Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. બ્રાહ્મણસુત્તં

    2. Brāhmaṇasuttaṃ

    ૧૦૦૮. સાવત્થિનિદાનં . ‘‘બ્રાહ્મણા, ભિક્ખવે, ઉદયગામિનિં નામ પટિપદં પઞ્ઞપેન્તિ. તે સાવકં એવં સમાદપેન્તિ – ‘એહિ ત્વં, અમ્ભો પુરિસ, કાલસ્સેવ ઉટ્ઠાય પાચીનમુખો યાહિ. સો ત્વં મા સોબ્ભં પરિવજ્જેહિ, મા પપાતં, મા ખાણું, મા કણ્ડકઠાનં 1, મા ચન્દનિયં, મા ઓળિગલ્લં. યત્થ 2 પપતેય્યાસિ તત્થેવ મરણં આગમેય્યાસિ. એવં ત્વં, અમ્ભો પુરિસ, કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિસ્સસી’’’તિ.

    1008. Sāvatthinidānaṃ . ‘‘Brāhmaṇā, bhikkhave, udayagāminiṃ nāma paṭipadaṃ paññapenti. Te sāvakaṃ evaṃ samādapenti – ‘ehi tvaṃ, ambho purisa, kālasseva uṭṭhāya pācīnamukho yāhi. So tvaṃ mā sobbhaṃ parivajjehi, mā papātaṃ, mā khāṇuṃ, mā kaṇḍakaṭhānaṃ 3, mā candaniyaṃ, mā oḷigallaṃ. Yattha 4 papateyyāsi tattheva maraṇaṃ āgameyyāsi. Evaṃ tvaṃ, ambho purisa, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissasī’’’ti.

    ‘‘તં ખો પનેતં, ભિક્ખવે, બ્રાહ્મણાનં બાલગમનમેતં 5 મૂળ્હગમનમેતં ન નિબ્બિદાય ન વિરાગાય ન નિરોધાય ન ઉપસમાય ન અભિઞ્ઞાય ન સમ્બોધાય ન નિબ્બાનાય સંવત્તતિ. અહઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે ઉદયગામિનિં પટિપદં પઞ્ઞપેમિ; યા એકન્તનિબ્બિદાય વિરાગાય નિરોધાય ઉપસમાય અભિઞ્ઞાય સમ્બોધાય નિબ્બાનાય સંવત્તતિ.

    ‘‘Taṃ kho panetaṃ, bhikkhave, brāhmaṇānaṃ bālagamanametaṃ 6 mūḷhagamanametaṃ na nibbidāya na virāgāya na nirodhāya na upasamāya na abhiññāya na sambodhāya na nibbānāya saṃvattati. Ahañca kho, bhikkhave, ariyassa vinaye udayagāminiṃ paṭipadaṃ paññapemi; yā ekantanibbidāya virāgāya nirodhāya upasamāya abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati.

    ‘‘કતમા ચ સા, ભિક્ખવે, ઉદયગામિની પટિપદા; યા એકન્તનિબ્બિદાય…પે॰… નિબ્બાનાય સંવત્તતિ? ઇધ , ભિક્ખવે, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ – ઇતિપિ સો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ; ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. અયં ખો સા, ભિક્ખવે, ઉદયગામિની પટિપદા એકન્તનિબ્બિદાય…પે॰… નિબ્બાનાય સંવત્તતી’’તિ. દુતિયં.

    ‘‘Katamā ca sā, bhikkhave, udayagāminī paṭipadā; yā ekantanibbidāya…pe… nibbānāya saṃvattati? Idha , bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti; dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Ayaṃ kho sā, bhikkhave, udayagāminī paṭipadā ekantanibbidāya…pe… nibbānāya saṃvattatī’’ti. Dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કણ્ડકં ઠાનં (પી॰ ક॰)
    2. યત્થેવ (સ્યા॰ કં॰), યાનિ વા (સી॰)
    3. kaṇḍakaṃ ṭhānaṃ (pī. ka.)
    4. yattheva (syā. kaṃ.), yāni vā (sī.)
    5. બાલાનં ગમનમેતં (સી॰)
    6. bālānaṃ gamanametaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૩. બ્રાહ્મણસુત્તાદિવણ્ણના • 2-3. Brāhmaṇasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૩. બ્રાહ્મણસુત્તાદિવણ્ણના • 2-3. Brāhmaṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact