Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં

    7. Buddhasaññakattheraapadānaṃ

    ૫૭.

    57.

    ‘‘યદા વિપસ્સી લોકગ્ગો, આયુસઙ્ખારમોસ્સજિ;

    ‘‘Yadā vipassī lokaggo, āyusaṅkhāramossaji;

    પથવી સમ્પકમ્પિત્થ, મેદની જલમેખલા.

    Pathavī sampakampittha, medanī jalamekhalā.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘ઓતતં વિત્થતં 1 મય્હં, સુવિચિત્તવટંસકં 2;

    ‘‘Otataṃ vitthataṃ 3 mayhaṃ, suvicittavaṭaṃsakaṃ 4;

    ભવનમ્પિ પકમ્પિત્થ, બુદ્ધસ્સ આયુસઙ્ખયે.

    Bhavanampi pakampittha, buddhassa āyusaṅkhaye.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘તાસો મય્હં સમુપ્પન્નો, ભવને સમ્પકમ્પિતે;

    ‘‘Tāso mayhaṃ samuppanno, bhavane sampakampite;

    ઉપ્પાદો 5 નુ કિમત્થાય, આલોકો વિપુલો અહુ.

    Uppādo 6 nu kimatthāya, āloko vipulo ahu.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘વેસ્સવણો ઇધાગમ્મ, નિબ્બાપેસિ મહાજનં;

    ‘‘Vessavaṇo idhāgamma, nibbāpesi mahājanaṃ;

    પાણભૂતે 7 ભયં નત્થિ, એકગ્ગા હોથ સંવુતા 8.

    Pāṇabhūte 9 bhayaṃ natthi, ekaggā hotha saṃvutā 10.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘અહો બુદ્ધો અહો ધમ્મો, અહો નો સત્થુ સમ્પદા;

    ‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthu sampadā;

    યસ્મિં ઉપ્પજ્જમાનમ્હિ, પથવી 11 સમ્પકમ્પતિ.

    Yasmiṃ uppajjamānamhi, pathavī 12 sampakampati.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘બુદ્ધાનુભાવં કિત્તેત્વા, કપ્પં સગ્ગમ્હિ મોદહં;

    ‘‘Buddhānubhāvaṃ kittetvā, kappaṃ saggamhi modahaṃ;

    અવસેસેસુ કપ્પેસુ, કુસલં ચરિતં 13 મયા.

    Avasesesu kappesu, kusalaṃ caritaṃ 14 mayā.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં સઞ્ઞમલભિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધસઞ્ઞાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘ઇતો ચુદ્દસકપ્પમ્હિ, રાજા આસિં પતાપવા;

    ‘‘Ito cuddasakappamhi, rājā āsiṃ patāpavā;

    સમિતો નામ નામેન, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Samito nāma nāmena, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા બુદ્ધસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā buddhasaññako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Buddhasaññakattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઓતતં વિતતં (સ્યા॰)
    2. સુચિચિત્તં પપઞ્ચકં (સ્યા॰)
    3. otataṃ vitataṃ (syā.)
    4. sucicittaṃ papañcakaṃ (syā.)
    5. ઉપ્પાતો (?)
    6. uppāto (?)
    7. પાણભુતં (સ્યા॰), પાણભૂનં (સી॰ ક॰)
    8. સગારવા (સ્યા॰)
    9. pāṇabhutaṃ (syā.), pāṇabhūnaṃ (sī. ka.)
    10. sagāravā (syā.)
    11. પઠવી (સી॰ સ્યા॰)
    12. paṭhavī (sī. syā.)
    13. કરિતં (સી॰ સ્યા॰), કારિતં (ક॰)
    14. karitaṃ (sī. syā.), kāritaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૭. બુદ્ધસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 7. Buddhasaññakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact