. ka.)
    3. ખણમાલુ (સ્યા॰)
    4. khaṇamālu (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૯. બિળાલિદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 9. Biḷālidāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact