Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. બોધિઘરદાયકત્થેરઅપદાનં

    10. Bodhigharadāyakattheraapadānaṃ

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, dvipadindassa tādino;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, બોધિઘરમકારયિં.

    Pasannacitto sumano, bodhigharamakārayiṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘તુસિતં ઉપપન્નોમ્હિ, વસામિ રતને ઘરે;

    ‘‘Tusitaṃ upapannomhi, vasāmi ratane ghare;

    ન મે સીતં વા ઉણ્હં વા, વાતો ગત્તે ન સમ્ફુસે.

    Na me sītaṃ vā uṇhaṃ vā, vāto gatte na samphuse.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘પઞ્ચસટ્ઠિમ્હિતો કપ્પે, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Pañcasaṭṭhimhito kappe, cakkavattī ahosahaṃ;

    કાસિકં નામ નગરં, વિસ્સકમ્મેન 1 માપિતં.

    Kāsikaṃ nāma nagaraṃ, vissakammena 2 māpitaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘દસયોજનઆયામં, અટ્ઠયોજનવિત્થતં;

    ‘‘Dasayojanaāyāmaṃ, aṭṭhayojanavitthataṃ;

    ન તમ્હિ નગરે અત્થિ, કટ્ઠં વલ્લી ચ મત્તિકા.

    Na tamhi nagare atthi, kaṭṭhaṃ vallī ca mattikā.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘તિરિયં યોજનં આસિ, અદ્ધયોજનવિત્થતં;

    ‘‘Tiriyaṃ yojanaṃ āsi, addhayojanavitthataṃ;

    મઙ્ગલો નામ પાસાદો, વિસ્સકમ્મેન માપિતો.

    Maṅgalo nāma pāsādo, vissakammena māpito.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનિ, થમ્ભા સોણ્ણમયા અહું;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, thambhā soṇṇamayā ahuṃ;

    મણિમયા ચ નિય્યૂહા, છદનં રૂપિયં અહુ.

    Maṇimayā ca niyyūhā, chadanaṃ rūpiyaṃ ahu.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘સબ્બસોણ્ણમયં ઘરં, વિસ્સકમ્મેન માપિતં;

    ‘‘Sabbasoṇṇamayaṃ gharaṃ, vissakammena māpitaṃ;

    અજ્ઝાવુત્થં મયા એતં, ઘરદાનસ્સિદં ફલં.

    Ajjhāvutthaṃ mayā etaṃ, gharadānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘તે સબ્બે અનુભોત્વાન, દેવમાનુસકે ભવે;

    ‘‘Te sabbe anubhotvāna, devamānusake bhave;

    અજ્ઝપત્તોમ્હિ નિબ્બાનં, સન્તિપદમનુત્તરં.

    Ajjhapattomhi nibbānaṃ, santipadamanuttaraṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, બોધિઘરમકારયિં;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, bodhigharamakārayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઘરદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, gharadānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બોધિઘરદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bodhigharadāyako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    બોધિઘરદાયકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Bodhigharadāyakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    વિભીતકવગ્ગો પઞ્ચચત્તાલીસમો.

    Vibhītakavaggo pañcacattālīsamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    વિભીતકી કોલફલી, બિલ્લભલ્લાતકપ્પદો;

    Vibhītakī kolaphalī, billabhallātakappado;

    ઉત્તલમ્બટકી ચેવ, આસની પાદપીઠકો.

    Uttalambaṭakī ceva, āsanī pādapīṭhako.

    વેદિકો બોધિઘરિકો, ગાથાયો ગણિતાપિ ચ;

    Vediko bodhighariko, gāthāyo gaṇitāpi ca;

    એકૂનાસીતિકા સબ્બા, અસ્મિં વગ્ગે પકિત્તિતા.

    Ekūnāsītikā sabbā, asmiṃ vagge pakittitā.







    Footnotes:
    1. વિસુકમ્મેન (સ્યા॰ ક॰)
    2. visukammena (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact