Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    9. ப்³ரஹ்மனிமந்தனிகஸுத்தவண்ணனா

    9. Brahmanimantanikasuttavaṇṇanā

    501. ஏவங் மே ஸுதந்தி ப்³ரஹ்மனிமந்தனிகஸுத்தங். தத்த² பாபகங் தி³ட்டி²க³தந்தி லாமகா ஸஸ்ஸததி³ட்டி². இத³ங் நிச்சந்தி இத³ங் ஸஹ காயேன ப்³ரஹ்மட்டா²னங் அனிச்சங் ‘‘நிச்ச’’ந்தி வத³தி. து⁴வாதீ³னி தஸ்ஸேவ வேவசனானி. தத்த² து⁴வந்தி தி²ரங். ஸஸ்ஸதந்தி ஸதா³ விஜ்ஜமானங். கேவலந்தி அக²ண்ட³ங் ஸகலங். அசவனத⁴ம்மந்தி அசவனஸபா⁴வங். இத³ஞ்ஹி ந ஜாயதீதிஆதீ³ஸு இமஸ்மிங் டா²னே கோசி ஜாயனகோ வா ஜீயனகோ வா மீயனகோ வா சவனகோ வா உபபஜ்ஜனகோ வா நத்தீ²தி ஸந்தா⁴ய வத³தி. இதோ ச பனஞ்ஞந்தி இதோ ஸஹ காயகா ப்³ரஹ்மட்டா²னா உத்தரி அஞ்ஞங் நிஸ்ஸரணங் நாம நத்தீ²தி ஏவமஸ்ஸ தா²மக³தா ஸஸ்ஸததி³ட்டி² உப்பன்னா ஹோதி. ஏவங்வாதீ³ பன ஸோ உபரி திஸ்ஸோ ஜா²னபூ⁴மியோ சத்தாரோ மக்³கா³ சத்தாரி ப²லானி நிப்³பா³னந்தி ஸப்³ப³ங் படிபா³ஹதி. அவிஜ்ஜாக³தோதி அவிஜ்ஜாய க³தோ ஸமன்னாக³தோ அஞ்ஞாணீ அந்தீ⁴பூ⁴தோ. யத்ர ஹி நாமாதி யோ நாம.

    501.Evaṃme sutanti brahmanimantanikasuttaṃ. Tattha pāpakaṃ diṭṭhigatanti lāmakā sassatadiṭṭhi. Idaṃ niccanti idaṃ saha kāyena brahmaṭṭhānaṃ aniccaṃ ‘‘nicca’’nti vadati. Dhuvādīni tasseva vevacanāni. Tattha dhuvanti thiraṃ. Sassatanti sadā vijjamānaṃ. Kevalanti akhaṇḍaṃ sakalaṃ. Acavanadhammanti acavanasabhāvaṃ. Idañhi na jāyatītiādīsu imasmiṃ ṭhāne koci jāyanako vā jīyanako vā mīyanako vā cavanako vā upapajjanako vā natthīti sandhāya vadati. Ito ca panaññanti ito saha kāyakā brahmaṭṭhānā uttari aññaṃ nissaraṇaṃ nāma natthīti evamassa thāmagatā sassatadiṭṭhi uppannā hoti. Evaṃvādī pana so upari tisso jhānabhūmiyo cattāro maggā cattāri phalāni nibbānanti sabbaṃ paṭibāhati. Avijjāgatoti avijjāya gato samannāgato aññāṇī andhībhūto. Yatra hi nāmāti yo nāma.

    502. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாரோ பாபிமாதி மாரோ கத²ங் ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ? ஸோ கிர அத்தனோ ப⁴வனே நிஸீதி³த்வா காலேன காலங் ஸத்தா²ரங் ஆவஜ்ஜேதி – ‘‘அஜ்ஜ ஸமணோ கோ³தமோ கதரஸ்மிங் கா³மே வா நிக³மே வா வஸதீ’’தி. இமஸ்மிங் பன காலே ஆவஜ்ஜந்தோ, ‘‘உக்கட்ட²ங் நிஸ்ஸாய ஸுப⁴க³வனே விஹரதீ’’தி ஞத்வா, ‘‘கத்த² நு கோ² க³தோ’’தி ஓலோகெந்தோ ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா, ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²தி, யாவ தத்த² த⁴ம்மகத²ங் கதெ²த்வா ப்³ரஹ்மக³ணங் மம விஸயா நாதிக்கமேதி, தாவ க³ந்த்வா த⁴ம்மதே³ஸனாயங் விச²ந்த³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்து² பதா³னுபதி³கோ க³ந்த்வா ப்³ரஹ்மக³ணஸ்ஸ அந்தரே அதி³ஸ்ஸமானேன காயேன அட்டா²ஸி. ஸோ, ‘‘ஸத்தா²ரா ப³கப்³ரஹ்மா அபஸாதி³தோ’’தி ஞத்வா ப்³ரஹ்முனோ உபத்த²ம்போ⁴ ஹுத்வா அட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாரோ பாபிமா’’தி.

    502.Atha kho, bhikkhave, māro pāpimāti māro kathaṃ bhagavantaṃ addasa? So kira attano bhavane nisīditvā kālena kālaṃ satthāraṃ āvajjeti – ‘‘ajja samaṇo gotamo katarasmiṃ gāme vā nigame vā vasatī’’ti. Imasmiṃ pana kāle āvajjanto, ‘‘ukkaṭṭhaṃ nissāya subhagavane viharatī’’ti ñatvā, ‘‘kattha nu kho gato’’ti olokento brahmalokaṃ gacchantaṃ disvā, ‘‘samaṇo gotamo brahmalokaṃ gacchati, yāva tattha dhammakathaṃ kathetvā brahmagaṇaṃ mama visayā nātikkameti, tāva gantvā dhammadesanāyaṃ vichandaṃ karissāmī’’ti satthu padānupadiko gantvā brahmagaṇassa antare adissamānena kāyena aṭṭhāsi. So, ‘‘satthārā bakabrahmā apasādito’’ti ñatvā brahmuno upatthambho hutvā aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho, bhikkhave, māro pāpimā’’ti.

    ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜங் அன்வாவிஸித்வாதி ஏகஸ்ஸ ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜஸ்ஸ ஸரீரங் பவிஸித்வா. மஹாப்³ரஹ்மானங் பன ப்³ரஹ்மபுரோஹிதானங் வா அன்வாவிஸிதுங் ந ஸக்கோதி. மேதமாஸதோ³தி மா ஏதங் அபஸாத³யித்த². அபி⁴பூ⁴தி அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ ஜெட்ட²கோ. அனபி⁴பூ⁴தோதி அஞ்ஞேஹி அனபி⁴பூ⁴தோ. அஞ்ஞத³த்தூ²தி ஏகங்ஸவசனே நிபாதோ. த³ஸ்ஸனவஸேன த³ஸோ, ஸப்³ப³ங் பஸ்ஸதீதி தீ³பேதி. வஸவத்தீதி ஸப்³ப³ஜனங் வஸே வத்தேதி. இஸ்ஸரோதி லோகே இஸ்ஸரோ. கத்தா நிம்மாதாதி லோகஸ்ஸ கத்தா ச நிம்மாதா ச, பத²வீஹிமவந்தஸினேருசக்கவாளமஹாஸமுத்³த³சந்தி³மஸூரியா ச இமினா நிம்மிதாதி தீ³பேதி.

    Brahmapārisajjaṃ anvāvisitvāti ekassa brahmapārisajjassa sarīraṃ pavisitvā. Mahābrahmānaṃ pana brahmapurohitānaṃ vā anvāvisituṃ na sakkoti. Metamāsadoti mā etaṃ apasādayittha. Abhibhūti abhibhavitvā ṭhito jeṭṭhako. Anabhibhūtoti aññehi anabhibhūto. Aññadatthūti ekaṃsavacane nipāto. Dassanavasena daso, sabbaṃ passatīti dīpeti. Vasavattīti sabbajanaṃ vase vatteti. Issaroti loke issaro. Kattā nimmātāti lokassa kattā ca nimmātā ca, pathavīhimavantasinerucakkavāḷamahāsamuddacandimasūriyā ca iminā nimmitāti dīpeti.

    ஸெட்டோ² ஸஜிதாதி அயங் லோகஸ்ஸ உத்தமோ ச ஸஜிதா ச. ‘‘த்வங் க²த்தியோ நாம ஹோஹி, த்வங் ப்³ராஹ்மணோ நாம, வெஸ்ஸோ நாம, ஸுத்³தோ³ நாம, க³ஹட்டோ² நாம, பப்³ப³ஜிதோ நாம, அந்தமஸோ ஒட்டோ² ஹோஹி, கோ³ணோ ஹோஹீ’’தி ஏவங் ஸத்தானங் விஸஜ்ஜேதா அயந்தி த³ஸ்ஸேதி. வஸீ பிதா பூ⁴தப⁴ப்³யானந்தி அயங் சிண்ணவஸிதாய வஸீ, அயங் பிதா பூ⁴தானஞ்ச ப⁴ப்³யானஞ்சாதி வத³தி. தத்த² அண்ட³ஜஜலாபு³ஜா ஸத்தா அந்தோஅண்ட³கோஸே சேவ அந்தோவத்தி²ம்ஹி ச ப⁴ப்³யா நாம, ப³ஹி நிக்க²ந்தகாலதோ பட்டா²ய பூ⁴தா. ஸங்ஸேத³ஜா பட²மசித்தக்க²ணே ப⁴ப்³யா, து³தியதோ பட்டா²ய பூ⁴தா. ஓபபாதிகா பட²மஇரியாபதே² ப⁴ப்³யா, து³தியதோ பட்டா²ய பூ⁴தாதி வேதி³தப்³பா³. தே ஸப்³பே³பி ஏதஸ்ஸ புத்தாதி ஸஞ்ஞாய, ‘‘பிதா பூ⁴தப⁴ப்³யான’’ந்தி ஆஹ.

    Seṭṭho sajitāti ayaṃ lokassa uttamo ca sajitā ca. ‘‘Tvaṃ khattiyo nāma hohi, tvaṃ brāhmaṇo nāma, vesso nāma, suddo nāma, gahaṭṭho nāma, pabbajito nāma, antamaso oṭṭho hohi, goṇo hohī’’ti evaṃ sattānaṃ visajjetā ayanti dasseti. Vasī pitā bhūtabhabyānanti ayaṃ ciṇṇavasitāya vasī, ayaṃ pitā bhūtānañca bhabyānañcāti vadati. Tattha aṇḍajajalābujā sattā antoaṇḍakose ceva antovatthimhi ca bhabyā nāma, bahi nikkhantakālato paṭṭhāya bhūtā. Saṃsedajā paṭhamacittakkhaṇe bhabyā, dutiyato paṭṭhāya bhūtā. Opapātikā paṭhamairiyāpathe bhabyā, dutiyato paṭṭhāya bhūtāti veditabbā. Te sabbepi etassa puttāti saññāya, ‘‘pitā bhūtabhabyāna’’nti āha.

    பத²வீக³ரஹகாதி யதா² த்வங் ஏதரஹி, ‘‘அனிச்சா து³க்கா² அனத்தா’’தி பத²விங் க³ரஹஸி ஜிகு³ச்ச²ஸி, ஏவங் தேபி பத²வீக³ரஹகா அஹேஸுங், ந கேவலங் த்வங்யேவாதி தீ³பேதி. ஆபக³ரஹகாதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஹீனே காயே பதிட்டி²தாதி சதூஸு அபாயேஸு நிப்³ப³த்தா. பத²வீபஸங்ஸகாதி யதா² த்வங் க³ரஹஸி, ஏவங் அக³ரஹித்வா, ‘‘நிச்சா து⁴வா ஸஸ்ஸதா அச்சே²ஜ்ஜா அபே⁴ஜ்ஜா அக்க²யா’’தி ஏவங் பத²வீபஸங்ஸகா பத²வியா வண்ணவாதி³னோ அஹேஸுந்தி வத³தி. பத²வாபி⁴னந்தி³னோதி தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன பத²வியா அபி⁴னந்தி³னோ. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. பணீதே காயே பதிட்டி²தாதி ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தா. தங் தாஹந்தி தேன காரணேன தங் அஹங். இங்கா⁴தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. உபாதிவத்தித்தோ²தி அதிக்கமித்த². ‘‘உபாதிவத்திதோ’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². த³ண்டே³ன படிப்பணாமெய்யாதி சதுஹத்தே²ன முக்³க³ரத³ண்டே³ன போதெ²த்வா பலாபெய்ய. நரகபபாதேதி ஸதபோரிஸே மஹாஸொப்³பே⁴. விராதெ⁴ய்யாதி ஹத்தே²ன க³ஹணயுத்தே வா பாதே³ன பதிட்டா²னயுத்தே வா டா²னே க³ஹணபதிட்டா²னானி காதுங் ந ஸக்குணெய்ய. நனு த்வங் பி⁴க்கு² பஸ்ஸஸீதி பி⁴க்கு² நனு த்வங் இமங் ப்³ரஹ்மபரிஸங் ஸன்னிபதிதங் ஓபா⁴ஸமானங் விரோசமானங் ஜோதயமானங் பஸ்ஸஸீதி ப்³ரஹ்முனோ ஓவாதே³ டி²தானங் இத்³தா⁴னுபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. இதி கோ² மங், பி⁴க்க²வே, மாரோ பாபிமா ப்³ரஹ்மபரிஸங் உபனேஸீதி, பி⁴க்க²வே , மாரோ பாபிமா நனு த்வங் பி⁴க்கு² பஸ்ஸஸி ப்³ரஹ்மபரிஸங் யஸேன ச ஸிரியா ச ஓபா⁴ஸமானங் விரோசமானங் ஜோதயமானங், யதி³ த்வம்பி மஹாப்³ரஹ்முனோ வசனங் அனதிக்கமித்வா யதே³வ தே ப்³ரஹ்மா வத³தி, தங் கரெய்யாஸி, த்வம்பி ஏவமேவங் யஸேன ச ஸிரியா ச விரோசெய்யாஸீதி ஏவங் வத³ந்தோ மங் ப்³ரஹ்மபரிஸங் உபனேஸி உபஸங்ஹரி. மா த்வங் மஞ்ஞித்தோ²தி மா த்வங் மஞ்ஞி. மாரோ த்வமஸி பாபிமாதி பாபிம த்வங் மஹாஜனஸ்ஸ மாரணதோ மாரோ நாம, பாபகங் லாமகங் மஹாஜனஸ்ஸ அயஸங் கரணதோ பாபிமா நாமாதி ஜானாமி.

    Pathavīgarahakāti yathā tvaṃ etarahi, ‘‘aniccā dukkhā anattā’’ti pathaviṃ garahasi jigucchasi, evaṃ tepi pathavīgarahakā ahesuṃ, na kevalaṃ tvaṃyevāti dīpeti. Āpagarahakātiādīsupi eseva nayo. Hīne kāye patiṭṭhitāti catūsu apāyesu nibbattā. Pathavīpasaṃsakāti yathā tvaṃ garahasi, evaṃ agarahitvā, ‘‘niccā dhuvā sassatā acchejjā abhejjā akkhayā’’ti evaṃ pathavīpasaṃsakā pathaviyā vaṇṇavādino ahesunti vadati. Pathavābhinandinoti taṇhādiṭṭhivasena pathaviyā abhinandino. Sesesupi eseva nayo. Paṇīte kāye patiṭṭhitāti brahmaloke nibbattā. Taṃ tāhanti tena kāraṇena taṃ ahaṃ. Iṅghāti codanatthe nipāto. Upātivattitthoti atikkamittha. ‘‘Upātivattito’’tipi pāṭho, ayamevattho. Daṇḍena paṭippaṇāmeyyāti catuhatthena muggaradaṇḍena pothetvā palāpeyya. Narakapapāteti sataporise mahāsobbhe. Virādheyyāti hatthena gahaṇayutte vā pādena patiṭṭhānayutte vā ṭhāne gahaṇapatiṭṭhānāni kātuṃ na sakkuṇeyya. Nanu tvaṃ bhikkhu passasīti bhikkhu nanu tvaṃ imaṃ brahmaparisaṃ sannipatitaṃ obhāsamānaṃ virocamānaṃ jotayamānaṃ passasīti brahmuno ovāde ṭhitānaṃ iddhānubhāvaṃ dasseti. Iti kho maṃ, bhikkhave, māro pāpimā brahmaparisaṃ upanesīti, bhikkhave , māro pāpimā nanu tvaṃ bhikkhu passasi brahmaparisaṃ yasena ca siriyā ca obhāsamānaṃ virocamānaṃ jotayamānaṃ, yadi tvampi mahābrahmuno vacanaṃ anatikkamitvā yadeva te brahmā vadati, taṃ kareyyāsi, tvampi evamevaṃ yasena ca siriyā ca viroceyyāsīti evaṃ vadanto maṃ brahmaparisaṃ upanesi upasaṃhari. Mā tvaṃ maññitthoti mā tvaṃ maññi. Māro tvamasi pāpimāti pāpima tvaṃ mahājanassa māraṇato māro nāma, pāpakaṃ lāmakaṃ mahājanassa ayasaṃ karaṇato pāpimā nāmāti jānāmi.

    503. கஸிணங் ஆயுந்தி ஸகலங் ஆயுங். தே கோ² ஏவங் ஜானெய்யுந்தி தே ஏவங் மஹந்தேன தபோகம்மேன ஸமன்னாக³தா, த்வங் பன புரிமதி³வஸே ஜாதோ, கிங் ஜானிஸ்ஸஸி, யஸ்ஸ தே அஜ்ஜாபி முகே² கீ²ரக³ந்தோ⁴ வாயதீதி க⁴ட்டெந்தோ வத³தி. பத²விங் அஜ்ஜோ²ஸிஸ்ஸஸீதி பத²விங் அஜ்ஜோ²ஸாய கி³லித்வா பரினிட்ட²பெத்வா தண்ஹாமானதி³ட்டீ²ஹி க³ண்ஹிஸ்ஸஸி. ஓபஸாயிகோ மே ப⁴விஸ்ஸஸீதி மய்ஹங் ஸமீபஸயோ ப⁴விஸ்ஸஸி, மங் க³ச்ச²ந்தங் அனுக³ச்சி²ஸ்ஸஸி, டி²தங் உபதிட்டி²ஸ்ஸஸி, நிஸின்னங் உபனிஸீதி³ஸ்ஸஸி, நிபன்னங் உபனிபஜ்ஜிஸ்ஸஸீதி அத்தோ². வத்து²ஸாயிகோதி மம வத்து²ஸ்மிங் ஸயனகோ. யதா²காமகரணீயோ பா³ஹிதெய்யோதி மயா அத்தனோ ருசியா யங் இச்சா²மி, தங் கத்தப்³போ³, பா³ஹித்வா ச பன ஜஜ்ஜ²ரிகாகு³ம்ப³தோபி நீசதரோ லகுண்ட³டகதரோ காதப்³போ³ ப⁴விஸ்ஸஸீதி அத்தோ².

    503.Kasiṇaṃ āyunti sakalaṃ āyuṃ. Te kho evaṃ jāneyyunti te evaṃ mahantena tapokammena samannāgatā, tvaṃ pana purimadivase jāto, kiṃ jānissasi, yassa te ajjāpi mukhe khīragandho vāyatīti ghaṭṭento vadati. Pathaviṃ ajjhosissasīti pathaviṃ ajjhosāya gilitvā pariniṭṭhapetvā taṇhāmānadiṭṭhīhi gaṇhissasi. Opasāyiko me bhavissasīti mayhaṃ samīpasayo bhavissasi, maṃ gacchantaṃ anugacchissasi, ṭhitaṃ upatiṭṭhissasi, nisinnaṃ upanisīdissasi, nipannaṃ upanipajjissasīti attho. Vatthusāyikoti mama vatthusmiṃ sayanako. Yathākāmakaraṇīyo bāhiteyyoti mayā attano ruciyā yaṃ icchāmi, taṃ kattabbo, bāhitvā ca pana jajjharikāgumbatopi nīcataro lakuṇḍaṭakataro kātabbo bhavissasīti attho.

    இமினா ஏஸ ப⁴க³வந்தங் உபலாபேதி வா அபஸாதே³தி வா. உபலாபேதி நாம ஸசே கோ² த்வங், பி⁴க்கு², தண்ஹாதீ³ஹி பத²விங் அஜ்ஜோ²ஸிஸ்ஸஸி, ஓபஸாயிகோ மே ப⁴விஸ்ஸஸி, மயி க³ச்ச²ந்தே க³மிஸ்ஸஸி, திட்ட²ந்தே ட²ஸ்ஸஸி, நிஸின்னே நிஸீதி³ஸ்ஸஸி, நிபன்னே நிபஜ்ஜிஸ்ஸஸி, அஹங் தங் ஸேஸஜனங் படிபா³ஹித்வா விஸ்ஸாஸிகங் அப்³ப⁴ந்தரிகங் கரிஸ்ஸாமீதி ஏவங் தாவ உபலாபேதி நாம. ஸேஸபதே³ஹி பன அபஸாதே³தி நாம. அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ஸசே த்வங் பத²விங் அஜ்ஜோ²ஸிஸ்ஸஸி, வத்து²ஸாயிகோ மே ப⁴விஸ்ஸஸி, மம க³மனாதீ³னி ஆக³மெத்வா க³மிஸ்ஸஸி வா ட²ஸ்ஸஸி வா நிஸீதி³ஸ்ஸஸி வா நிபஜ்ஜிஸ்ஸஸி வா, மம வத்து²ஸ்மிங் மய்ஹங் ஆரக்க²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸஸி, அஹங் பன தங் யதா²காமங் கரிஸ்ஸாமி பா³ஹித்வா ச ஜஜ்ஜ²ரிகாகு³ம்ப³தோபி லகுண்ட³கதரந்தி ஏவங் அபஸாதே³தி நாம. அயங் பன ப்³ரஹ்மா மானநிஸ்ஸிதோ, தஸ்மா இத⁴ அபஸாத³னாவ அதி⁴ப்பேதா. ஆபாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Iminā esa bhagavantaṃ upalāpeti vā apasādeti vā. Upalāpeti nāma sace kho tvaṃ, bhikkhu, taṇhādīhi pathaviṃ ajjhosissasi, opasāyiko me bhavissasi, mayi gacchante gamissasi, tiṭṭhante ṭhassasi, nisinne nisīdissasi, nipanne nipajjissasi, ahaṃ taṃ sesajanaṃ paṭibāhitvā vissāsikaṃ abbhantarikaṃ karissāmīti evaṃ tāva upalāpeti nāma. Sesapadehi pana apasādeti nāma. Ayañhettha adhippāyo – sace tvaṃ pathaviṃ ajjhosissasi, vatthusāyiko me bhavissasi, mama gamanādīni āgametvā gamissasi vā ṭhassasi vā nisīdissasi vā nipajjissasi vā, mama vatthusmiṃ mayhaṃ ārakkhaṃ gaṇhissasi, ahaṃ pana taṃ yathākāmaṃ karissāmi bāhitvā ca jajjharikāgumbatopi lakuṇḍakataranti evaṃ apasādeti nāma. Ayaṃ pana brahmā mānanissito, tasmā idha apasādanāva adhippetā. Āpādīsupi eseva nayo.

    அபிச தே அஹங் ப்³ரஹ்மேதி இதா³னி ப⁴க³வா, ‘‘அயங் ப்³ரஹ்மா மானநிஸ்ஸிதோ ‘அஹங் ஜானாமீ’தி மஞ்ஞதி, அத்தனோ யஸேன ஸம்மத்தோ ஸரீரங் பு²ஸிதும்பி ஸமத்த²ங் கிஞ்சி ந பஸ்ஸதி, தோ²கங் நிக்³க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² க³திஞ்ச பஜானாமீதி நிப்ப²த்திஞ்ச பஜானாமி. ஜுதிஞ்சாதி ஆனுபா⁴வஞ்ச பஜானாமி. ஏவங் மஹேஸக்கோ²தி ஏவங் மஹாயஸோ மஹாபரிவாரோ.

    Apicate ahaṃ brahmeti idāni bhagavā, ‘‘ayaṃ brahmā mānanissito ‘ahaṃ jānāmī’ti maññati, attano yasena sammatto sarīraṃ phusitumpi samatthaṃ kiñci na passati, thokaṃ niggahetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha gatiñca pajānāmīti nipphattiñca pajānāmi. Jutiñcāti ānubhāvañca pajānāmi. Evaṃ mahesakkhoti evaṃ mahāyaso mahāparivāro.

    யாவதா சந்தி³மஸூரியா பரிஹரந்தீதி யத்தகே டா²னே சந்தி³மஸூரியா விசரந்தி. தி³ஸா ப⁴ந்தி விரோசனாதி தி³ஸாஸு விரோசமானா ஓபா⁴ஸந்தி, தி³ஸா வா தேஹி விரோசமானா ஓபா⁴ஸந்தி. தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோதி தத்தகேன பமாணேன ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோ, இமினா சக்கவாளேன ஸத்³தி⁴ங் சக்கவாளஸஹஸ்ஸந்தி அத்தோ². எத்த² தே வத்ததே வஸோதி எத்த² சக்கவாளஸஹஸ்ஸே துய்ஹங் வஸோ வத்ததி. பரோபரஞ்ச ஜானாஸீதி எத்த² சக்கவாளஸஹஸ்ஸே பரோபரே உச்சனீசே ஹீனப்பணீதே ஸத்தே ஜானாஸி. அதோ² ராக³விராகி³னந்தி ந கேவலங், ‘‘அயங் இத்³தோ⁴ அயங் பகதிமனுஸ்ஸோ’’தி பரோபரங், ‘‘அயங் பன ஸராகோ³ அயங் வீதராகோ³’’தி ஏவங் ராக³விராகி³னம்பி ஜனங் ஜானாஸி. இத்த²ங்பா⁴வஞ்ஞதா²பா⁴வந்தி இத்த²ங்பா⁴வோதி இத³ங் சக்கவாளங். அஞ்ஞதா²பா⁴வோதி இதோ ஸேஸங் ஏகூனஸஹஸ்ஸங். ஸத்தானங் ஆக³திங் க³திந்தி எத்த² சக்கவாளஸஹஸ்ஸே படிஸந்தி⁴வஸேன ஸத்தானங் ஆக³திங், சுதிவஸேன க³திங் ச ஜானாஸி. துய்ஹங் பன அதிமஹந்தோஹமஸ்மீதி ஸஞ்ஞா ஹோதி, ஸஹஸ்ஸிப்³ரஹ்மா நாம த்வங், அஞ்ஞேஸங் பன தயா உத்தரி த்³விஸஹஸ்ஸானங் திஸஹஸ்ஸானங் சதுஸஹஸ்ஸானங் பஞ்சஸஹஸ்ஸானங் த³ஸஸஹஸ்ஸானங் ஸதஸஹஸ்ஸானஞ்ச ப்³ரஹ்மானங் பமாணங் நத்தி², சதுஹத்தா²ய பிலோதிகாய படப்பமாணங் காதுங் வாயமந்தோ விய மஹந்தொஸ்மீதி ஸஞ்ஞங் கரோஸீதி நிக்³க³ண்ஹாதி.

    Yāvatā candimasūriyā pariharantīti yattake ṭhāne candimasūriyā vicaranti. Disā bhanti virocanāti disāsu virocamānā obhāsanti, disā vā tehi virocamānā obhāsanti. Tāva sahassadhā lokoti tattakena pamāṇena sahassadhā loko, iminā cakkavāḷena saddhiṃ cakkavāḷasahassanti attho. Ettha te vattate vasoti ettha cakkavāḷasahasse tuyhaṃ vaso vattati. Paroparañca jānāsīti ettha cakkavāḷasahasse paropare uccanīce hīnappaṇīte satte jānāsi. Atho rāgavirāginanti na kevalaṃ, ‘‘ayaṃ iddho ayaṃ pakatimanusso’’ti paroparaṃ, ‘‘ayaṃ pana sarāgo ayaṃ vītarāgo’’ti evaṃ rāgavirāginampi janaṃ jānāsi. Itthaṃbhāvaññathābhāvanti itthaṃbhāvoti idaṃ cakkavāḷaṃ. Aññathābhāvoti ito sesaṃ ekūnasahassaṃ. Sattānaṃ āgatiṃ gatinti ettha cakkavāḷasahasse paṭisandhivasena sattānaṃ āgatiṃ, cutivasena gatiṃ ca jānāsi. Tuyhaṃ pana atimahantohamasmīti saññā hoti, sahassibrahmā nāma tvaṃ, aññesaṃ pana tayā uttari dvisahassānaṃ tisahassānaṃ catusahassānaṃ pañcasahassānaṃ dasasahassānaṃ satasahassānañca brahmānaṃ pamāṇaṃ natthi, catuhatthāya pilotikāya paṭappamāṇaṃ kātuṃ vāyamanto viya mahantosmīti saññaṃ karosīti niggaṇhāti.

    504. இதூ⁴பபன்னோதி இத⁴ பட²மஜ்ஜா²னபூ⁴மியங் உபபன்னோ. தேன தங் த்வங் ந ஜானாஸீதி தேன காரணேன தங் காயங் த்வங் ந ஜானாஸி. நேவ தே ஸமஸமோதி ஜானிதப்³ப³ட்டா²னங் பத்வாபி தயா ஸமஸமோ ந ஹோமி. அபி⁴ஞ்ஞாயாதி அஞ்ஞாய. குதோ நீசெய்யந்தி தயா நீசதரபா⁴வோ பன மய்ஹங் குதோ.

    504.Idhūpapannoti idha paṭhamajjhānabhūmiyaṃ upapanno. Tena taṃ tvaṃ na jānāsīti tena kāraṇena taṃ kāyaṃ tvaṃ na jānāsi. Neva te samasamoti jānitabbaṭṭhānaṃ patvāpi tayā samasamo na homi. Abhiññāyāti aññāya. Kuto nīceyyanti tayā nīcatarabhāvo pana mayhaṃ kuto.

    ஹெட்டூ²பபத்திகோ கிரேஸ ப்³ரஹ்மா அனுப்பன்னே பு³த்³து⁴ப்பாதே³ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா கஸிணபரிகம்மங் கத்வா ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ காலங் கத்வா சதுத்த²ஜ்ஜா²னபூ⁴மியங் வேஹப்ப²லப்³ரஹ்மலோகே பஞ்சகப்பஸதிகங் ஆயுங் க³ஹெத்வா நிப்³ப³த்தி. தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ஹெட்டூபபத்திகங் கத்வா ததியஜ்ஜா²னங் பணீதங் பா⁴வெத்வா ஸுப⁴கிண்ஹப்³ரஹ்மலோகே சதுஸட்டி²கப்பங் ஆயுங் க³ஹெத்வா நிப்³ப³த்தி. தத்த² து³தியஜ்ஜா²னங் பா⁴வெத்வா ஆப⁴ஸ்ஸரேஸு அட்ட²கப்பங் ஆயுங் க³ஹெத்வா நிப்³ப³த்தி. தத்த² பட²மஜ்ஜா²னங் பா⁴வெத்வா பட²மஜ்ஜா²னபூ⁴மியங் கப்பாயுகோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸோ பட²மகாலே அத்தனா கதகம்மஞ்ச நிப்³ப³த்தட்டா²னஞ்ச அஞ்ஞாஸி, காலே பன க³ச்ச²ந்தே உப⁴யங் பமுஸ்ஸித்வா ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ங் உப்பாதே³ஸி. தேன நங் ப⁴க³வா, ‘‘தேன தங் த்வங் ந ஜானாஸி…பே॰… குதோ நீசெய்ய’’ந்தி ஆஹ.

    Heṭṭhūpapattiko kiresa brahmā anuppanne buddhuppāde isipabbajjaṃ pabbajitvā kasiṇaparikammaṃ katvā samāpattiyo nibbattetvā aparihīnajjhāno kālaṃ katvā catutthajjhānabhūmiyaṃ vehapphalabrahmaloke pañcakappasatikaṃ āyuṃ gahetvā nibbatti. Tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā heṭṭūpapattikaṃ katvā tatiyajjhānaṃ paṇītaṃ bhāvetvā subhakiṇhabrahmaloke catusaṭṭhikappaṃ āyuṃ gahetvā nibbatti. Tattha dutiyajjhānaṃ bhāvetvā ābhassaresu aṭṭhakappaṃ āyuṃ gahetvā nibbatti. Tattha paṭhamajjhānaṃ bhāvetvā paṭhamajjhānabhūmiyaṃ kappāyuko hutvā nibbatti, so paṭhamakāle attanā katakammañca nibbattaṭṭhānañca aññāsi, kāle pana gacchante ubhayaṃ pamussitvā sassatadiṭṭhiṃ uppādesi. Tena naṃ bhagavā, ‘‘tena taṃ tvaṃ na jānāsi…pe… kuto nīceyya’’nti āha.

    அத² ப்³ரஹ்மா சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ மய்ஹங் ஆயுஞ்ச நிப்³ப³த்தட்டா²னஞ்ச புப்³பே³கதகம்மஞ்ச ஜானாதி, ஹந்த³ நங் புப்³பே³ கதகம்மங் புச்சா²மீ’’தி ஸத்தா²ரங் அத்தனோ புப்³பே³கதகம்மங் புச்சி². ஸத்தா² கதே²ஸி.

    Atha brahmā cintesi – ‘‘samaṇo gotamo mayhaṃ āyuñca nibbattaṭṭhānañca pubbekatakammañca jānāti, handa naṃ pubbe katakammaṃ pucchāmī’’ti satthāraṃ attano pubbekatakammaṃ pucchi. Satthā kathesi.

    புப்³பே³ கிரேஸ குலக⁴ரே நிப்³ப³த்தித்வா காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா, ‘‘ஜாதிஜராப்³யாதி⁴மரணஸ்ஸ அந்தங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²ம்ம இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கஜ்ஜா²னலாபீ⁴ ஹுத்வா க³ங்கா³தீரே பண்ணஸாலங் காரெத்வா ஜா²னரதியா வீதினாமேதி. ததா³ ச காலேன காலங் ஸத்த²வாஹா பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி மருகந்தாரங் படிபஜ்ஜந்தி. மருகந்தாரே பன தி³வா ந ஸக்கா க³ந்துங், ரத்திங் க³மனங் ஹோதி. அத² புரிமஸகடஸ்ஸ அக்³க³யுகே³ யுத்தப³லிப³த்³தா³ க³ச்ச²ந்தா நிவத்தித்வா ஆக³தமக்³கா³பி⁴முகா²வ அஹேஸுங். இதரஸகடானி ததே²வ நிவத்தித்வா அருணே உக்³க³தே நிவத்திதபா⁴வங் ஜானிங்ஸு. தேஸஞ்ச ததா³ கந்தாரங் அதிக்கமனதி³வஸோ அஹோஸி. ஸப்³ப³ங் தா³ருத³கங் பரிக்கீ²ணங், தஸ்மா, ‘‘நத்தி² தா³னி அம்ஹாகங் ஜீவித’’ந்தி சிந்தெத்வா கோ³ணே சக்கேஸு ப³ந்தி⁴த்வா மனுஸ்ஸா ஸகடபச்சா²யாயங் பவிஸித்வா நிபஜ்ஜிங்ஸு . தாபஸோபி காலஸ்ஸேவ பண்ணஸாலதோ நிக்க²மித்வா பண்ணஸாலத்³வாரே நிஸின்னோ க³ங்க³ங் ஓலோகயமானோ அத்³த³ஸ க³ங்க³ங் மஹதா உத³கோகே⁴ன வுய்ஹமானங் பவத்திதமணிக்க²ந்த⁴ங் விய ஆக³ச்ச²ந்திங். தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அத்தி² நு கோ² இமஸ்மிங் லோகே ஏவரூபஸ்ஸ மது⁴ரோத³கஸ்ஸ அலாபே⁴ன கிலிஸ்ஸமானா ஸத்தா’’தி. ஸோ ஏவங் ஆவஜ்ஜந்தோ மருகந்தாரே தங் ஸத்த²ங் தி³ஸ்வா, ‘‘இமே ஸத்தா மா நஸ்ஸந்தூ’’தி, ‘‘இதோ மஹா உத³கக்க²ந்தோ⁴ சி²ஜ்ஜித்வா மருகந்தாரே ஸத்தா²பி⁴முகோ² க³ச்ச²தூ’’தி அபி⁴ஞ்ஞாசித்தேன அதி⁴ட்டா²ஸி. ஸஹசித்துப்பாதே³ன மாதிகாருள்ஹங் விய உத³கங் தத்த² அக³மாஸி. மனுஸ்ஸா உத³கஸத்³தே³ன வுட்டா²ய உத³கங் தி³ஸ்வா ஹத்த²துட்டா² ந்ஹாயித்வா பிவித்வா கோ³ணேபி பாயெத்வா ஸொத்தி²னா இச்சி²தட்டா²னங் அக³மங்ஸு. ஸத்தா² தங் ப்³ரஹ்முனோ புப்³ப³கம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Pubbe kiresa kulaghare nibbattitvā kāmesu ādīnavaṃ disvā, ‘‘jātijarābyādhimaraṇassa antaṃ karissāmī’’ti nikkhamma isipabbajjaṃ pabbajitvā samāpattiyo nibbattetvā abhiññāpādakajjhānalābhī hutvā gaṅgātīre paṇṇasālaṃ kāretvā jhānaratiyā vītināmeti. Tadā ca kālena kālaṃ satthavāhā pañcahi sakaṭasatehi marukantāraṃ paṭipajjanti. Marukantāre pana divā na sakkā gantuṃ, rattiṃ gamanaṃ hoti. Atha purimasakaṭassa aggayuge yuttabalibaddā gacchantā nivattitvā āgatamaggābhimukhāva ahesuṃ. Itarasakaṭāni tatheva nivattitvā aruṇe uggate nivattitabhāvaṃ jāniṃsu. Tesañca tadā kantāraṃ atikkamanadivaso ahosi. Sabbaṃ dārudakaṃ parikkhīṇaṃ, tasmā, ‘‘natthi dāni amhākaṃ jīvita’’nti cintetvā goṇe cakkesu bandhitvā manussā sakaṭapacchāyāyaṃ pavisitvā nipajjiṃsu . Tāpasopi kālasseva paṇṇasālato nikkhamitvā paṇṇasāladvāre nisinno gaṅgaṃ olokayamāno addasa gaṅgaṃ mahatā udakoghena vuyhamānaṃ pavattitamaṇikkhandhaṃ viya āgacchantiṃ. Disvā cintesi – ‘‘atthi nu kho imasmiṃ loke evarūpassa madhurodakassa alābhena kilissamānā sattā’’ti. So evaṃ āvajjanto marukantāre taṃ satthaṃ disvā, ‘‘ime sattā mā nassantū’’ti, ‘‘ito mahā udakakkhandho chijjitvā marukantāre satthābhimukho gacchatū’’ti abhiññācittena adhiṭṭhāsi. Sahacittuppādena mātikāruḷhaṃ viya udakaṃ tattha agamāsi. Manussā udakasaddena vuṭṭhāya udakaṃ disvā hatthatuṭṭhā nhāyitvā pivitvā goṇepi pāyetvā sotthinā icchitaṭṭhānaṃ agamaṃsu. Satthā taṃ brahmuno pubbakammaṃ dassento –

    ‘‘யங் த்வங் அபாயேஸி ப³ஹூ மனுஸ்ஸே,

    ‘‘Yaṃ tvaṃ apāyesi bahū manusse,

    பிபாஸிதே க⁴ம்மனி ஸம்பரேதே;

    Pipāsite ghammani samparete;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.71) –

    Suttappabuddhova anussarāmī’’ti. (jā. 1.7.71) –

    இமங் கா³த²மாஹ.

    Imaṃ gāthamāha.

    அபரஸ்மிங் ஸமயே தாபஸோ க³ங்கா³தீரே பண்ணஸாலங் மாபெத்வா ஆரஞ்ஞகங் கா³மங் நிஸ்ஸாய வஸதி. தேன ச ஸமயேன சோரா தங் கா³மங் பஹரித்வா ஹத்த²ஸாரங் க³ஹெத்வா கா³வியோ ச கரமரே ச க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி. கா³வோபி ஸுனகா²பி மனுஸ்ஸாபி மஹாவிரவங் விரவந்தி. தாபஸோ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி ஆவஜ்ஜந்தோ, ‘‘மனுஸ்ஸானங் ப⁴யங் உப்பன்ன’’ந்தி ஞத்வா, ‘‘மயி பஸ்ஸந்தே இமே ஸத்தா மா நஸ்ஸந்தூ’’தி அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய அபி⁴ஞ்ஞாசித்தேன சோரானங் படிபதே² சதுரங்கி³னிஸேனங் மாபேஸி கம்மஸஜ்ஜங் ஆக³ச்ச²ந்திங். சோரா தி³ஸ்வா, ‘‘ராஜா’’தி தே மஞ்ஞமானா விலோபங் ச²ட்³டெ³த்வா பக்கமிங்ஸு. தாபஸோ ‘‘யங் யஸ்ஸ ஸந்தகங், தங் தஸ்ஸேவ ஹோதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி, தங் ததே²வ அஹோஸி. மஹாஜனோ ஸொத்தி²பா⁴வங் பாபுணி. ஸத்தா² இத³ம்பி தஸ்ஸ புப்³ப³கம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Aparasmiṃ samaye tāpaso gaṅgātīre paṇṇasālaṃ māpetvā āraññakaṃ gāmaṃ nissāya vasati. Tena ca samayena corā taṃ gāmaṃ paharitvā hatthasāraṃ gahetvā gāviyo ca karamare ca gahetvā gacchanti. Gāvopi sunakhāpi manussāpi mahāviravaṃ viravanti. Tāpaso taṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti āvajjanto, ‘‘manussānaṃ bhayaṃ uppanna’’nti ñatvā, ‘‘mayi passante ime sattā mā nassantū’’ti abhiññāpādakajjhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya abhiññācittena corānaṃ paṭipathe caturaṅginisenaṃ māpesi kammasajjaṃ āgacchantiṃ. Corā disvā, ‘‘rājā’’ti te maññamānā vilopaṃ chaḍḍetvā pakkamiṃsu. Tāpaso ‘‘yaṃ yassa santakaṃ, taṃ tasseva hotū’’ti adhiṭṭhāsi, taṃ tatheva ahosi. Mahājano sotthibhāvaṃ pāpuṇi. Satthā idampi tassa pubbakammaṃ dassento –

    ‘‘யங் ஏணிகூலஸ்மிங் ஜனங் க³ஹீதங்,

    ‘‘Yaṃ eṇikūlasmiṃ janaṃ gahītaṃ,

    அமோசயீ க³ய்ஹக நீயமானங்;

    Amocayī gayhaka nīyamānaṃ;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.72) –

    Suttappabuddhova anussarāmī’’ti. (jā. 1.7.72) –

    இமங் கா³த²மாஹ. எத்த² ஏணிகூலஸ்மிந்தி க³ங்கா³தீரே.

    Imaṃ gāthamāha. Ettha eṇikūlasminti gaṅgātīre.

    புன ஏகஸ்மிங் ஸமயே உபரிக³ங்கா³வாஸிகங் குலங் ஹெட்டா²க³ங்கா³வாஸிகேன குலேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தஸந்த²வங் கத்வா நாவாஸங்கா⁴டங் ப³ந்தி⁴த்வா ப³ஹுங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயஞ்சேவ க³ந்த⁴மாலாதீ³னி ச ஆரோபெத்வா க³ங்கா³ஸோதேன ஆக³ச்ச²தி. மனுஸ்ஸா கா²த³மானா பு⁴ஞ்ஜமானா நச்சந்தா கா³யந்தா தே³வவிமானேன க³ச்ச²ந்தா விய ப³லவஸோமனஸ்ஸா அஹேஸுங். க³ங்கெ³ய்யகோ நாகோ³ தி³ஸ்வா குபிதோ, ‘‘இமே மயி ஸஞ்ஞம்பி ந கரொந்தி, இதா³னி நே ஸமுத்³த³மேவ பாபெஸ்ஸாமீ’’தி மஹந்தங் அத்தபா⁴வங் மாபெத்வா உத³கங் த்³விதா⁴ பி⁴ந்தி³த்வா உட்டா²ய ப²ணங் கத்வா ஸுஸ்ஸூகாரங் கரொந்தோ அட்டா²ஸி. மஹாஜனோ தி³ஸ்வா பீ⁴தோ விஸ்ஸரமகாஸி. தாபஸோ பண்ணஸாலாய நிஸின்னோ ஸுத்வா, ‘‘இமே கா³யந்தா நச்சந்தா ஸோமனஸ்ஸஜாதா ஆக³ச்ச²ந்தி, இதா³னி பன ப⁴யரவங் ரவிங்ஸு, கிங் நு கோ²’’தி ஆவஜ்ஜந்தோ நாக³ராஜங் தி³ஸ்வா, ‘‘மயி பஸ்ஸந்தே இமே ஸத்தா மா நஸ்ஸந்தூ’’தி அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா ஸுபண்ணவண்ணங் மாபெத்வா நாக³ராஜஸ்ஸ த³ஸ்ஸேஸி. நாக³ராஜா பீ⁴தோ ப²ணங் ஸங்ஹரித்வா உத³கங் பவிட்டோ². மஹாஜனோ ஸொத்தி²பா⁴வங் பாபுணி. ஸத்தா² இத³ம்பி தஸ்ஸ புப்³ப³கம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Puna ekasmiṃ samaye uparigaṅgāvāsikaṃ kulaṃ heṭṭhāgaṅgāvāsikena kulena saddhiṃ mittasanthavaṃ katvā nāvāsaṅghāṭaṃ bandhitvā bahuṃ khādanīyabhojanīyañceva gandhamālādīni ca āropetvā gaṅgāsotena āgacchati. Manussā khādamānā bhuñjamānā naccantā gāyantā devavimānena gacchantā viya balavasomanassā ahesuṃ. Gaṅgeyyako nāgo disvā kupito, ‘‘ime mayi saññampi na karonti, idāni ne samuddameva pāpessāmī’’ti mahantaṃ attabhāvaṃ māpetvā udakaṃ dvidhā bhinditvā uṭṭhāya phaṇaṃ katvā sussūkāraṃ karonto aṭṭhāsi. Mahājano disvā bhīto vissaramakāsi. Tāpaso paṇṇasālāya nisinno sutvā, ‘‘ime gāyantā naccantā somanassajātā āgacchanti, idāni pana bhayaravaṃ raviṃsu, kiṃ nu kho’’ti āvajjanto nāgarājaṃ disvā, ‘‘mayi passante ime sattā mā nassantū’’ti abhiññāpādakajjhānaṃ samāpajjitvā attabhāvaṃ vijahitvā supaṇṇavaṇṇaṃ māpetvā nāgarājassa dassesi. Nāgarājā bhīto phaṇaṃ saṃharitvā udakaṃ paviṭṭho. Mahājano sotthibhāvaṃ pāpuṇi. Satthā idampi tassa pubbakammaṃ dassento –

    ‘‘க³ங்கா³ய ஸோதஸ்மிங் க³ஹீதனாவங்,

    ‘‘Gaṅgāya sotasmiṃ gahītanāvaṃ,

    லுத்³தே³ன நாகே³ன மனுஸ்ஸகப்பா;

    Luddena nāgena manussakappā;

    அமோசயித்த² ப³லஸா பஸய்ஹ,

    Amocayittha balasā pasayha,

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்;

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ;

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.73) –

    Suttappabuddhova anussarāmī’’ti. (jā. 1.7.73) –

    இமங் கா³த²மாஹ.

    Imaṃ gāthamāha.

    அபரஸ்மிங் ஸமயே ஏஸ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா கேஸவோ நாம தாபஸோ அஹோஸி. தேன ஸமயேன அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ கப்போ நாம மாணவோ கேஸவஸ்ஸ ப³த்³த⁴சரோ அந்தேவாஸிகோ ஹுத்வா ஆசரியஸ்ஸ கிங்காரபடிஸ்ஸாவீ மனாபசாரீ பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ அத்த²சரோ அஹோஸி. கேஸவோ தங் வினா வத்திதுங் நாஸக்கி², தங் நிஸ்ஸாயேவ ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸத்தா² இத³ம்பி தஸ்ஸ புப்³ப³கம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Aparasmiṃ samaye esa isipabbajjaṃ pabbajitvā kesavo nāma tāpaso ahosi. Tena samayena amhākaṃ bodhisatto kappo nāma māṇavo kesavassa baddhacaro antevāsiko hutvā ācariyassa kiṃkārapaṭissāvī manāpacārī buddhisampanno atthacaro ahosi. Kesavo taṃ vinā vattituṃ nāsakkhi, taṃ nissāyeva jīvikaṃ kappesi. Satthā idampi tassa pubbakammaṃ dassento –

    ‘‘கப்போ ச தே ப³த்³த⁴சரோ அஹோஸி,

    ‘‘Kappo ca te baddhacaro ahosi,

    ஸம்பு³த்³தி⁴மந்தங் வதினங் அமஞ்ஞி;

    Sambuddhimantaṃ vatinaṃ amaññi;

    தங் தே புராணங் வதஸீலவத்தங்,

    Taṃ te purāṇaṃ vatasīlavattaṃ,

    ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴வ அனுஸ்ஸராமீ’’தி. (ஜா॰ 1.7.74) –

    Suttappabuddhova anussarāmī’’ti. (jā. 1.7.74) –

    இமங் கா³த²மாஹ.

    Imaṃ gāthamāha.

    ஏவங் ப்³ரஹ்முனோ நானத்தபா⁴வேஸு கதகம்மங் ஸத்தா² பகாஸேஸி. ஸத்த²ரி கதெ²ந்தேயேவ ப்³ரஹ்மா ஸல்லக்கே²ஸி, தீ³பஸஹஸ்ஸே உஜ்ஜலிதே ரூபானி விய ஸப்³ப³கம்மானிஸ்ஸ பாகடானி அஹேஸுங். ஸோ பஸன்னசித்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ brahmuno nānattabhāvesu katakammaṃ satthā pakāsesi. Satthari kathenteyeva brahmā sallakkhesi, dīpasahasse ujjalite rūpāni viya sabbakammānissa pākaṭāni ahesuṃ. So pasannacitto imaṃ gāthamāha –

    ‘‘அத்³தா⁴ பஜானாஸி மமேதமாயுங்,

    ‘‘Addhā pajānāsi mametamāyuṃ,

    அஞ்ஞம்பி ஜானாஸி ததா² ஹி பு³த்³தோ⁴;

    Aññampi jānāsi tathā hi buddho;

    ததா² ஹி தாயங் ஜலிதானுபா⁴வோ,

    Tathā hi tāyaṃ jalitānubhāvo,

    ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி ப்³ரஹ்மலோக’’ந்தி. (ஜா॰ 1.7.75);

    Obhāsayaṃ tiṭṭhati brahmaloka’’nti. (jā. 1.7.75);

    அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா உத்தரி அஸமஸமதங் பகாஸெந்தோ பத²விங் கோ² அஹங் ப்³ரஹ்மேதிஆதி³மாஹ. தத்த² பத²வியா பத²வத்தேன அனநுபூ⁴தந்தி பத²வியா பத²விஸபா⁴வேன அனநுபூ⁴தங் அப்பத்தங். கிங் பன தந்தி? நிப்³பா³னங். தஞ்ஹி ஸப்³ப³ஸ்மா ஸங்க²தா நிஸ்ஸடத்தா பத²விஸபா⁴வேன அப்பத்தங் நாம. தத³பி⁴ஞ்ஞாயாதி தங் நிப்³பா³னங் ஜானித்வா ஸச்சி²கத்வா. பத²விங் நாபஹோஸிந்தி பத²விங் தண்ஹாதி³ட்டி²மானகா³ஹேஹி ந க³ண்ஹிங். ஆபாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. வித்தா²ரோ பன மூலபரியாயே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.

    Athassa bhagavā uttari asamasamataṃ pakāsento pathaviṃ kho ahaṃ brahmetiādimāha. Tattha pathaviyā pathavattena ananubhūtanti pathaviyā pathavisabhāvena ananubhūtaṃ appattaṃ. Kiṃ pana tanti? Nibbānaṃ. Tañhi sabbasmā saṅkhatā nissaṭattā pathavisabhāvena appattaṃ nāma. Tadabhiññāyāti taṃ nibbānaṃ jānitvā sacchikatvā. Pathaviṃ nāpahosinti pathaviṃ taṇhādiṭṭhimānagāhehi na gaṇhiṃ. Āpādīsupi eseva nayo. Vitthāro pana mūlapariyāye vuttanayeneva veditabbo.

    ஸசே கோ² தே, மாரிஸ, ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேனாதி இத³மேவ ப்³ரஹ்மா அத்தனோ வாதி³தாய ஸப்³ப³ந்தி அக்க²ரங் நித்³தி³ஸித்வா அக்க²ரே தோ³ஸங் க³ண்ஹந்தோ ஆஹ. ஸத்தா² பன ஸக்காயங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸப்³ப³’’ந்தி வத³தி, ப்³ரஹ்மா ஸப்³ப³ஸப்³ப³ங் ஸந்தா⁴ய. த்வங் ‘‘ஸப்³ப³’’ந்தி வத³ஸி, ‘‘ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன அனநுபூ⁴த’’ந்தி வத³ஸி, யதி³ ஸப்³ப³ங் அனநுபூ⁴தங் நத்தி², அத²ஸ்ஸ அனநுபூ⁴தங் அத்தி². மா ஹேவ தே ரித்தகமேவ அஹோஸி துச்ச²கமேவ அஹோஸீதி துய்ஹங் வசனங் ரித்தகங் மா ஹோது, துச்ச²கங் மா ஹோதூதி ஸத்தா²ரங் முஸாவாதே³ன நிக்³க³ண்ஹாதி.

    Sace kho te, mārisa, sabbassa sabbattenāti idameva brahmā attano vāditāya sabbanti akkharaṃ niddisitvā akkhare dosaṃ gaṇhanto āha. Satthā pana sakkāyaṃ sandhāya ‘‘sabba’’nti vadati, brahmā sabbasabbaṃ sandhāya. Tvaṃ ‘‘sabba’’nti vadasi, ‘‘sabbassa sabbattena ananubhūta’’nti vadasi, yadi sabbaṃ ananubhūtaṃ natthi, athassa ananubhūtaṃ atthi. Mā heva te rittakamevaahositucchakameva ahosīti tuyhaṃ vacanaṃ rittakaṃ mā hotu, tucchakaṃ mā hotūti satthāraṃ musāvādena niggaṇhāti.

    ஸத்தா² பன ஏதஸ்மா ப்³ரஹ்முனா ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன வாதீ³தரோ, தஸ்மா அஹங் ஸப்³ப³ஞ்ச வக்கா²மி, அனநுபூ⁴தஞ்ச வக்கா²மி, ஸுணாஹி மேதி தஸ்ஸ வாத³மத்³த³னத்த²ங் காரணங் ஆஹரந்தோ விஞ்ஞாணந்திஆதி³மாஹ. தத்த² விஞ்ஞாணந்தி விஜானிதப்³ப³ங். அனித³ஸ்ஸனந்தி சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆபாத²ங் அனுபக³மனதோ அனித³ஸ்ஸனங் நாம, பத³த்³வயேனபி நிப்³பா³னமேவ வுத்தங். அனந்தந்தி தயித³ங் உப்பாத³வயஅந்தரஹிதத்தா அனந்தங் நாம. வுத்தம்பி ஹேதங் –

    Satthā pana etasmā brahmunā sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena vādītaro, tasmā ahaṃ sabbañca vakkhāmi, ananubhūtañca vakkhāmi, suṇāhi meti tassa vādamaddanatthaṃ kāraṇaṃ āharanto viññāṇantiādimāha. Tattha viññāṇanti vijānitabbaṃ. Anidassananti cakkhuviññāṇassa āpāthaṃ anupagamanato anidassanaṃ nāma, padadvayenapi nibbānameva vuttaṃ. Anantanti tayidaṃ uppādavayaantarahitattā anantaṃ nāma. Vuttampi hetaṃ –

    ‘‘அந்தவந்தானி பூ⁴தானி, அஸம்பூ⁴தங் அனந்தகங்;

    ‘‘Antavantāni bhūtāni, asambhūtaṃ anantakaṃ;

    பூ⁴தே அந்தானி தி³ஸ்ஸந்தி, பூ⁴தே அந்தா பகாஸிதா’’தி.

    Bhūte antāni dissanti, bhūte antā pakāsitā’’ti.

    ஸப்³ப³தோபப⁴ந்தி ஸப்³ப³ஸோ பபா⁴ஸம்பன்னங். நிப்³பா³னதோ ஹி அஞ்ஞோ த⁴ம்மோ ஸபப⁴தரோ வா ஜோதிவந்ததரோ வா பரிஸுத்³த⁴தரோ வா பண்ட³ரதரோ வா நத்தி². ஸப்³ப³தோ வா ததா² பபூ⁴தமேவ, ந கத்த²சி நத்தீ²தி ஸப்³ப³தோபப⁴ங். புரத்தி²மதி³ஸாதீ³ஸு ஹி அஸுகதி³ஸாய நாம நிப்³பா³னங் நத்தீ²தி ந வத்தப்³ப³ங். அத² வா பப⁴ந்தி தித்த²ஸ்ஸ நாமங், ஸப்³ப³தோ பப⁴மஸ்ஸாதி ஸப்³ப³தோபப⁴ங். நிப்³பா³னஸ்ஸ கிர யதா² மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ யதோ யதோ ஓதரிதுகாமா ஹொந்தி, தங் ததே³வ தித்த²ங், அதித்த²ங் நாம நத்தி². ஏவமேவங் அட்ட²திங்ஸாய கம்மட்டா²னேஸு யேன யேன முகே²ன நிப்³பா³னங் ஓதரிதுகாமா ஹொந்தி, தங் ததே³வ தித்த²ங். நிப்³பா³னஸ்ஸ அதித்த²ங் நாம கம்மட்டா²னங் நத்தி². தேன வுத்தங் ஸப்³ப³தோபப⁴ந்தி. தங் பத²வியா பத²வத்தேனாதி தங் நிப்³பா³னங் பத²வியா பத²வீஸபா⁴வேன ததோ பரேஸங் ஆபாதீ³னங் ஆபாதி³ஸபா⁴வேன ச அனநுபூ⁴தங். இதி யங் தும்ஹாதி³ஸானங் விஸயபூ⁴தங் ஸப்³ப³தேபூ⁴மகத⁴ம்மஜாதங் தஸ்ஸ ஸப்³ப³த்தேன தங் விஞ்ஞாணங் அனித³ஸ்ஸனங் அனந்தங் ஸப்³ப³தோபதங் அனநுபூ⁴தந்தி வாத³ங் பதிட்ட²பேஸி.
