Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. બ્રહ્મલોકસુત્તવણ્ણના
6. Brahmalokasuttavaṇṇanā
૧૭૭. છટ્ઠે પચ્ચેકં દ્વારબાહન્તિ એકેકો એકેકં દ્વારબાહં નિસ્સાય દ્વારપાલા વિય અટ્ઠંસુ. ઇદ્ધોતિ ઝાનસુખેન સમિદ્ધો. ફીતોતિ અભિઞ્ઞાપુપ્ફેહિ સુપુપ્ફિતો. અનધિવાસેન્તોતિ અસહન્તો. એતદવોચાતિ એતેસં નિમ્મિતબ્રહ્માનં મજ્ઝે નિસિન્નો એતં ‘‘પસ્સસિ મે’’તિઆદિવચનં અવોચ.
177. Chaṭṭhe paccekaṃ dvārabāhanti ekeko ekekaṃ dvārabāhaṃ nissāya dvārapālā viya aṭṭhaṃsu. Iddhoti jhānasukhena samiddho. Phītoti abhiññāpupphehi supupphito. Anadhivāsentoti asahanto. Etadavocāti etesaṃ nimmitabrahmānaṃ majjhe nisinno etaṃ ‘‘passasi me’’tiādivacanaṃ avoca.
તયો સુપણ્ણાતિ ગાથાય પઞ્ચસતાતિ સતપદં રૂપવસેન વા પન્તિવસેન વા યોજેતબ્બં. રૂપવસેન તાવ તયો સુપણ્ણાતિ તીણિ સુપણ્ણરૂપસતાનિ. ચતુરો ચ હંસાતિ ચત્તારિહંસરૂપસતાનિ. બુગ્ઘીનિસા પઞ્ચસતાતિ બ્યગ્ઘસદિસા એકચ્ચે મિગા બ્યગ્ઘીનિસા નામ, તેસં બ્યગ્ઘીનિસારૂપકાનં પઞ્ચસતાનિ, પન્તિવસેન તયો સુપણ્ણાતિ તીણિ સુપણ્ણપન્તિસતાનિ, ચતુરો હંસાતિ ચત્તારિ હંસપન્તિસતાનિ. બ્યગ્ઘીનિસા પઞ્ચસતાતિ પઞ્ચ બ્યગ્ઘીનિસા પન્તિસતાનિ. ઝાયિનોતિ ઝાયિસ્સ મય્હં વિમાને અયં વિભૂતીતિ દસ્સેતિ. ઓભાસયન્તિ ઓભાસયમાનં. ઉત્તરસ્સં દિસાયન્તિ તં કિર કનકવિમાનં તેસં મહાબ્રહ્માનં ઠિતટ્ઠાનતો ઉત્તરદિસાયં હોતિ. તસ્મા એવમાહ. અયં પનસ્સ અધિપ્પાયો – એવરૂપે કનકવિમાને વસન્તો અહં કસ્સ અઞ્ઞસ્સ ઉપટ્ઠાનં ગમિસ્સામીતિ. રૂપે રણં દિસ્વાતિ રૂપમ્હિ જાતિજરાભઙ્ગસઙ્ખાતં દોસં દિસ્વા. સદા પવેધિતન્તિ સીતાદીહિ ચ નિચ્ચં પવેધિતં ચલિતં ઘટ્ટિતં રૂપં દિસ્વા. તસ્મા ન રૂપે રમતિ સુમેધોતિ યસ્મા રૂપે રણં પસ્સતિ, સદા પવેધિતઞ્ચ રૂપં પસ્સતિ, તસ્મા સુમેધો સુન્દરપઞ્ઞો સો સત્થા રૂપે ન રમતીતિ. છટ્ઠં.
Tayo supaṇṇāti gāthāya pañcasatāti satapadaṃ rūpavasena vā pantivasena vā yojetabbaṃ. Rūpavasena tāva tayo supaṇṇāti tīṇi supaṇṇarūpasatāni. Caturo ca haṃsāti cattārihaṃsarūpasatāni. Bugghīnisā pañcasatāti byagghasadisā ekacce migā byagghīnisā nāma, tesaṃ byagghīnisārūpakānaṃ pañcasatāni, pantivasena tayo supaṇṇāti tīṇi supaṇṇapantisatāni, caturo haṃsāti cattāri haṃsapantisatāni. Byagghīnisā pañcasatāti pañca byagghīnisā pantisatāni. Jhāyinoti jhāyissa mayhaṃ vimāne ayaṃ vibhūtīti dasseti. Obhāsayanti obhāsayamānaṃ. Uttarassaṃ disāyanti taṃ kira kanakavimānaṃ tesaṃ mahābrahmānaṃ ṭhitaṭṭhānato uttaradisāyaṃ hoti. Tasmā evamāha. Ayaṃ panassa adhippāyo – evarūpe kanakavimāne vasanto ahaṃ kassa aññassa upaṭṭhānaṃ gamissāmīti. Rūpe raṇaṃ disvāti rūpamhi jātijarābhaṅgasaṅkhātaṃ dosaṃ disvā. Sadā pavedhitanti sītādīhi ca niccaṃ pavedhitaṃ calitaṃ ghaṭṭitaṃ rūpaṃ disvā. Tasmā na rūpe ramati sumedhoti yasmā rūpe raṇaṃ passati, sadā pavedhitañca rūpaṃ passati, tasmā sumedho sundarapañño so satthā rūpe na ramatīti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. બ્રહ્મલોકસુત્તં • 6. Brahmalokasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. બ્રહ્મલોકસુત્તવણ્ણના • 6. Brahmalokasuttavaṇṇanā