Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
3. ப்³ரஹ்மஸுத்தங்
3. Brahmasuttaṃ
63. ‘‘ஸப்³ரஹ்மகானி, பி⁴க்க²வே 1, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ஸபுப்³பா³சரியகானி, பி⁴க்க²வே, தானி குலானி , யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ஸபுப்³ப³தே³வதானி 2, பி⁴க்க²வே, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி. ஸாஹுனெய்யகானி, பி⁴க்க²வே, தானி குலானி யேஸங் புத்தானங் மாதாபிதரோ அஜ்ஜா²கா³ரே பூஜிதா ஹொந்தி.
63. ‘‘Sabrahmakāni, bhikkhave 3, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sapubbācariyakāni, bhikkhave, tāni kulāni , yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sapubbadevatāni 4, bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti. Sāhuneyyakāni, bhikkhave, tāni kulāni yesaṃ puttānaṃ mātāpitaro ajjhāgāre pūjitā honti.
‘‘ப்³ரஹ்மாதி, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் 5 ஏதங் அதி⁴வசனங். புப்³பா³சரியாதி, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். புப்³ப³தே³வதாதி 6, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். ஆஹுனெய்யாதி, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதூனங் ஏதங் அதி⁴வசனங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ப³ஹுகாரா, பி⁴க்க²வே, மாதாபிதரோ, புத்தானங் ஆபாத³கா போஸகா இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதாரோ’’தி.
‘‘Brahmāti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ 7 etaṃ adhivacanaṃ. Pubbācariyāti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Pubbadevatāti 8, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Āhuneyyāti, bhikkhave, mātāpitūnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Taṃ kissa hetu? Bahukārā, bhikkhave, mātāpitaro, puttānaṃ āpādakā posakā imassa lokassa dassetāro’’ti.
‘‘ப்³ரஹ்மாதி மாதாபிதரோ, புப்³பா³சரியாதி வுச்சரே;
‘‘Brahmāti mātāpitaro, pubbācariyāti vuccare;
ஆஹுனெய்யா ச புத்தானங், பஜாய அனுகம்பகா.
Āhuneyyā ca puttānaṃ, pajāya anukampakā.
‘‘தஸ்மா ஹி நே நமஸ்ஸெய்ய, ஸக்கரெய்ய ச பண்டி³தோ;
‘‘Tasmā hi ne namasseyya, sakkareyya ca paṇḍito;
அன்னேன அத² பானேன, வத்தே²ன ஸயனேன ச;
Annena atha pānena, vatthena sayanena ca;
உச்சா²த³னேன ந்ஹாபனேன, பாதா³னங் தோ⁴வனேன ச.
Ucchādanena nhāpanena, pādānaṃ dhovanena ca.
‘‘தாய நங் பாரிசரியாய, மாதாபிதூஸு பண்டி³தா;
‘‘Tāya naṃ pāricariyāya, mātāpitūsu paṇḍitā;
இதே⁴வ நங் பஸங்ஸந்தி, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³தீ’’தி. ததியங்;
Idheva naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodatī’’ti. tatiyaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 3. ப்³ரஹ்மஸுத்தவண்ணனா • 3. Brahmasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-4. பத்தகம்மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-4. Pattakammasuttādivaṇṇanā