Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. બોધિસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનં

    8. Bodhisammajjakattheraapadānaṃ

    ૪૮.

    48.

    ‘‘અહં પુરે બોધિપત્તં, ઉજ્ઝિતં ચેતિયઙ્ગણે;

    ‘‘Ahaṃ pure bodhipattaṃ, ujjhitaṃ cetiyaṅgaṇe;

    તં ગહેત્વાન છડ્ડેસિં, અલભિં વીસતીગુણે.

    Taṃ gahetvāna chaḍḍesiṃ, alabhiṃ vīsatīguṇe.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘તસ્સ કમ્મસ્સ તેજેન, સંસરન્તો ભવાભવે;

    ‘‘Tassa kammassa tejena, saṃsaranto bhavābhave;

    દુવે ભવે સંસરામિ, દેવત્તે ચાપિ માનુસે.

    Duve bhave saṃsarāmi, devatte cāpi mānuse.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, આગન્ત્વા માનુસં ભવં;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, āgantvā mānusaṃ bhavaṃ;

    દુવે કુલે પજાયામિ, ખત્તિયે ચાપિ બ્રાહ્મણે.

    Duve kule pajāyāmi, khattiye cāpi brāhmaṇe.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અઙ્ગપચ્ચઙ્ગસમ્પન્નો, આરોહપરિણાહવા;

    ‘‘Aṅgapaccaṅgasampanno, ārohapariṇāhavā;

    અભિરૂપો સુચિ હોમિ, સમ્પુણ્ણઙ્ગો અનૂનકો.

    Abhirūpo suci homi, sampuṇṇaṅgo anūnako.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, જાતો વા યત્થ કત્થચિ;

    ‘‘Devaloke manusse vā, jāto vā yattha katthaci;

    ભવે સુવણ્ણવણ્ણો ચ, ઉત્તત્તકનકૂપમો.

    Bhave suvaṇṇavaṇṇo ca, uttattakanakūpamo.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘મુદુકા મદ્દવા સ્નિદ્ધા 1, સુખુમા સુકુમારિકા;

    ‘‘Mudukā maddavā sniddhā 2, sukhumā sukumārikā;

    છવિ મે સબ્બદા હોતિ, બોધિપત્તે સુછડ્ડિતે 3.

    Chavi me sabbadā hoti, bodhipatte suchaḍḍite 4.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘યતો કુતોચિ ગતીસુ, સરીરે સમુદાગતે;

    ‘‘Yato kutoci gatīsu, sarīre samudāgate;

    ન લિમ્પતિ રજોજલ્લં, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Na limpati rajojallaṃ, vipāko pattachaḍḍite.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘ઉણ્હે વાતાતપે તસ્સ, અગ્ગિતાપેન વા પન;

    ‘‘Uṇhe vātātape tassa, aggitāpena vā pana;

    ગત્તે સેદા ન મુચ્ચન્તિ, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Gatte sedā na muccanti, vipāko pattachaḍḍite.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘કુટ્ઠં ગણ્ડો કિલાસો ચ, તિલકા પિળકા તથા;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, tilakā piḷakā tathā;

    ન હોન્તિ કાયે દદ્દુ ચ, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Na honti kāye daddu ca, vipāko pattachaḍḍite.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    રોગા ન હોન્તિ કાયસ્મિં, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Rogā na honti kāyasmiṃ, vipāko pattachaḍḍite.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    ન હોતિ ચિત્તજા પીળા, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Na hoti cittajā pīḷā, vipāko pattachaḍḍite.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    અમિત્તા ન ભવન્તસ્સ, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Amittā na bhavantassa, vipāko pattachaḍḍite.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    અનૂનભોગો ભવતિ, વિપાકો પત્તછડ્ડિતે.

    Anūnabhogo bhavati, vipāko pattachaḍḍite.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    અગ્ગિરાજૂહિ ચોરેહિ, ન હોતિ ઉદકે ભયં.

    Aggirājūhi corehi, na hoti udake bhayaṃ.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘અપરમ્પિ ગુણં તસ્સ, નિબ્બત્તતિ ભવાભવે;

    ‘‘Aparampi guṇaṃ tassa, nibbattati bhavābhave;

    દાસિદાસા અનુચરા, હોન્તિ ચિત્તાનુવત્તકા.

    Dāsidāsā anucarā, honti cittānuvattakā.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘યમ્હિ આયુપ્પમાણમ્હિ, જાયતે માનુસે ભવે;

    ‘‘Yamhi āyuppamāṇamhi, jāyate mānuse bhave;

    તતો ન હાયતે આયુ, તિટ્ઠતે યાવતાયુકં.

    Tato na hāyate āyu, tiṭṭhate yāvatāyukaṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘અબ્ભન્તરા ચ બાહિરા 5, નેગમા ચ સરટ્ઠકા;

    ‘‘Abbhantarā ca bāhirā 6, negamā ca saraṭṭhakā;

    નુયુત્તા હોન્તિ સબ્બેપિ, વુદ્ધિકામા સુખિચ્છકા.

    Nuyuttā honti sabbepi, vuddhikāmā sukhicchakā.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘ભોગવા યસવા હોમિ, સિરિમા ઞાતિપક્ખવા;

    ‘‘Bhogavā yasavā homi, sirimā ñātipakkhavā;

    અપેતભયસન્તાસો, ભવેહં સબ્બતો ભવે.

    Apetabhayasantāso, bhavehaṃ sabbato bhave.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘દેવા મનુસ્સા અસુરા, ગન્ધબ્બા યક્ખરક્ખસા;

    ‘‘Devā manussā asurā, gandhabbā yakkharakkhasā;

    સબ્બે તે પરિરક્ખન્તિ, ભવે સંસરતો સદા.

    Sabbe te parirakkhanti, bhave saṃsarato sadā.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘દેવલોકે મનુસ્સે ચ, અનુભોત્વા ઉભો યસે;

    ‘‘Devaloke manusse ca, anubhotvā ubho yase;

    અવસાને ચ નિબ્બાનં, સિવં પત્તો અનુત્તરં.

    Avasāne ca nibbānaṃ, sivaṃ patto anuttaraṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘સમ્બુદ્ધમુદ્દિસિત્વાન, બોધિં વા તસ્સ સત્થુનો;

    ‘‘Sambuddhamuddisitvāna, bodhiṃ vā tassa satthuno;

    યો પુઞ્ઞં પસવે પોસો, તસ્સ કિં નામ દુલ્લભં.

    Yo puññaṃ pasave poso, tassa kiṃ nāma dullabhaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘મગ્ગે ફલે આગમે ચ, ઝાનાભિઞ્ઞાગુણેસુ ચ;

    ‘‘Magge phale āgame ca, jhānābhiññāguṇesu ca;

    અઞ્ઞેસં અધિકો હુત્વા, નિબ્બાયામિ અનાસવો.

    Aññesaṃ adhiko hutvā, nibbāyāmi anāsavo.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘પુરેહં બોધિયા પત્તં, છડ્ડેત્વા હટ્ઠમાનસો;

    ‘‘Purehaṃ bodhiyā pattaṃ, chaḍḍetvā haṭṭhamānaso;

    ઇમેહિ વીસતઙ્ગેહિ, સમઙ્ગી હોમિ સબ્બદા.

    Imehi vīsataṅgehi, samaṅgī homi sabbadā.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બોધિસમ્મજ્જકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā bodhisammajjako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    બોધિસમ્મજ્જકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Bodhisammajjakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મુદુ મદ્દવા સિનિદ્ધા (સ્યા॰)
    2. mudu maddavā siniddhā (syā.)
    3. સુછડ્ડિને (સી॰)
    4. suchaḍḍine (sī.)
    5. બહિચરા (સી॰ પી॰ ક॰)
    6. bahicarā (sī. pī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact