Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
બ્રહ્મદણ્ડકથાવણ્ણના
Brahmadaṇḍakathāvaṇṇanā
૪૪૫. ‘‘ત્વંયેવ આણાપેહી’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં, થેરા પન બ્રહ્મદણ્ડં કત્વા વુત્તંયેવ ‘‘છન્નસ્સા’’તિઆદિમાહંસૂતિ વેદિતબ્બં. એત્થ ચ આનન્દત્થેરો વિય અઞ્ઞોપિ સઙ્ઘેન આણત્તો ભિક્ખુ બ્રહ્મદણ્ડકતેન ભિક્ખુના આલપિતું લભતિ, ન અઞ્ઞો. ઉજ્જવનિકાયાતિ પટિસોતગામિનિયા. આગમા નુ ખો ઇધ આગમા નુ ખ્વિધ. આગમા ખો ઇધ, તે ઓરોધા ઇધ આગમા ખો. ‘‘ભિસિચ્છવીતિ ભિસિત્થવિકા’’તિ લિખિતં. સબ્બેવિમેતિ સબ્બમેવ. કુલવં ગમેન્તીતિ નિરત્થકવિનાસં ગમેન્તિ. કુચ્છિતો લવો કુલવો, અનયવિનાસોતિ વુત્તં હોતિ. ઇમાય ખો પન ‘‘ધમ્મવિનયસઙ્ગીતિયા’’તિ વત્તબ્બે વિસેસેન વિનયસ્સ સાસનમૂલભાવદસ્સનત્થં, તસ્મિં ઠિતે સકલસાસનઠિતિસિદ્ધિદીપનત્થઞ્ચ ‘‘ઇદં વો કપ્પતિ, ઇદં વો ન કપ્પતી’’તિ વત્થુસ્મિં આરદ્ધત્તા, ઇમિસ્સા ચ પરિયત્તિયા વિનયપિટકત્તા ‘‘વિનયસઙ્ગીતિયા’’તિ ઇધ વુત્તં.
445. ‘‘Tvaṃyeva āṇāpehī’’ti ettakameva vuttaṃ, therā pana brahmadaṇḍaṃ katvā vuttaṃyeva ‘‘channassā’’tiādimāhaṃsūti veditabbaṃ. Ettha ca ānandatthero viya aññopi saṅghena āṇatto bhikkhu brahmadaṇḍakatena bhikkhunā ālapituṃ labhati, na añño. Ujjavanikāyāti paṭisotagāminiyā. Āgamā nu kho idha āgamā nu khvidha. Āgamā kho idha, te orodhā idha āgamā kho. ‘‘Bhisicchavīti bhisitthavikā’’ti likhitaṃ. Sabbevimeti sabbameva. Kulavaṃ gamentīti niratthakavināsaṃ gamenti. Kucchito lavo kulavo, anayavināsoti vuttaṃ hoti. Imāya kho pana ‘‘dhammavinayasaṅgītiyā’’ti vattabbe visesena vinayassa sāsanamūlabhāvadassanatthaṃ, tasmiṃ ṭhite sakalasāsanaṭhitisiddhidīpanatthañca ‘‘idaṃ vo kappati, idaṃ vo na kappatī’’ti vatthusmiṃ āraddhattā, imissā ca pariyattiyā vinayapiṭakattā ‘‘vinayasaṅgītiyā’’ti idha vuttaṃ.
પઞ્ચસતિકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pañcasatikakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૩. બ્રહ્મદણ્ડકથા • 3. Brahmadaṇḍakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / બ્રહ્મદણ્ડકથાવણ્ણના • Brahmadaṇḍakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ખુદ્દાનુખુદ્દકસિક્ખાપદકથાવણ્ણના • Khuddānukhuddakasikkhāpadakathāvaṇṇanā