Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૫. બુદ્ધકથાવણ્ણના
5. Buddhakathāvaṇṇanā
૮૮૫. ઇદાનિ બુદ્ધકથા નામ હોતિ. તત્થ ઠપેત્વા તસ્મિં તસ્મિં કાલે સરીરવેમત્તતં આયુવેમત્તતં પભાવેમત્તતઞ્ચ સેસેહિ બુદ્ધધમ્મેહિ બુદ્ધાનં બુદ્ધેહિ હીનાતિરેકતા નામ નત્થિ. યેસં પન અવિસેસેનેવ અત્થીતિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય અત્થિ બુદ્ધાનન્તિ પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં બુદ્ધધમ્મેહિ અનુયુઞ્જિતું સતિપટ્ઠાનતોતિઆદિમાહ. ઇતરો તેસં વસેન હીનાતિરેકતં અપસ્સન્તો પટિક્ખિપતિયેવાતિ.
885. Idāni buddhakathā nāma hoti. Tattha ṭhapetvā tasmiṃ tasmiṃ kāle sarīravemattataṃ āyuvemattataṃ pabhāvemattatañca sesehi buddhadhammehi buddhānaṃ buddhehi hīnātirekatā nāma natthi. Yesaṃ pana aviseseneva atthīti laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya atthi buddhānanti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ buddhadhammehi anuyuñjituṃ satipaṭṭhānatotiādimāha. Itaro tesaṃ vasena hīnātirekataṃ apassanto paṭikkhipatiyevāti.
બુદ્ધકથાવણ્ણના.
Buddhakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૦૪) ૫. બુદ્ધકથા • (204) 5. Buddhakathā