Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தங்

    5. Brāhmaṇasaccasuttaṃ

    185. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா பரிப்³பா³ஜகா ஸிப்பினிகாதீரே பரிப்³பா³ஜகாராமே படிவஸந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் அன்னபா⁴ரோ வரத⁴ரோ ஸகுலுதா³யீ ச பரிப்³பா³ஜகோ அஞ்ஞே ச அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா பரிப்³பா³ஜகா. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேன ஸிப்பினிகாதீரே பரிப்³பா³ஜகாராமோ தேனுபஸங்கமி.

    185. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate. Tena kho pana samayena sambahulā abhiññātā abhiññātā paribbājakā sippinikātīre paribbājakārāme paṭivasanti, seyyathidaṃ annabhāro varadharo sakuludāyī ca paribbājako aññe ca abhiññātā abhiññātā paribbājakā. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena sippinikātīre paribbājakārāmo tenupasaṅkami.

    தேன கோ² பன ஸமயேன தேஸங் அஞ்ஞதித்தி²யானங் பரிப்³பா³ஜகானங் ஸன்னிஸின்னானங் ஸன்னிபதிதானங் அயமந்தரா கதா² உத³பாதி³ – ‘‘இதிபி ப்³ராஹ்மணஸச்சானி, இதிபி ப்³ராஹ்மணஸச்சானீ’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா யேன தே பரிப்³பா³ஜகா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா தே பரிப்³பா³ஜகே ஏதத³வோச –

    Tena kho pana samayena tesaṃ aññatitthiyānaṃ paribbājakānaṃ sannisinnānaṃ sannipatitānaṃ ayamantarā kathā udapādi – ‘‘itipi brāhmaṇasaccāni, itipi brāhmaṇasaccānī’’ti. Atha kho bhagavā yena te paribbājakā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā te paribbājake etadavoca –

    ‘‘காய நுத்த², பரிப்³பா³ஜகா, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா, கா ச பன வோ அந்தராகதா² விப்பகதா’’தி? ‘‘இத⁴, போ⁴ கோ³தம, அம்ஹாகங் ஸன்னிஸின்னானங் ஸன்னிபதிதானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘இதிபி ப்³ராஹ்மணஸச்சானி, இதிபி ப்³ராஹ்மணஸச்சானீ’’’தி.

    ‘‘Kāya nuttha, paribbājakā, etarahi kathāya sannisinnā, kā ca pana vo antarākathā vippakatā’’ti? ‘‘Idha, bho gotama, amhākaṃ sannisinnānaṃ sannipatitānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘itipi brāhmaṇasaccāni, itipi brāhmaṇasaccānī’’’ti.

    ‘‘சத்தாரிமானி, பரிப்³பா³ஜகா, ப்³ராஹ்மணஸச்சானி மயா ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதி³தானி. கதமானி சத்தாரி? இத⁴, பரிப்³பா³ஜகா, ப்³ராஹ்மணோ ஏவமாஹ – ‘ஸப்³பே³ பாணா அவஜ்ஜா²’தி . இதி வத³ங் ப்³ராஹ்மணோ ஸச்சங் ஆஹ, நோ முஸா. ஸோ தேன ந ஸமணோதி மஞ்ஞதி, ந ப்³ராஹ்மணோதி மஞ்ஞதி, ந ஸெய்யோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஸதி³ஸோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஹீனோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி. அபி ச யதே³வ தத்த² ஸச்சங் தத³பி⁴ஞ்ஞாய பாணானங்யேவ அனுத்³த³யாய 1 அனுகம்பாய படிபன்னோ ஹோதி.

    ‘‘Cattārimāni, paribbājakā, brāhmaṇasaccāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditāni. Katamāni cattāri? Idha, paribbājakā, brāhmaṇo evamāha – ‘sabbe pāṇā avajjhā’ti . Iti vadaṃ brāhmaṇo saccaṃ āha, no musā. So tena na samaṇoti maññati, na brāhmaṇoti maññati, na seyyohamasmīti maññati, na sadisohamasmīti maññati, na hīnohamasmīti maññati. Api ca yadeva tattha saccaṃ tadabhiññāya pāṇānaṃyeva anuddayāya 2 anukampāya paṭipanno hoti.

    ‘‘புன சபரங், பரிப்³பா³ஜகா, ப்³ராஹ்மணோ ஏவமாஹ – ‘ஸப்³பே³ காமா அனிச்சா து³க்கா² விபரிணாமத⁴ம்மா’தி. இதி வத³ங் ப்³ராஹ்மணோ ஸச்சமாஹ, நோ முஸா. ஸோ தேன ந ஸமணோதி மஞ்ஞதி, ந ப்³ராஹ்மணோதி மஞ்ஞதி, ந ஸெய்யோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஸதி³ஸோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஹீனோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி. அபி ச யதே³வ தத்த² ஸச்சங் தத³பி⁴ஞ்ஞாய காமானங்யேவ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.

    ‘‘Puna caparaṃ, paribbājakā, brāhmaṇo evamāha – ‘sabbe kāmā aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā’ti. Iti vadaṃ brāhmaṇo saccamāha, no musā. So tena na samaṇoti maññati, na brāhmaṇoti maññati, na seyyohamasmīti maññati, na sadisohamasmīti maññati, na hīnohamasmīti maññati. Api ca yadeva tattha saccaṃ tadabhiññāya kāmānaṃyeva nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.

    ‘‘புன சபரங், பரிப்³பா³ஜகா, ப்³ராஹ்மணோ ஏவமாஹ – ‘ஸப்³பே³ ப⁴வா அனிச்சா…பே॰… ப⁴வானங்யேவ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.

    ‘‘Puna caparaṃ, paribbājakā, brāhmaṇo evamāha – ‘sabbe bhavā aniccā…pe… bhavānaṃyeva nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.

    ‘‘புன சபரங், பரிப்³பா³ஜகா, ப்³ராஹ்மணோ ஏவமாஹ – ‘நாஹங் க்வசனி 3 கஸ்ஸசி கிஞ்சனதஸ்மிங் ந ச மம க்வசனி கத்த²சி கிஞ்சனதத்தீ²’தி. இதி வத³ங் ப்³ராஹ்மணோ ஸச்சங் ஆஹ, நோ முஸா. ஸோ தேன ந ஸமணோதி மஞ்ஞதி, ந ப்³ராஹ்மணோதி மஞ்ஞதி, ந ஸெய்யோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஸதி³ஸோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி, ந ஹீனோஹமஸ்மீதி மஞ்ஞதி. அபி ச யதே³வ தத்த² ஸச்சங் தத³பி⁴ஞ்ஞாய ஆகிஞ்சஞ்ஞங்யேவ படிபத³ங் படிபன்னோ ஹோதி. இமானி கோ², பரிப்³பா³ஜகா, சத்தாரி ப்³ராஹ்மணஸச்சானி மயா ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதி³தானீ’’தி. பஞ்சமங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, paribbājakā, brāhmaṇo evamāha – ‘nāhaṃ kvacani 4 kassaci kiñcanatasmiṃ na ca mama kvacani katthaci kiñcanatatthī’ti. Iti vadaṃ brāhmaṇo saccaṃ āha, no musā. So tena na samaṇoti maññati, na brāhmaṇoti maññati, na seyyohamasmīti maññati, na sadisohamasmīti maññati, na hīnohamasmīti maññati. Api ca yadeva tattha saccaṃ tadabhiññāya ākiñcaññaṃyeva paṭipadaṃ paṭipanno hoti. Imāni kho, paribbājakā, cattāri brāhmaṇasaccāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditānī’’ti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. தத³பி⁴ஞ்ஞாய அனுத³யாய (க॰)
    2. tadabhiññāya anudayāya (ka.)
    3. க்வசன (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. kvacana (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தவண்ணனா • 5. Brāhmaṇasaccasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. ப்³ராஹ்மணஸச்சஸுத்தவண்ணனா • 5. Brāhmaṇasaccasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact